koortslip effectief zelf thuis behandelen

Zo behandel je een koortslip op een slimme en effectieve manier

In dit artikel leer je hoe je je koortslip snel en effectief kunt behandelen

Die steeds terugkerende koortslip, daar wil je bij een uitbraak natuurlijk zo snel mogelijk van af. Het doet pijn, jeukt verschrikkelijk en lijkt wel een blikvanger te zijn voor een ieder die je tegenkomt.

Als het aan jou ligt loop je de hele dag met een mondkapje rond, wat je sowieso in de buurt van je pasgeboren baby doet.

Ondertussen lees je haast alle tips bij een koortslip die je tegenkomt, zo ook de onze, zodat je je koortslip effectief kunt behandelen. Gelukkig maar want in dit artikel zetten we alle manieren om van deze vieze uitslag af te komen voor je op een rij.

Koortslip behandelen

Een holistische aanpak van je koortslip garandeert je de snelste manier om van een koortslip af te komen.

Bij deze aanpak bestrijd je het koortslip virus (herpes simplex virus) namelijk tegelijkertijd met medicijnen, je voeding en een andere levensstijl.

Hierdoor kan je koortslip sneller genezen terwijl je de kans op een nieuwe uitbrak op korte termijn ook verkleint.

Koortslip behandelen met geneesmiddelen

Tijdens je zoektocht naar een medicijn om van deze irritante kwaal af te komen, ontdekte je dat je helaas ermee zal moeten leren leven.

Nu het koortslip virus zich in je lichaam heeft genesteld bestaat er vooralsnog geen mogelijkheid om het definitief weer uit te schakelen.

De enige optie die je hebt is het leren herkennen van een beginnende koortslip en jezelf beschermen tegen de akelige gevolgen van deze ziekte.

Dat kan enerzijds door het gebruiken van virus afremmende geneesmiddelen uit de westerse geneeskunde die de groei van dit herpes koortslip virus te lijf gaan.

Anderzijds zijn er middelen uit de alternatieve geneeskunde waarvan het resultaat ook positief is. Uit beide categorieën werken we in onderstaande paragrafen de oplossingen voor je uit.

koortslip wat te doen
Zorg voor een stralende mondverzorging met onderstaande tips.

Categorie 1: medicijn tegen koortslip uit de westerse geneeskunde

1. Koortslip behandelen met lysine

Wat is lysine?

Lysine behoort tot de groep essentiële aminozuren. Je lichaam haalt het uit de eiwitten in je voeding omdat het niet in staat is om het zelf aan te maken.

Dit ondanks het feit dat bepaalde lichamelijke processen deze bouwstof nodig hebben om goed te kunnen functioneren.

Hieronder vallen onder meer de functies gericht op de aanmaak van:
– bindweefsel
collageen,
– enzymen, en hormonen.

Lysine is tevens in staat om virale infecties te genezen, wat het tot het meest voorgeschreven medicijn tegen koortslip maakt.

Verschil lysine tegen koortslip en l- lysine

Soms geeft men ook aan dat je een beginnende koortslip met l-lysine kunt behandelen. Deze stelling kan voor onnodige verwarring zorgen wanneer je reeds aan het stressen bent bij de gedachte aan weer zo een vieze koortslip.

Het is echter niet erg als je lysine tabletten koopt bij de apotheek terwijl je ergens las dat je l-lysine nodig had. L-lysine is samen met D-lysine namelijk een onderdeel van het aminozuur lysine.

Om precies te zijn is l-lysine de biologisch actieve vorm van deze bouwstof. Dit betekent dat bij lysine tegen koortslip hun heilzame, je weerstandversterkende werking ook gewoon hetzelfde is.

Waarom geneest het een koortslip?

Lysine (l-lysine) is zowat het beste middel tegen koortslip. Dit vanwege de antivirale eigenschappen van dit stofje. Een hoog gehalte aan lysine in je lichaam vermindert namelijk de werking van het aminozuur arginine.

Arginine is in haar tot stikstofmonoxide omgezette vorm, de voedingsbron van het herpes virus. Doordat deze stof van invloed is op de vlotheid van de bloedstroom, helpt arginine bij de verspreiding van het koortslip virus via je darmkanaal.

Het is namelijk zo dat deze twee aminozuren via je darmen in je lijf worden opgenomen. Je merkt pas iets van de wisselwerking van deze aminozuren wanneer je dus een virale infectie hebt opgelopen.

Gebruik je lysine tabletten of voedsel dat daar rijk aan is terwijl je het gehalte arginine in je lichaam laag houdt, dan kom je snel van je koortslip of andere infectie af.

Het gebruik van lysine tabletten bij koortslip is gebleken effectiever te zijn dan het binnen krijgen van deze stof met voedingsmiddelen.

Dit vanwege het feit dat er sowieso ook arginine in die voeding zit. Wat de dosering van zo een kuur is, lees je in de volgende alinea.

Dosering lysine tabletten bij koortslip

Koortslip behandelen met een kuur van lysine tabletten kun je op verschillende momenten doen. Aangezien dit virus je levenslang in je lichaam blijft is het dagelijks preventief slikken van 0,5 tot 1 gram aan te raden.

Heb je al last van deze smerige uitslag boven je lip, dan verdwijnt het bij het slikken van 1,5 tot 3 gram van dit medicijn op drie verschillende tijdstippen van de dag, als sneeuw voor de zon. Eventueel kun je daar ook nog zink en vitamine C tabletten bij drinken, zodat je immuunsysteem sterker wordt.

Smeer je ter behandeling koortslip liever de lysine crème op de aangetaste plek, dan doe je dit om de twee uren met een wattenstaafje. Gelet op de besmettelijkheid koortslip virus voorkom je zo de verspreiding ervan via je handen over de rest van je lichaam en op anderen.

Onder de kop koortslip behandelen op een alternatieve manier vind je een opsomming van enkele van de voedingsmiddelen die je helpen om je lysine en arginine gehalte in balans te houden.

In de volgende paragraaf hebben we het echter over zinkzalf als beste medicijn tegen koortslip.

beste manieren om een koortslip te verhelpen
Lysine tabletten schijnen dus zeer goed te werken, maar lees hieronder welke zalf ook een goede oplossing is.

2. Koortslip behandelen met zinkzalf

zinkzalf tegen een koortslip

Een beginnende koortslip herkennen is niet moeilijk. Het voelt namelijk aan als een tintelend, jeukend en brandend gevoel rondom je lippen.

Deze symptomen stellen je daardoor ook in de gelegenheid om gelijk medisch in te grijpen door er zinkzalf of zinksulfaat koortslip op aan te brengen.

Want een koortslip kan lang duren maar met met dit middel kun je een erge uitbrak direct te niet doen.

Wat is zinkzalf?

Zinkzalf (zinksulfaat) is een zalf waarin de stof zinkoxide is verwerkt. Dit is een niet uit koolstoffen bestaande verbinding tussen zink en zuurstof. Het is goed voor je huid omdat het in staat is het te beschermen, te verkoelen en te verlichten van jeuk.

Je kunt het kopen in de vorm van een lotion, créme of zalf. Vraag daarom gerust aan je apotheker naar zinksulfaat koortslip. Vermeldt daarbij dat je de koortslip zelf thuis behandelen zal zodat hij je nog wat tips kan meegeven.

Een tube zinkzalf tegen een koortslip is een goed idee omdat het er voor zorgt dat de vocht blaasjes sneller opdrogen. Ook kun je zodra je de symptomen van een koortslip herkent een laagje op de desbetreffende plek aanbrengen.

Hierdoor verkort je de uitbrak van dit virus met ongeveer een dag. Ook neemt de groei van het koortslip virus door het aanbrengen van deze zalf af.

3. Koortslip behandelen met virusremmende tabletten

Behalve lysine tabletten kun je ook pillen die een virus uitbraak afremmen, slikken. Een van deze tabletten is valaciclovir. Het zorgt er voor dat het herpes virus (ook wel koortslip virus) stopt met groeien, waardoor je al gauw een verlichting van je klachten opmerkt.

Een kuur duurt ongeveer tien dagen in een dosering die door je arts wordt voorgeschreven. Dit product is overigens ook als drankje voor kinderen verkrijgbaar.

Een andere virusremmende tablet is aciclovir. Deze heeft dezelfde eigenschappen als de vorige pil waarbij een kuur tussen de twee en tien dagen duurt. Ook in dit geval is het een arts die de dosering voorschrijft en de behandeling verder monitort.

Aangezien je goed ziek kunt worden bij een koortslip aanval, is het soms noodzakelijk dat je een pijnstiller slikt. Ibuprofen is dan een goeie keuze.

Overleg ook in dit geval met je arts over het gebruik van deze pil en de wisselwerking die het kan hebben op je andere medicijnen.

Welke middeltjes zijn er nog meer om te gebruiken bij een koortslip? Lees verder.

Categorie 2: medicijn tegen koortslip uit de alternatieve geneeskunde

Koortslip behandelen op een alternatieve manier

1. Het halen van lysine uit je voeding

Een koortslip kan erg lang duren waardoor je bij deze aandoening de stelling voorkomen is beter dan genezen tot je motto kunt maken.

Dat koortslip voorkomen kan worden door meer van het stofje lysine in je lichaam te hebben dan arginine, las je in een eerdere alinea.

Beide aminozuren zitten immers in je voeding waardoor dit de alternatieve manier bij uitstek is om ze beiden in balans te brengen en houden.

Eet daarom zowel preventief als regelmatig meer:
– fruit in het bijzonder appels,citrus, dadels, mango en peren
– makreel, tonijn en zalm
– roodvlees zoals rund en schaap
– zuivelproducten waaronder yogurt
– kip inclusief hun eieren en
– wortels en koolsoorten.

Wat kun je het beste doen tegen een koortslip?
Je kunt er tegelijkertijd voor zorgen dat je onder andere minder
– bieten
– noten zoals cashew noten en pinda
– zaden
– bananen
– druiven
– chocolade
– rozijnen
naar binnen krijgt, zodat je arginine gehalte lager is en blijft.

Een gezondere leefstijl (inclusief voeding) helpt dus ook.

2. Koortslip behandelen met een andere leefstijl

Als je ooit een koortslip aanval hebt gehad blijft het virus voor de rest van je leven in je lichaam sluimeren. Het nestelt zich namelijk in een van je gezichtszenuwen waar het rustig wacht op het moment dat je afweersysteem veel te wensen overlaat.

Wellicht heb je dit ook gemerkt nadat je een hele tijd slecht sliep, minder naar de sportschool ging of streste.

Indien je daarbij ook minder goed op je voeding lette en meer alcohol tot je nam, kon je wellicht meteen de symptomen van een beginnende koortslip herkennen.

Om vanaf nu minder met een terugkerende koortslip te maken te krijgen, doe je er dan ook goed aan om je leefpatroon drastisch te veranderen.

Dit houdt in dat je:
– stress gevende situaties zoveel mogelijk vermijdt;
– genoeg slaapt;
– vaker gaat sporten;
– alcohol, sigaretten en drugs laat staan;
– ongezonde eetgewoontes vermijdt; en
er voor kiest om ondanks alles positief in het leven te blijven staan. Meditatie kan daarbij een ondersteunende rol vervullen. Een optie die je behalve wat tijd, niets kost.

beste middel tegen een koortslip
Olie?

3. Wat kun je het beste doen tegen een koortslip? Probeer Koortslip te behandelen met aromatherapie

Bij aromatherapie zet je etherische (ookwel essentiële) oliën in bij de behandeling van je klachten. Deze oliën zijn erg geconcentreerd en zijn afkomstig van bloemen en planten waarvan bewezen is dat hun olie een geneeskrachtige en heilzwame werking hebben op onze totale gezondheid.

De middels koude persing en of distillatie verkregen olie bestaat naast de geur van de plant ook uit de natuurlijke stofjes waaruit het is opgebouwd.

Je kunt deze oliën op verschillende manieren gebruiken waarvan het op je huid smeren ter genezing van ongemakken, een is.

Het is daarbij belangrijk dat je dat verdund doet en bijvoorbeeld ter behandeling koortslip eerst elders op je huid test of je een allergische reactie krijgt.

Lees gauw verder welke oliën je voor dit doel het best kunt grbruiken

Je koortslip genezen met drie essentiële oliën

Je koortslip genezen doe je het snelst met:

1. Melisse olie: De officiele naam voor deze plant is Melisse officinalis Linne. In de volksmond staat het bekend als citroenkruid. Het is een vrij dure olie omdat er per blad slechts 0,1% (of minder) olie gedestilleerd kan worden. De geur van deze olie is als van citroen fris, krachtig en zoet. Het kan onder andere toegepast worden bij problemen met de spijsvertering, de luchtwegen, het hart en natuurlijk ook de huid. Vandaar dat als je snel van je koortslip af wilt, dit de olie is die je het beste kunt kopen aanschaffen. Ter behandeling vermeng je eerst een druppel melisse olie in een lotion of crème. Hierna voorkom je verspreiding van de uitslag door de lotion of crème aan te brengen op het gebied naast de uitslag. Doe dit gedurende een week vier maal per dag om snel verlichting te ervaren.

2. Tea Tree olie: het verbaast ons niet als je reeds bekend bent met deze olie. Het staat ook bekend als Melaleuca alternifolia. De geur is nogal sterk, kamferachtig maar toch zoet. Het geneest onder meer problemen met je luchtwegen, huid en mond inclusief gebit. Aangezien het een goed middel is tegen bacteriën en virussen kun je een Koortslip zelf thuis behandelen door het aan te schaffen. Daartoe breng je de olie onverdund op de plek waar je het tingelend gevoel van een beginnende koortslip merkt, aan.

3. Lavendel olie: Je zou het niet denken maar je koortslip genezen lukt ook prima met verdunde lavendel olie. Deze olie wint men ook middels destillatie uit de plant Lavendula angustifolia Miller. Het geurt kruidig en zoet. lavendel is een prima middel om te gebruiken als je last hebt van een aandoening aan onder meer je luchtwegen en je urinewegen. Je raadt reeds dat het helpt bij het koortslip weghalen omdat het infecties van de huid te lijf gaat. Doe daarvoor ongeveer 15 druppels in een eetlepel van je basis olie. Hierna stip je de plek van de uitslag aan.

Naast deze oliën kun je zelf een koortslip weghalen of een vieze uitbrsk van deze herpes virus afremmen met behulp van de volgende oliën:
– eucalyptus,
– geranium,
– mirre, en
– bergamot.

De toepassing is gelijk als bij de drie hierboven beschreven oliën voor de behandeling koortslip.

Dat waren een hoop oplossingen, maar we hebben nog meer tips!

4. Koortslip behandelen met muziek

We zien je reeds raar opkijken, maar het is ook mogelijk om muziek als medicijn tegen koortslip te gebruiken. Hiervoor gebruik je binaural beats, een muziek genre waarbij het verschil tussen geluidsfrequenties onder andere ingezet wordt ter verlichting en genezing van sommige kwalen.

Wil je met behulp van muziek snel van je koortslip af, dan kun je daarmee aan de slag door in de search optie van YouTube of Google naar binaural beats for cold sores te zoeken. Wellicht wordt je dan deze video aangeraden.

5. Koortslip behandelen met lichttherapie

Behalve muziek kun je ook een koortslip genezen met lichttherapie. Daartoe gebruik je een apparaatje waarmee je de plek waar je de herpes uitbrak voelt beschijnt met infra rood licht.

Met dit zogeheten Virulite apparaatje stimuleer je je immuunsysteem op de aangetaste plek. Hierdoor voorkom je erger terwijl het genezingsproces ook gelijk aanvangt.

Zeven tips bij een koortslip

1. De snelste manier om van een koortslip af te komen is door je immuunsysteem met vitamine C te verhogen.

Heb je last van een steeds terugkerende koortslip dan betekent het indirect dat je immuunsysteem zwak is. Hierdoor weert het het herpes virus niet gelijk af wanneer het door de andere factoren wordt geactiveerd. De beste manier om daarin verandering in te brengen is door dagelijks genoeg vitamine C te gebruiken. Dat kun je in de vorm van pillen of poeders doen, of op een meer natuurlijke wijze door veel vruchten met een hoog vitamine C gehalte te nuttigen.

2. Vermijdt (pasgeboren) babies en kinderen

Je weet beslist wel dat pasgeboren babies zeer teer zijn. Ze zijn daardoor ook vatbaar voor het oplopen van virale infecties. De hoge besmettelijkheid koortslip maakt het cruciaal dat je met deze aandoening zoveel mogelijk uit hun buurt blijft bij een uitbraak. Vooral wanneer de blaasjes een waterige afscheiding hebben. Een besmetting kan ze namelijk het leven kosten. Om deze reden is het ook af te raden om je kindje, ongeacht hun leeftijd, te laten knuffelen met een ieder.

3. Zit er niet aan al wil je je koortslip zelf weghalen

De besmettelijkheid koortslip maakt het noodzakelijk dat je niet aan de uitslag gaat zitten peuteren. Die neiging zul je hebben vanwege het haast niet te verdragen tintelend brandend en jeukend gevoel. Laat je echter niet tot krabben verleiden maar gebruik een van de in eerdere alinea beschreven methoden om van dit gevoel af te komen.

4. Deel je persoonlijke spullen niet

Gelet op de vorige tips begrijp je wellicht dat het gebruiken van je make up en verzorgingsproducten met anderen je bloot kan stellen aan dit virus. Dit is omgekeerd ook het geval. Heb gewoon je eigen spulletjes en leen ze niet uit. Het is nog altijd beter om op dat feestje zonder lippenstift rond te lopen dan je gezicht met lelijke bubbels te laten ontsieren voor de rest van je leven;

5. Vrij niet

Wanneer jij of je partner een koortslip infectie hebben is het aan te raken om gedurende die periode niet te knuffelen of vrijen. Het herpes virus is nou eenmaal gemakkelijk over te dragen en zal maar wat blij zijn met jou lichaam als de volgende voedingsbodem;

6. Koortslip sneller genezen door op je hygiëne te letten

Je las al dat het geen goed idee is om je make up en verzorgingsspulletjes te delen. Dit geldt ook voor je tandenborstel en je bestek. Tijdens een uitbrak is het overigens ook te adviseren om van tandenborstel te wisselen. Gebruik ook dagelijks schoon beddengoed en probeer te voorkomen dat je met je baddoek het koortslipvirus over je lichaam verspreidt.

7. Gebruik een zonnebrandmiddel of lippenbalsem

Ga je de zon in maar wil je snel van je koortslip af, dan doe je er goed aan veel te drinken en een beschermende zonnebrandmiddel aan te brengen. Ook een lippenbalsem met een hoge beschermingsfactor en vaseline kunnen helpen voorkomen dat het virus je dag verpest.

Hoe lang duurt een koortslip?

Nou dat hangt eigenlijk van je weerstand af. Als je deze vraag aan iemand stelt die constant onder stress leeft en daarbij ook nog alcohol gebruikt en rookt, geeft die je vast dit antwoord: wel, geloof me een koortslip kan lang duren.

Een dergelijk antwoord hoor je natuurlijk niet graag. De gemiddelde duur van een koortslip is zeven tot tien dagen. Maar als je er voor kiest om bij het opmerken van een beginnende koortslip gelijk:
– je lysine gehalte te verhogen;
– een zalfje tegen herpes koortslip aan te
brengen;
– te gaan sporten;
– zink en vitamine C ook als beste middel tegen koortslip te gebruiken en de overige remedies uit dit artikel toe te passen, zal je met een dergelijke holistische benadering veel minder last van dit irritante virus hebben.

1 gedachte over “Zo behandel je een koortslip op een slimme en effectieve manier”

  1. Pingback: Natuurlijke huidverzorging: voeding voor een mooie en gezonde huid

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top