brazil nuts gezond

Zijn paranoten gezond en waarom?

Paranoten worden als gezond beschouwd. In dit artikel gaan we dieper in op de voedingswaarde van paranoten en of je beter wel of niet kunt toevoegen aan je voedingspatroon.

Wat zijn paranoten precies?

Paranoten zijn de eetbare zaden van een boom in het geslacht Bertholletia, familie Lecythidaceae. Het zijn grote, bruine, eivormige noten die ongeveer 28-42 g wegen.

De dunne schil is glad en olieachtig. De noot bevat een enkel zaadje dat is omhuld door een vruchtwand van 2-3 mm dik.

Leuk weetje: Het speciale kenmerk van de boom ligt in zijn capaciteit om alleen in de wilde natuur te groeien. De orchideeën bij de boom trekken een bepaald insect aan dat voor de bestuiving zorgt en hierdoor in het wild dient te groeiten. Dit is ook een van de redenen waarom paranoten duurder zijn.

Hoe gezond zijn paranoten?

Paranoten zijn enkele van de meest voedzame noten ter wereld. Ze zijn een goede bron van vezels, eiwitten en essentiële mineralen zoals magnesium, kalium en selenium.

In feite kan slechts één paranoot zorgen voor uw dagelijkse aanbevolen inname van selenium.

Selenium is een mineraal dat belangrijk is voor het behoud van de gezondheid van de schildklier en het voorkomen van chronische ziekten zoals kanker.

Ondanks hun vele gezondheidsvoordelen, bevatten paranoten ook veel calorieën en vet.

Gezondheidsvoordelen van paranoten
Herken jij de paranoot?

Vitamines in paranoten

Paranoten zijn een bron van verschillende essentiële vitamines en mineralen.

Ze zijn een uitstekende bron van vitamine E en bevatten meer dan welke andere noot dan ook.

Ze zijn ook een goede bron van thiamine, niacine, vitamine B6 en foliumzuur.

Mineralen in paranoten

Mineralen in paranoten zijn selenium, magnesium, kalium en zink.

Selenium is een sporenmineraal dat belangrijk is voor de bescherming van antioxidanten.

Magnesium is nodig voor spierontspanning en energieproductie.

Eiwitten en aminozuren in paranoten

Paranoten zijn een goede bron van eiwitten en verschillende essentiële aminozuren. Het eiwit in paranoten is meestal in de vorm van globulinen en albuminen.

Albuminen zijn relatief kleine eiwitten die oplosbaar zijn in water, terwijl globulinen grotere, complexere eiwitten zijn die onoplosbaar zijn in water.

Enkele van de essentiële aminozuren die in paranoten worden aangetroffen, zijn lysine, isoleucine, methionine en tryptofaan.

Verdere gezondheidsvoordelen van paranoten

Paranoten zijn een soort noot die erg gezond is. Ze hebben verschillende gezondheidsvoordelen, zoals een goede bron van eiwitten, vezels en mineralen zoals magnesium, kalium en selenium. Sommige mensen eten ze zelfs om hun humeur te verbeteren!

Paranoten en een gezonde huid

Paranoten zijn een goede bron van selenium, een mineraal dat essentieel is voor een gezonde huid.

Selenium helpt de huid te beschermen tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen, en het helpt ook om de huid gehydrateerd te houden.

Paranoten zijn ook een goede bron van vitamine E, een andere voedingsstof die gunstig is voor de huid.

Vitamine E helpt de huid te beschermen tegen schade door de zon en helpt ook om de huid gehydrateerd te houden.

Gezondheid van het hart

Paranoten zijn rijk aan omega-3-vetzuren, die gunstig zijn voor de gezondheid van het hart. Deze vetzuren kunnen helpen het slechte cholesterolgehalte te verlagen en een gezonde bloeddruk te behouden.

Bovendien kunnen omega-3 vetzuren de functie van de hartspier verbeteren en aritmieën helpen voorkomen. Al deze effecten werken samen om het hart optimaal te laten functioneren en het risico op coronaire hartziekten te verminderen.

Lees meer over goede voeding om een gezonde bloeddruk te ondersteunen>>

Er goed voor sporters

Paranoten zijn een geweldige bron van eiwitten en goede vetten, waardoor ze ideaal zijn voor sporters.

Eiwitten zijn essentieel voor het opbouwen van spieren en goede vetten zijn nodig voor energie en algehele gezondheid.

Paranoten bieden beide belangrijke voedingsstoffen, waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor iedereen die zijn fysieke conditie wil behouden of verbeteren.

paranoot selenium
Je kunt paranoten prima brengen in de vorm van notenmix, maar met de voorbeelden hieronder.

Paranoten consumeren met andere voeding

Het is lekker om ze toe te voegen aan een salade als deze, maar paranoten kunnen lang duren om te kauwen en kunnen een beetje taai zijn.

Ze breken voordat je ze toevoegt aan een pestomengsel gaat goed, met het volgende aantal noten en bladeren door ze in een vijzel te stampen.

Paranoten zijn gezond als het gaat om het toevoegen van stukjes en beetjes aan brood, cakes, koekjes en desserts.

Als je klaar bent om vlees weg te laten van je aankomende recept, maar een vegetarische versie wilt maken, kun je verkruimelde paranoten met walnoten, pistachenoten en sesamzaadjes gebruiken.

Teveel selenium als je veel paranoten eet?

Veel internetartikelen beschrijven de risico’s van het consumeren van paranoten. De meeste van hen houden zich meer bezig met de hoeveelheid selenium.

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Er zit ongeveer 1917 microgram selenium in 100 gram paranoten. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor volwassenen is 70 microgram. Volgens de aanbeveling is er slechts 1 paranoot per dag toegestaan.

De EFSA heeft een veilige bovengrens van 300 microgram voor volwassenen per dag vastgesteld. Bij dit maximum kun je ongeveer 5 paranoten per dag consumeren.

Zolang je niet meer dan vijf paranoten per dag eet, weet je zeker dat je binnen de limieten blijft.

En als je een keer wat meer eet is dit geen probleem, want je eet ze waarschijnlijk toch niet elke dag.

Selenium zit ook in veel andere voedingsmiddelen

Selenium is een mineraal dat in veel verschillende voedingsmiddelen voorkomt. Enkele van de beste bronnen van selenium zijn paranoten, tonijn, zalm en rundvlees.

Omdat selenium echter ook in veel andere voedingsmiddelen voorkomt, hoef je niet specifiek paranoten te eten om voldoende selenium binnen te krijgen.

In feite wordt het over het algemeen aanbevolen om uw bronnen van selenium te variëren om ervoor te zorgen dat u het meeste uit deze voedingsstof haalt.

Paranoten en radioactiviteit

Paranoten zijn radioactief. Dat schrikt sommige mensen af. Het is eigenlijk niet nodig. Je lichaam kan kleine hoeveelheden opnemen. Bananen en avocado’s zijn ook radioactief. Ze zijn gevuld met kalium.

Meer informatie over andere gezonde noten

De noten die op een andere pagina worden vermeld, worden als gezondere opties beschouwd dan de noten die niet worden vermeld.

Dit komt omdat ze meer heilzame voedingsstoffen bevatten, zoals vezels en eiwitten, die kunnen helpen om de algehele gezondheid te verbeteren.

Bovendien bevatten deze noten weinig ongezonde vetten en calorieën, waardoor ze een betere optie zijn voor mensen die een gezond gewicht willen behouden.

Lees hier meer over gezondste noten>>

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top