betaalbare natuurlijke huidverzorging

Natuurlijke huidverzorging: voeding voor een mooie en gezonde huid

Je bent wat je eet en je voedingskeuze is super belangrijk voor de kwaliteit en uitstraling van je huid, het kan gezien worden als een natuurlijke huidverzorging

Een mooie, gehydrateerde en ”glowy” huid, wie wil dat nou niet? Het gebruik van vitamines, mineralen en aminozuren kan je hierbij helpen. Zo kun je je huid op een natuurlijke manier verzorgen.

Je huid wordt heel je leven lang dagelijks blootgesteld aan een heleboel effecten van buitenaf. Denk aan weersinvloeden en bijvoorbeeld droge lucht door de airco of verwarming. Daarnaast komen de effecten ook van binnenuit.

Je huid is als het ware een spiegel van je stresslevel en eetpatroon. Ze zeggen niet voor niets: je bent wat je eet. Voedingsstoffen zijn heel belangrijk voor je huid en je huid laat dan dus ook eigenlijk zien hoe gezond je bent.

Welke voedingsstoffen zorgen er voor een stralende huid? Mineralen, vitamines en aminozuren die de huid jonger en egaal maken

Bepaalde voedingsmiddelen bevatten diverse vitaminen en mineralen die goed zijn voor de huid. Verkeerde voeding zoals eten met veel vet, suiker en weinig essentiële vitaminen kan er voor zorgen dat de huid vet, schraal of droog wordt.

Ook komen eerder huidaandoeningen voor zoals uitslag, acne en rimpels. Een mooie huid is een wens van elke vrouw en tegenwoordig ook van steeds meer mannen.

Bepaalde voedingsmiddelen zorgen ervoor dat jouw huid optimaal glad blijft. Hieronder worden voedingsstoffen genoemd met hun bijzondere antioxidanten die veroudering en oneffenheden in de huid tegengaan.

natuurlijke huidverzorgingsproducten

Wij hebben de oplossing voor je.

Vitamines die bijdragen aan een natuurlijke huidverzorging

De meeste micronutriënten die genoemd worden zijn vitamines. Hier wordt op het gebied van natuurlijke huidverzorging dus niet voor niet het meest over gesproken.

Deze micronutrienten zitten echter in voeding en supplementen en zorgen dus voor een mooie huid. Hierdoor kun je stellen dat je een mooie huid kunt krijgen door het eten van de juiste voeding.

Alle vitamines, mineralen en aminozuren hebben hun eigen werking en let dus op dat je niet voor alle doeleinden dezelfde producten kiest. Mocht je twijfelen overleg dan met je huisarts wat het beste is voor jou.

Vitamine C

Vitamine C (L-ascorbinezuur) is te vinden in onder andere verschillende soorten groenten en fruit. Het is een belangrijke bouwsteen voor ons lichaam en zo ook voor onze huid en andere organen.

In de huid zorgt het ervoor dat er meer collageen wordt aangemaakt. Op deze manier wordt de huid beschermd tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Radicale invloeden zoals zonlicht kunnen de huidcellen beschadigen.

L-ascorbinezuur (vitamine c) beschermt de huid tegen dagelijkse schadelijke stoffen waar onze huid aan wordt blootgesteld. Het gaat daarom huidveroudering ook tegen.

De productie van tyrosinase wordt tevens door deze vitamine vertraagd waardoor er minder pigmentvorming in de huid optreedt.

Het kan dus goed helpen bij mensen met pigment aandoeningen zoals Melanose waarbij donkere verkleuringen op de huid optreden.

Bepaalde huidverzorgingsproducten die vitamine C bevatten zorgen voor een snel resultaat voor een mooiere huid.

Vitamine C kan met Vitamine E worden gecombineerd voor een extra goed effect op de huid. Beide vitaminen combineren betekend een extra goede bescherming tegen UV straling van de zon.

Vitamine A

Vitamine A bereikt als een van de beste vitamines het mooiste resultaat voor een egale huid. Qua voeding vind je deze bouwsteen vooral in zuivel, boter, vis, wortels, leverworst en eieren.

Deze vitamine werd van oudsher al in verschillende verzorgingsproducten gebruikt. Voornamelijk fruit en groenten bevatten heel veel vitamine A.

Vitamine A grijp zich vast aan huidcel receptoren en zo ontstaat er een bescherming waardoor de huid minder vatbaar is. Collageen wordt behouden en de cellen van de huid vernieuwen sneller.

Ook werkt A heel goed tegen acne. Vitamine A wordt voorgeschreven als retinoïnezuur bij huidveroudering en hyperpigmentatie. Het is een sterk product met een beetje huidirritatie als bijwerking.

Producten met vitamine A zoals Retinol tegen acne kunnen erg sterk zijn. Het is daarom verstandig met een kleine hoeveelheid te beginnen zodat de huid eraan kan wennen. Het gebruik in de nacht is aan te raden omdat het product zo makkelijk in kan werken.

Vitamine E

Alpha-tocopherol of vitamine E is een krachtige antioxidant. Deze vitamine is erg geschikt voor de huid en wordt al heel lang gebruikt in lotions en crèmes. Vitamine E hydrateerd de huid en vrije radicalen kunnen minder snel de huid beschadigen doordat oxidatie wordt voorkomen.

Zonlicht kan huidirritatie en veroudering geven. Vitamine E voorkomt dit. De zon krijgt zo minder grip op de huid. Het beste voor de huid is Vitamine C en E samen te gebruiken.

Olie, noten en onder andere graanproducten bevatten vitamine E. Het kan worden gebruikt om lid tekens te vervagen en brandwonden te behandelen.

Uit onderzoek is gebleken dat vitamine E tegen huidkanker beschermd door 400 eenheden per dag te benuttigen. Vitamine E en A samen verkleinen de kans op huidkanker nog eens met 70%. Vooral de kans op een basaalcelcarcinoom neemt af.

Vitamine D

Vitamine D komt van de zon en is goed voor ons lichaam. De huid is slechts een orgaan dat helpt om vitamine D via zonlicht aan te maken in ons lichaam.

Het helpt onder andere tegen ziektes zoals diabetes en kanker. Ook botten en tanden blijven sterk bij voldoende vitamine D.

Zonlicht kan helpen een vitamine D tekort aan te vullen. Smeer jezelf wel altijd in met zonnebrand, omdat structureel verbranden door de zon huidkanker kan opwekken.

Via de huisarts kan ook advies worden gevraagd over hoe je een vitamine D tekort aanvult. Vette vis zoals haring, makreel en zalm hebben ook een grote hoeveelheid vitamine D.

Vitamine B

De B vitaminen bestaan uit een groep met elk hun eigen werking. Een combinatie is dan ook het beste voor een optimale lichaamswerking.

Vitamine B1(thiamine), Vitamine B2 (riboflavine) niancine B3vitamine B5 (panthoteenzuur),vitamine B7(biotine), vitamine B6, foliumzuur(B9) en de essentiële B12 vitamine maken deel uit van de vitamine B groep.

Vitamine B3 werkt het beste om de huid optimaal te houden. Niacinamide gaat barrières van de huid tegen en voorkomt uitdroging van de huid.

Vitamine B3 zorgt ervoor dat er meer ceramiden worden aangemaakt waardoor de huid vochtiger blijft.

Huidaandoeningen zoals eczeem worden zo ook tegen gegaan. B3 houdt de huid jonger en zorgt voor minder groeven doordat het de huidcellen beschermd.

Vitamine F en Omega 6 en 3

Vitamine F werk in het algemeen tegen ontstekingen en zorgen voor een sterk hart. Ook heeft het een gezond effect op de huid.

Uit omega 3 en 6 vetzuren zoals vette vis kun je vitamine F krijgen. Ze hebben de functie om de huid zacht te maken en egaal.

Linolzuur en linoleenzuur (omega 6 en 3)helpen acne te verminderen. Soms ligt de oorzaak van acne bij een tekort aan het linolzuur.

Vitamine K

Vitamine K werkt voor de huid goed als het om blauwe plekken, bloeduitstortingen en kringen onder de ogen gaat. Deze vitamine gaat namelijk bloedstolsels tegen. Dat geld voor het hele lichaam.

Als je vitamine K en A gebruikt trekken donkere kringen onder de ogen sneller weg en krijgt jouw huid een frissere uitstraling. Het is daarom in sommige gezichtscrèmes of serum toegevoegd.

mooie huid krijgen met voeding

Ga net zo stralen als deze twee!

Mineralen die zorgen voor een natuurlijke huidverzorging

Zink

Zink heeft een herstellende werking op de huid. Het kan de celwand van de onderste huidlaag herstellen die veel minder zink bevat dan de buitenste laag van onze huid.

Extra zink kan dus helpen bij blessures waarbij het bindweefsel van de huid is beschadigd.

Het is een antioxidant die tevens tegen zonlicht beschermd met een wisseling van bescherming tussen lichaamseigen metalen en UV licht.

Zinktekort kan tot droge huiduitslag leiden. Hiervoor moeten zink supplementen worden genomen in plaats van vochtinbrengende crèmes.

Selenium

Dit mineraal beschermd de huid tegen zonlicht en werkte samen met andere antioxidanten. De werking versterkt de huid van schadelijke straling van buitenaf.

Ook zijn er studies die melden dat huidkanker wordt voorkomen door het innemen van voldoende selenium. Echter kun je hier natuurlijk niet zomaar van uit gaan en dien je in deze gevallen altijd contact op te nemen met een arts of ziekenhuis.

Koper

Koper versterkt de elastine in de huid. Dit zijn vezels die structuur aan de huid geven. Koper werkt goed samen met vitamine C en Zink voor een gezonde huidstructuur.

Een tekort komt niet vaak voor en supplementen zijn door gevaar voor bijwerkingen af te raden. Koper komt in sommige huidverzorgingsproducten voor ter aanvulling.

Alfa-liponzuur

Een van de krachtigste huidvriendelijke antioxidanten is alfa-liponzuur. Het kan door water en olie zich in de huid vestigen waardoor de huid sneller jong blijft en veroudering wordt tegen gegaan.

Alfa-liponzuur is krachtiger dan andere antioxidanten omdat die, of door water of door de olielaag kunnen in de huid maar niet door beiden zoals alfa-liponzuur wel kan.

Schade door radicale invloeden zoals zonlicht, sigarettenrook en andere chemische stoffen worden tegen gegaan door alfa-liponzuur.

Ook schade aan het DNA van de huid wordt hersteld is uit sommige onderzoeken naar voren gekomen. DNA schade kan huidkanker veroorzaken.

Alfa-liponzuur hersteld het DNA. Je kunt het zuur als crème gebruiken om de huid extra te beschermen tegen schadelijke stoffen. Tevens zit alfa-liponzuur in voedingssupplementen.

tips voor een stralende huid

Zorg voor een stralende huid met de juiste aminozuren, vitamines en mineralen.

Aminozuren die zorgen voor een mooie strakke huid en dienen als een bron van natuurlijke huidverzorging

Aminozuren in het bijzonder kunnen helpen je huid te voorzien van een blijvende collageen-aanmaak en ervoor zorgen dat je de stevigheid en elasticiteit bewaard. Hierdoor zal je huid meer gaan stralen en en stuk strakker aan voelen.

Je zult inmiddels vast benieuwd zijn geworden welke aminozuren nu van belang zijn als je je huid op een natuurlijke manier wilt verzorgen.

De aminozuren die bijdragen aan een natuurlijke verzorging van de huid zijn Proline, Glycine, Cysteïne, Methionine, Lysine en Carnosine. Daarom zie je deze aminozuren ook vaak staan tussen de ingrediënten van gezondheidsproducten.

We zullen deze aminozuren en hun voordelen één voor één uitlichten:

Proline: Natuurlijke verzorging gezicht bindweefsel

Proline is het eerste aminozuur waar we meer over willen vertellen. Dit is namelijk een bestandsdeel van collageen en zoals je hierboven hebt kunnen lezen: collageen is super belangrijk.

Wat proline doet is veroudering van het bindweefsel tegengaan en zal hierdoor je huid verzorgen tegen rimpels en andere ouderdomskwaaltjes.

Glycine: onderdeel van collageen

Ook glycine is een onderdeel van collageen en daarom essentieel als je huid veroudering wilt tegengaan.

Cysteïne: antioxidanten tegen veroudering

Dit aminozuur bevat een heleboel antioxidanten en werkt daarnaast ontgiftend. Dit helpt dus mee aan het beschermen van de huid voor invloeden van buitenaf.

Methionine: ondersteunende huidverzoring

Methionine heeft niet alleen een positief effect op de huid, maar ook op gebied van haar en nagels kan dit aminozuur ondersteunen. Sterke nagels en een bos met glanzend haar? Dan heb je aan dit zuur een goede!

Lysine: elasticiteit

Lysine zorgt voor meer elasticiteit in de bloedvaten. Je kunt dit aminozuur ook kennen als (onderhouds)middel tegen een koortslip (lees ook: koortslip behandelen).

Als je dit vaak hebt dan kun je dit gebruiken als onderhoudsmiddel en wanneer je toch een uitbraak krijgt dan kun je een hogere dosis nemen om deze koortslip ook weer zo snel mogelijk te laten verdwijnen.

Carnosine: krachtige antioxidant

Carnosine wordt gezien als een hele belangrijk in het verzorgen van de huid. Het is een krachtige antioxidant en kan houdt daarnaast vrije radicalen tegen.

Ook het afbreken van eiwitten wordt door het gebruik van dit aminozuur afgeremd. Hierdoor nemen we deze ook mee in het rijtje van aminozuren die bijdragen aan natuurlijke huidverzorging.

Natuurlijke huidverzorging voor een huid die mooi bruin wordt?

Ook het eten van de juiste voedingsstoffen en het nemen van de juiste supplementen kan bijdragen aan het creëren van een huid die mooi en sneller bruin wordt. Zo heb je elke zomer kans om het bruinste van al je vriendinnen of vrienden te worden! Oke hier moet je wel een beetje aanleg voor hebben…

Wil je deze tips en tricks gebruiken? Bezoek dan onze pagina omtrent sneller bruin worden>>>

Scroll naar top