Wat zit er in red bull en is het (on)gezond?

Red Bull is een populaire energiedrank waar veel reclame voor wordt gemaakt op televisie. Het is gemaakt van cafeïne, suiker en verschillende vitamines en mineralen.

De drank is bedoeld om de drinker een energieboost te geven en is populair geworden onder jongeren die deelnemen aan activiteiten die veel energie vragen, zoals extreme sporten. Sommige mensen gebruiken Red Bull ook als mixer met alcoholische dranken.

Sommige ervaren atleten genieten er echter ook van om het af en toe te drinken, al dien niet vanwege sponsoren. Het lijkt misschien onschuldige energie, maar het wordt al snel duur.

De meningen zijn soms echter ook verdeeld over de voedingswaarde van dit drankje. Wordt red bull ten onrechte als ongezond beschouwd?

Wat zit er nou eigenlijk in Red Bull?

Red Bull is een koolzuurhoudende drank die meestal wordt geconsumeerd vanwege de stimulerende effecten. Het bevat cafeïne, taurine, vitamines uit de B-groep en sucrose.

De drank is op de markt gebracht als prestatieverbeteraar en is populair geworden onder studenten en atleten.

Sommige onderzoeken wijzen uit dat Red Bull de mentale prestaties en het fysieke uithoudingsvermogen kan verbeteren, maar de drank is ook in verband gebracht met gezondheidsproblemen zoals hartkloppingen en angst.

Het bevat bijvoorbeeld ongeveer dezelfde hoeveelheid cafeïne als een grote mok koffie.

Verder bevat Red Bull per blikje een flinke schep suiker in ongeveer zes keer de aanbevolen dosering.

Hoeveel suiker en taurine zit er in red bull?
Kan het kwaad om regelmatig Red Bull te drinken?

Hoeveel cafeïne zit er in Red Bull

Er zit 80 mg cafeïne in een blikje Red Bull van 250 ml. Dit is ongeveer hetzelfde als een kopje koffie.

Cafeïne is een stimulerend middel dat adenosinereceptoren in de hersenen blokkeert, wat kan leiden tot verhoogde alertheid en energie.

Het heeft ook milde thermogene effecten, wat betekent dat het de lichaamstemperatuur enigszins kan verhogen.

Hoeveel suiker zit er precies in Red Bull?

Er zit ongeveer 8 gram suiker in een blikje Red Bull van 250 ml. Deze suiker is afkomstig van koolzuurhoudend water, cafeïne, guarana, evenals glucose en sucrose.

Het hoge suikergehalte van Red Bull kan voor sommige mensen een afknapper zijn, maar de drank biedt veel voordelen, waaronder meer energie en concentratie.

Echter draagt die grote dagelijkse dosis suikers ook bij aan bijvoorbeeld het ontstaan van chronische ontstekingen en het ontstaan van obesitas.

Ten slotte is het niet consumeren van zo’n hoog suikergehalte ook slecht voor je tanden. Suiker heeft ook een negatief resultaat doordat het je honger te veel prikkelt.

Hoeveel taurine zit er in red bull?

Een blikje Red Bull energiedrank bevat ongeveer 80 mg taurine. Taurine is een van nature voorkomende verbinding die wordt aangetroffen in dierlijke weefsels, inclusief het menselijk lichaam.

Het is nog niet duidelijk welke rol taurine in het lichaam speelt, maar men denkt dat het helpt bij verschillende functies zoals energieproductie en spierfunctie. Van taurine wordt ook gedacht dat het antioxiderende eigenschappen heeft.

Er zitten echter ook keerzijdes aan Taurine: Taurine verhoogt de zuurproductie in de maag. Als u een gevoelig spijsverteringsstelsel heeft, kan dit extra problemen veroorzaken.

Daarnast kan het invloed hebben op de cardiovasculaire systeem en kan het leiden tot aritmieën.

Te veel taurine verdunt je bloed, wat voor sommigen schadelijk kan zijn. In hoge doses kan het ook hartfibrillatie veroorzaken omdat het elektrolyten kan aantasten.

Hoe (on)gezond maken deze stoffen Red Bull?

Het Voedingscentrum waarschuwt ook voor het drinken van energiedrankjes voor of tijdens het sporten. Energiedrankjes zijn niet dorstlessend. Veel ervan kunnen zelfs gevaarlijk zijn, omdat ze je kunnen uitdrogen.

Cafeïne is niet echt het probleem: een blikje Red Bull bevat geen gevaarlijke hoeveelheden. In principe is de hoeveelheid cafeine van vier blikjes Red Bull niet voor iedereen schadelijk.

Ook kleine hoeveelheden taurine zijn niet direct schadelijk. Taurine is overvloedig aanwezig in de spieren, de hersenen, het hart en het bloed.

Een persoon van 70 kilo bevat ongeveer 70 gram taurine, die over het hele lichaam wordt verspreid en hierdoor is de hoeveelheid in Red Bull dus relatief laag.

Desalniettemin is de suiker slecht voor een enkele portie energiedrank: je moet er gewoon rekening mee houden hoeveel je binnenkrijgt.

Red Bull is niet per se ongezond als je één drankje per dag drinkt. De cafeïne in Red Bull kan een piek in bloeddruk en hartslag veroorzaken, maar voor de gemiddelde persoon is dit niet schadelijk.

Wanneer je zwanger bent, een hoge bloeddruk hebt of gevoelig bent voor cafeïne, kun je het drinken van Red Bull het best vermijden.

SAMENVATTING HOE (ON)GEZOND IS RED BULL
Het probleem bij Red Bull zit vooral in suiker. Suiker is niet goed voor je en kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Ook is het zo dat wanneer grote hoeveelheden Red Bull worden geconsumeerd, dat dit schadelijke effecten kan hebben op het gebied van angstige gevoelens bijvoorbeeld. Echter wanneer men één drankje Red Bull per dag drinkt en verder gezond eet, hoeft dit niet gelijk te worden beschouwd als een ongezond voedingspatroon.

Hoeveel cafeïne zit er in Red Bull
Er zijn tegenwoordig veel soorten Red Bull, probeer bijvoorbeeld eens de light variant zonder suiker (lichter blauw dan deze foto).

Zijn er gezondere alternatieven voor Red Bull?

Er zijn meerdere alternatieven voor Red Bull, afhankelijk waar je het voor drinkt.

Zorg voor voldoende slaap

De absoluut meest praktische manier om ervoor te zorgen dat u de energie krijgt die u nodig heeft om iets te doen, is door voldoende te slapen.

Dat klinkt misschien als een heel simpele strategie, maar veel mensen zijn op zoek naar methoden om een goede nachtrust te vervangen.

Zorg er dus voor dat je dagelijks acht uur goed slaapt om zo energiek mogelijk te blijven. Dan heb je geen Red Bull nodig.

Er zijn wel andere (natuurlijke) middelen die helpen om je slaapbereidheid te bevorderen.

Drink koffie als je toch wat meer energie wilt

Als je op zoek bent naar een extra energieboost om je de dag door te helpen, is zwarte koffie misschien een betere keuze dan Red Bull. Red Bull bevat veel suiker, wat later kan leiden tot een energiecrash.

Zwarte koffie daarentegen is een caloriearme drank die je kan helpen je alerter te voelen zonder de hoge suikerspiegel en de daaropvolgende crash.

Drink niet meer dan 4 koppen koffie per dag, want in koffie zit net zoveel cafeïne als in Red Bull!

Lees meer op onze pagina omtrent hoeveel koffie per dag nog gezond is>>

Ga voor een light variant

Red Bull heeft een verscheidenheid aan verschillende dranken, sommige met suikers en andere zonder. De light versie is er eentje zonder suiker en toch net zo lekker is als de regular, geven sommige aan.

Deze drank is net als ”gewone” Red Bull en krijgt zijn smaak van taurine, cafeïne, vitamines uit de B-groep en sucrose. Het geeft energie voor lichamelijke activiteit en ondersteunt de concentratie en alertheid.

Moet je afkicken van Red Bull drinken wanneer je ermee wilt stoppen?

Er is geen pasklaar antwoord op deze vraag, omdat de beslissing om al dan niet te stoppen met het drinken van Red Bull afhangt van verschillende individuele factoren.

Sommige mensen vinden misschien dat ze moeten stoppen met het drinken van Red Bull om te stoppen met het ervaren van negatieve bijwerkingen, zoals angst of slapeloosheid, terwijl anderen zonder problemen door kunnen gaan met het drinken van Red Bull.

Uiteindelijk is het aan het individu om te beslissen of stoppen met Red Bull goed voor hem is. Het hangt ook af van de dosering.

Wanneer je slechts een blikje per dag drinkt zal je waarschijnlijk niks merken als je stopt met het drinken van Red Bull.

Drink je echter aanzienlijk meer blikjes per dag, dan zou dit wel zo kunnen zijn.

In dergelijke gevallen is het misschien niet onverstandig om een arts of zorgverlener te raadplegen.

Wat is er zo verslavend aan Red Bull?

Er is niet één antwoord op deze vraag, aangezien de verslavende eigenschappen van Red Bull kunnen worden toegeschreven aan verschillende factoren, waaronder de smaak, het cafeïnegehalte en de stimulerende effecten.

Een mogelijke verklaring voor de verslavende eigenschappen van de drank zou echter het vermogen kunnen zijn om het energieniveau te verhogen en de stemming te verbeteren.

Bovendien is aangetoond dat Red Bull de cognitieve functie en focus verbetert, die beide kunnen leiden tot een gewoon consumptiepatroon.

Veel gestelde vragen

Zit er stierensperma of stierenpis in Red Bull?

Dit is een fabel die voortkomt uit het feit dat taurine is afgeleid van het woord ”taurus” en dat taurine een stof is die aanwezig is in Red Bull.

Is Red Bull schadelijk voor de gezondheid?

Onderzoek wijst uit dat overconsumptie van bepaalde energiedranken kan leiden tot een reeks hartaandoeningen. Ze kunnen gepaard gaan met aritmie en hartstilstand, maar kunnen ook leiden tot beroertes en plotselinge dood. Er is dan wel sprake van het nuttigen van grote hoeveelheden.

Wat is er slecht aan Red Bull

Sommige stoffen in Red Bull, zoals: suikers, taurine en cafeine kunnen in te grote hoeveelheden schadelijk zijn voor de gezondheid. Van deze drie wordt suiker bij kleine hoeveelheden al afgeraden.

Hoeveel suikerklontjes zitten er in een blikje Red Bull?

In een blikje Red Bull zitten 8 suikerklontjes. Suikerklontjes lossen op in vloeistof en wanneer ze worden gecombineerd met het koolzuurhoudende water en de cafeïne in Red Bull, creëren ze het zoete smaakprofiel van de drank. De suiker geeft ook een energieboost voor drinkers.

Is Red Bull zonder suiker beter voor de gezondheid?

De verschillen zitten in de gebruikte zoetstoffen: Zero Calories bevat geen Sucralose. Het lichaam kan niet zonder suiker, maar te veel suikers hebben negatieve gezondheidseffecten. Vanwege het teveel aan suiker in energiedranken, zoals frisdranken en vruchtensappen, zijn ze een gemakkelijke toegang voor gewichtstoename en hebben ze een negatieve invloed op de tanden. Energiedranken zijn slecht wanneer je al teveel suikers binnen krijgt of van de andere stoffen. In suikervrije Red Bull zitten weer andere stoffen die in te grote hoeveelheden schadelijk zijn. Echter zijn er veel mensen die tegenwoordig teveel suikers binnen krijgen en hierdoor wordt Red Bull met suiker als ongezonder gezien.

Is Red Bull ongezonder dan koffie?

Over het algemeen wordt koffie als een gezondere drank beschouwd, terwijl Red Bull vaak wordt bekritiseerd vanwege het hoge suikergehalte en het gebrek aan voedingswaarde. Sommige deskundigen zijn van mening dat Red Bull schadelijk kan zijn voor uw gezondheid, terwijl anderen beweren dat het veilig is om met mate te drinken.

Is Red Bull of andere energiedrank schadelijk voor het hart?

Het drinken van energiedrankjes verstoort blijkbaar de normale hartslag. Dit kan leiden tot een gevaarlijk onregelmatige hartslag en in extreme gevallen zelfs tot een hartstilstand. Toen ze de bloeddruk testten van mensen die energiedrankjes dronken, ontdekten de onderzoekers dat deze hoger was. In kleine hoeveelheden lijkt het echter allemaal wel mee te vallen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top