Wat zijn niet-essentiele aminozuren?

Niet-essentiële aminozuren hebben deze kwalificatie gekregen omdat zij (in beperkte) mate door het lichaam kunnen worden aangemaakt. Dit betekent dat het lichaam hier voor geen voeding of supplementen nodig heeft.
Echter is dit vertekend, omdat sommige niet-essentiële aminozuren een essentieel aminozuur nodig hebben om hun aan te maken. Volg je het nog?!
Zodoende kun je stellen dat je weldegelijk goed uitgebalanceerde voeding nodig hebt, om welk aminozuur dan ook aan te maken. Dit zeggen we ook omdat je lichaam met een slecht voedingspatroon nagenoeg nooit de gewenste hoeveelheid van (zelfs) een niet-essentieel aminozuur kan verkrijgen.
Het is dus verstandig om ten alle tijden je voeding op orde te hebben. En de naam niet-essentieel laten de niet-essentiële aminozuren veel minder belangrijk lijken dan ze in werkelijkheid zijn.
De rollen van de zes niet essentiële aminozuren in het lichaam
Er worden zes aminozuren tot de niet-essentiële categorie toegewezen.
- Asparaginezuur: asparaginezuur is zoals de naam al doet vermoeden, zuur afkomstig uit het andere aminozuur asparagine. Het is onder andere belangrijk voor de stofwisseling, de energieproductie, immuunfunctie en de cognitieve functie. Daarnaast draagt het bij aan het ontstaan van glutathion, een belangrijke antioxidant.
2. (Beta)-alanine: Beta-alanine is een aminozuur dat zich in het lichaam bind met het essentiële aminozuur histidine. Zo creëren zij samen carnosine. Verder is alanine vooral bekend om het bijdragen en verbeteren van sportieve prestaties. Het is een middel dat goed samenwerkt met creatine en citrulline.
3. Glutamine: Glutamine is één van de meest voorkomende aminozuren in het lichaam en je lichaam heeft er ook veel van nodig. Het is onder andere belangrijk bij de immuunfunctie, voor een goede werking van het maag/darm kanaal, maar draagt ook bij aan sportieve prestaties. Er zijn nu zelfs onderzoeken die de rol van glutamine bestuderen bij het bestrijden van kanker.
4. Glutaminezuur: Glutamine wordt (deels) omgezet in glutaminezuur zodra het de hersenen bereikt. Hier zorgt glutamine voor een goede werking en voorkomt het onder andere vermoeidheidsklachten en hersenafwijkingen.
5. Proline: Proline is één van de aminozuren die helpt bij de aanmaak van collageen. Collageen is een bindmiddel dat zorgt voor huid, haar en nagels. Met genoeg proline voorkom je veroudering en bescherm je je kraakbeen en botten.
6. Serine: Serine is weer zo’n aminozuur dat gevormd wordt uit een ander aminozuur. Serine wordt namelijk gevormd uit glycine, een semi-essentieel aminozuur. Het is voornamelijk actief in de hersenen en ondersteund hier verschillende neurotransmitters. Dit is van invloed op je stemming.