groente die veel eiwitten bevatten

Wat zijn groente die veel eiwitten bevatten

In welke groente zitten de meeste eiwitten en hoeveel precies dan?

Een manier om gezond te blijven is door eiwitrijke groenten te eten. Maar wat zijn deze groenten precies? Eiwitrijke groenten zijn bladgroenten zoals spinazie en boerenkool, maar ook wortels zoals wortelen en bieten.

Er zijn ook andere opties, zoals zeewier en bloemkool. Deze voedingsmiddelen bieden een rijke toevoer van voedingsstoffen, waaronder eiwitten, die helpen spiermassa op te bouwen en de gezondheid van de botten te behouden.

We zullen deze groente en meer voor je behandelen in dit artikel, zodat jij voortaan een bewustere keuze kunt maken op het gebied van groente met veel eiwitten.

Waarom zijn eiwitten belangrijk?

Eiwitten zijn een essentieel onderdeel van elk dieet en ze voorzien het lichaam van de voedingsstoffen die nodig zijn voor groei en herstel, ze bevatten ook veel aminozuren, die hier aan bijdragen.

Daarnaast zorgen eiwitten voor een normale werking van nog veel meer lichaamsprocessen en draagt het ook bij aan een normale werking van onze hersenen. Eiwitten zijn opgebouwd uit vele aminozuren, waarover je ook uitgebreid kunnen lezen op onze website.

Eiwitten zijn te vinden in veel voedingsmiddelen, zoals vlees, eieren, zuivelproducten en bonen. De beste manier om voldoende eiwitten binnen te krijgen, is door middel van een uitgebalanceerd dieet met dierlijke bronnen zoals kalkoen, rundvlees en kip.

Vegetariërs kunnen echter overwegen om meer eiwitrijke groenten te eten, zoals sojascheuten of aubergines.

Maar eiwitten zijn dus ook in groente te vinden en daar gaan we je in dit artikel verder bij helpen.

Waarom zijn eiwitten en groente de ideale combinatie?

Het is bekend dat mensen die regelmatig sporten, meer eiwitten zouden moeten eten. Eiwit helpt bij het opbouwen en behouden van spiermassa, helpt bij het afvallen en kan ook helpen overeten te voorkomen.

Eiwitten zijn dus opgebouwd uit aminozuren zoals we eerder al lazen. In groente zijn verder veel vitamines en mineralen te vinden. Wanneer je dus veel eiwitten en groente binnen krijgt heb je een goede combinatie aan voedingsstoffen voor je lichaam.

Welke groente bevatten veel eiwitten
Behoren de groente op deze foto tot de meest eiwitrijke? Je leest het hieronder!

Een uitgebreide lijst van eiwitrijke groente

Eiwitrijke groenten zijn enkele van de beste voedingsmiddelen om in hun dieet op te nemen voor diegenen die de eiwitinname willen verhogen. Er zijn veel soorten eiwitrijke groenten, die in twee groepen kunnen worden onderverdeeld: bladgroenten en zetmeelrijke groenten.

Bladgroenten zoals boerenkool en spinazie bevatten allebei een aanzienlijke hoeveelheid eiwit, maar ze bevatten ook veel vezels.

Hieronder delen wij met jullie 16 van de meest eiwitrijke groente:

Lima bonen

Limabonen zitten, net als andere groenten, vol eiwitten. Eiwitten zijn belangrijk om de spiergezondheid en botdichtheid te behouden. Limabonen kunnen een goedkope optie zijn voor uw eiwitbehoeften, omdat ze relatief laag in kosten zijn en een hoge voedingswaarde hebben. Het eiwitgehalte van limabonen varieert afhankelijk van de soort, maar 1 kopje gekookte limabonen levert overal 9-27 gram eiwit. Limabonen bevatten alle 8 essentiële aminozuren die nodig zijn voor een goede gezondheid. Per 100 gram lima bonen krijg je ongeveer 8,2 gram eiwit binnen.

Sojabonen

Sommige mensen denken misschien dat sojabonen slechts een plant zijn, maar eigenlijk worden ze beschouwd als eiwitrijke groenten. Sojabonen zijn een uitstekende bron van eiwitten en kunnen worden gebruikt om sojamelk of tofu te maken. Ze zijn het belangrijkste ingrediënt in edamame, dat meestal als aperitief wordt geserveerd. Sojabonen kunnen ook op zichzelf worden gegeten en hebben een vlezige textuur en smaak. Bevatten tot wel 20 gram eiwit per 100 gram!

Doperwten

Doperwtjes zijn een van de eiwitrijke groenten die rauw of gekookt kunnen worden gegeten. Veel mensen denken dat groene erwten oninteressant en moeilijk te eten zijn. Ze zijn niettemin heerlijk en zeer veelzijdig. Ongeveer 5 gram eiwit per 100 gram.

Quinoa

In de wereld van vandaag is het moeilijk om voedsel te vinden dat veel eiwitten en weinig calorieën bevat. De beste oplossing voor een gezonde voeding is een mix van verschillende voedingsmiddelen met een balans van koolhydraten, eiwitten en vetten. Het eten van meer groenten kan een gemakkelijke manier zijn om de nodige voedingsstoffen binnen te krijgen zonder al te veel voedsel toe te voegen. Groenten bevatten weinig calorieën en veel vezels, waardoor ze ideaal zijn om af te vallen. Quinoa bevat tot wel 15 gram eiwitten per 100 gram!

Spinazie

Een van de meest gegeten bladgroenten is spinazie, een van de beste bronnen van eiwitten. Van de totale hoeveelheid calorieën bestaat dan ongeveer 30% uit eiwit. Het eiwit levert ook alle essentiële aminozuren. Eén kop (30 gram) spinazie levert u 1 gram en 181% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor vitamine K op. Het bevat ook een grote hoeveelheid foliumzuur, mangaan, magnesium, ijzer, kalium, calcium, vitamine A en vitamine C.

soort groente met veel eiwitten
Toch niet zo gek dat popeye hier verslaafd aan was, met bijna 4 gram eiwit per 100 gram. Laat je verassen door de groentes die nog gaan komen.

Bloemkool

Bloemkool is een uitstekende bron van eiwitten voor die calorieconsumptie. 100 gram bloemkool levert 2 gram eiwit samen met 25 calorieën. Het is ook een waardevolle bron van vitamine C en K, evenals mineralen zoals kalium, magnesium, ijzer, fosfor, calcium en mangaan.

Zoete maïs

Eiwitrijke groenten zitten boordevol voedingsstoffen die je voorzien van energie verhogend ijzer en krachtige antioxidanten die kanker kunnen helpen voorkomen. Tot wel 4 gram eiwit per 100 gram.

Boerenkool

Er zijn veel voordelen van het toevoegen van eiwitrijke groenten aan uw dieet, en ze kunnen u helpen gewicht te verliezen! Er zijn veel opties om uit te kiezen: boerenkool, spinazie, broccoli en asperges. Boerenkool is een golf van stijgende populariteit begonnen als een van de gezondste groenten met een hoog eiwitgehalte en een lage calorische waarde. 100 gram heeft 51 kcal en 4,3 gram eiwit.

Spruitjes

Spruitjes zijn een plant met een hoge eiwitconcentratie waar niet iedereen van geniet en ook de geur die soms in huis achterblijft is niet geliefd. Maar wist je dat spruitjes meer vitamine C bevatten dan sinaasappels? 100 gram rauwe spruitjes bevatten 150 milligram vitamine C en spruitjes bevatten ook weinig calorieën. Ze hebben 37 calorieën op 100 gram en 3,8 gram eiwitten.

Broccoli

Broccoli is een groente die meer eiwitten levert dan mensen misschien beseffen. Dit artikel gaat in op de voordelen van het toevoegen van meer broccoli aan je dieet. Broccoli is een van de beste groenten met het hoogste eiwit dat beschikbaar is in een laag caloriegehalte. 100 gram bevat slechts 29 calorieën, evenals 3,3 gram eiwit. Het bestaat uit 3,5 gram vezels, waardoor je langer vol blijft en je darmen efficiënt werken. Zo is broccoli een prachtige aanvulling op een passend dieet.

Luzerne

Alfalfa bevat weinig calorieën maar veel voedingsstoffen. Een kopje (33 gram) alfalfa levert 1,3 gram eiwit. Bovendien is het rijk aan vitamines en mineralen.

Waterkers

Waterkers is een eetbare waterplant die boordevol voedingsstoffen zit en vooral veel eiwitten bevat. Een kopje (34 gram) vers gehakte waterkers heeft 0,8 gram eiwit, samen met 100 procent van de aanbevolen inname van vitamine K via de voeding.

Het wordt meestal rauw gegeten, maar kan ook gekookt worden. De meest populaire kookmethode is het kort koken van de waterkers gedurende ongeveer 5 minuten. Waterkers is het meest voedzaam als het binnen 48 uur na de oogst wordt geconsumeerd.

Champignons

Champignons helpen je af te vallen. Ze bevatten bijna geen calorieën, zouten en vetten. Champignons bevatten wel veel eiwitten en koolhydraten, waardoor je eerder een vol gevoel hebt en minder honger hebt. 100 gram bevat 16 kcal en 2,7 gram eiwit.

Paksoi

Eiwitrijke groenten dienen als geconcentreerde eiwitbronnen. Ze bevatten doorgaans minder calorieën en een hoger vitamine- en mineraalgehalte dan andere groenten, waardoor ze een geweldige optie zijn voor diegenen die willen afvallen of willen afvallen. Paksoi is een groene bladgroente die zowel rauw als gekookt kan worden gegeten. Deze caloriearme en eiwitrijke groente is vooral goed voor diegenen die spiermassa willen behouden zonder al te veel extra calorieën aan hun dieet toe te voegen. 100 gram paksoi bevat ongeveer 1-2 gram eiwit en slechts 9 kcal.

Asperges

Eiwitrijke groenten zijn een gezond en lekker alternatief voor koolhydraatrijke voedingsmiddelen zoals pasta of rijst. Asperges zijn een geweldige gezonde keuze voor iedereen die meer eiwitten aan hun dieet wil toevoegen en ook nog andere stoffen (vitamines en mineralen) binnen wilt krijgen. Een recente studie heeft uitgewezen dat 100 gram asperges 2 gram eiwit bevat.

Avocado

Avocado’s zijn een van de meest voedzame voedingsmiddelen ter wereld, maar ze bevatten verrassend veel eiwitten. Veel mensen denken dat je alleen eiwitten uit dierlijke bronnen kunt halen, maar dit is niet waar. Er zijn verschillende soorten groenten die veel eiwitten bevatten. Ze bevatten ongeveer 2,6 gram eiwit per 100 gram. Wil je meer over de eigenschappen van avocado’s leren?>>

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top