Wat zijn goede manieren om af te vallen

Gewichtsverlies heeft niet alleen een positief effect op je gezondheid, maar het kan ook je uiterlijk indrukwekkender maken. Een teveel aan vet kan het risico op een aantal ziekten verhogen. Zo kun je bijvoorbeeld last krijgen van hartaandoeningen, hoge bloeddruk en beroertes. Ongetwijfeld zullen sommige artsen je aanraden om af te vallen als je aan een bepaalde ziekte lijdt. Direct afvallen is echter geen goede oplossing. Een halve kilo per week verliezen is een effectieve gewichtsbeheersing. Natuurlijk kun je hieronder een aantal tips volgen om op gewicht te blijven.

Koolhydraten en suiker verminderen

De meest effectieve manier om af te vallen is door de hoeveelheid koolhydraten en suiker die je consumeert te verminderen, dat heet met andere woorden koolhydraatarm eten. Je moet je maaltijd plannen om de inname van koolhydraten en suiker te verminderen. Je kunt geraffineerde koolhydraten vervangen door volkoren granen. Het consumeren van volle granen kan het hongerniveau verlagen.

Op deze manier zul je niet zo impulsief zijn in het eten van ander voedsel. Hierdoor eet je minder calorieën. Het eten van volle granen zorgt ervoor dat je ze langzamer verteert. Je zult dus niet snel een hongergevoel krijgen. Bovendien kan het verminderen van de inname van koolhydraten het insulineniveau verlagen. Verdiep je eens in koolhydraatarme producten zoals koolhydraatarm brood of de goede eigenschappen van koolhydraatarm amandelmeel.

Je maaltijd in balans brengen

Bij elke maaltijd moet je gevarieerd eten. Zorg ervoor dat je je bord vult met eiwitten, goede vetten, groenten, en complexe koolhydraten. Eiwit is nuttig voor het behoud van je spiermassa. Bovendien kan het consumeren van voldoende eiwitten de cardio-metabolische risicofactor verhogen en je helpen je lichaamsgewicht te behouden.

Vervolgens moet je meer groenten consumeren als een bron van vezels. Het eten van een grote hoeveelheid groenten zal de calorie-inname niet verhogen. Vermijd echter het eten van groenten die veel koolhydraten bevatten, zoals winterpompoen, aardappelen en maïs.

Regelmatig sporten

Door te sporten kun je snel afvallen. Door fysieke activiteiten te doen verbrand je meer calorieën. Ook kan het stofwisselingssysteem beter werken. Je moet minimaal drie keer per week cardio- en krachttraining doen.

Je kunt elke dag cardio-workouts doen, zoals hardlopen, wandelen, zwemmen of fietsen. Daarnaast kun je naar de sportschool om een aantal goede oefeningen te doen. Je kunt bijvoorbeeld gewichtheffen met de hulp van een professionele trainer. De trainer zal je kunnen begeleiden bij het doen van bepaalde oefeningen om je vet te verbranden en je spieren op te bouwen.

Een goede slaapkwaliteit hebben

Volgens sommige studies kunnen mensen die ’s nachts minder dan 5 uur slapen het risico op obesitas vergroten. Een slechte kwaliteit van slaap kan het stofwisselingsproces vertragen. Wanneer dit systeem niet effectief is, kan je lichaam moeite hebben met het omzetten van calorieën in energie. Als gevolg daarvan zullen de calorieën worden opgeslagen als vet.

Bovendien kan een slechte kwaliteit van slaap ook de insuline- en cortisolproductie verhogen. Als je last hebt van slaapproblemen zoals slapeloosheid of slaapapneu, moet je met de dokter overleggen. Op die manier kun je dit slaapprobleem zo snel mogelijk aanpakken. Dit zorgt voor een betere slaapkwaliteit.

Scroll naar top