Goede vetten vs slechte vetten
Jarenlang werden alle vetten gezien als slecht en werden deze zoveel mogelijk vermeden door mensen die wilde afvallen. Tegenwoordig weten we dankzij onderzoek dat je niet alle vetten hoeft te vermijden en dat sommige vetten zelfs nodig zijn voor onze gezondheid.
Ook weten we dat goede vetten om af te vallen nodig zijn. Als je het binnenkrijgen van de goede vetten te veel beperkt kan dit zelfs gevolgen hebben voor je gezondheid. In een gezond voedingspatroon heb je vetten nodig.
In dit artikel lees je alles wat je moet weten over goede vetten en slechte vetten.
1. Welke soorten vetten zijn er?
Er zijn verschillende soorten vet. De een is goed voor ons en de ander brengt het gevaar van hart- en vaatziekten met zich mee. Daarom is het belangrijk om het verschil tussen goede en slechte vetten te weten.
Dankzij wetenschappelijk onderzoek die continu in ontwikkeling is weten wij vandaag de dag dat wij vetten nodig hebben. Dan bedoelen ze natuurlijk niet de ongezonde onverzadigde vetten, maar de gezonde vetten.
De gezonde vetten wordt door ons lichaam gebruikt om celmembranen op te bouwen om onze zenuwen te isoleren en ze zorgen ervoor dat vitamines zoals vitamine A, vitamine D, vitamine E en vitamine K werken naar behoren.
Omdat vet hoort bij een gezond eetpatroon is het belangrijk dat je de verschillen tussen goede vetten en slechte vetten weet.
Om te beginnen is het belangrijk om te weten dat er drie categorieën waarin de vetten zijn onderverdeeld.
1.1 Onverzadigde vetten
Wat zijn onverzadigde vetten? Dit zijn de goede vetten. Als je een gezond dieet wilt volgen voor je hart zijn dit de gezonde vetten om te eten. Maar let wel op want ook hierin heb je verschil.
1.2 Verzadigde vetten
De belangrijkste bron van verzadigde vetten zijn dieren en plantaardige oliën.
1.3 Transvetten
Dit zijn de slechte vetten. Bij kamertemperatuur zijn deze slechte vetten vloeibaar, maar er wordt waterstof aan toegevoegd door de voedselproducten om deze slechte vetten vast te maken.

2. Zijn slechte vetten verzadigd of onverzadigd?
De goede vetten of de gezonde vetten zijn de enkelvoudige onverzadigde vetten en de meervoudig onverzadigde vetten. Deze vetten zijn gezonde vetten omdat deze goed voor je cholesterol, je hart en je hele gezondheid zijn.
De verzadigde vetten zijn de vetten die bekend staan als slechte vetten. Deze slechte vetten verhogen namelijk je cholesterolgehalte.
Maar de slechtste vetten eten zijn toch echt de transvetten. Door het chemische proces van het bewerken van onverzadigde vetten hebben transvetten een negatiever effect op je cholesterolgehalte.
Het slechte cholesterolgehalte of het LDL-cholesterolgehalte wordt hierdoor nog meer verhoogd dan de verzadigde vetten doen.
Dus bij de vraag zijn slechte vetten verzadigd of onverzadigd? De slechte vetten zijn verzadigde vetten en de transvetten. Probeer deze vetten eten dan ook zoveel mogelijk te verminderen.
3. Wat doen vetten?
Wat zijn de verschillen tussen goede vetten en slechte vetten? We weten nu dat de gezonde vetten de enkelvoudige en meervoudig onverzadigde vetten zijn. Deze goede vetten heb je nodig om af te vallen. Ook kunnen gezonde vetten je helpen bij:
Het slechte LDL-cholesterolgehalte te verlagen en het goede cholesterolgehalte HDL te verhogen
Het voorkomen van verharding en vernauwing van je slagaders
Het verlagen van risico op hartaandoeningen en beroertes
Hartaandoeningen en ontstekingen te bestrijden
Het voorkomen van abnormale hartritmes
Een lage bloeddruk
Als je meer gezonde vetten dagelijks toevoegt aan je eetpatroon voel je je meer tevreden na deze vetten eten. Hierdoor krijg je minder snel trek en zo bevorder je gewichtsverlies.
3.1 Cholesterol
Het eten van de slechte vetten, de verzadigde vetten verhogen je cholesterolgehalte en verhogen het risico op hart- en vaatziekten als je te veel van deze vetten binnen krijgt.
Daarom is het voor mensen met een hoge cholesterol goed om op hun voeding en in het bijzonder hun vetten te letten. Wil je meer weten over voeding en cholesterol? Lees dan: cholesterol verlagen voedsel>>>
4. De werking van vetten in het lichaam
In de voedingsmiddelen die wij eten zit vaak een combinatie van de twee vetten die hierboven genoemd zijn. Ook voor de werking van ons lichaam zijn deze vetten belangrijk.
Vetten geven energie. Ons lichaam slaan de gezonde vetten op als energiebron.
We hebben vetten nodig om onze cellen op te bouwen en om onze cellen te beschermen. Daarnaast zorgen de goede vetten ervoor dat onze hersenen, ogen en spieren goed werken.
Ons lichaam maakt zelf de verzadigde of slechte vetten aan. Het is dus niet nodig om deze extra vanuit ons eten binnen te krijgen. Andere vetten maakt het lichaam niet zelf aan, maar zijn wel nodig.
Dit zijn de essentiële vetzuren Omega 3 en Omega 6. Dit zijn goede vetten en die dragen bij aan een normaal cholesterol. Ze dragen bij aan de gezondheid van ons hart.
5. Wat zijn slechte vetten?
De slechte vetten zijn de verzadigde vetten. Deze slechte vetten eten vergroten het krijgen van hart- en vaatziekten. Het slechte cholesterolgehalte kan hierdoor stijgen en als dit gebeurt heb je kans dat je bloedvaten langzaam verstopt komen te zitten.
Het is dus belangrijk om zo min mogelijk verzadigde vetten eten en deze producten te vervangen door onverzadigde vetten. Hoe minder verzadigd vet je dagelijks binnenkrijgt hoe beter het dus is, ook voor je gezondheid.
Je kunt op het etiket lezen hoeveel verzadigde vetten het product bevat. Het is dus belangrijk om bewust om te gaan met wat je binnen krijgt en de hoeveelheid van de verzadigde vetten te vergelijken.
6. Wat zijn goede vetten?
Dit zijn de onverzadigde vetten. Deze onverzadigde vetten verlagen je cholesterolgehalte en hierdoor wordt de kans op hart- en vaatziekten verkleint. Ook niet onbelangrijk is dat de onverzadigde vetten essentiële vetzuren geeft.
Hoeveel onverzadigde vetten per dag gegeten mag worden hangt af van de hoeveelheid voedsel je eet. Het advies is dat dit tussen de 3% en 12% mag zijn van de energie-inname.
Als je wilt weten waar zitten goede vetten in lees dan snel verder.

7. Gezonde vetten aanschaffen
Je kunt veel van deze gezonde vetten aanschaffen in de vorm van producten. Hier zitten de voedingsmiddelen dan gemixt in bijvoorbeeld een notenmix of worden de producten los van elkaar verkocht.
Zo kun je diverse soorten producten aanschaffen die allemaal gezonde vetten bevatten. Hieronder in het volgende hoofdstuk zal je zien dat noten een goede bron van gezonde vetten zijn.
Dit artikel kun je raadplegen om meer te lezen over gezondste noten>>
8. Hoeveel vetten heb je per dag nodig?
Je hebt ongeveer 50 gram vet per dag nodig. Dat is ongeveer hetzelfde als een klein handje pinda’s of een eetlepel olijfolie. Vet is een belangrijk onderdeel van een gezond voedingspatroon en het helpt je lichaam om sterk en gezond te blijven.
Dit is een goede richtlijn en 50 gram zal vaak ongeveer 20-25% van je voedingsinname betreffen. 20% van je voedingsinname aan vet is ook een maatstaf die je kunt hanteren als het om het consumeren van vetten gaat.
Kijk voor uitgebreidere informatie op onze pagina omtrent hoeveel vetten per dag>>
9. Vetten in voeding
In alle producten vind je zowel de goede vetten als de slechte vetten. Je kunt bijna niet ontkomen aan de slechte vetten in voeding.
Omdat in veel producten bijna wel alle soorten vetten zitten is het misschien moeilijk om te weten welke producten met goede vetten uitgerust zijn en is het makkelijk om het verschil tussen goede en slechte vetten te vergeten.
Daarom hebben wij hieronder een lijstje gemaakt met producten met goede vetten en de producten met de slechte vetten:
9.1 Producten met meervoudig onverzadigd vet
- Zonnebloempitten
- Pijnboompitten
- Pompoenpitten
- Lijnzaadolie
- Sardientjes
- Sesamzaad
- Walnoten
- Chiazaad
- Sojamelk
- Lijnzaad
- Makreel
- Hummus
- Haring
- Visolie
- Zalm
- Tofu
- Ei
9.2 Producten met enkelvoudig onverzadigd vet
- Macadamia noten
- Cashewnoten
- Koolzaadolie
- Pecannoten
- Amandelen
- Hazelnoten
- Pindakaas
- Sesamolie
- Pindakaas
- Pindaolie
- Avocado
- Olijfolie
- Olijven
9.3 Producten met verzadigd vet
- Alle soorten worst (dus ook boterhamworst en smeerworst)
- Roomboter en harde margarine
- Bladerdeegzoutjes
- Volvette 48+ kaas
- Hartige snacks
- Shoarmavlees
- Volle yoghurt
- Hamburgers
- Chocolade
- Slavinken
- Frikandel
- Roomijs
- Salami
- Gebak
Pingback: Welk voedsel moet ik eten bij een cholesterol verlagend dieet?
Pingback: Wat is de beste voeding voor het opbouwen van droge spiermassa? - Aminobaas
Pingback: Haaruitval tegengaan met aminozuren en vitamines - Aminobaas
Pingback: Hoe kun je je testosteron aanmaak verhogen? - Aminobaas
Pingback: Hoe kun je het afvalproces versnellen? Super tips - Aminobaas
Pingback: Hoe kun je je spieropbouw vesnellen? - Aminobaas
Pingback: Tips om meer en sneller spiermassa op te bouwen - Aminobaas