Alles over Vitamine B5

Op zoek naar belangrijke informatie over vitamine B5? Lees dan snel verder, op deze pagina ga je alle informatie vinden over vitamine B5 die jij nodig hebt. We gaan in dit artikel geen merken promoten, het is een puur informatief artikel over vitamine B5.

Wat is vitamine B5

De andere benaming van vitamine B5 is Pantotheenzuur. Het is net zoals alle andere vitamine B varianten wateroplosbaar. De chemische benaming Pantotheenzuur stamt af van het woord pantos, dit is een Grieks woord dat “overal” betekent. Nu zul je vast denken wat bedoelen ze daarmee? Ze bedoelen dat vitamine B5 in alle levende cellen van de natuur voorkomt.

Positieve gezondheidseffecten vitamine B5

Ons lichaam heeft vitamine B5 nodig voor de energievoorziening. Het maakt energie vrij uit de vetzuren binnen ons lichaam. Wanneer we gegeten of gedronken hebben zorgt vitamine B5 voor het opbouwen en afbreken van vetten, koolhydraten en eiwitten uit het eten en drinken.

Ook is het verantwoordelijk voor de ontwikkeling van een aantal hormonen, en speelt het een belangrijke rol bij het juist functioneren van ons zenuwstelsel.

Effect vitamine B5 tekort

Een vitamine B5 te kort is erg zeldzaam, het kan alleen optreden na een lange periode van ondervoeding. Indien je toch langdurig een tekort aan vitamine B5 hebt, kun je last krijgen van branderige en pijnlijke voeten.

Dit noemen ze ook wel het burning feet syndroom. Het syndroom kwam vaak voor in bijvoorbeeld concentratiekampen tijdens de 2de wereldoorlog.

Gevaren teveel vitamine B5

Er zijn weinig tot geen gevaren bekend van een teveel aan vitamine B5. Wanneer je een lange periode tientallen grammen per dag tot je neemt, kun je eventueel last krijgen van diarree.

Hoeveel vitamine B5 heb je nodig

Als je iedere dag volgens de schijf van vijf eet krijg je voldoende vitamine B5 binnen. Er is niet echt een duidelijke onderzoek waaruit blijkt hoeveel wij als mens precies nodig hebben. Mensen die gezond eten hebben geen last van een vitamine B5 tekort. Hieronder een overzicht van wat voldoende zou moeten zijn.

Mannen en vrouwen
0 tot 5 maanden | 2mg per dag
6 tot 11 maanden | 2mg per dag
1 tot 3 jaar | 2mg per dag
4 tot 8 jaar | 3mg per dag
9 tot 13 jaar | 4mg per dag
14 tot 17 jaar | 5mg per dag
18 jaar en ouder | 5mg per dag
Zwangere vrouwen | 5mg per dag
Bij borstvoeding | 7mg per dag

Waar zit vitamine B5 in

Je kunt vitamine B5 vinden in alle voeding binnen de schijf van vijf. Het komt voor in vlees, eieren, volkorenproducten zoals brood en crackers. Maar ook in peulvruchten, groente, fruit, melk en melkproducten zoals kwark, kaas en yoghurt.

Een broodje kaas en een glas melk in de ochtend zorgt bijvoorbeeld al direct voor de inname van vitamine B5. Maar je kunt het ook als supplementen kopen.