Resveratrol, wat is het en wat doet het?

Resveratrol is een chemische verbinding (ook wel polyfenol genoemd), dat in diverse planten soorten voorkomt. Een zeer bekende bron van resveratrol zijn blauwe druiven. Hier komt de chemische verbinding vooral in de schil voor.

Resveratrol heeft van weg van een zuivere stof die zich uit in witte tot lichtgele kristalletjes, welke slecht oplosbaar zijn in vloeitstof.

Men zegt dat deze slecht oplosbare verbinding een gunstig effect heeft op het voorkomen en dus beschermen tegen ernstige aandoeningen zoals kanker en hartaandoeningen. Tevel wordt aangenomen dat het een erg positieve werking heeft op de stofwisseling bij mannen en dan obese patienten in het bijzonder.

Maar er is meer! Lees hieronder waarover we het allemaal uitgebreid gaan hebben op deze pagina.

1. Helpt resveratrol bij hooikoorts?

Volgens sommige klinische onderzoeken kunnen neussprays met resveratrol de symptomen van hooikoorts of allergische rhinitis verbeteren. Wetenschappers kwamen met neussprays als een geweldige manier om de slechte biologische beschikbaarheid van resveratrol te omzeilen en het rechtstreeks naar gelokaliseerde, problematische lichaamsdelen te brengen.

In één onderzoek onder 100 mensen verminderde een intranasale spray met 0,1% resveratrol nasale symptomen en verbeterde de kwaliteit van leven bij volwassenen met hooikoorts, driemaal daags gedurende 4 weken gebruikt. (1)

In een ander onderzoek met 68 kinderen met door pollen veroorzaakte hooikoorts verbeterde een intranasale spray met resveratrol 0,05% en een ander ingrediënt (bèta-glucaan 0,33%) jeuk, niezen, loopneus en verstopte neus. Het werd gedurende 2 maanden driemaal daags gegeven. (2)

2. Resveratrol heeft de levensduur bij bepaalde dieren verlengt, kan het dit ook bij mensen?

Het is een belangrijk onderzoeksgebied geworden dat levens verlengen. Het is erg populair en er wordt natuurlijk ook veel over gespeculeerd. Er zijn signalen dat resveratrol verouderingsziekten kan afweren door bepaalde genen te activeren. (3)

Het heeft een gelijke werking als bij een dieet om calorien te beperken. Dit is naast resveratrol veel belovend gebleken in het verlengen van de levensduur. Dit komt doordat het de manier waarop de genen zich uiten op een soortgelijke wijze aanpakt. (4) (5)

Helaas is het op dit moment nog onduidelijk of deze verbinding een soortgelijk effect teweeg brengt bij mensen.

Er zijn een hoop studies geweest waarbij een overzicht weergeeft dat resvertatrol de levensduur verlengde bij 60% van de onderzochte organismen. Het effect van de verbinding van het sterkst bij organismen die minder verwant waren aan mensen, zoals vissen en wormen. Dus vooralsnog geen bewezen wondermiddel voor een oneindig leven! (6)

SAMENVATTING
Resveratrolsupplementen hebben de levensduur verlengd in dierstudies. Onduidelijk is het echter nog of ze een vergelijkbaar effect teweeg kunnen brengen bij mensen.

3. Resveratrol helpt het brein te beschermen

Meerdere studies laten zien dat het drinken van rode wijn, helpt bij het vertragen van ouderdomskwaaltjes. (7) (8) (9)

Dit kan voor een deel komen door de antioxiderende en ontstekingsremmende werking van resveratrol. Het is één van de voedingsstoffen die hier een rol in speelt. We hebben aan ontstekingsremmend voedsel natuurlijk ook nog een pagina gewijd>>>

Het lijkt een rol te spelen samen met eiwitfragmenten die bèta-amyloïden worden genoemd en van cruciaal belang zijn bij de bescherming tegen de ziekte van Alzheimer. (10) (11)

Bovendien kan deze verbinding van resveratrol acties in gang zetten die de breincellen beschermt tegen schade. (12)

Hoewel deze onderzoeken veel zeggend lijken te zijn, hebben onderzoekers nog steeds vragen omtrent wat de precieze effecten van resveratrol supplementen op het menselijk lichaam en brein zijn en in hoeverre ze de bovengenoemde onderzoeken dekken. (13)

SAMENVATTING
De ontstekingsremmende verbinding en weerbare antioxidant, resveratrol is een veelbelovend middel in het beschermen van onze hersencellen tegen schade.

4. Voorlopige studies laten kanker bestrijdende effecten van resveratrol zien

Een aantal voorlopige studies suggereren dat resveratrol kankerbestrijdende effecten kan hebben. In een dierstudie uit 2016 onderdrukte resveratrol bijvoorbeeld de hergroei van eierstoktumoren na chemotherapie.

Gepubliceerd in Cancer, bleek uit de studie dat resveratrol de opname van glucose door kankercellen remde (veel kankercellen zijn afhankelijk van glucose als hun energievoorziening).

Ondanks deze bevindingen hebben de gegevens van de beperkte verschillende onderzoeken bij mensen inconsistente resultaten opgeleverd en zijn nieuwe diepgaandere onderzoeken nodig om de kankerbestrijdende effecten van resveratrol te bevestigen.

Er is onder het publiek ook enige bezorgdheid dat resveratrol de niveaus van oestrogeen en andere hormonen kan beïnvloeden.

SAMENVATTING
De ontstekingsremmende verbinding en weerbare antioxidant, resveratrol is een veelbelovend middel in het beschermen van onze hersencellen tegen schade.

3 gedachten over “Resveratrol”

  1. Pingback: Wat is het beste resveratrol supplement? - Aminobaas

  2. Pingback: Hoe kun je jouw vetverbranding stimuleren? - Aminobaas

  3. Pingback: Waarom zijn moerbeien zo gezond? - Aminobaas

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.