Oxytocine. Het gelukshormoon bij een bevalling en depressie

Iedereen weet hoe frustrerend het kan zijn om niet de juiste partner te vinden. Er wordt gesproken over de juiste klik of juist liefde op het eerste gezicht. Jullie passen bij elkaar lijkt het wel.

Maar hoe komt dat nou precies dat het bij de ene relatie niet goed gaat terwijl het bij een andere relatie wel goed gaat. Wat maakt de ene relatie anders dan een andere relatie.

Veel van de emoties die je overkomen bij liefde worden gevormd door het hormoon en neurotransmitter oxytocine.

Wat doet oxytocine precies? Welke medicijnen hebben oxytocine? Zijn er bijwerkingen bekend van oxytocine? Dit is wat je zal ontdekken tijdens het lezen van dit artikel.

oxytocine betekenis
Wat is Oxytocine precies?

Wat is oxytocine

Wat is oxytocine precies? Oxytocine, dopamine, en serotonine zijn ook wel bekend als de gelukshormonen. Oxytocine wordt ook wel het knuffelhormoon genoemd.

De betekenis van oxytocine komt van het Griekse woord okytokos, wat ‘snelle geboorte’ betekent.

Naast het gebruik als gelukshormoon heeft het hormoon ook een grote invloed op de bevalling.

De twee belangrijkste acties van oxytocine in deze zijn de functie op het gebied van de samentrekking van de baarmoeder tijdens te bevalling en het geven van borstvoeding na de bevalling.

In de hersenen fungeert oxytocine als een chemisch boodschapper stofje en speelt het een belangrijke rol in veel menselijk gedrag.

De werking van oxytocine

Oxytocine (afgekort OXT) is een polypeptidehormoon, opgebouwd uit negen aminozuren Het wordt als pro hormoon geproduceerd door magnocellulaire neuronen in de hypothalamus. 

Oxytocine is ook een nonapeptide. De hypothalamus is een onderdeel van de hersenen.

Het hormoon wordt daarna getransporteerd en opgeslagen in Herringlichaampjes bij axon-uiteinden in de neurohypofyse. 

Vervolgens kan het lichaam het hormoon verspreiden als dit nodig is. Het hormoon wordt geassocieerd met veel gevoelens en emoties.

Maar het hormoon staat ook bekend als zijn invloed op: contractie van glad spierweefsel, het regelen van de borstvoeding, positieve gevoelens bij aankijken, aanraken, knuffelen en vrijen en seksuele aspecten zoals erectie en orgasme.

Oxytocine dus het knuffelhormoon, maar wat doet het verder met onze gevoelens en emoties?

Wat doet oxytocine met gevoel en emotie

Een goede relatie heeft kenmerken zoals bijvoorbeeld: vertrouwen, trouw, empathie en een positieve communicatie tussen partners. Het hormoon oxytocine heeft hier invloed op.

Oxytocine wordt op een natuurlijke manier geproduceerd in het onderdeel van de hersenen genaamd de hypothalamus en verspreidt zich door je lichaam.

Oxytocine heeft invloed op je gevoel en emotie. Het wordt ook wel het knuffelhormoon genoemd. Het heeft echter niet alleen invloed op liefdes emoties.

Ook heeft het invloed op sociale emoties zoals bijvoorbeeld: het creëren van een groep geheugen, een band krijgen met andere mensen en sociale herkenning.

Kortom het ontstaan van een groepsgevoel of het wij gevoel. Het hormoon oxytocine geeft dus een psychologische stabiliteit.

Het hormoon oxytocine en de invloed op voortplanting

Een derde invloed die oxytocine heeft is op seksuele contacten en bevallingen. Bij vrouwen heeft het hormoon invloed op de baarmoeder, de mogelijkheid om zwanger te worden en de intensiteit van orgasmes.

In het mannelijke lichaam heeft het hormoon een effect op de erectie en ook de intensiteit van orgasmes. Tijdens studies blijkt dat er tijdens de seks een hoge concentratie van oxytocine is.

Echter hoe precies dit hormoon een uitwerking heeft op de seksuele daad is niet helemaal duidelijk.

Oxytocine heeft invloed op de vrouwelijke baarmoeder. De baarmoeder trekt zich aan door dit hormoon. Daarnaast stimuleert het ook de borstvoeding.

oxytocine en depressie
Oxytocine is dus ook belangrijk bij de voortplanting, hoe zit het met het gebruik als medicijn?

Oxytocine als medicatie

In veel medische behandelingen wordt oxytocine als medicatie gebruikt. Uit onderzoek blijkt dat door stress het lichaam oxytocine aanmaakt, als je vervolgens ook oxytocine via een naald wordt toegediend verminderd dit het stress niveau in het lichaam.

Daarmee voorkom je dus mogelijk stress gerelateerde complicaties maar ook slapeloosheid. Immers oxytocine heeft een positief effect op stresshormonen die slapeloosheid kunnen veroorzaken..

Het hormoon heeft ook nog andere positieve effecten op de geestesgesteldheid.

Als mensen oxytocine binnenkrijgen via een neuspray kan dit sociale invloeden hebben, zoals: een beter zelfvertrouwen, voor mannen om trouw te blijven aan hun partner en herkenning van emoties in andere mensen (dat empathie mogelijk maakt).

Ten slotte heeft het hormoon ook een positief effect op PTSS (Post Traumatisch Stress syndroom). Oxytocine remt namelijk activiteiten in het rechter deel van de hersenen, oftewel de amygdala. De amygdala is een deel in de hersenen dat emotionele reacties beheerd.

Ook lijkt oxytocine een gunstige werking te hebben op cellen die een beschermende laag vormen in de darmen. 

Bij chemo radiotherapie kunnen darmen van patiënten ernstig beschadigd raken. Hierbij kan oxytocine dus een gunstige beïnvloeding zijn.

Oxytocine bij een bevalling

Oxytocine wordt gebruikt bij en speelt een rol bij de bevalling. Het hormoon veroorzaakt contracties van de baarmoeder tijdens barensweeën door het oprekken van de cervix (= Ferguson-reflex).

Invloed van oxytocine op een depressie

Omdat oxytocine invloed heeft op het geluksgevoel zou het een uitstekend middel zijn tegen een depressie. Aan de ene kant omdat oxytocine sociale emoties en het gevoel van geluk kunnen beïnvloeden als antidepressiva.

Anderzijds omdat Oxytocine de oorzaken op sociale verbondenheid, als oorzaak van de depressie, kunnen beïnvloeden.

Oxytocine heeft een invloed op emotie en gevoel en is daarom ook wel voorgesteld als medicijn tegen: Autisme, fobieën en postnatale depressie.

Een afwijking in het gen dat oxytocine opneemt kan er toe leiden dat het hormoon niet goed opgenomen wordt.

In dat geval kan een gebrek aan oxytocine leiden tot sociale stoornissen zoals bijvoorbeeld woedebeheersing en alcohol problemen.

Dat suggereert dat oxytocine, als het wel goed opgenomen wordt een positieve uitwerking kunnen hebben op alcohol en drugsmisbruik. En het beheersen van agressie.

oxytocine helpt bij depressie
Voldoende oxytocine zorgt er dus voor dat je je beter voelt, maar haal je dit stofje vandaan?

Waar zit oxytocine in

Oxytocine wordt onder de merknaam Pitocin als medicijn gebruikt.

Injecties met oxytocine worden gebruikt bij het opwekken van de bevalling, het versterken van de weeën en het voorkomen van bloedingen na de bevalling.

Ook wordt het gebruikt na een bevalling om de zwangerschap te beëindigen en een miskraam.

Bijwerkingen van oxytocine

Hoewel het lijkt dat oxytocine gunstige invloeden heeft op sociale en emotionele gesteldheid zijn er ook bijwerkingen van oxytocine.

Zo kan het ook zijn dat oxytocine gevoelens van jaloezie, vooroordelen en agressie versterkt.

Daarnaast kan het zo zijn dat een teveel aan Oxytocine een schadelijke invloed kan hebben op de prostaat bij mannen.

Er is niet veel bekend over schade door oxytocine. Deze twee effecten zijn de enige die tot nu toe bekend zijn.

Andere bijwerkingen van oxytocine zijn een snelle hartslag en ongewone bloedingen. Bij een te snelle toediening kan oxytocine zorgen voor het scheuren van de baarmoeder.

De voordelen van oxytocine

Er zijn dus veel positieve effecten die oxytocine in het lichaam kan hebben. Deze effecten zijn zowel op het geestelijke vlak als het lichamelijke vlak.

In specifieke situaties kan het gelukshormoon een positieve uitwerking hebben. Oxytocine kan mogelijk gunstige invloeden hebben op geestelijke gesteldheid door:

  • Autisme
  • alcohol en drugsverslaving
  • sociale interactie
  • trouw in een relatie
  • stress en depressie
  • fobieën
  • postnatale depressie
  • agressie
  • empathie en zelfvertrouwen
  • slaap
  • Drang tot bescherming
  • PTSS
oxytocine spray ervaringen

Daarnaast kan oxytocine een gunstige uitwerking hebben op lichamelijke problemen zoals:

  • darmwandbescherming bij chemo radiotherapie
  • borstvoeding stimulatie
  • erecties

Daarom heb je oxytocine nodig

Als je klachten hebt aan de hand van bovenstaande beschrijvingen neem dan contact op met een arts. Deze kan samen met jou beslissen of dit medicijn gebruikt kan worden.

Oxytocine is een hormoon. Het wordt vaak ook het knuffelhormoon genoemd. Het hormoon heeft volgens onderzoek veel invloed op geestelijke gesteldheid.

Relaties en problemen zoals bijvoorbeeld alcohol en drugs problemen krijgen door dit hormoon een positieve wending.

Daarnaast heeft dit hormoon ook positieve effecten op seksuele gevoelens en borstvoeding.

Ten slotte lijkt het erop dat dit hormoon invloed heeft op de bescherming van de darmwand bij patiënten die chemo radiotherapie ondergaan.