We gaan je uitleggen wat oregano is, waar het vandaan komt en waar je het allemaal voor kunt gebruiken

Oregano is echt een heel bijzonder kruid, lees maar snel verder of zoek via de inhoudsopgave jouw favoriete onderwerp!

Wat is oregano?

Oregano is een plant die behoort tot de Lamiaceae familie. Oregano is een van de meest voorkomende kruiden in het Middellandse Zeegebied. Het kruid stamt uit Zuid-Europa en werd veel op Sicilië verbouwd. Het wordt vaak gebruikt om de smaak bij maaltijden te verbeteren.

De smaak van het kruid is warm, zoetig en pittig. Het wordt vaak gebruikt om een gerecht een beetje extra (mediterraanse) smaak aan te geven. Oregano is een plant uit de mintfamilie die bedacht wordt om het karakter van het voedsel te accentueren. Het draagt bij aan een normale werking van het immuunsysteem.

Wereldwijd is de populariteit van de kruid oregano sterk gestegen. Het wordt gebruikt in eten voor bijvoorbeeld pizza, pasta, of salades en is ook vaak belangrijk bij het bereiden van verschillende zeevruchtengerechten. Ook zijn er producten gemaakt met de smaak van oregano.

Oregano is een kruid uit de laurierfamilie. In Latijn wordt het origanum genoemd, wat ‘ongeschonden’ of ‘niet afgebroken’ betekent, omdat het naar verluidt het enige plantje is dat aan één stuk blijft groeien.

Het wordt ook wel door de Grieken als vierkante kaas genoemd vanwege de gelijkenis van de smaak van wat oregano met parmezano rook.

Oregano is dus een heerlijke kruid dat wordt gebruikt om de smaak van andere ingrediënten te verbeteren. De plant kan ook worden ingezet als medicijn voor zowel veel mensen als dieren.

De plant heeft een wintergroeiproces van ongeveer 4 maanden. In het begin van het seizoen voedt ze zich aan aarde, gras, stenen of andere organische stoffen die in de bodem aanwezig zijn.

Geschiedenis van oregano?

Oregano is een kruid dat veel mensen bekend voorkomt vanuit de Italiaanse de keuken. Het is heerlijk om te combineren met andere kruiden voor meestal een typische Italiaanse smaak. Maar wat zijn de oorsprong én betekenis van oregano?

Oregano wordt zeer veel gebruikt door de gehele wereld. Dit is een kruid dat ervoor zorgt dat hele culturen word geïnspireerd door de geur en smaak.

Sinds het ontstaan van de kruiden, worden ze gebruikt als smaakversterker of ingrediënt in verschillende gerechten. In Griekenland wordt oregano al langer gebruikt voor zijn aroma.

Sinds een aantal jaar wordt oregano ook in Nederland veel gebruikt. Oregano is een kruid dat eigenlijk al sinds de Oudheid wordt gebruikt.

Vanaf ongeveer 800 voor Christus begonnen Griekse artsen het te gebruiken om allerlei ziektes te bestrijden. Oregano is naar verluidt het eerste kruid van dit soort dat oud genoeg is om gebruikt te worden voor geneeskrachtige doeleinden.

Dit kruid wordt ook wel genoemd wilde marjolein, of wilde rozemarijn.

oregano op pizza
Op sommige gerechten is oregano onmisbaar en doet het de smaak zoveel goeds.

Oregano toepassen in de keuken

Oregano is een kruid dat wordt gebruikt in de Italiaanse, Griekse en Mexicaanse keuken. Het kruid is eigenlijk een plantje wat water nodig heeft. Oregano wordt ook wel heilzaam genoemd. Oregano geef je als topping, samen met knoflook en olijfolie.

Het meest bekend is oregano misschien wel als een gewoon ingrediënt in de meeste klassieke Italiaanse gerechten.

Gerechten waarin oregano vaak wordt gebruikt:

  • Vlees- en visgerechten
  • Heel erg populair op pizzabladen, hoewel je het ook vaak op tomaatjes en brood vindt.
  • Zo maak je bijvoorbeeld Italiaanse saus met oregano, waardoor het meer smaak heeft dan een tomatensaus.
  • Het wordt veel gebruikt in salades en andere groentesoorten.

Tip: gebruik een combinatie van citroenzuur en honing om zoete vruchten of gebakken vis te beschermen tegen bederf.

De smaak van oregano

Oregano is een smaakmaker, die je kan gebruiken in veel uiteenlopende gerechten. Deze kruidachtige smaakmaker bereikt zijn beste smaak door aan het eind van het koken te worden toegevoegd.

De smaak van het kruid is warm, zoetig en pittig. Het wordt vaak gebruikt om een andere grote smaak aan te geven.

Oregano olie

Oregano olie is een olie die wordt gemaakt van de blaadjes van de oregano plant. Oregano olie is één van de meest voorkomende oliën die wordt gebruikt voor verschillende doeleinden.

Het kan worden gebruikt als smaakmaker in soep en stoofschotels, maar ook als alternatief voor zout in het bereiden van voedsel.

Oregano olie wordt bereid door verschillende soorten oregano, dan rozemarijn, knoflook en olijfolie te mengen.

Oregano gedroogd of vers?

Oregano gedroogd is een kruid dat wordt gebruikt in het Italiaans en Mediterrane keukens. In Italië is het meestal een stukje verse oregano die als besparing werd ingevroren.

Het is één van de weinige kruiden die doorgaans gedroogd wordt gebruikt i.p.v. vers. Het is daarom ook niet zo dat dit kruid gedroogd minder lekker is als vers.

Is oregano gezond voor ons?

Oregano is een kruid dat wordt gebruikt voor het koken van maaltijden, om recepten mee op smaak te brengen en als voedingssupplement. Het is daarnaast van oudsher ook populair door zijn antibacteriële werking.

De invloed van oregano op onze gezondheid is niet zo goed onderzocht dat alle gezondheidsvoordelen hard te maken zijn, dus houdt hier rekening mee.

Wel is bekend dat dit kruid al sinds de oudheid wordt gebruikt om zijn schijnbaar medicinale werkingen. Het kruid was in dat tijdperk voornamelijk bekend vanwege de medicinale werking ervan.

Oregano wordt dus gezien als een medicinale plant die wordt gebruikt om indigestie te voorkomen en het immuunsysteem op te peppen, in hoeverre dit precies werkt is wetenschappelijk gezien niet precies bekend.

Daarnaast kan oregano worden ingezet als een middel om zwangerschapssymptomen te bestrijden, maar kan ook helpen bij darmproblemen. Deze plant kan onder meer helpen tegen kramp in de maag.

Volgens de natuurgeneeskundige, dr. David Hoffmann, is oregano niet alleen erg voedzaam maar ook heel goed voor je gezondheid. Oregano is een vijfbladige plant die lekker ruikt en de nodige antibacteriële eigenschappen heeft.

Het is wel belangrijk om het spul regelmatig te vervangen, want bacteriën zijn namelijk snel aanwezig. Daarnaast kan oregano medicinale werking hebben.

oregano laten groeien vers
Je kunt oregano ook zelf kweken in je moestuintje. Lees hieronder wat informatie omtrent hoe dit in z’n werking gaat

Oregano zelf laten groeien in de tuin

Een groene tuin is heerlijk om je in te verliezen. In je eigen tuin kun je je werk rustig doen én heb je het gevoel dat alles mogelijk is. Maar zou je daarin ook een potje met oregano willen aanleggen? Dan moet je wel goed weten hoe!

Het roergeurige wonderkruid oregano kan heel gemakkelijk zelf opgekweekt worden. De plant heeft geen last van koude winters, dus hij kan geoogst worden als de grond weer begint te warmen.

Om oregano goed te laten groeien, moet je waarschijnlijk aan drie aandachtspunten denken: licht, vochtigheid en temperatuur.

Hoe snel groeit oregano? Oregano is een kruid dat aan het eind van lente en aan het begin van zomer begint te groeien. Tegelijkertijd bloeit ook de bloem ervan. Oregano is van nature opvallend bruin van kleur, maar kan ook geel of wit worden.

Oranje, geel en wit zijn kleuren die vaak worden gebruikt in tuinen om het geheel te laten afwisselen en oregano draagt hier graag aan bij. Het houdt bovendien insecten op afstand.