wat is neat

Wat is neat en hoe gebruik je het?

Non-Exercise Activity Thermogenesis (NEAT) is de energie die door het lichaam wordt verbruikt tijdens andere activiteiten dan opzettelijke oefeningen, zoals friemelen, een houding aannemen en lopen.

Het heeft een grote impact op het energieverbruik en gewichtsverlies, maar wordt vaak niet in aanmerking genomen bij het berekenen van de caloriebehoefte.

NEAT is goed voor tot 50% van het dagelijkse energieverbruik van de gemiddelde persoon en kan van persoon tot persoon sterk verschillen.

1. NEAT nader uitgelegd: wat is het precies?

Non-Exercise Activity Thermogenesis (NEAT) is de energie die het lichaam verbruikt tijdens activiteiten die niet nodig zijn voor lichaamsbeweging en sport.

Dit omvat activiteiten zoals friemelen, lopen en het handhaven van een houding.

NEAT is goed voor bijna de helft van het dagelijkse calorieverbruik van de gemiddelde persoon en kan worden verhoogd door bewuste inspanning.

Het verhogen van NEAT kan helpen bij gewichtsverlies of onderhoud door meer calorieën te verbranden zonder dat er extra beweging nodig is.

1.1 Het menselijk lichaam staat altijd aan

Het menselijk lichaam staat altijd aan, dus je NEAT staat nooit uit, zelfs als je slaap verbrand je wat calorieën.

Dit betekent dat u meer calorieën kunt verbranden door uw NEAT te verhogen, zelfs als u uw trainingsroutine niet verandert.

Manieren om uw NEAT te verhogen zijn onder meer de trap nemen in plaats van de lift, staan in plaats van zitten en lopen in plaats van autorijden.

1.2 Je neat is erg hoog wanneer je geen zittend beroep hebt

Non-Exercise Activity Thermogenese, of NEAT, is de energie die het lichaam verbruikt tijdens andere activiteiten dan inspanning.

Studies hebben aangetoond dat mensen met een zittend beroep een lagere NEAT hebben dan mensen met een meer actief beroep.

Dit is vrij logisch komt omdat wanneer mensen inactief zijn, hun spieren niet zoveel energie nodig hebben en het lichaam minder calorieën zal verbranden.

voordelen van NEAT
NEAT houdt dus in lichamelijke beweging d.m.v. alledaagse bezigheden.

2. Hoe bereken je hoe hoog jouw Non-Exercise Activity Thermogenesis is?

Je kunt het aantal calorieën dat je verbrandt, toe te schrijven aan de NEAT-impact, erg lastig exact berekenen door je toevlucht te nemen tot een formule.

Je calorieverbruik door NEAT hangt immers af van hoeveel beweging je door maakt als persoon, je leeftijd, geslacht en je gezondheidstoestand.

Kijk naar verschillende aspecten van je leven om een idee te krijgen van jouw NEAT-energieverbruik.

Zijn het veel stappen die je per dag zet? Hoe vaak fiets je? sta je vaak? Hoe minder zittend u in uw dagelijkse leven bent, hoe hoger het percentage calorieën dat u verbrandt met NEAT.

De hoeveelheid verbrande calorieën door NEAT varieert tussen de 15 en 30% van je totale calorie-inname, afhankelijk van je manier van leven.

2.1 Waarom NEAT zo sterk kan verschillen per persoon

De calorieverbranding van NEAT kan heel verschillend zijn van persoon tot persoon, omdat het afhangt van het metabolisme en de lichaamssamenstelling van elke persoon.

Iemand die slank is en een hoge stofwisseling heeft, verbrandt door NEAT meer calorieën dan iemand met overgewicht en een lage stofwisseling.

Deze genetische variaties verklaren de verschillen in hoe mensen reageren op voedselinname, energieverbruik en gewichtstoename.

De ene persoon kan bijvoorbeeld meer geneigd zijn om vet op te slaan vanwege zijn genen, terwijl een andere persoon meer geneigd kan zijn om opgeslagen vet te verbranden vanwege zijn genen.

3. Voordelen van het hebben van een hoge NEAT

Talrijke voordelen van thermogenese met hoge non-exercise activity (NEAT) zijn door onderzoekers geïdentificeerd.

Deze omvatten gewichtsbeheersing, verbeterde controle van de bloedsuikerspiegel, verminderde ontsteking en verbeterd mentaal welzijn.

NEAT wordt ook in verband gebracht met een verminderd risico op het ontwikkelen van chronische ziekten, zoals hartaandoeningen en diabetes type 2.

Het verhogen van NEAT kan een belangrijke strategie zijn om obesitas te voorkomen en de algehele gezondheid te verbeteren.

Kun je afvallen met neat?
Goed voor mentale en fysieke gezondheid

3.1 Goed voor je mentale en fysieke gezondheid

Beweging en daarnaast ook thermogenese zonder inspanning zijn gunstig voor de geestelijke gezondheid.

Dit is waarschijnlijk te wijten aan de toename van de neurochemische productie die optreedt bij fysieke activiteit.

Van lichaamsbeweging is aangetoond dat het de niveaus van serotonine, dopamine en noradrenaline verhoogt, terwijl het ook de niveaus van stresshormonen zoals cortisol verlaagt.

Bovendien kan lichaamsbeweging de stemming helpen verbeteren door een gevoel van voldoening te geven en sociale interactie te bevorderen.

3.2 Kun je afvallen met een hoge Non-Exercise Activity Thermogenesis?

Een recent onderzoek heeft uitgewezen dat mensen met een hoge NEAT meer calorieën verbranden dan mensen met een lage NEAT, zelfs als ze niet actief proberen af te vallen.

Dit suggereert dat het verhogen van uw NEAT u kan helpen gewicht te verliezen zonder dieet of lichaamsbeweging in de vorm van het beoefenen van een sport.

3.3 Uiteindelijk draait het om minder eet dan je nodig hebt

Gezond eten is de belangrijkste factor als het gaat om snel afvallen. Alles valt of staat met minder calorieën binnen krijgen dan je nodig hebt om af te vallen.

Naast gezond eten, kan veel lichaamsbeweging het proces helpen versnellen. Daarom kan een hoge NEAT van nut zijn.

Lichaamsbeweging helpt niet alleen om calorieën te verbranden, maar helpt ook om het lichaam te versterken.

Gezond eten en regelmatig bewegen zijn de beste manieren om af te vallen en een gezonde levensstijl te behouden.

Een hoge NEAT is dus van nut als je wil afvallen, maar zijn er ook valkuilen?

4. Valkuilen van het hebben van een hoge NEAT

Ondanks alle voordelen die komen kijken van extra lichaamsbeweging, kunnen er ook dingen zijn die als valkuilen worden gezien.

Hieronder geven we een aantal dingen waar je wellicht rekeing mee kunt houden:

4.1 Moeite met spieropbouw

Non-Exercise Activity Thermogenesis (NEAT) is het energieverbruik van het lichaam buiten de opzettelijke fysieke activiteit.

Wanneer iemand een hoge NEAT heeft, kan spieropbouw moeilijk zijn omdat ze constant calorieën verbranden en mogelijk niet genoeg energie over hebben om spieren op te bouwen.

Dit komt omdat spieropbouw een calorieoverschot vereist, of meer energie-inname dan verbrandt, en als de persoon constant calorieën verbrandt, is hij misschien niet in staat om genoeg te consumeren om dit overschot te creëren.

Lees meer over spieropbouw op onze pagina>>

4.2 Meer kans om vermoeid te raken

Je lichaam verbrandt meer energie wanneer het inactief is, en dit staat bekend als non-exercise activity thermogenesis (NEAT).

Wanneer je een hoge NEAT hebt, word je sneller moe als je niet genoeg eet. Dit komt omdat je lichaam meer energie zal verbranden, zelfs als je niet aan het sporten bent.

Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat u voldoende voedsel eet om uw hoge NEAT te ondersteunen.

Lees hieronder een aantal manieren om jouw neat te verhogen, één kun je er al raden.

5. Hoe kun je jouw NEAT verhogen?

NEAT klinkt voor veel mensen natuurlijk fantastisch, maar lang niet iedereen maakt er optimaal gebruik van.

Wij geven je hieronder een aantal manieren om jouw persoonlijke NEAT te verhogen:

5.1 Pak wat vaker de trap

Vaker de trap nemen kan je N.E.A.T. verhogen, en dus helpen om meer calorieën te verbranden en af te vallen.

Dit komt omdat het nemen van de trap meer energie kost dan alleen lopen, en dus resulteert in een hogere N.E.A.T.

5.2 Gebruik een sta-bureau in plaats van een zittend bureau

Sta-bureaus vergroten NEAT omdat je constant in beweging bent, in plaats van de hele dag in een stoel te zitten.

Deze verhoogde beweging leidt tot meer verbrande calorieën en een hogere stofwisseling.

Het gebruik van een sta-bureau is een geweldige manier om uw NEAT te verhogen en gewicht te verliezen of uw huidige gewicht te behouden.

5.3 Fiets of loop in plaats van de auto of het OV te nemen

NEAT kan worden verhoogd door vaker te wandelen of te fietsen, omdat deze activiteiten meer calorieën verbranden dan stilzitten.

Verhoogde NEAT kan u helpen gewicht te verliezen of op gewicht te blijven, omdat het meer calorieën verbrandt dan alleen een dieet.

5.4 Maak je huis zelf grondig schoon

Het kan worden verhoogd door activiteiten uit te voeren zoals het schoonmaken van uw huis, wat kan helpen om meer calorieën te verbranden en gewichtsverlies te bevorderen.

Door je huis grondig schoon te maken, kun je je NEAT verhogen en meer calorieën verbranden, wat leidt tot een gezondere en slankere jij.

5.5 Maak regelmatig een wandeling in je vrije tijd

Een wandeling maken in uw vrije tijd is een geweldige manier om uw NEAT te verhogen en je te helpen gewicht te verliezen of jouw huidige gewicht te behouden.

Wandelen is een activiteit met een lage intensiteit, dus het is een geweldige manier om calorieën te verbranden zonder je lichaam te veel te belasten.

Bovendien is het een geweldige manier om wat frisse lucht te krijgen en je humeur te verbeteren.

Lees meer over afvallen met wandelen of over de veel gestelde vraag: hoeveel calorieën verbrand je met wandelen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top