Lysine

Lysine

1. Wat is Lysine?

Lysine behoort samen met 8 andere aminozuren tot de essentiële aminozuren. Ons lichaam kan geen essentiële aminozuren aanmaken, daarom moeten we deze aminozuren binnen krijgen via onze voeding.

Lysine is vooral bekend om zijn voordelen tegen het herpesvirus. Onder het herpesvirus vallen onder andere gordelroos en koortslip.

Echter heeft het essentiële aminozuur nog veel meer voordelen dan alleen bescherming bieden tegen het herpesvirus. Deze andere voordelen worden ook op deze pagina besproken.

2. Lysine tekort

Bij vegetariërs en veganisten is er een grote kans dat zij onvoldoende van dit aminozuur binnen krijgen omdat lysine voornamelijk in dierlijke voedingsbronnen te vinden is.

De behoefte kan bij ieder mens verhoogd worden, dit gebeurt namelijk door een verhoging van stress. Als een persoon meer stress ervaart, verhoogt dit de automatisch ook de in het lichaam aan l-lysine.

Een tekort aan dit essentiële aminozuur kan gepaard gaan met angst, bloedarmoede, duizeligheid, spierzwakte, vermoeidheid en vertraagde groei.

2.1 L-carnitine komt voort uit lysine

(L)-Carnitine komt voort uit lysine. Daarom is er bij een lysine tekort ook vaak een tekort aan carnitine. L-carnitine helpt bij de vetverbranding en maakt het verliezen van gewicht hierdoor gemakkelijker. 

SAMENVATTING WAT IS LYSINE & TEKORT
Lysine is een essentieel aminozuur, dat alleen uit voeding of supplementen verkregen kan worden. Wanneer u een tekort van dit aminozuur ervaart, kunt u last hebben van: angst, bloedarmoede, duizeligheid, spierzwakte, vermoeidheid en vertraagde groei.

3. Lysine & collageen

lysine werking

Het speelt ook een integrale rol in de biosynthese van eiwitten. In het lichaam wordt lysine samen met andere aminozuren (glycine, methionine en proline) gebruikt om collageen aan te maken.

Collageen is een krachtig bindmiddel dat het lichaam nodig heeft om de huid en andere onderdelen van het lichaam gezond te houden. 

Collageen vernieuwd de huid bijvoorbeeld en zorgt dat deze soepel blijft. Rokers hebben vaak een collageen tekort en daardoor in de meeste gevallen ook een oudere huid.

Wanneer er in een lichaam een tekort aan dit aminozuur bestaat, kan de betreffende persoon last hebben van kwetsbare nagels, een slecht uitziende of beschadigde huid en ook haaruitval. (1)

3.1 Kan wondgenezing bevorderen door te helpen bij het aanmaken van collageen

In dierlijk weefsel wordt lysine actiever op de plaats van een wond en helpt het het herstelproces te versnellen. (2)

Door de vorming van collageen, helpt lysine bij het ondersteunen en structureren van huid en botten. (3)

L-lysine heeft de capaciteit om zelf ook als bindmiddel te fungeren. Dit zorgt ervoor dat het aantal nieuwe cellen in contact met een wond toeneemt. Het essentiele aminozuur heeft zelfs de capaciteit om de vorming van nieuwe bloedvaten te laten toenemen. (4)

In één dierstudie kon een combinatie van lysine en het aminozuur arginine het genezingsproces van fracturen versnellen en verbeteren. (5)

In een andere studie bij 40 konijnen werd gevonden dat 21 mg per pond (47 mg per kg) lichaamsgewicht lysine en 23 mg per pond (50 mg per kg) lichaamsgewicht van arginine de bloedstroom en algehele botgenezing significant verbeterde.

Daarbij komt nog dat de konijnen die lysine met arginine als aanvulling kregen, een 2 weken kortere genezingstijd ondergingen in vergelijking met de konijnen die deze twee aminozuren niet kregen. (6)

Andere onderzoeken tonen ook aan dat lysine een onschatbare rol speelt in wondgenezing. Zonder voldoende lysine in het lichaam wordt de wondgenezing verstoort en zal het proces niet kunnen plaatsvinden of vertraagt worden. Bij dit complexe proces spelen ook vitamines en mineralen een rol, evenals voldoende rust. (7)

In een bepaald onderzoek is gebleken dat lysine als gel toedienen op een wond resulteert in een minder hevige infectie en het leidde ook nog eens tot een snellere genezingstijd. Dit in vergelijking met een gel die geen lysine bevatte. (8)

SAMENVATTING LYSINE & COLLAGEEN
Lysine is essentieel voor de vorming van collageen, een essentieel eiwit dat wondherstel beïnvloedt. In studies met dieren is aangetoond dat lysine de wondgenezing kan versnellen. Daarnaast zorgt collageen voor een gezonde huid, mooie nagels, sterke botten en sterk haar.

4. Kan lysine angst verminderen door stressresponsreceptoren te blokkeren?

Lysine kan een rol spelen bij het verminderen van angstgevoelens.

Een studie wees uit dat het receptoren blokkeerde die betrokken zijn bij stressrespons. Onderzoekers merkten op dat ratten die het aminozuur kregen, een verminderde mate van door stress veroorzaakte losse stoelgang hadden. (9)

Een studie van één week bij 50 gezonde mensen merkte op dat suppletie met 2,64 gram lysine en arginine de door stress veroorzaakte angst verlaagde en de niveaus van het stresshormoon cortisol verlaagde. (10)

Evenzo hielp het toevoegen van 4,2 gram lysine per kilogram (2,2 pond) tarwemeel in achtergestelde dorpen in Syrië de angstscores bij mannen met zeer hoge stressniveaus. (11)

Na drie maanden hielp het consumeren van het met lysine verrijkte meel ook bij het verlagen van de cortisolspiegel bij vrouwen. (12)

Ook kan het aminozuur mogelijk ook mensen met schizofrenie helpen, een psychische stoornis die de perceptie van een individu van de buitenwereld verstoort, wat vaak resulteert in een onvermogen om de werkelijkheid te begrijpen.

Hoewel het onderzoek nog in de kinderschoenen staat, kan lysine mogelijk de symptomen van schizofrenie verbeteren in combinatie met voorgeschreven medicatie. (13) (14)

SAMENVATTING
Lysine kan bij sommige mensen helpen bij het verminderen van gevoelens van angst en het verlagen van het stresshormoon cortisol. Vroeg onderzoek geeft aan dat het zelfs de symptomen bij mensen met schizofrenie kan helpen verbeteren.

5. Koortslip en gordelroos

Studies hebben aangetoond dat het aminozuur vooral gunstig is voor bescherming tegen het herpesvirus.

5.1 Herpesvirus bestrijden met lysine

Lysine koortslip

Lysine is een aminozuur dat een rol kan spelen in de behandeling tegen verschillende infecties. Dit kan erg van belang zijn want infecties kunnen erg vervelend en belemmerend zijn.

Lysine helpt in de behandeling tegen herpes-infecties als gordelroos en koortslip. Gordelroos en koortslip zijn erg besmettelijke infecties en kunnen daarom beter voorkomen worden.

Zij kunnen in behandeling soms vervelend zijn, het is niet ongebruikelijk dat er antibiotica aan te pas moet komen. Een beginnende koortslip kun je daarom alvast beter in de kiem te smoren. Het is in dit geval belangrijk dat je meer lysine dan arginine binnenkrijgt.

Arginine en lysine kunnen normaal gesproken prima samen maar wanneer er een koortslipvirus actief is, dienen de lysine levels in het lichaam hoger te zijn dan de arginine levels. Daardoor creëer je een remmend effect op de werking van de koortslip. (15) (16) (17)

5.2 Hoe dit werkt

Om zich in het lichaam te verspreiden en actief te blijven, heeft het herpes-virus een constante bron van arginine nodig.

Arginine zet zich in de stofwisseling om in stikstofmonoxide. Dit is een chemische stof die het lichaam gebruikt om de bloedstroom te bevorderen en de bloedvaten groter te maken.

Omdat lysine de opname van arginine in de darmen verstoort, heeft dit een remmend effect op het herpes-virus. Dus zelfs wanneer l-lysine het koortslipvirus niet geneest, zal het de verspreiding en de impact ervan verkleinen.

Een kleine studie uit 2005 toonde bijvoorbeeld aan dat lysine het genezingsproces versnelde voor 87 procent van de deelnemers, waardoor de gemiddelde tijd voor deze mensen werd verkort van 21 dagen tot 6 dagen.

Meer lezen over hoe een koortslip behandelen? >>>

SAMENVATTING KOORTSLIP & GORDELROOS
Wanneer u het herpesvirus wilt behandelen met lysine, is het verstandig dit met supplementen te doen. Het arginine niveau moet namelijk lager zijn dan het lysine niveau. Wanneer je voeding eet dat rijk is aan lysine, krijg je vaak uit dezelfde voeding ook arginine binnen.

6. Dosering voor het behandelen van het herpes virus

Lysine is verkrijgbaar in pil-vorm, maar ook als crème. Beide zijn effectief.

Om de crème te gebruikt, dien je gedurende 11 dagen om de twee uur de crème op de betreffende plek aan te brengen.

Wanneer de lysine pil-vorm gebruikt wordt, is het meestal aanbevolen om drie keer per dag 1 gram te gebruiken.

Het is ook aan te bevelen om voldoende zink– en vitamine C uit je voeding te halen. Het zijn belangrijke stoffen die je lichaam ondersteunen bij een normale werking van het immuunsysteem.

Als er geen verbeteringen optreden, ga dan tijdig naar uw arts toe en bespreek de symptomen en de tot dan toe gehanteerde aanpak.

Bovenstaande doseringen zijn algemeen. Afhankelijk van de fabrikant kan de dosering verschillen. Dit heeft vaak te maken met de hoeveelheden van bepaalde stoffen in een product.

7. Lysine bijwerkingen

Wetenschappers hebben ontdekt dat dit aminozuur niet helpt bij het verminderen van de symptomen van diabetes type 2. Raadpleeg daarom altijd eerst een arts als u diabetes type 2 hebt en wil supplementeren met lysine.

7.1 Zwangerschap en andere voorzorgsmaatregelen

Er is onvoldoende informatie over de veiligheid of bijwerkingen van het gebruik van lysine tijdens de zwangerschap. Als u borstvoeding geeft of zwanger bent, wordt dit supplement niet aanbevolen.

Wanneer u lysine in uw dieet opneemt, eet dan met mate voedsel om gewichtstoename of het ontwikkelen van een ongezonde gezondheidstoestand te voorkomen.

Bespreek de risico’s met uw arts voordat u lysine of een ander supplement inneemt. Dit essentiële aminozuur kan een wisselwerking hebben met andere medicijnen die u mogelijk gebruikt.

Het kan ook uw calciumopname verhogen, wat op zijn beurt uw botten kan verzwakken en de orgaanfunctie kan beïnvloeden.

8. Lysine in voeding en supplementen

Wanneer je lysine rijke recepten wilt bereiden, kun je het best voedingsmiddelen nemen die van nature veel eiwitten bevatten. Met name vlees en zuivelproducten, maar ook in kleinere hoeveelheden in plantaardig voedsel. (18)

Let op: in veel van deze voedingsbronnen is ook arginine te vinden, wat de werking van lysine bij het herpesvirus niet bevorderd. Daarom is het beter om in sommige gevallen supplementen te nemen.

Hier zijn enkele geweldige bronnen:

  • Vlees: rundvlees, kip en lamsvlees
  • Zeevruchten: Mosselen, garnalen en oesters
  • Vis: zalm, kabeljauw en tonijn
  • Zuivel: melk, kaas en yoghurt
  • Groenten: aardappelen, paprika en prei
  • Vruchten: avocado, gedroogde abrikozen en peren
  • Peulvruchten: soja, bruine bonen en kikkererwten
  • Noten en zaden: Macadamia, pompoenpitten en cashewnoten
  • Granen zijn over het algemeen een slechte bron. Quinoa, amarant en boekweit bevatten nog wel een behoorlijke hoeveelheid. (19)

Als u vatbaar bent voor koortsblaasjes, kan het proberen waard zijn om 1 gram per dag in te nemen of een lysine-bevattende gel te gebruiken, maar vergeet niet dat u het beste eerst met uw arts of verpleegkundige kunt praten. (20)

SAMENVATTING
Dierlijk voedsel, zoals vlees, vis en zuivelproducten, levert de grootste hoeveelheid lysine, maar je vindt ook behoorlijke hoeveelheden in plantaardig voedsel, zoals aardappelen, avocado’s en sojaproducten.