Wat is kalium en waar is het goed voor?

Kalium is één van de belangrijke mineralen die men nodig heeft om gezond te blijven. Kalium helpt ons zenuwstelsel, regelt onze bloeddruk en onze vochtbalans in ons lichaam. (1) (2)

Dit mineraal behoort tot de groep van natrium, calcium en chloriden. Deze mineralen halen we uit onze voeding. Kalium draagt bij tot de goede werking van de nieren.

Waar is kalium goed voor

Kalium is goed voor onze bloeddruk en houdt deze in balans. Door de regeling van onze bloeddruk hebben we ook minder kans op hart en vaatstoornissen. Dit mineraal draagt ook bij tot de opbouw van de spieren en zenuwen. (3) (4)

De juiste dosis kalium wordt opgenomen door de dunne darm en het teveel wordt ook verwijderd via de nieren bij gezonde personen

Hoeveel kalium heb je per dag nodig

Per dag hebben we minstens 3,5 mg nodig zodat ons lichaam kan functioneren. Iedere mens eet normaal volgens de schijf van 5. Dit wil zeggen dat onze opname kalium gegarandeerd is met onze voeding.

Dit mineraal behoort tot de essentiële elementen die worden gecheckt tijdens een bloedonderzoek. De waarde kalium moet tussen de 3,5 en 5,1 zitten om een gezonde dosis voor je lichaam te hebben. Zo kan een tekort of een teveel onmiddellijk door de dokter worden gecorrigeerd door opvolging.

Zonder kalium kunnen ernstige klachten optreden waardoor je lichaam volledig uit balans geraakt. Ook bij een teveel aan dit mineraal moet nauwlettend worden gecheckt waarom de waarden zo hoog zijn.

hoeveel kalium heb je per dag nodig

In welke voeding zit veel kalium

Aangezien we kalium uit onze voeding dienen op te nemen is het belangrijk om te weten welke voeding kaliumrijk is.

Bronnen van kalium:

Aardappelen/brood

Aardappelen en brood zijn al twee belangrijke bronnen met veel kalium die iedereen wel dagelijks tot zich neemt.

  • Groenten: Vooral in wortelen, broccoli en paprika
  • Vlees/vis: verse visfilet is een bron van kalium
  • Fruit en noten
  • Ongezouten pinda’s of andere ongezouten noten
  • Bananen en kiwi’s

Ook in alle zuivelproducten vind men kalium terug.

Als je elke dag iets van deze voeding eet, dan is je kalium normaal optimaal voor je lichaam. Een normaal voedingspatroon geeft de juiste dosis kalium die men nodig heeft om gezond te blijven.

Natuurlijk bij een tekort kan je kalium supplementen bijnemen om toch de balans in je lichaam te creëren zodat je zonder problemen verder functioneert. Het teveel wordt door de nieren verwerkt en zo is er een automatische balans in je lichaam.

Bestaat er een kalium tekort

Ja, er bestaat een kalium tekort. Zoals voorafgaand vermeld is kalium essentieel voor ons lichaam. Het helpt ons te functioneren en houdt het lichaam zowel met bloeddruk als vocht in balans.

Raadpleeg altijd eerst een arts of zorgverlener als u een tekort aan kalium of een andere voedingsstof denkt te hebben. Deze experts kunnen u het beste advies geven. Het is belangrijk om niet klakkeloos dingen aan te nemen van het internet.

Bij een kaliumtekort kunnen ernstige klachten optreden. Een tekort wordt meestal aangevuld met kalium supplementen als je niet voldoende kalium uit je voeding kan halen. De klachten van dit tekort hangt samen met hoe veel tekort het tekort is.

Klachten van een tekort aan kalium

Er zijn een aantal klachten van een tekort aan kalium die men nauwlettend moet opvolgen. Meestal worden deze bevestigd als een kalium tekort in je bloedwaarden wordt gezien door de dokter.

Er zijn milde klachten bij een eenmalige tekorten van kalium. Maar er kunnen zich ook veel ernstiger klachten manifesteren als men dagelijks een tekort aan kalium heeft.

Verzwakking van spieren

Spieren verzwakken en niet meer kracht kunnen zetten tijdens bepaalde handelingen. Voortdurend spierkrampen kunnen ook wijzen op een tekort volgens onderzoekers.

Langdurig tekort kan spierverlammingen veroorzaken maar er is meer onderzoek nodig om dit te bevestigen en het is niet raadzaam om zelf conclusies te trekken. Raadpleeg in dergelijke gevallen uw arts of zorgverlener. (6)

Zenuwen en tintelingen

Tintelingen of een heel dof gevoel in je zenuwen kunnen ook wijzen op een tekort van dit mineraal

Psychische klachten

Prikkelbaar, lusteloosheid, depressief zijn kan wijzen op een tekort, maar kan net zo goed wijzen op een tekort aan iets anders. Ook te weinig slaap of niet kunnen slapen kan al een symptoom zijn voor een ontregelde kalium balans volgens sommige onderzoeken. Het geheugen werkt minder efficiënt en je onthoudt weinig dingen.

Laat je niet gek maken als je dergelijke dingen leest en plaats het niet te snel in hokjes, er zijn super veel stoffen die op een dergelijk tekort kunnen wijzen en kalium staat waarschijnlijk niet op één. Het is belangrijk hiervoor onderzoek te laten doen als je echte conclusies wilt.

Ontregeling bloeddruk en/of hartproblemen

Een verhoging van je bloeddruk gepaard gaand met alle gevolgen die een hoge bloeddruk met zich meebrengen. Ook een onregelmatige hartslag of hartritmestoornissen met in het slechtste geval met de dood tot gevolg kan een basis zijn van een kalium tekort. Meestal gaat dit in stijgende lijn met een aanhoudend, langdurig tekort van inname van kalium. (7)

Een kalium tekort veroorzaakt door geneesmiddelen

Opletten met geneesmiddelen die kalium kunnen afbreken. Geneesmiddelen zoals laxeermiddelen en plaspillen kunnen ook een tekort aan kalium veroorzaken.

Ook hormonenbehandelingen kunnen een tekort met zich meebrengen. Meestal worden hier al kalium supplementen automatisch aangeraden. (8)

Kun je teveel aan kalium hebben

Kalium te veel komt heel zelden voor. Kalium wordt verwijderd door het lichaam door de nieren. Dus al hetgeen wat je opneemt door voeding wordt een teveel door de nieren verwerkt in de urine.

Oorzaken teveel aan kalium

Mensen met nierproblemen kunnen natuurlijk wel een teveel hebben als de nieren niet genoeg kalium kan verwerken. Ook hier moet dit nauwgezet opgevolgd worden door een arts.

Sommige bloeddrukverlagende medicatie kunnen voor een teveel aan kalium zorgen maar dit wordt steeds vermeld door je arts als je teveel kalium hebt.

Nadelige gevolgen van een teveel aan kalium zijn zeldzaam. In enkele gevallen overlijden door hartstilstand maar dan door een super hoeveelheid inname op één dag. Mensen die al risico hebben door een teveel worden ook opgevolgd door de arts of ze een aangepast dieet dienen te volgen zonder veel kaliumrijke voeding.