Histidine
1. Wat is histidine?
L-histidine is een essentieel aminozuur dat zorgt voor de vorming van eiwitten en de productie van rode en witte bloedcellen. Daarnaast helpt het bij de groei en het herstel van weefsels. Histidine is een van de 20 aminozuren die de bouwstenen zijn voor eiwitten, die belangrijk zijn in ons lichaam.
Histidine vormt ook enkele biologische enzymen en verbindingen en speelt een ondergeschikte rol bij de vorming van iets dat metallothioneïne wordt genoemd en dat aanwezig is in de cellen van de hersenen, de nieren en de lever. Bovendien creëert histidine de aminozuren van metallothioneïne die dienen om de hersencellen te ondersteunen.
Het lichaam maakt dit aminozuur niet aan, ook niet in kleine hoeveelheden. Hierdoor doet het niet voldoende zijn werk en moet het aangevuld worden via voeding.
Vooral kinderen, personen die herstellen van een operatie of personen die last hebben van bloedarmoede hebben een extra behoefte aan histidine volgens wetenschappelijk onderzoek. (1)
2. Histidine bevordert groei
Het aminozuur ondersteunt de genezing van wonden en reguleert de groei. Daarom is het belangrijk dat kleine kinderen voldoende histidine aanmaken door middel van hun voeding.
3. Energievoorziening cellen
Het is ook een bouwsteen voor moleculen die ijzer bevatten, waardoor het zorgt voor energievoorziening in de cellen.
4. Alzheimer en Parkinson
Histidine is betrokken bij de vorming van de myelineschede. De myelineschede is bedekt met zenuwcellen die beschadigingen tegengaan.
Deze zenuwcellen zijn belangrijk voor het voorkomen van degeneratieve aandoeningen, zoals Parkinson en Alzheimer.
Echter is histidine niet de enige stof die betrokken is bij de vorming van de myelineschede.
5. Remt ontstekingen en draagt bij aan een normale werking van het immuunsysteem

Dit aminozuur kan bijdragen aan het leveren van bescherming tegen allerlei nare kwaaltjes, waaronder huidontstekingen, slijmvliesontstekingen en een traag herstel van wonden.
Doordat dit aminozuur een belangrijke rol speelt in de aanmaak van witte en rode bloedcellen, is het ook onderdeel bij het ondersteunen van het immuunsysteem.
Andere aminozuren die een functie vervullen bij het ondersteunen van het immuunsysteem zijn glutamine en arginine.
Ook zijn verschillende vitamines en mineralen die hieraan bijdragen, zoals bijvoorbeeld: ijzer, seleen, zink & vitamine C.
6. Bijdrage aan het hart en de nieren
Dit aminozuur kent veel activiteiten binnen het menselijk lichaam. Zo speelt het een rol bij het reguleren van de bloeddruk en is het ook betrokken bij een normale werking van het hart en de nieren.
Soms worden bepaalde dingen geclaimd, maar er is meer onderzoek nodig omtrent de precieze invloed van histidine op de bloeddruk.
Het heeft invloed op een normale werking van de neurotransmitters, welke weer een rol spelen bij het reguleren van stress.
Stress is een belangrijke veroorzaker van hartproblemen en daarom worden verbanden, zoals de bijdrage van histidine op dit gebied gemakkelijker gelegd.
6.1 Nierziekte
Een ander gebied waar L-histidine belangrijk is, is bij het ondersteunen van de nieren.
Een interessant onderwerp want er zijn mensen met zwakker nieren die zelfs aan nierfalen kunnen lijden, dit komt vooral veel voor bij ouderen.
Een lage concentratie van dit aminozuur in het bloedplasma kan de ontstekingsactiviteit van het lichaam verhogen en daarmee leiden tot een toename van oxidatieve stress.
7. Histidine en een mogelijk verband met artritis
Volgens PubChem heeft de medische studie van histidyl in artritistherapieën de beste resultaten bij reumatoïde artritis. Veel van zijn klinische onderzoeken naar artritis en histidyl zijn ouder. Een dergelijke klinische onderzoeksstudie wees uit dat proefpersonen met artritis lage histidylspiegels hadden. (B)
Hoewel histidine niet algemeen wordt beschouwd als een remedie voor artritis, illustreerde deze zeer oude studie uit 1975 de effectiviteit van vrij lage doses bij een zeer klein aantal personen met reumatoïde artritis.
8. Histidine in voeding
Voedingsmiddelen rijk aan eiwitten (zoals vlees, kip en eiwitshakes) bevatten meestal histidine en andere aminozuren, maar ook groene groenten, bananen, rogge en tarwe en bezitten vaak veel eiwitten.
Een persoon kan histidine krijgen door elk type eiwit te eten dat het bevat, inclusief vlees, vis, gevogelte, bonen, noten en zaden.
9. Dosering histidine

Er wordt aangenomen dat minimaal 1.000 mg histidine nodig is, maar vaak wordt ook 8-14 mg per kilogram lichaamsgewicht aanbevolen. Als u bedenkt hoeveel bloed u via uw dieet binnenkrijgt, neemt u in vergelijking daarmee mogelijk veel minder in. Als je gevarieerd eet krijg je dit vaak wel binnen.
Stress, bestaande aandoeningen en verwondingen verhogen de behoefte aan extra inname van voedingsstoffen. Dit kan over het algemeen alleen worden bereikt door middel van voedingssupplementen.
Als u een operatie moet ondergaan of aan artritis of bloedarmoede lijdt, heeft uw lichaam histidine sneller nodig na een operatie of in deze omstandigheden. Als het tekort aanhoudt, kan dit leiden tot nadelige gevolgen m.b.t. het herstel van de kwestie. Echter is dit niet iets dat vaak voorkomt bij dit aminozuur.
Twijfels? Volg dan onderstaand medisch advies op (praat met uw arts of zorgverlener).
10. Medisch advies
Voor medisch advies en gebruik dient u altijd een arts te raadplegen, wij geven geen medisch advies over het gebruik van welke stof dan.
Histidine gebruik voor eigen gewenste doeleinden staat vrij, maar wanneer het om medische redenen wordt gebruikt dient u altijd een zorgverlener in te schakelen.
Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor welk gebruik van histidine dan ook.
10.1 Zijn er ook histidine supplementen?
Verschillende aminozuren kunnen worden gekocht in de vorm van afzonderlijke aminozuren of als combinatie-aminozuren. Ze worden ook gebruikt als ingrediënt in eiwit- en voedingssupplementen en in multivitamine-supplementen. Histidine kan in verschillende vormen worden gevonden, waaronder poeder, capsules en tabletten.
10.1 Wat is belangrijk om te weten als je supplementen (met histidine) gaat kopen?
Toevoegingen zoals het natuurlijke aminozuur histidine worden niet gecontroleerd door overheidsinstanties zoals de Food & Drug Administration (FDA), die de veiligheid en zuiverheid van voorgeschreven medicijnen regelt. Dit betekent dat de verantwoordelijkheid voor het vinden van een veilig en puur supplement grotendeels bij de consument ligt.
Zoek naar producten die zijn gecertificeerd door nationaal en internationaal erkende externe instanties. Deze instanties zijn gespecialiseerd in het certificeren van de zuiverheid en veiligheid van natuurlijke kruiden en supplementen.