Glycine

1. Wat is glycine?

Glycine wordt gezien als een aminozuur dat een rol bijdraagt aan het anti verouderingsproces. Dit komt doordat dit aminozuur voor ongeveer 33% bestaat uit collageen.

Collageen is een structuur eiwit. Het heeft de belangrijke functie om het bindweefsel in de huid soepel en stevig te houden. [1] [2] Een ander aminozuur dat hierbij helpt is proline.

Daarnaast wordt het gebruikt door het lichaam voor de aanmaak van glutathion, wat als een zeer krachtige antioxidant werkt.

2. Veroudering van de huid wordt met glycine tegengegaan door de aanmaak van collageen

Dat rokers vaak een slechtere huid hebben komt doordat hun collageen beschadigd. Roken beschadigd het collageen in de huid waardoor het minder stevig en soepel wordt.

In principe hebben rokers dus meer collageen nodig om hun huid stevig en soepel te houden. Maar ook van niet rokers verouderd de huid op den duur. Iedereen krijgt rimpels naarmate men ouder wordt.

Om dit tegen te gaan of in ieder geval te verminderen moet het collageen niveau in het lichaam hoog blijven. Glycine en proline kunnen hierbij helpen.

Collageen is afgeleid van het oud Griekse woord ‘’colla’’ wat zoveel als ‘’samenbinden’’ betekent. 

2.1 Glycine voor weefselreparatie

Glycine is een belangrijk anti-aging aminozuur, ook voor niet rokers. Ongeveer een derde van het collageen bestaat uit dit aminozuur.

Collageen is het essentiële eiwit dat het lichaam gebruikt om bindweefsels en huid flexibel en stevig te houden.

Bij gebrek aan dit aminozuur kan het lichaam beschadigde weefsels niet herstellen.

Collageen is het meest voorkomende eiwit in ons lichaam. Het geeft kracht aan je spieren, huid, kraakbeen, bloed, botten en ligamenten. Het is aangetoond dat suppletie met collageen de gezondheid van de huid ten goede komt, gewrichtspijn verlicht en botverlies voorkomt. (3) (4) (5)

Daarom is het belangrijk dat je voldoende glycine binnenkrijgt om de productie van collageen in je lichaam te ondersteunen.

SAMENVATTING WEEFSELREPARATIE
Glycine is het meest voorkomende aminozuur in collageen, een structureel eiwit dat verschillende gezondheidsvoordelen heeft, met name voor je huid, gewrichten en botten. Het houdt deze onderdelen van je lichaam jong en gezond

3. Nodig om een krachtige antioxidant te produceren

Glycine is een van de drie aminozuren die je lichaam gebruikt om glutathion te maken, een krachtige antioxidant die je cellen helpt beschermen tegen oxidatieve schade veroorzaakt door vrije radicalen, waarvan wordt aangenomen dat ze aan veel ziekten ten grondslag liggen. (1)

Zonder voldoende glycine produceert je lichaam minder glutathion, wat een negatieve invloed kan hebben op hoe je lichaam in de loop van de tijd met oxidatieve stress omgaat. (6) (7)

Omdat het glutathiongehalte van nature afneemt met de leeftijd, kan het bovendien goed zijn voor uw gezondheid om ervoor te zorgen dat u voldoende glycine krijgt naarmate u ouder wordt.

SAMENVATTING NODIG OM GLUTATHION TE PRODUCEREN
Glycine helpt uw lichaam glutathion aan te maken, een belangrijke antioxidant die uw lichaam beschermt tegen celbeschadiging.

4. Positieve effecten tegen kanker

Voorlopige studies hebben aangetoond dat dit aminozuur mogelijk een rol speelt bij de behandeling van bepaalde vormen van kanker. Dit omvat onder meer het voorkomen van de vorming van melanoom kanker.

Resultaten van een onderzoek bij muizen toonden aan dat glycine in de voeding de angiogenese (vorming van bloedvaten) remde en de groei van tumoren stopte. (8)

5. Hormoonhuishouding

Glycine kan worden gemethyleerd tot dimethylglycine (DMG). DMG speelt een belangrijke rol in de één-koolstofroute die essentieel is voor de biosynthese van steroïden zoals oestrogene en androgene hormonen. Het aminozuur helpt ook de afgifte van menselijk groeihormoon te stimuleren.

6. Mentale gezondheid

Binnen het centrale zenuwstelsel werkt glycine samen met taurine en gamma-aminoboterzuur (GABA) als remmende neurotransmitter. Het werkt voornamelijk binnen de hersenstam en het ruggenmerg waar het de overdracht van zenuwimpulsen vergemakkelijkt.

Glycine verstoort de hyperexciteerbaarheid van de neuronen van het centrale zenuwstelsel. Het doet dit door chloride en kalium te verwijderen, door hun vermogen om overmatig gestimuleerd te worden te reguleren.

6.1 Schizofrenie

Er zijn talloze onderzoeken geweest naar de voordelen van dit aminozuur bij de behandeling van aandoeningen zoals hyperactiviteit, schizofrenie, bipolaire en epilepsie.

Een studie gericht op therapieresistente schizofrene patiënten ondervond dat een hoge dosis glycine in combinatie met antipsychotica negatieve symptomen significant zou kunnen verlichten.

Deze resultaten worden komen voort uit vergelijkbare onderzoeken naar psychologische aandoeningen. Andere onderzoeken hebben aangetoond dat glycinebehandelingen aanvallen van epilepsie kunnen helpen voorkomen.

6.2 Slapen

Dit aminozuur heeft een kalmerend effect op je hersenen en kan je helpen om in slaap te vallen en in slaap te blijven door je kerntemperatuur van het lichaam te verlagen. (9) (10)

Onderzoek bij mensen met slaapproblemen heeft aangetoond dat het innemen van 3 gram glycine voor het slapengaan de slaaptijd vermindert, de slaapkwaliteit verbetert, slaperigheid overdag vermindert en de cognitie verbetert. (11) (12)

Het kan ook zijn dat je handelingen verricht die slapen beinvloeden of dat je kamer/bed niet optimaal zijn. Er zijn eigenlijk tal van factoren en tips als het aankomt op een goede nachtrust. 

SAMENVATTING MENTALE GEZONDHEID
Glycine zou volgens sommige onderzoeken een rol kunnen spelen binnen de mentale gezondheid van de mens. Ziektes als schizofrenie en epilepsie kunnen aangepakt worden met glycine. Maar ook de slaap wordt volgens onderzoek verbeterd wanneer een dosis glycine voor het slapen gaan wordt genomen.

7. Cardiovasculaire gezondheid

Steeds meer bewijs suggereert dat glycine ondersteuning biedt tegen hartaandoeningen.

Het voorkomt de ophoping van een stof die, in grote hoeveelheden, in verband is gebracht met atherosclerose, de verharding en vernauwing van de slagaders. (13) (14) (15) (16)

Dit aminozuur kan ook het vermogen van uw lichaam verbeteren om stikstofmonoxide te gebruiken, een belangrijk molecuul dat de bloedstroom verhoogt en de bloeddruk verlaagt. (17)

In een observationele studie bij meer dan 4.100 mensen met pijn op de borst, werden hogere glycinespiegels geassocieerd met een lager risico op hartaandoeningen en hartaanvallen na een follow-up van 7,4 jaar. (16)

Na rekening te hebben gehouden met cholesterolverlagende medicijnen, zagen de onderzoekers ook een gunstiger bloedcholesterolprofiel bij mensen met hogere glycinespiegels. (18)

Bovendien is gevonden dat glycine verschillende risicofactoren voor hartaandoeningen vermindert bij ratten die een suikerrijk dieet krijgen. (19)

Te veel toegevoegde suikers eten en drinken kan de bloeddruk verhogen, het vetgehalte in uw bloed verhogen en gevaarlijke vetgroei rond de buik bevorderen – wat allemaal hartaandoeningen kan bevorderen. (20)

Hoewel het bemoedigend is, zijn klinische onderzoeken naar de effecten van glycine op het risico op hart- en vaatziekten bij mensen nodig voordat het kan worden aanbevolen. (21)

SAMENVATTING NODIG OM GLUTATHION TE PRODUCEREN
Glycine helpt uw lichaam glutathion aan te maken, een belangrijke antioxidant die uw lichaam beschermt tegen celbeschadiging.

8. Kan de lever beschermen tegen door alcohol veroorzaakte schade

Te veel alcohol kan schadelijke effecten hebben op uw lichaam, vooral op uw lever.

Er zijn drie primaire soorten door alcohol veroorzaakte leverschade (19):

 • Vette lever: een opeenhoping van vet in uw lever, waardoor deze groter wordt.
 • Alcoholische hepatitis: veroorzaakt door een ontsteking van de lever als gevolg van langdurig, overmatig drinken.
 • Alcoholische cirrose: de laatste fase van alcoholische leverziekte, die optreedt wanneer de levercellen worden beschadigd en vervangen door littekenweefsel.

Interessant is dat onderzoek suggereert dat glycine de schadelijke effecten van alcohol op uw lever kan verminderen door bijvoorbeeld ontstekingen te voorkomen.

Het is aangetoond dat het de alcoholconcentraties in het bloed van met alcohol gevoede ratten verlaagt door het metabolisme van alcohol in de maag te stimuleren in plaats van in de lever, wat de ontwikkeling van leververvetting en alcoholische cirrose verhinderde. (20)

Bovendien kan glycine ook helpen bij het ongedaan maken van leverschade die wordt veroorzaakt door overmatige alcoholinname bij dieren.

Hoewel matige door alcohol veroorzaakte leverschade kan worden teruggedraaid door zich te onthouden van alcohol, kan glycine het herstelproces verbeteren.

In een onderzoek bij ratten met door alcohol veroorzaakte leverschade, keerde de gezondheid van de levercellen 30% sneller terug naar de uitgangswaarde in een groep die gedurende twee weken een glycine-bevattend dieet kreeg in vergelijking met een controlegroep. (21)

Ondanks veelbelovende bevindingen, zijn studies naar de effecten van glycine op door alcohol veroorzaakte leverschade beperkt tot dieren en kunnen ze niet worden vertaald naar mensen. (22) (23) (24)

SAMENVATTING KAN DE LEVER BESCHERMEN TEGEN SCHADE
Het eten van een dieet met glycine verlaagt en keert door alcohol veroorzaakte leverbeschadiging bij ratten om, maar de effecten ervan bij mensen zijn onbekend.

9. Glycine & creatine

glycine werking

Het lichaam gebruikt dit aminozuur voor de biosynthese van creatine. Creatine geeft spieren een directe energiebron en helpt spierweefsel en kracht op te bouwen.

Daarom is glycine een belangrijk aminozuur voor atleten die hun spiermassa en prestaties willen vergroten. (22) (23)

Het is ook nuttig voor patiënten die herstellen van een operatie of andere oorzaken van immobiliteit. Dit komt omdat het spierverspilling kan helpen voorkomen.

Wil je meer informatie over creatine? 

SAMENVATTING GLYCINE & CREATINE
Glycine is één van de drie aminozuren die de formule creatine maken. Dit heeft een positieve werking op de spiermassa.

10. Kan bescherming bieden tegen spierverlies

Glycine kan spierafbraak verminderen, een aandoening die optreedt bij veroudering, ondervoeding en wanneer uw lichaam onder stress staat, zoals bij kanker of ernstige brandwonden.

De afname van spiermassa leidt tot een schadelijke vermindering van spiermassa en spierkracht, waardoor de functionaliteit afneemt en andere aanwezige ziekten gecompliceerd kunnen worden. (24)

Het aminozuur leucine is onderzocht als een behandeling voor het afnemen van spiermassa, omdat het de spierafbraak sterk remt en de spieropbouw bevordert. (25)

Verschillende veranderingen in het lichaam tijdens afnemen van spiermassa verminderen echter de effectiviteit van leucine voor het stimuleren van spiergroei.

Interessant is dat bij muizen met aandoeningen waardoor de spiermassa afneemt, zoals kanker, onderzoek heeft aangetoond dat glycine in staat was om spiergroei te stimuleren, terwijl leucine dat niet was. (26) (27)

Daarom is glycine veelbelovend voor het verbeteren van de gezondheid door spieren te beschermen tegen afname tijdens verschillende omstandigheden. (28)

Toch is er meer onderzoek bij mensen nodig om hier harde uitspraken over te doen.

SAMENVATTING KAN BESCHERMING BIEDEN TEGEN SPIERVERLIES

Glycine kan de spiermassa behouden in afnemende omstandigheden, zoals kanker, ondervoeding en brandwonden, hoewel er meer onderzoek bij mensen nodig is.

11. Glycine in voeding

glycine in voeding

Glycine wordt in voeding voornamelijk in verschillende hoeveelheden in vlees aangetroffen. Vooral in grote stukken rond de borst.

Ook andere eiwitten hebben over het algemeen redelijk wat glycine in zich:

 • Kip (1.75 gr per 100 gr)
 • Kalkoen (1.8 gr per 100gr)
 • Varken (1.7 gr per 100 gr)
 • Zalm (1.4 gr per 100gr)
 • Eieren (0,5gr per 100 gr)
 • Kaas (0.6 gr per 100gr)
 • Sesampitten (+- 2,5 g per 100 gr)
 • Pompoenpitten (+- 2,5 gr per 100gr
 • Sojabonen (0,5 gr per 100gr)
 • Amandelen (0,6gr per 100gr)

Je kunt ook glycine krijgen uit gelatine, een stof gemaakt van collageen die aan verschillende voedingsproducten wordt toegevoegd om de consistentie te verbeteren.

Andere en meer praktische manieren om uw inname van glycine te verhogen, zijn onder meer:

11.1 Gemakkelijk toe te voegen aan je dieet

Glycine is direct verkrijgbaar als voedingssupplement in capsule- of poedervorm. 

In feite is de naam glycine afgeleid van het Griekse woord voor ‘zoet’.

Vanwege de zoete smaak kunt u glycinepoeder gemakkelijk in uw dieet opnemen door het toe te voegen aan:

 • Koffie en thee
 • Soepen
 • Havermout
 • Eiwit shakes
 • Yoghurt
 • Pudding

11.2 Neem collageen supplementen

Glycine is het belangrijkste aminozuur in collageen, het belangrijkste structurele eiwit van bindweefsel, zoals botten, huid, ligamenten, pezen en kraakbeen.

Dienovereenkomstig kun je je glycine-inname stimuleren door collageen-eiwitsupplementen te nemen.

Dit is waarschijnlijk efficiënter, aangezien glycine concurreert met andere aminozuren voor absorptie en daarom zelf minder efficiënt wordt opgenomen dan wanneer het gebonden is aan andere aminozuren, zoals in het geval van collageen. (29) (30)

SAMENVATTING GEMAKKELIJK TOE TE VOEGEN AAN JE DIEET
Glycinepoeder is direct verkrijgbaar en kan gemakkelijk worden toegevoegd aan uw favoriete drankjes en sommige voedingsmiddelen. Collageensupplementen zijn ook een efficiënte manier om uw glycine-inname te stimuleren. Beide methoden zijn een veilige manier om meer van deze belangrijke voedingsstof binnen te krijgen.

12. Glycine bijwerkingen

Suppletie met glycine is veilig in de juiste hoeveelheden.

Studies hebben gedurende meerdere weken tot 90 gram glycine per dag gebruikt zonder ernstige bijwerkingen. (31)

Ter vergelijking: de standaarddosis die in onderzoeken wordt gebruikt, is ongeveer 3-5 gram per dag.

Scroll naar top