Glutamine

1. Wat is glutamine?
Glutaminezuur zit in dezelfde aminozuurfamiliegroep als glutamine en ze kunnen hun structuur veranderen om in elkaar te transformeren.
Glutamine is meer dan welk ander aminozuur nodig voor de spieren en de spieren gebruiken snel glutamine tijdens het sporten.
Daarom hebben bodybuilders en andere atleten die vertrouwen op spiermassa, uithoudingsvermogen en kracht een grotere vraag naar glutamine.
Het is belangrijk om voldoende glutamine / glutaminezuur te hebben om een gezond, actief lichaam te ondersteunen.
1.1 Werking glutamine
Glutamine is een veelzijdig aminozuur. Het aminozuur neemt de hoofdrol op zich wat betreft de stofwisseling. Toch wordt het gezien als een niet-essentieel aminozuur omdat het lichaam het zelf in beperkte mate kan aanmaken.
In het lichaam wordt het aangemaakt in de skeletspieren, de hersenen, het vetweefsel en de longen. Dit aminozuur alleen al vormt ongeveer 50% van alle aminozuren in het lichaam.
Het is onder meer erg belangrijk voor het immuunsysteem en daarmee de verdediging van het lichaam tegen ongewenste stoffen.
SAMENVATTING WAT IS GLUTAMINE
Glutamine is een prominent aminozuur. Het maakt deel uit van de eiwitten in uw lichaam en is betrokken bij de spierfunctie, stofwisseling, immuunfunctie en de darmgezondheid. Het vormt zich in de skeletspieren en maakt ongeveer 50% uit van alle aminozuren in het lichaam.

2. Immuunsysteem
Cellen in het lichaam, zoals de cellen van immuumsysteem, hebben belang bij voldoende L-glutamine. Dit komt omdat deze cellen snel delen.
Dit is de reden waarom medische procedures zoals beenmergtransplantaties veel lagere sterftecijfers hebben wanneer vooraf een gericht aanvullend voedingspatroon met dit aminozuur is opgevolgd.
Het is een cruciale brandstofbron voor immuuncellen, waaronder witte bloedcellen en sommige darmcellen. [1] De bloedspiegels kunnen echter afnemen als gevolg van ernstig letsel, brandwonden of operaties. [2] [3]
Als de behoefte van het lichaam aan glutamine groter is dan het vermogen om het te produceren, kan je lichaam de eiwitvoorraden, zoals spieren, afbreken om meer van dit aminozuur vrij te maken. [4]
Bovendien kan de functie van het immuunsysteem worden aangetast als er onvoldoende hoeveelheden glutamine beschikbaar zijn. [5] [6]
Om deze redenen worden eiwitrijke diëten, diëten met veel glutamine of glutaminesupplementen vaak voorgeschreven na ernstige verwondingen zoals brandwonden. [7]
Sommige studies tonen aan dat glutaminesupplementen invloed kunnen uitoefenen aan een normale werking van ons lichaam en zo bijvoorbeeld kunnen ondersteunen bij het genezen van infecties en kunnen bijdragen kortere ziekenhuisopnames na operaties. [8] [9]
SAMENVATTING IMMUUNFUNCTIE
Glutamine speelt een belangrijke rol bij de immuunfunctie. Het is echter mogelijk dat het lichaam tijdens ziekte of verwonding er niet genoeg van kan produceren. Glutaminesupplementen kunnen de immuunfunctie helpen verbeteren en de eiwitvoorraden in het lichaam behouden.
3. Maag en darmen

Glutamine een positieve en helende werking op de maag en de darmen. In het menselijk lichaam worden de darmen beschouwd als het grootste deel van het immuunsysteem.
Dit komt door de vele darmcellen met immuunfuncties, evenals de biljoenen bacteriën die in je darmen leven en je immuunsysteem beïnvloeden. [12]
Dit aminozuur is een prominente energiebron voor immuun- en darmcellen. [13] Daarnaast helpt het ook om de barrière tussen de binnenkant van je darmen en de rest van je lichaam te behouden, en beschermt zo tegen een lekkende darm. [14]
Dit voorkomt dat schadelijke bacteriën of gifstoffen van uw darmen naar de rest van uw lichaam gaan. [15] Bovendien is het belangrijk voor de normale groei en instandhouding van de cellen in de darm. [16]
Vanwege de grote rol van de darmen in het immuunsysteem, kan glutamine uw algehele immuunsysteem ten goede komen door de darmcellen te ondersteunen. [17]
Als iemand last heeft van zijn maag dan kan dit aminozuur deze klachten dus verhelpen. Ook wanneer iemand sterk overgewicht heeft kan dit aminozuur helpen om het overgewicht terug te dringen.
Het wordt dan dus ingezet als afslankmiddel. In de strijd tegen diabetes (type 2) kan het innemen van glutamine zorgen voor een betere controle van de aandoening.
SAMENVATTING MAAG EN DARMEN
Je darmen zijn een belangrijk onderdeel van je immuunsysteem. Glutamine is een energiebron voor darm- en immuuncellen. Het helpt ook om de barrière tussen de darmen en de rest van je lichaam te behouden en helpt bij een goede groei van darmcellen.
4. Sport & eiwitsynthese
Glutamine heeft een positief effect op de eiwitsynthese (aanmaken van eiwitten) in het lichaam en heeft hiermee ook een positief effectief op de spieropbouw en het spierherstel. Als er niet genoeg glutamine in het lichaam aanwezig is stagneert dit proces en zal het langer duren voor het gewenste resultaat bereikt is. Dit is ook de reden dat dit aminozuur zo populair is in allerlei takken van sport.

4.1 Ondersteuning anabole fase
De algemene denkwijze is de volgende: glutamine heeft positieve effecten op het onderhoud van menselijk groeihormoon, celvolume en recycling van eiwitsubstraten voor een betere eiwitsynthese.
Deze voordelen maken het een verstandig ”anabool” supplement dat voordelig en populair is bij bodybuilders. Schrik niet, anabool betekent in deze zin gewoon de toename van spier in het algemeen en is niet gerelateerd aan steroïden. [18]
Bovendien zet dit aminozuur de vochtretentie in cellen onder druk, zodat het celvolume uiteindelijk kan toenemen.
Het lichaam neemt deze toename van celwaterretentie als een signaal voor celgroei en begint de productie van eiwitten en glycogeen te intensiveren met als doel de de prestaties van spiercellen.
Tegelijkertijd voorkomt het spierkatabolisme en verbetert het je vermogen om je lichaam te laten herstellen tijdens de slaap.
Sommige onderzoeken hebben echter gemeld dat glutaminesupplementen de spierpijn kunnen verminderen en het herstel na intensieve training kunnen verbeteren. [19]
Suppletie van 5-10 g per dag is gunstig om glutamine-niveaus in spiercellen te herstellen. Door een sneller herstel zal je meer kunnen trainen en ook een snellere toename van spiermassa zien.
Lees meer: over het versnellen van spieropbouw>>>
SAMENVATTING SPORT
Aminozuren zijn er belangrijk op het gebied van sport. Glutamine is een energiebron voor de spieren. Het helpt ook met positieve effecten op groeihormoon, celvolume en recycling van eiwitsubstraten voor een betere eiwitsynthese. uiteindelijk zorgt een hoog niveau van glutamine in het lichaam voor meer spiergroei, voorkomt het spierkatabolisme en bevorderd het herstel.
5. Wat doet glutamine op het gebied van kanker
Een ander belangrijk toepassingsgebied voor dit aminozuur is de behandeling van kanker. In het verleden hebben wetenschappers verschillende onderzoeken uitgevoerd om de effecten ervan op tumoren aan te tonen. [20]
In hun conclusies toonden de onderzoekers aan dat geschikte suppletie met L-glutamine het metabolisme en de volledige klinische toestand van kankerpatiënten aanzienlijk kan verbeteren zonder de tumorgroei te vergroten. [21]
Ze ontdekten dat dit aminozuur onder andere een positieve invloed heeft op:
- een toename van de activiteit van het immuunsysteem,
- verhoogde celvernieuwingssnelheid en,
- een sterkere aanmaak van glutathion,
Bovendien kan dit aminozuur de risico’s van chemotherapie en radiotherapie verlagen, waardoor de gezondheid van deze patiënten minder wordt belast.
6. Glutamine voeding
Glutamine komt van nature voor in verschillende voedingsmiddelen. Er wordt geschat dat een typisch dieet 3 tot 6 gram per dag bevat, maar dit kan variëren afhankelijk van uw specifieke dieet. [22]
De grootste hoeveelheden worden in dierlijke producten aangetroffen vanwege hun hoge eiwitgehalte.
Sommige plantaardige voedingsmiddelen bevatten echter een groter percentage in hun proteïne.
Eén studie gebruikte geavanceerde laboratoriumtechnieken om te bepalen hoeveel L-glutamine in verschillende voedingsmiddelen wordt aangetroffen. [23]
Hieronder volgen de percentages proteïne bestaande uit L-glutamine in elk voedsel:
Eieren: 4,4% (0,6 g per 100 g eieren)
Rundvlees: 4,8% (1,2 g per 100 g rundvlees)
Magere melk: 8,1% (0,3 g per 100 g melk)
Tofu: 9,1% (0,6 g per 100 g tofu)
Witte rijst: 11,1% (0,3 g per 100 g rijst)
Maïs: 16,2% (0,4 g per 100 g maïs)
Hoewel sommige plantaardige bronnen, zoals witte rijst en maïs, voor een groot percentage uit glutamine bestaan, hebben ze over het algemeen een vrij laag eiwitgehalte. [24]
Vlees en andere dierlijke producten zijn dus de eenvoudigste manieren om er grote hoeveelheden van binnen te krijgen. Helaas is het exacte glutaminegehalte van veel specifieke voedingsmiddelen niet onderzocht.
Omdat glutamine echter een noodzakelijk onderdeel van eiwitten is, zal vrijwel elk voedsel dat eiwitten bevat wat glutamine bevatten. Door je te concentreren op het binnenkrijgen van voldoende eiwitten in je algehele dieet, kun je gemakkelijk de hoeveelheid dit aminozuur die je binnenkrijgt verhogen.
Lees meer: omtrent eiwitrijke voeding>>>
SAMENVATTING VOEDING
Bijna elk voedsel dat eiwitten bevat, bevat wat glutamine, maar de hoeveelheden variëren. Dierlijk voedsel is een goede bron vanwege hun eiwitgehalte. Door voldoende eiwitten in uw dieet te krijgen, kunt u ervoor zorgen dat u genoeg krijgt.
7. Glutamine bijwerkingen
Wanneer suppletie van een betrouwbare leverancier niet wordt overschreden zijn er geen bijwerkingen. Let op: bij ernstig nier of lever letsel dient het middel niet genomen te worden. Dan kan het de situatie verslechteren.
8. Glutamine dosering
Een veel gebruikte dagdosering dit aminozuur ligt tussen de vijf en tien gram per dag. Het geniet de voorkeur de hoeveelheid in meerdere kleine porties te nemen, verspreid over de dag.