Fenylalanine
1. Wat is fenylalanine?
L-Fenylalanine is waarschijnlijk het moeilijkst uitspreekbare aminozuur maar zeker niet het onbelangrijkste aminozuur. Het is een essentieel aminozuur en wordt dus niet aangemaakt door het lichaam.
Uiteindelijk wordt fenylalanine omgezet tot de neurotransmitters dopamine, noradrenaline en adrenaline. Deze neurotransmitters zijn onder meer van belang voor het geheugen, alertheid en de leerfunctie.
Omdat het een essentieel aminozuur is, moet het uit onze voeding (of supplementen) gehaald worden, om van de werking te kunnen profiteren. [1]
1.1 Verschillende vormen van fenylalanine
Er zijn drie vormen van fenylalanine: D-fenylalanine, L-fenylalanine en de mix die in door laboratoriummedewerkers kan worden gemaakt, DL-fenylalanine. D-fenylalanine behoort niet tot de essentiële aminozuren.
De rol van deze vorm in het lichaam wordt momenteel niet begrepen en lijkt weinig betekenisvol. L-fenylalanine is een essentieel aminozuur.
De L-vorm is daarnaast de enige vorm van fenylalanine die ook in de eiwitten afkomstig uit voedingsbronnen wordt gevonden.
2. Aanmaak van neurotransmitters
Fenylalanine is van essentieel belang bij de aanmaak van dopamine, adrenaline en noradrenaline. [2] [3]
Heel plat gezegd zou je zonder dit aminozuur geen geluksgevoel kunnen ervaren. [4]
Deze drie neurotransmitters zorgen er namelijk voor dat iemand lekker in z’n vel zit. Ze geven een opgewekt gevoel.
Aangezien fenylalanine wordt gebruikt om deze moleculen in je lichaam te maken, wordt ook door wetenschappers op grote schaal onderzocht waar Fenylalanine ons als mens allemaal me van dienst kan zijn.
Dit betekent dat deze stoffen een stemming verbeterend effect in gang zetten. Ze worden in verband gebracht met een positievere levensinstelling, een verhoogde alertheid, verbetering van de geheugenfunctie, een verhoogde vitaliteit en verhoogd libido.
Dit zijn belangrijke tekenen waarom fenylalanine een anti-depressieve eigenschappen weg zou kunnen nemen.
Verder kan fenylalanine worden omgezet in het aminozuur tyrosine, dat vervolgens ook wordt gebruikt om belangrijke signaalmoleculen te produceren. Deze moleculen zijn betrokken bij aspecten van het normale functioneren van uw lichaam, inclusief je stemming en stressreacties. [5]
2.1 Fenylalanine & depressieve gevoelens
Er zijn twee wetenschappelijke onderzoeken die suggereren dat L-fenylalanine helpt bij het minder depressief maken van personen.
Echter is een depressie zeer complex en gaat het dan ook veelal over de mindset van een persoon en lijkt het ons wat vrijbarig dat iemand in een betere stemming kan komen door alleen product in te nemen of zijn voedingspatroon aan te passen.
Fenylalanine kan wel helpen om je wat opgewekter te voelen en daar zijn veel studies over te vinden. Dit komt door de omzetting van fenylalanine in dopamine, adrenaline en noradrenaline. [6] [7]
Een andere kleine studie onder 12 personen toonde een verbetering in de gemoedstoestand aan van fenylalanine. Tijdens het onderzoek werden de D- en L- vormen van fenylalanine gemengd om te kijken hoe dit effect zou hebben op hun gemoedstoestand van de patienten en bij een 2/3 deel van de deelnemers verbeterde dit aanzienlijk. [8]
Het is dus een veelbelovend middel om je gemoedstoestand gezond te houden, echter wanneer je dit middel voor medische redenen wil gebruiken, dien je altijd naar een arts te stappen. Wij vervullen deze rol niet en wij gaan jou ook niet vertellen of Fenylalanine dit kan. Wij doen geen medische claims op deze website.
SAMENVATTING AANMAAK NEUROTRANSMITTERS
Fenylalanine is een aminozuur dat essentieel is voor het lichaam en voor de aanmaak van dopamine, adrenaline en noradrenaline. Deze stoffen geven je het gevoel dat je lekker in je vel zit. Verder wordt een deel van de fenylalanine omgezet in tyrosine, een aminozuur dat soortgelijke eigenschappen bezit. Door deze eigenschappen zou het is het een belangrijk aminozuur voor mensen met een goed humeur.
3. Verbeterde opname vitamine-d
Fenylalanine is ook gelinkt aan het beter opnemen van vitamine d. Dit komt omdat het aminozuur de opname van UV-straling van de zon bevorderd.
Hierdoor hoef je minder lang in de zon te zitten om dezelfde hoeveelheid vitamine D op te nemen.
Mensen die niet voldoende eiwitrijk voedsel eten (vooral ouderen meestal), kunnen er baat bij hebben om dit aminozuur bij te nemen.
Ouderen hebben meer vitamine D nodig en nemen dit ook lastiger op. Vooral in de winter wanneer er weinig zon is zou dit dus is het dus zeker niet onverstandig om te zorgen dat je meer vitamine D binnenkrijgt als oudere zijnde.
4. Toepassingen op de huid
Onderzoeken hebben aangetoond dat fenylalanine ook goed is voor de gezondheid van onze huid. Je kunt er namelijk een gezonde uitstaling van krijgen. [9]
Andere studies hebben gemeld dat het toevoegen van fenylalaninesupplementen aan blootstelling aan ultraviolet (UV) licht de huidpigmentatie kan verbeteren bij personen met deze aandoening. [10] [11]
5. Fenylalanine voeding
Gelukkig kun je het aminozuur uit je voeding halen, want ons lichaam maakt het uit zichzelf niet aan. Belangrijke bronnen van Fenylalaline zijn over het algemeen eiwitrijke producten, met in het bijzonder: pinda’s, sesamzaad, kaas, eieren, sojabonen, amandel. [12]
Wanneer je dit niet geregeld eet is het natuurlijk makkelijker om supplementen aan te schaffen. Daardoor weet je namelijk ook zeker dat je genoeg binnen krijgt.
Fenylalanine en aminozuren in het algemeen zijn dus veelvuldig en alleen aanwezig in eiwitrijke producten.
6. Is fenylalanine slecht?
Fenylalaline komt voor in aspartaam en is dus veel te vinden in drankjes als coca cola zero. Dit stofje wordt echter niet als gezond beschouwd en daarom kun je dit aminozuur beter uit andere voedingsbronnen halen.
In welke mate aspartaam precies wel of niet schadelijk is, is niet duidelijk omdat verschillende bronnen hier geen eenduidige uitspraak over doen.
Door het gebruik van aspartaam in veel light-frisdranken kan de naam ‘l-fenylalanine’ onterecht in een negatief daglicht zijn geplaatst. Neem in dat geval dus aan dat fenylalanine geen boosdoener is. [13]
7. Fenylalanine bijwerkingen
Fenylalanine wordt in veel eiwitbevattende voedingsmiddelen aangetroffen en wordt door de Food and Drug Administration (FDA) “algemeen erkend als veilig”. [14]
De hoeveelheid van dit aminozuur in voedingsmiddelen vormt geen risico voor gezonde personen. Bovendien worden over het algemeen weinig of geen bijwerkingen waargenomen bij supplementaire doses van 50-100 mg per kg lichaamsgewicht. [15] [16]
Er is een zeer opvallende uitzondering voor personen met de aandoening PKU:
Personen met de aminozuurmetabolismestoornis fenylketonurie (PKU) kunnen fenylanine niet goed verwerken. Ze kunnen concentraties van fenylalanine in hun bloed hebben die ongeveer 400 keer hoger zijn dan die zonder PKU. [17] [18]
Deze gevaarlijk hoge concentraties kunnen hersenbeschadiging en verstandelijke beperking veroorzaken, evenals problemen met het transport van andere aminozuren naar de hersenen.
Vanwege de ernst van deze aandoening worden baby’s over het algemeen kort na de geboorte gescreend op PKU. Personen met PKU worden op een speciaal eiwitarm dieet gezet, dat over het algemeen levenslang wordt gehandhaafd.
SAMENVATTING BIJWERKINGEN
Fenylalanine wordt als veilig beschouwd in de hoeveelheden die in normaal voedsel worden aangetroffen. Personen met de aandoening fenylketonurie (PKU) kunnen dit aminozuur echter niet metaboliseren en moeten de consumptie minimaliseren vanwege ernstige gevolgen voor de gezondheid. Mensen die deze aandoening hebben weten dit vaak al vanaf hun geboorte.
8. Wanneer fenylalanine innemen?
Je kunt fenylalanine gedurende de hele dag innemen. Dit kan met een maaltijd of op een lege maag.
Als je het inneemt voor de stimulatie van dopamine, adrenaline en/of noradrenaline, dan kun je dit aminozuur het best aan het begin van de dag innemen.
9. Welke dosering fenylalanine dient gehanteerd te worden?
Over het algemeen wordt een dosering van 500mg als een gebruikelijke dosering beschouwd. Echter kan het soms nodig zijn om de dosering te verhogen.
Bij een studie onder gezonde maar drukke mensen werd dagelijks 1200 mg fenylalanine gebruikt.
In een ander onderzoek ging men zelfs nog hoger doseren met 1500mg tot 3000mg gehanteerd, deze mensen hadden veel pijn en er werd gekeken of fenylalanine hieraan hulp kon bieden. (B)
Het lijkt ons wijs om niet te hoog te beginnen met fenylalanine omdat soms de werking al optreedt bij lagere doseringen. Twijfel je over welke dosering je moet hanteren? Raadpleeg dan uw arts (dit is sowieso altijd verstandig)
Er zijn ook onderzoeken waar de respondenten slechts 100mg tot 200mg fenylalanine per dag kregen en ook de werking van het middel voelde. (B) (B)
10. Veelgestelde vragen
Fenylalanine wordt vaak in verband gebracht met aspartaam. Dit komt omdat fenylalanine voorkomt in aspartaam. Aspartaam heeft een slechte naam en zou schadelijk zijn. Hierdoor denkt men (ten onrechte) dat fenylalanine net zo ”schadelijk” is. Fenylalanine is niet schadelijk op de wijze zoals aspartaam dat is. Het komt voor in onze voeding en wordt door het lichaam op diverse manieren gebruikt.
Fenylalanine heeft de naam dat het kan helpen bij depressie. Onderzoekers hebben dit onderzocht en er een uitkomst aan gehangen. In hoeverre het kan helpen bij een depressie is moeilijk te zeggen, zoals je onder kopje 2 kunt lezen. Wel zorgt fenylalanine voor verschillende positieve effecten in het menselijk brein. Raadpleeg altijd een arts voor u zelf medische handelingen verricht.
In coca cola zero zit aspartaam en dus ook fenylalanine.
Fenylalanine is een aminozuur met verschillende functies.
Wetenschappers hebben redelijk wat onderzoek gedaan naar het effect van fenylalanine op mensen. Het heeft verschillende toepassingen op het lichaam en het brein.