Wat is jouw mening over testosteron? Wij zijn benieuwd of deze standhoudt na het lezen van dit artikel.
De meeste dingen die op komen in een mens als zij aan testosteron denken, zijn dingen als: Macho gedrag, agressie, ongeduldigheid, geweld etc.
De rol van testosteron in het lichaam is echter veel uitgebreider en de negatieve eigenschappen kunnen grotendeels worden beschouwd als mythe.
Is het namelijk wel eens in je opgekomen dat ook vrouwen testosteron nodig hebben en dat het volgens onderzoekers een rol kan spelen bij de genezing van prostaatkanker?
In dit artikel leggen wij dan ook onder meer uit dat en waarom testosteron meer te bieden heeft dan mannen die zich slecht gedragen.
Zo is een geheim dat wij verklappen namelijk dat veel misdadigers waarschijnlijk een laag niveau van testosteron bezitten. In dit artikel lees je onder meer ook hoe dat in z’n gang gaat.
De rol van testosteron in ons lichaam
Bij mannen is het algeheel bekend dat testosteron het belangrijkste geslachtshormoon is en in het lichaam van mannen speelt het de volgende rollen:
- Verdieping van de stem wanneer een jongen de puberteit bereikt
- Het verkrijgen van schaam-, gezichts- en borsthaar
- Groei van de botten
- Een toename van (spier)kracht
- Een verhoogd libido
- Productie van sperma
- Ontwikkeling van de testikels en de penis
- Bij een tekort aan testosteron bij jonge mannen kunnen bovengenoemde kenmerken uitblijven of maar in beperkte mate toenemen. Dit houdt in dat een bezoek aan de huisarts misschien verstandig is.
In tegenstelling tot wat veel mensen denken, kan testosteron juist helpen om iemands stemming te verbeteren. Zo zitten mannen met een relatief hoog niveau van testosteron vaak beter in hun vel.
Het staat niet vast dat alles omtrent testosteron al is ontdekt en onderzoekers zijn van mening dat er nog belangrijke functies van dit hormoon zouden kunnen zijn die nog nader aan het licht zullen komen.
Aanmaak testosteron bij mannen: Signalen die vanuit de hersenen naar de hypofyse aan het begin van de hersenen gestuurd worden, regelen de productie van testosteron in het mannelijk lichaam. Deze hypofyse stuurt vervolgens signalen uit naar de teelballen, die vervolgens op hun beurt testosteron produceren.
Wanneer niveaus van testosteron in het lichaam te hoog oplopen, stuurt de hypofyse signalen uit om de productie te verminderen.
Aanmaak testosteron bij vrouwen: Als je dacht dat het hormoon testosteron alleen belangrijk was bij mannen, dan zou je het mis hebben. De organen waar testosteron wordt geproduceerd bij vrouwen, zijn de eierstokken en de bijnieren. Het is niet het enige androgenen (mannelijke geslachtshormoon) bij vrouwen.
Deze hormonen worden als belangrijk gezien en er wordt van vermoed dat ze sterke invloeden hebben op:
- Bot sterkte
- Seksualiteit (onder andere normaal libido)
- Ovariële functie
De juiste balans tussen testosteron (en andere oestrogenen) en oestrogeen is belangrijk om de eierstokken in het vrouwelijk lichaam op normale wijze te laten werken.
Hoewel er meer onderzoek nodig is, is het mogelijk dat androgenen ook een prominente rol spelen bij het normaal functioneren van de hersenen (onder andere cognitieve functie en stemming).
Een leuk weetje
Ons lichaam wordt het hormoon testosteron gesynthetiseerd uit Cholesterol. Echter is het niet zo dat wanneer iemand een hoog niveau cholesterol bezit, deze persoon ook automatisch beschikking heeft over een hoog niveau aan testosteron. Dit komt doordat de hypofyse erg nauwkeurig de testosteron niveaus controleerd in onze hersenen.
Zijn er gevaren bij een te hoog niveau van testosteron?
Het hebben van te veel natuurlijk geproduceerd testosteron bij mannen komt in zeer kleine mate voor en is geen probleem te noemen.
Dit kan enige verbazing wekken bij een aantal mensen onder ons omdat testosteron aan veel incidenten uit het dagelijks leven wordt gelinkt: ruzies, roekeloos rijgedrag, hooliganisme, seksuele intimidatie etc.
Het is moeilijk om te onderscheiden wat door een te veel aan testosteron komt en welke incidenten gebeuren onder een normale hoeveelheid aan testosteron.
Om het statement te ondersteunen dat testosteron vaak niet eens de boosdoener is zullen we hieronder opsommen:
- Bloedspiegels van testosteron variëren sterk gedurende de dag, waardoor mannen op veel momenten niet over veel testosteron beschikken.
- Een normale hoeveelheid mannen die incidenten veroorzaken hebben overgewicht en mannen met overgewicht hebben van nature een relatief laag testosteron gehalte.
- Sommige bijwerkingen van testosteron suggereren juist positieve karaktereigenschappen te belichten.
Er zijn geen duidelijke onderzoeken in grote hoeveelheid die aantonen dat testosteron de boosdoener is wat betreft vervelende incidenten die voorkomen in de wereld.
In feite is het meeste van wat we weten over abnormaal hoge testosteronspiegels bij mannen afkomstig van mannen die extra testosteron inspuiten of hier pillen voor slikken. Vaak zijn dit atleten die dit gebruiken om de spiermassa te vergroten.
Wanneer mannen abnormaal hoge spiegels van testosteron bezitten (in veel gevallen door anabole steroiden) dan kunnen de volgende problemen optreden:
- Acne- Leverziekte (vooral bij oraal gebruik)
- Prostaatvergroting
- Moeite met urineren
- Krimpen van testikels en impotentie
- Laag aantal zaadcellen
- Hoofdpijn
- Sterke groei spiermassa
- Groeiproblemen
- Stemmingswisselingen
- Jawel: Agressief gedrag
- Polycysteus, ovariumsyndroom (PCOS), vooral bij vrouwen
- Veel dromen en slecht slapen
- Overmatig hoog libido
Symptomen van PCOS bij vrouwen kunnen zijn: groei van haar op gezicht, vroegtijdige menstruatie, kaalheid, depressie en angst, gewichtstoename en een donkere huid.
Vrouwen die dergelijke hoge testosteron spiegels verkrijgen door drugs/steroiden kunnen deze PCOS problemen dus tegenkomen en hebben daarnaast ook kans een lagere stem en een afname in borstomvang.
Wat kunnen de gevolgen zijn bij een te laag niveau van testosteron?
Bij een te laag testosteron gehalte bij mannen produceren de testikels onvoldoende testosteron.
Naarmate een man ouder wordt, gaat een man steeds minder testosterom produceren. Deze natuurlijke achteruitgang kan in het einde van de 20er jaren beginnen, maar begint zeker op de leeftijd van 30. Elk jaar wordt dan ongeveer 1% minder testosteron aangemaakt. Dit heeft natuurlijk invloed op lichaam en gedrag.
Ook bij jongere mannen kan er een laag noveau van testosteron in het lichaam aanwezig zijn.
Mogelijke oorzaken van een laag niveau van testosteron in het lichaam zijn:
- Sommige medicijnen
- Infectie aan de teelballen
- Levercirrose
- Alcohol misbruik
- Hiv of aids
- Nierfalen
- Slaapapneu
- Trauma’s
- Overgewicht
- Enkele andere aandoeningen
Wanneer je denkt een laag niveau van testosteron te hebben, is het altijd raadzaam een arts of zorgverlener te raadplegen. Wij vervullen deze rol niet.
De symptomen van een laag niveau aan testosteron kunnen bestaan uit:
- Laag libido
- Depressieve gevoelens
- Niet lekker in je vel zitten
- Vermoeidheid
- Afname van spierkracht
- Prikkelbaar zijn
- Geheugen problemen
- Toename van lichaamsvet
- Dunner worden van de botten
- Onvruchtbaarheid
Een laag niveau van testosteron kan worden vastgesteld d.m.v. een bloedtest. Zodoende wordt dan de hoeveelheid testosteron dat aanwezig is in het bloed gemeten.
Er kunnen metingen nodig zijn op verschillende momenten omdat de hoeveelheid testosteron in het bloed gedurende de dag kan verschillen.
Over het algemeen zijn de hoogste testosteronspiegels ’s ochtends rond 8 uur. Dit is dan ook de reden dat de meeste artsen dit tijdstip gebruiken om de hoeveelheid testosteron in het bloed te meten.
De behandeling van een laag niveau van testosteron, hoe gaat dat?
Een laag niveau van testosteron kan op verschillende manieren behandeld worden:
- Pleister met daarin testosteron
- Pellets die onder de huid worden aangebracht
- Testosteron-gel
Oraal gebruik en injecteren met naalden is in veel landen niet toegestaan, hoewel het in sommige landen in de apotheek verkrijgbaar is voor iedereen.
Het is niet aan te raden zelf actie te ondernemen, maar hiervoor uw arts of zorgverlener in te schakelen.