1. Taurine betekenis

In 1827 is dit stofje voor het eerst geïsoleerd uit ossengal van een stier. Hier komt ook de naamgeving en betekenis van dit zuur vandaan.

Aanvankelijk heeft men dit galasparagine genoemd. In 1938 heeft dit in de wetenschappelijke literatuur voor het eerst de naam taurine (stier is “taurus” in het Latijn) gekregen.

2. Wat is taurine?

Taurine betekenis

Veel mensen kennen taurine van red bull. Het zit inderdaad ook in red bull en het is waarschijnlijk één van de weinige gezonde stoffen in dit drankje. Taurine wordt vaak verwart met aminozuren. Want men denkt vaak dat taurine vaak dat het een aminozuur is.

Bovendien is dat niet zo gek want het ontstaat in ons lichaam uit de aminozuren cysteïne en methionine.

Hoewel het geen echt aminozuur is, omdat het niet kan worden ingesloten in eiwitstructuren. Taurine is een zwavelhoudende stof die verschillende fysiologische en metabolische functies heeft. Voor een goede omzetting van cysteïne en methionine naar taurine is ook voldoende vitamine b6 nodig.

Baby’s en kleine kinderen zijn nog niet in staat zelf taurine aan te maken, dus is het voor hen een essentiële voedingsstof; voor jongeren en volwassenen is het een semi-essentiële voedingsstof. Het lichaam maakt het in beperkte mate (uit cysteïne en methionine) zelf aan.

2.1 Steeds vaker toch essentieel voor de mens

Wat is taurine

Ondanks dat dit stofje als semi-essentiele voedingsstof wordt neergezet blijkt het in de praktijk toch steeds vaker een essentiele voedingstof te zijn. Er zijn veel omstandigheden waar dit het geval is.

Mensen hebben over het algemeen een minder vermogen om taurine te vormen dan andere zoogdieren. Vooral vrouwen hebben met dit probleem te maken.

Dit komt omdat oestrogeen (vrouwelijk hormoon) de vorming van dit stofje remt. Met name bij stress of ziekte kan de vorming van taurine niet of te weinig aanwezig zijn.

Ook een tekort van vitamine B6 (wat vrij veel voor komt) kan dit veroorzaken of hier aan bijdragen.

2.2 Voor een normale werking van het lichaam

Het ondersteunt bij de werking van de spieren, zenuwweefsel, ogen, hart, bloedvaten en de hersenen. Tevens ondersteunt het de lever bij de productie van gal, de vetstofwisseling en ontgifting, het heeft een ontstekingsremmende werking en zorgt het voor temperatuurregulatie, glucosestofwisseling en vochtregulatie.

SAMENVATTING WAT IS TAURINE

Taurine is geclassificeerd als een voorwaardelijk essentiële stof. Het dient verschillende belangrijke functies in het lichaam, zoals: een goede werking van de spieren, zenuwweefsel, ogen, hart, bloedvaten en de hersenen.

3. Ondersteuning voor gezondheid metabolisme

Taurine helpt bij het aanmaken van galzouten, die weer helpen in de darmen d.m.v. het afbreken van vetzuren. hierdoor speelt taurine een prominente rol bij de de spijsvertering en de stofwisseling.

Dit komt omdat galzouten het lichaam helpen bij het afbreken van cholesterol. Een volwassene breekt elke dag ongeveer 500mg cholesterol af, wat vervolgens wordt omgezet in gal. Hiervoor heeft het specifieke aminozuren en andere stoffen nodig, zoals taurine.

4. Cardiovasculaire gezondheid

Taurine kan het risico op hart- en vaatziekten helpen verminderen.

Onderzoek toont een verband aan tussen hogere taurinespiegels en significant lagere sterftecijfers door hartaandoeningen, evenals verlaagde cholesterol en bloeddruk. (5)

Taurine kan een hoge bloeddruk helpen verlagen door de weerstand tegen de bloedstroom in uw bloedvatwanden te verminderen. Het kan ook zenuwimpulsen in uw hersenen die de bloeddruk verhogen, minimaliseren. (6) (7) (8)

In een twee weken durend onderzoek bij mensen met diabetes verminderden taurinesupplementen de slagaderstijfheid aanzienlijk – waardoor het mogelijk gemakkelijker werd voor het hart om bloed door het lichaam te pompen. (9)

In een andere studie bij mensen met overgewicht verminderde 3 gram taurine per dag gedurende zeven weken het lichaamsgewicht en verbeterde verschillende risicofactoren voor hartziekten. (10)

Bovendien is gevonden dat suppletie ontstekingen en slagaderverdikking vermindert. In combinatie kunnen deze effecten uw risico op hartaandoeningen drastisch verminderen. (11) (12) (13)

SAMENVATTING BESCHERMEN VAN HET HART

Taurine kan uw risico op hartaandoeningen verminderen door een aantal belangrijke risicofactoren, zoals cholesterol en bloeddruk, te verbeteren.

5. Kan van nut zijn bij diabetes volgens onderzoeken

Met taurine kun je diabetes bestrijden en de bloedsuikerspiegel optimaliseren.

Suppletie met taurine verlaagde bij ratten (met diabetes) op de lange termijn hun bloedsuikerspiegel. Dit werd bewerkstelligt zonder enige verandering in hun lichaamsbeweging of dieet. (14)

Het vasten van bloedsuikerspiegels is erg belangrijk voor de gezondheid, aangezien hoge bloedsuikerspiegels een sleutelfactor zijn bij diabetes type 2 en vele andere chronische ziekten. (15) (16)

Sommige dieronderzoeken suggereren dat een verhoogde inname van taurine diabetes type 2 kan helpen voorkomen door de bloedsuikerspiegel en insulineresistentie te verlagen. (17) (18)

Interessant is dat mensen met diabetes vaak een lager taurinegehalte hebben – een andere indicator dat het een rol kan spelen bij deze ziekte. (19)

Dat gezegd hebbende, is er meer onderzoek nodig op dit gebied.

SAMENVATTING KAN DIABETES BESTRIJDEN

Taurine kan gunstig zijn voor mensen met diabetes, waardoor de bloedsuikerspiegel mogelijk wordt verlaagd en verschillende risicofactoren voor hartaandoeningen worden verbeterd. Er is echter meer onderzoek nodig voordat er claims kunnen worden ingediend.

6. Kan ondersteunen bij trainingen

Taurine kan ook voordelen hebben op het gebied van trainingsprestaties.

In dierstudies is aangetoond dat taurine ervoor zorgde dat spieren langer, maar ook krachtiger werkten. Daarnaast werd het vermogen van de spieren verhoogd om samen te trekken en kracht te genereren. Ook werd de vermoeidheid onder de muizen verminderd en was de spierschade na een training minimaal. (20) (21) (22) (23)

Taurine effect

In studies bij mensen is aangetoond dat taurine afvalstoffen verwijdert die leiden tot vermoeidheid en spierverzuring veroorzaken.

Ook beschadigen de cellen binnen de spieren minder snel en zijn ze minder vatbaar voor stress. Wat natuurlijk de training en de groei ten goede komt. (24) (25) (26)

Bovendien verhoogt het de vetverbranding tijdens het sporten. (27)

Daarnaast tonen recente onderzoeken aan, dat een taurine supplement de effecten van duurtrainingen kan verbeteren. Bij inname van deze stof bleken de spieren in staat, om meer belasting aan te kunnen. (28) (29)

Een andere studie ondersteunt de rol van taurine bij het verminderen van spierschade. Deelnemers aan een spierbeschadigende routine voor gewichtheffen ondervonden minder markers van schade en minder spierpijn. (30) (31)

Naast deze atletische voordelen die de combinatie van woorden ”taurine” en ”stier” minder raar doet lijken, kent taurine nog een bijzonder voordeel. Het helpt bij het afvallen vanwege de kunt van het stofje om vet om te zetten in brandstof. Bij deelnemers aan een onderzoek, verhoogde suppletie van ruim 1,5 gram de vetverbranding met ruim 15%!(32)

Daarnaast helpt de stof om, na de training, de spieren een meer ontspannen gevoel tijdens en na de training te geven.

SAMENVATTING KAN TRAININGSPRESTATIES VERBETEREN

Taurine speelt verschillende belangrijke rollen in uw spieren en kan verschillende aspecten van trainingsprestaties ondersteunen door vermoeidheid te verminderen, vetverbranding te verhogen en spierschade te verminderen.

7. Aanmaak GABA

Taurine heeft voor de hersenen rustgevende eigenschappen. Het werkt vertragend op de neurotransmissie en dit geeft een rustgevend gevoel. Daarnaast helpt deze stof bij het aanmaken van GABA.

GABA zorgt ook voor kalmte, een goede nachtrust en een relaxed gevoel. Over de voordelen die GABA biedt hebben wij een aparte pagina geschreven!

8. Bescherming van de ogen

Taurine biedt het oog bescherming. Dit heeft een onderzoek uit 2014 uitgewezen. Taurine beschermt het ook tegen oogziekten en -aandoeningen, maar is ook nog eens het meest voorkomende aminozuur in een deel van het oog, namelijk het netvlies. (33)

Het onderzoek geeft aan dat het een goede mogelijkheid voor artsen is om in de toekomst taurine als behandelmiddel te gaan gebruiken. Echter moeten wetenschappers nog meer onderzoeken uitvoeren, om dit echt hard te kunnen maken.

9. Het tegengaan van veroudering in het brein

Suppletie met taurine heeft verschillende voordelen voor de hersenen. Dit is onder meer gebleken uit een studie van Brain Defects Research uit 2017. 

Hierin werd aan het licht gebracht dat taurine een beschermend effect heeft op de hersenen. In dit onderzoek werd vooral aangetoond dat taurine in staat is om het lange termijn geheugen positief te beïnvloeden. (34)

Deze studie toont aan dat hoe ouder iemand wordt, hoe lager de hoeveelheid taurine in diens hersenen wordt. Om de hoge niveaus voor een leven lang te behouden kan het nemen taurine supplementen helpen.

Er zijn wetenschappers die aan dit feit, bepaalde leeftijdsgerelateerde aandoeningen koppelen die zijn ontstaan in de hersenen.

Er zijn ook dierstudies geweest die de effecten van taurine hebben onderzocht. Zo was er een studie met muizen als proefkonijnen die 6 weken duurde. Hier kreeg de helft van de muizen een taurine-supplement en de andere helft van de muizen een placebo. Er wordt onderzocht wat taurine zou kunnen betekenen bij de behandeling van alzheimer. (35)

En wat bleek nou, bij de muizen die taurine hadden gekregen, vielen verbeteringen op in de Alzheimer-achtige stoornissen. Zoals leer- en geheugenstoornissen.

Er is nog wel meer onderzoek nodig om deze voordelen echt hard te kunnen maken. Het onderzoek op dit gebied staat nog in de kinderschoenen.

SAMENVATTING TEGENGAAN VEROUDERING VAN HET BREIN

Suppletie met taurine bied een beschermende functie voor het brein. Het werkt bevorderend op het langetermijngeheugen en onderzoekers denken dat het ook bescherming kan bieden tegen alzheimer-achtige leer- en geheugenstoornissen.

10. Doseringen

Over het algemeen worden doseringen van 500–2.000 mg per dag aangeraden.

De bovengrens voor vervelende bijwerkingen is echter veel hoger – zelfs dosessen van 2000 mg lijken niks uit te halen.

Er is hier onderzoek naar gedaan en dit heeft aangetoond dat tot 3.000 mg over een periode van tientallen jaren geen bijwerkingen zou hebben. (36)

Er zijn ook onderzoeken gedaan over dergelijke lange perioden, ook zonder bijwerkingen. Maar wij zouden niet aanraden hoger te gaan. Omdat de positieve effecten niet of nauwelijk zullen toenemen. (37)

SAMENVATTING DOSERINGEN

Suppletie met 500-3000 mg taurine per dag staat bekend als effectief, goedkoop en veilig.

11. Taurine voeding

Het goedje zit van nature vooral in vlees, gevogelte, schaal- en schelpdieren en vis.

Bij vegetariërs en veganisten wordt vaak een verlaagd taurinegehalte geconstateerd, omdat zij al die dierlijke eiwitrijke producten niet eten. Een taurine supplement kan dan uitkomst bieden.

12. Taurine bijwerkingen

Van deze stof is bekend, dat het bij sommige epilepsiepatiënten coördinatiestoornissen, sufheid, hoofdpijn en misselijkheid veroorzaakt. Andere bijwerkingen zijn niet bekend.

13. Veel gestelde vragen

Wat is de betekenis van Taurine?

De naam taurine is afgeleid van het latijnse ´taurus´, wat zoveel als ´stier´ betekent.

Is Taurine afkomstig van stieren?

Het kan onder andere afkomstig zijn van ossengal van stieren maar het heeft meerdere bronnen.

Wat is het verband tussen Taurine en de hersnenen?

Volgens wetenschappelijk onderzoek heeft taurine op twee manieren invloed op de hersenen. Het is namelijk betrokken bij de aanmaak van GABA en zou ook invloed hebben op de veroudering van het brein.

Kent Taurine bijwerkingen?

De meeste stoffen hebben bijwerkingen bij te hoge doseringen. Kijk daarom altijd op de verpakking voor de aanbevolen dosering en overschrijdt deze niet. Volgens onderzoek gepubliceerd op onze website zijn er dan geen bijwerkingen. Epilepsiepatiënten kunnen last hebben van coördinatiestoornissen, sufheid, hoofdpijn en misselijkheid.

Wat is het effect van Taurine?

Taurine heeft meerdere effecten die we onder 12 kopjes hebben verdeeld. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het op verschillende gebieden in de hersenen en het lichaam invloed kan uitoefenen.