de functie van een orthomoleculair diëtist

Hoe kan een orthomoleculair diëtist helpen?

Als je Orthomoleculaire diëtisten worden vaak ingeschakeld om mensen met chronische gezondheidsproblemen te helpen of die kampen met voedingstekorten.

Ze kunnen ook werken met atleten of mensen die proberen af te vallen of hun algehele gezondheid te verbeteren.

Wat is een orthomoleculair diëtist?

Een orthomoleculaire diëtist is een beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg die gespecialiseerd is in het geven van voedingsadvies en begeleiding die is afgestemd op de specifieke behoeften van elke individuele patiënt.

Orthomoleculaire diëtisten werken samen met patiënten om maaltijdplannen te ontwikkelen die rijk zijn aan essentiële voedingsstoffen en die een optimale gezondheid helpen ondersteunen.

Ze kunnen ook supplementen aanbevelen om eventuele voedingslacunes in het dieet van de patiënt op te vullen.

Orthomoleculaire diëtetiek is gebaseerd op de theorie dat het handhaven van optimale niveaus van vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen in het lichaam essentieel is voor een goede gezondheid.

Ook hebben orthomoleculair diëtisten een arsenaal van aanpakken in huis die vaak gebruikt om chronische aandoeningen zoals hartaandoeningen, kanker en diabetes te behandelen.

Enkele gebieden waar een orthomoleculaire dietist bij kan helpen:

 • Astma
 • COPD
 • Diabetes (type 2)
 • Een voedingsvraag rondom de zwangerschap
 • Jicht en/of reuma
 • Hoge bloeddruk
 • Hoog cholesterol
 • Hart- een vaatziekten
 • Lage bloeddruk
 • Ondergewicht
 • Overgewicht
 • Obesitas
 • Obstipatie
 • Op maat gemaakt voedingsplan voor jouw metabolisme
 • Mensen die voorlichting over voeding willen krijgen
 • Oncologische aandoeningen
 • Prikkelbaar darm syndroom
 • Stemmingswisselingen
 • Sportieve prestaties verbeteren
 • Stress
 • Voedselallergieën en overgevoeligheden

Opleiding

Een orthomoleculaire diëtist ondergaat een uitgebreide opleiding die zowel academische als klinische componenten omvat.

Het curriculum omvat lessen in biochemie, fysiologie en medische voedingstherapie.

Daarnaast is de diëtist uitgebreid getraind in het gebruik van supplementen en voedingsinterventies ter ondersteuning van een optimale gezondheid.

De duur van de opleiding is vaak 4 jaar op HBO niveau, maar kan ook mastercomponenten bevatten. Daarnaast heeft de paramedicus trainingen gevolgd in communicatie, sociale vaardigheden en ondernemerschap.

orthomoleculair arts ervaringen
orthomoleculair diëtisten zijn mensen die u kunt vertrouwen op het gebied van uw voeding- en supplementeninname.

Hoe kan een orthomoleculaire dietist jou helpen?

Een orthomoleculaire diëtist kan u helpen te begrijpen hoe u moet eten voor uw specifieke voedingsbehoeften en kan dus de rol van voedingscoach vervullen.

Ze kunnen u helpen bij het samenstellen van een dieet dat is afgestemd op uw individuele gezondheidsproblemen en dat uw algehele gezondheid en welzijn ondersteunt.

Orthomoleculaire diëtisten kunnen ook advies geven over het interpreteren van voedseletiketten en het maken van gezonde voedingskeuzes tijdens het boodschappen doen, bijvoorbeeld bij een hoge bloeddruk of een hoog cholesterol.

Orthomoleculaire diëtisten zijn experts op het gebied van voeding en als geen ander gekwalificeerd om advies op maat te geven voor het bereiken van een optimale gezondheid.

Het is dus belangrijk om duidelijk te hebben:

 • Wat je wil
 • Maar ook wat je niet wil
 • Waar je naar toe wil
 • Hoe je huidige voedingspatroon er nu uit ziet
 • Ben je bereid ervoor te gaan?
 • Wat is je budget?

Het traject van de orthomoleculaire diëtist zal naar verwachting leiden tot een beter begrip van de rol van nutriënten in het lichaam en hoe de inname daarvan voor de gezondheid kan worden geoptimaliseerd.

Hoe gaat een orthomoleculaire diëtist jou helpen op basis van onderzoek?

Orthomoleculaire diëtetiek is gebaseerd op het onderzoek dat voedingsstoffen een cruciale rol spelen in de menselijke gezondheid en dat ziekte kan worden voorkomen of behandeld door het lichaam van de juiste voedingsstoffen te voorzien.

Hoe gaat dit in z’n werk tijdens het onderzoek (en metingen) dat de diëtist zal verrichten:

 • Allergietest
 • Bloedonderzoek om te kijken wat de huidige status is van aanwezige vitamines en mineralen
 • Bij dit bloedonderzoek hoort ook bij het naar informatie zoeken binnen specifieke organen (klinkt enger dan het is)
 • De eerder genoemde dingen in de vorige alinea die duidelijk moeten zijn voor jezelf
 • Check van het lichaam, waaronder BMI, gewicht en vet percentage
 • Informatie onderzoeken naar de ontlasting, zoals een urineonderzoek
 • Voedselintolerantietest

Hieronder werken we enkele van bovenstaande uit:

Bloedonderzoek

In de bloedbaan van uw lichaam kunt u ontdekken wat uw huidige gezondheids- en welzijnstoestand is, zoals verschillende vitamines en mineralen, uw cholesterol, de functie van uw lever of hoe uw schildklier en lever werken.

Het voordeel hiervan is dat uw voedingsschema precies is afgestemd op uw lichaam.

Zo wordt je lichaam op de juiste manier gevoed, merk je een afname van symptomen zoals hormonale schommelingen, verdwijnen opvliegers, verbetert de kwaliteit van je slaap en krijg je meer energie.

Ontlasting onderzoek

Een ontlastingsonderzoek door een orthomoleculaire diëtist is een proces waarbij ze de ontlasting van een patiënt analyseren om te bepalen of ze de juiste voedingsstoffen uit hun voedsel opnemen.

Dit wordt gedaan door te zoeken naar specifieke biomarkers in de ontlasting die erop zouden kunnen wijzen dat de patiënt niet de voedingsstoffen krijgt die hij nodig heeft.

Als blijkt dat de patiënt bepaalde voedingsstoffen tekort komt, kan de orthomoleculaire diëtist veranderingen in het dieet of supplementen aanbevelen om de opname van de patiënt te verbeteren.

Voedselintolerantietest

Een voedselintolerantietest door een orthomoleculaire diëtist wordt gebruikt om te bepalen voor welke voedingsmiddelen een persoon intolerant is.

De orthomoleculaire diëtist zal de patiënt een reeks vragen stellen over hun gezondheid en voedingsgewoonten, en zal vervolgens een bloedtest uitvoeren om te zoeken naar antilichamen tegen bepaalde voedingsmiddelen.

orthomoleculair therapeut betekenis
Er wordt grondig onderzoek gedaan en op basis daarvan krijt u advies op maat.

Voorbeelden van specifieke verbetertrajecten

Weinig energie, waarbij er vermoed wordt dat het door een tekort aan bepaalde stoffen komt

De patiënt heeft waarschijnlijk last van vermoeidheid en weinig energie als gevolg van een onbalans in de voedingsstoffen.

De orthomoleculaire diëtist kan helpen bij het identificeren van de specifieke voedingsstoffen die ontbreken en een plan maken om de balans te herstellen en het energieniveau te verhogen.

Na het volgen van het plan zou de patiënt zich energieker moeten voelen omdat ze nu de voedingsstoffen binnenkrijgen die hun lichaam nodig heeft.

Omdat je diabetes hebt

De orthomoleculaire diëtist kan u helpen bij het ontwikkelen van een gezond eetplan dat specifiek is afgestemd op uw behoefte als diabetespatiënt.

Zij kunnen u advies geven over welke voedingsmiddelen u moet eten en hoe u uw toestand het beste kunt beheersen door middel van uw dieet.

Daarnaast kan de orthomoleculaire diëtist ook ondersteuning en begeleiding bieden bij het aanbrengen van veranderingen in uw dieet, wat nuttig kan zijn omdat het een uitdaging kan zijn om gezonde voeding aan te passen.

Vanwege je hoge- lage bloedruk

De orthomoleculaire diëtist kan u helpen bij het maken van een voedingsplan dat helpt om uw bloeddruk te verlagen.

Zij kunnen u informatie geven over gezonde voeding en advies geven over hoe u uw dieet kunt aanpassen.

Ze kunnen ook supplementen aanbevelen die kunnen helpen om uw bloeddruk te verbeteren.

Omdat je vooruit wilt op sportief vlak (ook professioneel)

De orthomoleculaire diëtist zal waarschijnlijk veranderingen in uw dieet aanbevelen om uw sportprestaties te verbeteren.

Ze kunnen voorstellen om uw inname van eiwitten en koolhydraten te verhogen en ervoor te zorgen dat u voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt.

Ze zullen ook adviseren over de beste tijd om voor en na het sporten te eten en welke soorten voedsel te vermijden.

Wat zijn de kosten van een orthomoleculaire diëtist

De kosten van het proces zijn afhankelijk van de complexiteit van de situatie, het aantal consulten, de verplichte medische tests en de aanbevolen supplementen.

De kosten van een intakegesprek bedragen gemiddeld €85 tot 125,- maar dit verschilt per praktijk. Vervolgconsulten zijn over het algemeen goedkoper. Bij deze kosten hebben we de kosten voor supplementen en voeding nog niet meegerekend

Vanaf 2020 vergoedt de basisverzekering 3 uur voedingsadvisering. Als de voedingsadvisering gewoon onderdeel is van ketenzorg (diabetes, COPD of vasculair risico), hoeft u mogelijk niets te betalen voor een eigen risico. Vraag uw arts of u kandidaat bent.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top