Wat is calcium en wat doet dit mineraal in je lichaam?

Je zult vast wel eens van calcium gehoord hebben. Alleen weten weinig mensen wat calcium nu precies is en wat de functie ervan is. Voor de opbouw en voor het onderhoud van je gebit en je botten heb je een mineraal nodig.

Dit mineraal heeft de naam calcium gekregen maar het staat ook wel bekend als kalk. Als we het hebben over mineralen dan hebben we het over stoffen die je nodig hebt, maar die je lichaam zelf niet aanmaakt. Je hebt verschillende soorten mineralen.

Calcium valt onder een essentieel mineraal. Een essentieel mineraal betekent dat je lichaam dit mineraal absoluut nodig heeft zodat je lichaam goed kan functioneren. Een essentieel mineraal moet worden opgenomen via eten.

Waar is calcium goed voor?

Als je denkt aan calcium denk je aan het behoud van sterke botten. Calcium is belangrijk voor het skelet. Bij de botaanmaak van kinderen speelt calcium ook een grote rol.

Als je botontkalking of osteoporose op een latere leeftijd voor wilt zijn moet je zorgen dat je genoeg calcium of kalk binnenkrijgt. Hiermee verklein je de risico’s op osteoporose en/of botontkalking.

Calcium helpt tanden sterk te houden:
Niet alleen je botten, maar ook je tanden hebben calcium nodig. Je botten zijn eigenlijk min of meer een opslag plaats die het calcium opslaat. Op het moment dat je lichaam het calcium nodig heeft dan ‘pakt’ je lichaam het calcium uit je botten. Zo helpt calcium je botten en tanden sterk te houden.

waar is calcium goed voor

Calcium voor je spieren

Je spieren hebben calcium nodig. Ze gebruiken calcium namelijk om aan te spannen. Zodra jouw hersenen een teken sturen naar een spier om deze aan te spannen, wordt vanuit je lichaam meteen calcium losgelaten om dit te kunnen doen. Na dat aanspannings proces wordt door je spier het calcium direct teruggenomen zodat de spier zich meteen opnieuw aan kan spannen.

Calcium helpt je zenuwstelsel normaal te werken:
Je zenuw stellen moeten signalen overdragen aan elkaar. Hierbij is calcium van essentieel belang. Deze zenuwprikkels moeten goed overgedragen worden. Als dit goed gebeurt dan communiceren je cellen en kunnen de cellen informatie verwerken. Omdat calcium hier aan bij draagt, maakt dit dat calcium goed is voor je zenuwstelsel.

99% van alle calcium die je in je lichaam hebt zitten, bevindt zich in je botten en tanden. Het calcium die niet in je botten en in je tanden zit wordt ook gebruikt. Het overgebleven calcium speelt ook een rol bij:

– Voedingsstoffen transporteren door de celwand
– Afgifte van neurotransmitters
– Energie- en vetstofwisseling
– Een gezonde spijsvertering
– Zenuwprikkeloverdracht
– Prikkelgeleiding in je hart
– Afgifte van hormonen
– Afgifte van enzymen
– Bloeddrukregulatie
– De bloedstolling
– Spiercontractie
– Wondheling
– Nierfunctie

Calcium in je lichaam

Voor de opbouw van sterke botten is calcium dus van belang. Dit is van belang tot het 25ste levensjaar. Op je 25ste hebben de botten hun hoogtepunt bereikt van botdichtheid. De botdichtheid van je botten neemt af rond je 35ste.

Dit gebeurt van nature bij iedereen. Als je genoeg calcium inneemt naar de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid die is vastgesteld dan kan calcium bijdragen aan het behoud van de sterke botten. Het kan ook botverlies vertragen.

Calcium wordt dagelijks door je lichaam afgevoerd via ontlasting, zweet en urine. Omdat ons lichaam calcium zelf niet aanmaakt is het dus belangrijk dat calcium dagelijks ingenomen wordt via onze voeding.

Als je calcium binnenkrijgt via je voeding dan haalt je lichaam dit uit de opslagplaats in de botten. Dit is in eerste instantie geen probleem. Als je lichaam te vaak calcium uit de botten haalt kan dit zwakke botten als gevolg hebben.

Vitamine D is essentieel voor de opname van calcium. Vitamine D zorgt er namelijk voor dat het calcium wat je binnen krijgt goed opgenomen door je darmen. Vitamine D is dus nodig voor je lichaam zodat je lichaam het calcium kan opslaan in je botten.

calcium te hoog kun je dan teveel calcium hebben

Bestaat er een calcium tekort?

Omdat je lichaam van nature geen calcium aanmaakt en je het binnen moet krijgen via je voeding, bestaat er een calcium tekort. Als je een calcium te kort hebt dan kan dit uiteindelijk op de langere termijn leiden tot de volgende symptomen:

  • Zwakkere botten
  • Pijnlijke botten
  • Spierkrampen
  • Spierpijn

Ook wordt de kans op botbreuken een stuk groter zeggen wetenschappers. Echter is het belangrijk om eerst een arts te bezoeken als je denkt een calcium tekort te hebben. Er kunnen meer redenen zijn en dergelijke symptomen hoeven niet direct te wijzen op een calcium tekort.

Wanneer vertelt je lichaam je dat een te kort aan calcium hebt?
De volgende 5 symptomen kunnen je aangeven dat je een te kort hebt aan calcium:

1. Bros haar en brosse nagels
Als je te weinig calcium binnen krijgt gaan je haren en je nagels hierop reageren. Je haar wordt dunner en ziet er beschadigd uit. Je nagels worden zwakker en broos.

2. Spierkrampen
Omdat calcium een rol speelt bij je spieren kunnen je spieren je aangeven via krampen dat je een te kort aan calcium hebt. Spierkrampen kun je voornamelijk ervaren in je rug en benen.

3. Onregelmatige hartslag
Calcium is nodig voor het doorgeven van signalen via de zenuwen en voor het samentrekken van je bloedvaten, of juist het verwijden van je bloedvaten. Hierdoor is een calcium te kort gerelateerd aan een onregelmatige hartslag.

Als je pijn op de borst, bonzen van je hart of kortademigheid ervaart zijn dit extreme tekenen van een te kort aan calcium. Als je dit ervaart raadpleeg meteen je huisarts.

4. Tinteling en doofheid in je ledematen
Omdat het mineraal calcium voor de overdracht verantwoordelijk is van de zenuwsignalen, kan een te laag calciumgehalte te maken hebben met gevoelloze handen of voeten.

5. Bot gerelateerde blessures
Als je te maken hebt met blessures die terug te leiden zijn naar je skelet en je bent geen hardloper kan dit komen door een te kort aan calcium. Het mineraal heeft veel invloed op de dichtheid van je botten. Hoe lager dit is, hoe meer kans je hebt op blessures.

Als je twijfels hebt, of je vermoedt dat je een calcium te kort hebt, maak dan altijd een afspraak bij je huisarts. Vraag je huisarts om een bloedtest, dit is de enige manier waardoor je zeker weet of je een calcium te kort hebt.

Bestaat er een overschot aan calcium?

Je kunt een overschot aan calcium krijgen. De dagelijkse hoeveelheid die aanbevolen wordt is voor iedereen anders.

Een overschot aan calcium verstoort de opname van fosfor, zink, magnesium en ijzer. Het risico op nierstenen neemt toe en je botten kunnen worden zwakker worden doordat de opbouw van je botten slechter wordt.

Dus bestaat er een overschot aan calcium? Ja, wees voorzichtig met de hoeveelheid calcium die je dagelijks tot je neemt.

Hoeveel calcium heb je per dag nodig?

Gemiddeld is het advies voor mensen van 25 jaar tot 50 jaar om 950 milligram calcium in te nemen. De maximale veiligheidsdosis van calcium is 2500 milligram per dag.

Waar zit veel calcium in?

Calcium kun je vinden in zuivelproducten. Melk, kaas en yoghurt zijn belangrijke bronnen van calcium.
Ook komt calcium voor in brood, aardappelen en peulvruchten.

Het calcium hierin is aanzienlijk minder dan het calciumgehalte in de zuivelproducten. Maar deze producten dragen ook bij aan je dagelijkse hoeveelheid calcium.

Melk is over het algemeen dus een makkelijke en goede bron van calcium omdat het vloeibaar is en je het hierdoor dus kunt drinken. Wil je meer weten over hoe gezond melk is?

Scroll naar top