Wat 5-HTP doet en uitleg omtrent wetenschappelijke bronnen

1. Wat is 5-HTP

5-Hydroxytryptofaan (5-HTP) is een lichaamseigen stof dat in beperkte mate wordt aangemaakt door het lichaam zelf. Daarnaast kan het ontstaan uit de transformatie van tryptofaan. Tryptofaan is een aminozuur dat in het lichaam drie uitwerkingen kan hebben. Eén daarvan is de omzetting in 5-HTP.

Wanneer het lichaam beschikt over 5-htp, dan gebruikt het lichaam dit vaak om het om te zetten in serotonine. Serotonine is een chemische boodschapper die signalen tussen onze zenuwcellen verzendt.

Hierdoor heeft serotonine invloed op onze gewichtstoename, depressies, angsten, slaapstoornissen en nog meer gezondheidsproblemen. (1)

Hierdoor kan een hoger serotonine niveau veel voordelen bieden in het menselijk lichaam. Over het algemeen leidt dit tot een betere gemoedstoestand en een gezonder persoon.

Om deze redenen worden serotonine producerende middelen, zoals 5-htp erg populair.

2. 5-HTP kan helpen een beter gevoel te geven

De effecten van 5-HTP op symptomen van depressie zijn onderzocht in verschillende landen.

Ondanks het feit een depressie meerdere oorzaken kan hebben en het herleiden van de exacte oorzaak grotendeels onbekend is, zijn veel onderzoekers van mening dat een verstoorde serotoninebalans het humeur kan beïnvloeden. Dit zou volgens onderzoekers dan kunnen leiden tot een depressie. (2) (3)

De manier waarop 5-HTP hierop van invloed kan zijn, is door de serotoninespiegels in het lichaam te verhogen en zo een depressie kunnen behandelen.(4) Echter is een depressie vaak complex en lijkt het ons onlogisch dat dit met één enkel middel behandeld kan worden. Dus verwacht geen wonderen.

Er is hier desondanks wel veel onderzoek naar gedaan, en in deze verschillende onderzoeken is aangetoond dat 5-HTP de symptomen van depressie verminderde. Een aantal van deze onderzoeken gebruikten echter geen placebo’s waardoor de sterkte van het onderzoek afnam. (5) (6) (7)

Er zijn ook veel onderzoeken die suggereren dat 5-HTP in combinatie met andere middelen, zoals antidepressiva, sterker werken dan wanneer ze alleen worden gebruikt. (8) (9) (10)

Ook stellen sommige onderzoekers dat er meer onderzoeken van hoge kwaliteit nodig zijn voordat 5-HTP kan worden aanbevolen als een middel dat effectief depressies kan behandelen. (11) (12)

SAMENVATTING
5-HTP verhoogt in het lichaam het serotoninegehalte. Dit kan de symptomen van depressie verbeteren, vooral in het gebruik met andere middelen, zoals antidepressiva. Echter zijn de meningen tegenstrijdig in hoeverre het effectief is en claimen sommige tegenstrijders dat er meer onderzoek nodig is.

5 htp bijwerkingen

3. Kan het helpen bij symptomen van fibromyalgie?

Fibromyalgie is een nare chronische aandoening die wordt gekenmerkt door vermoeidheid, wijdverspreide pijn in de spieren, pezen, en meerdere gevoelige punten.

Vandaag de dag is er helaas nog geen bekende oorzaak van fibromyalgie, maar onderzoekers brengen lage serotoninespiegels in verband met deze aandoening. (13)

Dit heeft ervoor gezorgd dat onderzoekers nu geloven dat het verhogen van serotonine niveaus in het lichaam kan leiden tot een verdraagzamer lever voor mensen met fibromyalgie. (14) 5-HTP producten zouden hier dan geschikt voor zijn.

Sommige onderzoeken hebben inderdaad aangetoond dat 5-HTP de symptomen van fibromyalgie kan verbeteren. We hebben het dan over symptomen van slaapproblemen, spierpijn, vermoeidheid en angst. (15) (16)

Echter geld ook voor fibromyalgie dat er niet genoeg onderzoek is gedaan om hard te maken dat 5-HTP deze aandoening kan genezen. Er is hiervoor meer onderzoek nodig. Raadpleeg daarom ook eerst een arts voor u actie onderneemt.

SAMENVATTING
5-HTP kan helpt volgens een aantal onderzoeken bij het verlichten van symptomen van fibromyalgie. Het doet dit door het verhogen van de serotoninespiegel in het lichaam. Toch is er meer onderzoek nodig om dit hard te maken.

4. Kan 5-HTP de slaap bevorderen?

5-HTP zet zich om in serotonine en serotonine kan op haar beurt het hormoon melatonine produceren. Zo produceert 5-HTP dus eigenlijk indirect melatonine.

Melatonine speelt een super belangrijke rol bij de regulatie van de slaap. In een gezond lichaam stijgen ’s avonds de melatonine niveaus en dalen ’s ochtends om ons wakker te maken.

Hierdoor worden 5-HTP supplementen ook gebruikt om de slaap te bevorderen en de melatonineproductie in het lichaam te verhogen.

Op mensen gebaseerd onderzoek heeft aangetoond dat 5-HTP in combinatie met gamma-aminoboterzuur (GABA) de slaapduur kon verlengen, de tijd die nodig was om in slaap te komen kon verkorten en de kwaliteit van de algehele slaap verbeterde. (17)

GABA is een neurotransmitter die ontspanning en kalmte in lichaam en geest brengt. Wetenschappers vermoeden dat de combinatie met 5-HTP een synergetisch effect oplevert. (18)

Deze onderzoeken zijn veelbelovend. Echter om het keihard te maken, zijn meerdere onderzoeken op mensen nodig. Er zijn veel mensen die 5-HTP gebruiken tegenwoordig voor slaap en misschien nog wel meer mensen die GABA gebruiken en er is wetenschappelijk bewijs voor, maar nog niet in de mate die wenselijk is.

SAMENVATTING
Doordat 5-HTP de productie van melatonine bevorderd, kan het effectief zijn om de slaap te verbeteren. Het blijkt synergetisch te werken in combinatie met GABA. GABA is een neurotransmitter die ontspanning en kalmte in lichaam en geest. brengt.

5. Kan zorgen voor minder voorkomende migraine

Antidepressiva worden soms voorgeschreven bij migraine. Studies suggereren dat hoge doses 5-HTP mensen met verschillende soorten hoofdpijn, waaronder migraine, kunnen helpen. Het bewijs is echter gemengd, waarbij andere onderzoeken geen effect laten zien.

Sommige wetenschappers denken dat vormen van migraine veroorzaakt worden door lage serotoninespiegels. (19) (20)

Een studie vergelijk het gebruik van 5-HTP onder 24 deelnemers met methysergide (een bekende antidepressiva). Het bleek dat het gedurende zes maanden dagelijks aanvullen met 5-HTP het aantal migraineaanvallen bij 71% van de deelnemers voorkwam of significant verminderde. (21)

Een ander onderzoek liet een 70% afname in de frequentie van hoofdpijn zien, onder het gebruik van 5-HTP. Dit in vergelijking met een afname van 11% onder de placebogebruikers. Het onderzoek werd gehouden onder 48 studenten. (22)

Daarnaast zijn er nog meerdere onderzoeken geweest die de effectiviteit van 5-HTP op het gebied van hoofdpijn/migraine hebben gemeten. (23) (24)

SAMENVATTING
Wetenschappers hebben aangetoond dat 5-HTP kan helpen om minder hoofdpijn/migraine te krijgen, door het verhogen van het serotonine-niveau in het lichaam.

Speculaties rondom bovenstaande positieve effecten van 5 htp nemen steeds meer waarheid aan.

6. Mogelijke bijwerkingen van 5-HTP

Er zijn tijdens een onderzoek bijwerkingen gemeld van misselijkheid, diarree, buikpijn en overgeven. Hoe hoger de dosis hoe meer kans op dergelijke bijwerkingen. Tijdens de meeste onderzoeken onder normale doseringen, zijn echter geen bijwerkingen gemeld. (25)

Wanneer sommige medicijnen de productie van serotonine verhogen, kan het combineren van 5-HTP producten gevaarlijk zijn. De serotoninespiegels raken dan teveel uit balans. In het geval dat u andere medicijnen gebruikt en 5-HTP wilt gebruiken is het dus extra raadzaam om een arts te raadplegen voor u overgaat tot gebruik. Het op deze wijze uit balans brengen van de serotoninespiegels in het lichaam wordt het serotoninesyndroom genoemd. (26)

Een aantal van de medicijnen die de serotonine-niveaus in het lichaam kunnen verhogen zijn onder meer hoestmiddelen, antidepressiva en pijnstillers.

Vanwege het feit dat 5-HTP ook de slaap kan bevorderen, kan het innemen van andere slaapmedicijnen dubbelop zijn. Wanneer dit gebeurd kan het teveel slaperigheid met zich meebrengen, wat niet wenselijk is.

Raadpleeg uw arts voordat u start met het gebruik van medicijnen, hij of zij kan u het beste adviseren wat betreft de keuze voor een dergelijk middel.

SAMENVATTING
Sommige mensen kunnen bijwerkingen krijgen bij het gebruik van 5-HTP-supplementen. Overleg met uw arts voordat u 5-HTP toevoegt om er zeker van te zijn dat het veilig voor u is.

7. Dosering

Er zijn niet voldoende wetenschappelijk bewijs om een aanbevolen dosis van 5-HTP te geven. In wetenschappelijke studies zoals hierboven beschreven worden echter vaak dosissen van 150-800 mg per dag voor zo’n 2-6 weken gehanteerd. Soms worden ook hogere dosissen gebruikt.

De juiste dosis kan per persoon verschillen, afhankelijk van geslacht, leeftijd en medische historie. Raadpleeg altijd eerst een arts voordat je zelf dingen gaat uitproberen.

Vaak staat op de dosis van het betreffende supplement, hoeveel er wordt aangeraden. Dit kan per merk verschillen.