is een uitje gezond

Waarom zijn uien gezond?

Uien komen voor in dagmenu’s omdat ze lekker en voedzaam zijn en vaak als smaakmaker worden gebruikt. Uien kun je aan veel gerechten toevoegen zodat het gerecht wat meer smaak krijgt.

Veel gerechten die in een koekenpan worden bereid, beginnen met het bakken van uien. Ze worden ook rauw gegeten als onderdeel van salades, kortom een veelzijdig stukje groente.

In dit artikel gaan we dieper in op hoe gezond uien zijn. Wat denk jij? Valt dit mee of tegen?

Wat zijn uien precies en welke soorten heb je?

Uien zijn een soort groente die meestal in de grond wordt gekweekt. Ze hebben een lange, witte stengel met groene bladeren aan de bovenkant en een bol aan de onderkant die gevuld is met kleine, eetbare uien.

Uien kunnen rauw of gekookt worden gegeten en worden in veel verschillende gerechten gebruikt. Ze komen oorspronkelijk uit Azië, maar worden nu over de hele wereld gekweekt.

Uien zijn een soort groenten met een sterke geur en worden gebruikt bij het koken. Ze kunnen rauw of gekookt gegeten worden. Uien hebben een papierachtige buitenlaag en een stevige binnenlaag.

Soorten uien

Er zijn veel verschillende soorten uien, zoals witte, gele en rode uien. Sjalotten zijn ook een soort ui, maar ze zijn kleiner dan andere uien en hebben een mildere smaak.

De gele ui is de bekendste van alle uienrassen. De schil is goudbruin en de ui is wit van binnen.

De ui heeft een scherpe smaak, vooral als hij rauw is, maar als hij gebakken is, valt de scherpte van de smaak minder op.

Wil je liever een zachtere smaak, kies dan voor de zoete ui. Deze lijkt op de Franse gele ui, maar is zoeter en minder scherp.

Hebben alle uiensoorten dezelfde voedingswaarde en zijn ze dus even gezond?

Uien zijn een soort groente die deel uitmaakt van de alliumfamilie. Ze groeien ondergronds en hebben een bolvorm.

Er zijn veel verschillende soorten uien, maar ze hebben allemaal een aantal gemeenschappelijke voedingseigenschappen.

Ze zijn een goede bron van vezels, vitamine C en kalium. Ze bevatten ook antioxidanten die kunnen helpen beschermen tegen kanker en andere ziekten.

Hoewel alle uien deze gemeenschappelijke voedingseigenschappen delen, kunnen er kleine verschillen zijn in de hoeveelheid aanwezige voedingsstoffen, afhankelijk van de variëteit.

Leidt het bakken van uien tot veel verlies van de voedingswaarde?

Het bakken van uien leidt niet tot een significant verlies aan voedingswaarde. Het frituurproces verandert het gehalte aan in water oplosbare vitamines (B1, B2 en C) of mineralen (kalium en fosfor) niet significant.

Bovendien degradeert de hoge hitte die bij het frituren wordt gebruikt, geen significante niveaus van voedingsvezels of luteïne.

Hoewel tijdens het frituren enig vet wordt geabsorbeerd, vormt dit over het algemeen geen significant gezondheidsrisico, op voorwaarde dat gefrituurd voedsel met mate wordt geconsumeerd.

zijn rode of gele uien gezond
Een uitje op zo’n burger kan toch niet missen? Lees hieronder over wat specifieke voordelen van uien!

Alle voordelen die uien jou kunnen bieden!

Er zitten vitamines en mineralen in uien

Uien zijn een goede bron van de antioxidant vitamine A en vitamine C en bevatten ook de B-vitamines: vitamine B3, vitamine B2 en vitamine B3. Ze zijn een matige bron van foliumzuur en een lage bron van vitamine B12.

Ze bevatten ook kleine hoeveelheden andere vitamines en mineralen. Voedingsvezels zijn belangrijk voor een gezonde spijsvertering, terwijl vitamine C en B6 essentieel zijn voor de energieproductie en de zenuwfunctie. Kalium is belangrijk voor het handhaven van de bloeddruk en de vochtbalans.

Goed voor de botten?

Volgens sommige wetenschappelijke studies zijn uien goed voor de gezondheid van de botten. Het is aangetoond dat de zwavelhoudende verbindingen en calcium in uien de botmineraaldichtheid verbeteren en het risico op fracturen verminderen. (B)

Dit kan te wijten zijn aan het vermogen van deze verbindingen om ontstekingen en oxidatieve stress te verminderen, waarvan bekend is dat beide bijdragen aan botbeschadiging. uien bevatten ook vitamine C en andere antioxidanten, die kunnen helpen botten te beschermen tegen schade.

Een ander interessant onderzoek is gedaan bij vrouwen in de meno pauze en heupfracturen. (B)

Mondhygiëne

Uien bevatten thiosulfaten en thiosulfaten, die de groei belemmeren van bacteriën die tandbederf veroorzaken.

Uien bevatten zwavelverbindingen en zwavelverbindingen, die bacteriën helpen stoppen die tandbederf veroorzaken en poriën in uw tandvlees veroorzaken.

Rauwe ui heeft de voorkeur, omdat het sommige van deze verbindingen tijdens het koken kan vernietigen. De ui is ook een zeer goede bron van vitamine C die je tanden gezond kan houden.

Invloed op de ademhaling?

Uien zijn samen met knoflook niet het meest frisse voedsel wat je in je mond kunt stoppen, maar na het lezen van dit artikel en ook dit punt vindt je dat vast minder erg.

De ademhaling vind ook in de buurt van je mond plaats en uien zouden hier volgens sommige onderzoeken een bijzonder positieve invloed op uitoefenen.

Een onderzoek door Amerikanen toonde aan dat patiënten met astma veel baat kunnen hebben bij het consumeren van bepaalde groenten en fruit, zoals uien. (B)

Uien hebben ook ontstekingsremmende eigenschappen die kunnen helpen bij het verlichten van aandoeningen van de luchtwegen. (B)

Ontstekingsremmende eigenschappen

Volgens sommige studies kunnen uien bijdragen aan ontstekingsremmende eigenschappen. Deze beweren dat de actieve stof in uien, quercetine, ontstekingen vermindert in verschillende celmodellen.

Bovendien remt quercetine de productie van inflammatoire cytokines, eiwitten die ontstekingen bevorderen.

Deze bevindingen suggereren dat uien een nuttige aanvulling kunnen zijn op het dieet voor mensen met aandoeningen waarbij sprake is van ontstekingen, zoals artritis.

Lees meer over ontstekingsremmende stoffen. Raadpleeg altijd eerst je arts voor je overgaat tot zelfmedicatie.

Normaal werkend immuunsysteem

Het is aangetoond dat uien ontstekingsremmende en antimicrobiële eigenschappen hebben, die kunnen helpen bij het ondersteunen van een gezond immuunsysteem. In Rusland gebruikten onderzoekers het bij het verhelpen van griep. (B)

De complexe smaak van uien is te danken aan de aanwezigheid van zwavelverbindingen, waarvan ook wordt aangenomen dat ze een rol spelen bij hun gezondheidsvoordelen.

Sommige onderzoeken suggereren dat uien kunnen helpen beschermen tegen kanker, hartaandoeningen en andere ziekten.

Rijk aan antioxidanten

Uien staan bekend als een rijke bron van antioxidanten. Dit is gebaseerd op wetenschappelijke studies die hebben gekeken naar het gehalte aan antioxidanten van verschillende groenten.

De antioxidanten in uien helpen het lichaam te beschermen tegen vrije radicalen, die cellen kunnen beschadigen en tot ziekte kunnen leiden.

Door uien in jouw dieet op te nemen, kun je jouw algehele gezondheid helpen verbeteren en uw risico op ziekten verminderen.

Uien bevatten meer dan 25 verschillende flavonoïden. (B) Flavonoïden zijn een groep plantaardige chemicaliën met antioxiderende eigenschappen.

Nieuw onderzoek naar stof in uien en kanker

Kanker is een van de meest voorkomende en meest gevreesde ziekten ter wereld. Een nieuwe studie suggereert echter dat uien een oplossing kunnen bieden.

Uit de studie bleek dat uien een stof bevatten die quercetine wordt genoemd en die kankercellen kan doden zonder gezonde cellen te schaden. Quercetine is een natuurlijke antioxidant, wat betekent dat het de cellen helpt beschermen tegen schade.

De studie toonde ook aan dat quercetine de groei van kankercellen kan stoppen en ze zelfs kan laten afsterven. (B)

Uien vormen een ongunstige omgeving voor micro-organismen die kanker bevorderen, wat de ontwikkeling ervan belemmert. Mensen die de meeste uien eten, bleken ook minder gevallen van kanker te hebben dan anderen. (B)

Uit 16 onderzoeken op basis van de gegevens van 13.333 deelnemers bleek dat deelnemers die de meeste uien aten een lager risico hadden op darmkanker dan degenen die de minste uien aten. (B)

Invloed op het hart en de bloeddruk?

Eén flavonoïde in uien, quercetine, heeft geweldige antioxiderende eigenschappen en ontstekingsremmende eigenschappen, die het hart en de bloedvaten helpen beschermen.

Het heeft het vermogen om het risico op hartaandoeningen te verminderen, volgens talrijke onderzoeken. Andere flavonoïden hebben een vergelijkbare impact op de bloeddruk. (B)

Een analyse van 93.600 mannen en vrouwen wees uit dat degenen die anthocyaniderijk voedsel aten 32% minder hartaanvallen hadden dan degenen die dat niet deden. (B)

Uit een ander onderzoek onder 43.880 mannen bleek bijvoorbeeld dat regelmatige inname van anthocyanines, tot 613 mg per dag, correleerde met een 14% lager risico op een niet-fatale hartaanval. (B)

Om daaraan toe te voegen, zou het ook invloed kunnen hebben op het onder controle houden van het niveau van cholesterol in het lichaam en het reduceren van ontstekingen. (B)

Lees meer over:

Uien kunnen goed zijn voor de spijsvertering

Uien bevatten veel zwavelverbindingen die de spijsvertering stimuleren en helpen bij het afbreken van voedsel.

De enzymen in uien helpen ook om voedingsstoffen uit voedsel op te nemen, wat de spijsvertering kan verbeteren.

Bovendien kunnen de antibacteriële eigenschappen van uien helpen om de darm te beschermen tegen infectie.

Uit sommige onderzoeksnotities blijkt dat uien, die oligofructose (een subcategorie van inuline) bevatten, diarree kunnen voorkomen en behandelen. (B)

Zouden ze helpen bij oorpijn?

De bewering dat uien helpen bij oorpijn wordt niet ondersteund door wetenschappelijk bewijs. Er kan echter een kern van waarheid zijn in deze volksremedie, aangezien uien ontstekingsremmende eigenschappen hebben.

Dit betekent dat ze de zwelling en pijn kunnen helpen verminderen die vaak gepaard gaan met oorpijn. Bovendien zijn uien een natuurlijk antibioticum, dat kan helpen bij het bestrijden van infecties die oorpijn kunnen veroorzaken.

Seksuele gezondheid

Uien kunnen goed zijn voor de seksuele gezondheid omdat ze ontstekingsremmende eigenschappen hebben die de bloedtoevoer naar het genitale gebied kunnen helpen verbeteren.

Dit kan helpen om de geslachtsorganen gezond te houden en goed te laten functioneren, denken sommige wetenschappers. Er is echter meer onderzoek nodig om dergelijke beweringen hard te maken.

Uien behoren tot de natuurlijke remedies die in West-Oeganda worden gebruikt om erectiestoornissen en impotentie te behandelen. (B)

Lees meer over erectieproblemen behandelen met natuurlijke producten>>

Maar het is ook in Europa bekend dat groente voordelen heeft voor mannen. Er wordt bijvoorbeeld gedacht dat uiensap met honing de mannelijke vruchtbaarheid verhoogt.

Lees meer over de vruchtbaarheid bevorderen (man & vrouw)>>

Wat is het nut van uien in je sokken doen?

Het gebruik van uien in je sokken is om je voeten warm te houden. De ui werkt als een isolator en helpt je voeten warm te houden door de warmte dicht bij je huid vast te houden.

Dit is een verhaal van een oude vrouw dat al vele jaren is doorgegeven en nog steeds wordt gebruikt.

Er zijn veel voordelen aan het warm houden van uw voeten, waaronder het voorkomen van krampen, het verbeteren van de bloedsomloop en het verminderen van het risico op infectie.

Veelgestelde vragen

Zijn gebakken uien net zo gezond als verse uien?

Er is geen definitief antwoord op deze vraag, aangezien de voedingswaarde van verse en gebakken uien kan variëren, afhankelijk van de gebruikte bereidingsmethoden. De meeste gebakken uien worden echter gekookt in olie, wat ongezonde verzadigde en transvetten aan uw dieet kan toevoegen. Verse uien daarentegen bevatten meestal minder calorieën en vet en kunnen enkele nuttige voedingsstoffen bevatten, zoals vitamine C en kalium.

Zijn rode en gele uien even gezond?

Over het algemeen bevatten zowel rode als gele uien veel antioxidanten en andere voedingsstoffen, zoals vitamine C en kalium. Rode uien kunnen echter ook meer anthocyanines – heilzame plantenstoffen – bevatten dan gele uien. Bovendien zijn rode uien meestal iets zoeter dan gele uien, waardoor ze voor sommige toepassingen een betere keuze kunnen zijn.

Zijn gekarameliseerde uien gezond?

Er is enige diEr is enige discussie over de vraag of gekarameliseerde uien gezond zijn of niet. Aan de ene kant bevatten ze relatief veel suiker en calorieën. Aan de andere kant zijn ze ook een goede bron van vezels, kalium en vitamine C. Over het algemeen is het waarschijnlijk het beste om ze met mate te eten als je probeert af te vallen of een gezond gewicht te behouden.

Hoeveel calorieën zitten er in 100 gram rauwe uien?

Er zitten ongeveer 40 calorieën in 100 gram rauwe uien. Het caloriegehalte van voedsel kan variëren, afhankelijk van de uisoort en de bereidingswijze. Als u bijvoorbeeld uien sauteert, voegt u extra vet en calorieën toe. Het roosteren of koken van uien zal echter een deel van het water verwijderen en resulteren in een lager aantal calorieën. Ondanks deze variaties zitten er gemiddeld ongeveer 40 calorieën in 100 gram rauwe uien.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Scroll naar top