Zijn moerbeien echt zulke wonderlijke bessen? Lees het hier.
De moerbei is misschien niet de hoofdattractie bij de groenteman, maar raden we je aan om er even naar kijken. Ondanks de gerimpelde buitenkant, zitten er veel gezonde voedingsstoffen aan de binnenkant.
Verder heeft jonge moerbei een heerlijke smaak die ook vaak als tussendoortje wordt gebruikt.
Moerbeien zitten boordevol antioxidanten, vitamines en mineralen, waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor een gezond tussendoortje.
In dit artikel leggen we je daar meer over uit en we zijn er zeker van dat je ze na het lezen eens wilt uitproberen!
Wat zijn moerbeien precies?
Moerbeien zijn een fruitsoort die meestal donkerrood of zwart van kleur is. Ze hebben een zoete, fruitige smaak die lijkt op die van een braam of framboos.
Moerbeien worden vaak vers gegeten, maar kunnen ook worden gebruikt in jam, taarten en andere desserts.
Moerbeien zijn vruchten die afkomstig zijn van een boom die tot dezelfde familie behoort als de braam. De boom komt oorspronkelijk uit Oost- en Zuid-Azië, maar wordt al eeuwenlang in andere delen van de wereld gekweekt.
Moerbeibomen kunnen behoorlijk groot worden en de bladeren zijn groot en donkergroen. De vrucht is donkerrood of paars als hij rijp is, en wordt vers gegeten of gebruikt in jam, taarten en andere desserts.
Waar en wanneer groeien moerbeibessen?
Moerbeibomen groeien meestal in warme klimaten en bloeien meestal tijdens het lenteseizoen.
De zoete vrucht kan vers worden gegeten of worden gebruikt in jam, taarten en andere desserts. Moerbeibomen zijn ook populair vanwege hun sierwaarde in erven en tuinen.
De smaak van moerbeien
Moerbeien hebben een uniek uiterlijk en een licht rozijnachtige smaak. In tegenstelling tot rozijnen is de smaak complexer en fruitiger.
Ze zijn zoet en licht honingachtig; de gedroogde korst geeft ze een knapperige uitstraling, maar ze zijn net zo zacht als vijgen en rozijnen.
Het is een heerlijk tussendoortje voor zowel kinderen als volwassenen, mits je er niet te veel van eet vanwege de opname van kilocalorieën.
Waar te koop?
Behalve dat ze moerbeien werden genoemd met de Engelse naam ‘mullberries’, waren deze gedroogde bessen eerder alleen verkrijgbaar in niche openbare winkels, noten- of groenteboeren en winkels.
Maar tegenwoordig bieden veel supermarkten deze bessen aan of kun je ze kopen bij body&fitshop.
Waarom zijn moerbeien zo gezond?
Moerbeien worden gebruikt als voedselbron en hebben ook een verscheidenheid aan andere toepassingen.
Moerbeivruchten zijn zoet en worden vers gegeten of gebruikt om sappen, jam en gelei te maken. De bladeren worden ook als groente gegeten en van de schors wordt thee gemaakt.
Moerbeibomen worden ook onderzocht op hun potentieel om te worden gebruikt bij fytoremediatie, het gebruik van planten om verontreinigende stoffen uit het milieu te verwijderen.
In onderstaande alinea’s gaan wij dieper in op bepaalde gezondheidsvoordelen van moerbeien.
Voedingswaarde van moerbeien per 100 gram
Aantal kcal | 300 |
Aantal vetten (verzadigd) | 2,5 g (0,2g) |
Koolhydraten | 55 g |
Suikers | 48 g |
Voedingsvezels | 10 g |
Eiwitten | 8,5 g |
Veel verschillende vitamines in moerbeien
Moerbeien zijn een bron van veel verschillende vitamines, waaronder vitamine C, vitamine A en vitamine K.
Deze vitamines zijn essentieel voor de menselijke gezondheid en helpen een verscheidenheid aan lichaamsfuncties te ondersteunen. Moerbeien zijn ook een goede bron van voedingsvezels, wat belangrijk is voor een gezonde spijsvertering.
Bovendien bevatten moerbeien antioxidanten die het lichaam kunnen helpen beschermen tegen schadelijke vrije radicalen.
Vitamine C
Moerbeien zijn een goede bron van vitamine C, met ongeveer 9 milligram per kopje. Dit is ongeveer 45% van de aanbevolen dagelijkse behoefte in hoeveelheid .
Vitamine C is onder andere belangrijk voor het gezond houden van het immuunsysteem en het bindweefsel.
Ook veel mineralen aanwezig
Moerbeien zijn een vrucht die een verscheidenheid aan mineralen bevat, waaronder kalium, magnesium en zink.
Deze mineralen zijn essentieel voor de menselijke gezondheid en spelen een rol bij veel verschillende lichaamsfuncties.
Magnesium is bijvoorbeeld belangrijk voor de zenuwfunctie en de energieproductie, terwijl kalium helpt bij het reguleren van de bloeddruk en de vochtbalans.
Zink is nodig voor een gezonde huid, haar en nagels, maar ook voor de goede werking van het immuunsysteem.
Antioxidanten
Moerbeien zijn een goede bron van antioxidanten die je lichaam helpen beschermen tegen dingen die het kunnen beschadigen, zoals vervuiling en rook. Antioxidanten zijn als kleine lijfwachten die je gezond houden.
Naast vitamines en mineralen bevat de moerbei twee antioxidanten: resveratrol en anthocyanine. Resveratrol komt ook voor in rode wijnvarianten en in verschillende variëteiten blauwe druiven.
Het heeft wat het betreft een sterke werking en streeft op natuurlijke wijze naar het voorkomen van hart- en vaatziekten. De antioxidant anthocyanine is ook aanwezig.
Deze verbinding helpt bij het opruimen van schadelijke gifstoffen en vrije radicalen die cellen kunnen beschadigen, wat kan leiden tot ontstekingen en ziekten.
Anthocyanines geven deze voedingsmiddelen ook hun rijke, donkere kleuren, die aan het lichaam kunnen signaleren dat ze veel voedingsstoffen bevatten.
Mogelijk hulpmiddel bij kanker (volgens onderzoek)
Een ongezonde levensstijl kan leiden tot schadelijke stress. Dit hangt samen met een verhoogd risico op kanker.
Experimentele studies bij ratten suggereren dat moerbeien negatieve stress kunnen tegengaan, waardoor het risico op het ontwikkelen van kanker wordt verminderd.
Er is echter meer onderzoek nodig om tot een definitief oordeel te komen.
Verlagen van LDL-cholesterol
Moerbeien zijn een goede bron van vezels, die helpen om het slechte LDL-cholesterolgehalte te verlagen.
Dit vermindert de hoeveelheid cholesterol die in het bloed circuleert, wat kan helpen om de gezondheid van het hart te verbeteren. (B)
Moerbeien bevatten ook polyfenolen, antioxidanten die helpen beschermen tegen celbeschadiging. Deze antioxidanten kunnen het risico op hartaandoeningen en andere chronische ziekten helpen verminderen.
Lees meer over voedingsmiddelen die helpen cholesterol te verlagen>>

Zijn gedroogde moerbeien gezonder of juist niet?
Er is geen definitief antwoord op deze vraag, aangezien de gezondheidsvoordelen van moerbeien afhankelijk zijn van een aantal factoren, waaronder hoe de bessen worden gedroogd.
Over het algemeen zijn gedroogde moerbeien echter gezonder dan ongedroogde moerbeien, omdat ze minder water bevatten en daarom een hogere concentratie aan voedingsstoffen bevatten.
Bovendien is de suiker in de bessen, wanneer ze gedroogd zijn, meer geconcentreerd, waardoor ze een zoete en gezonde snackoptie zijn.
Kunnen moerbeien giftig zijn?
Ja, moerbeien kunnen giftig zijn. Dit komt omdat ze een chemische stof bevatten die ‘sorbinezuur’ wordt genoemd en die maagproblemen kan veroorzaken als er te veel van wordt gegeten.
De meeste mensen zouden echter behoorlijk veel moerbeien moeten eten om dit te laten gebeuren, en het is onwaarschijnlijk dat iemand ze expres zou eten.
Moerbeien zijn meestal veilig om te eten, maar het is altijd het beste om met een volwassene te overleggen voordat u nieuw voedsel eet.
Lekkere combi met moerbeien!
Het kan zo gegeten worden, maar wordt ook vaak gecombineerd met yoghurt of ongezouten noten tot een heerlijk tussendoortje.
Moerbeien zijn een complexe vrucht die een verscheidenheid aan voedingsstoffen bevat, waaronder antioxidanten, die gunstig zijn voor de menselijke gezondheid.
Natuurlijk zijn noten ook erg gezond en wij hebben de voedingswaarde van gezonde noten onderzocht.
Wat betreft yoghurt is Griekse Yoghurt een erg gezonde optie om je moerbeien aan toe te voegen en erg lekker!
Veel gestelde vragen
Er zijn geen bijwerkingen of bijwerkingen bekend van het eten van moerbeien. Moerbeien zijn een voedzame vrucht met weinig calorieën en veel vezels. Ze zijn een goede bron van vitamine C, vitamine K, kalium en antioxidanten. Moerbeien kunnen vers of bevroren worden gegeten en kunnen worden toegevoegd aan smoothies, yoghurt of ontbijtgranen.
Moerbeien kunnen giftig zijn als je ze in grote hoeveelheden eet omdat ze veel cyanide bevatten. Cyanide is een gif dat je ziek kan maken en zelfs dodelijk kan zijn.