gezondheidsvoordelen van een avocado

Waarom zijn avocado’s gezond

11 gezondheidsvoordelen van avocado’s en meer adviezen omtrent deze vrucht

Avocado’s zijn om verschillende redenen heerlijk om te eten. Hoewel ze een aantal gezonde vetten bevatten, zoals omega-3 en omega-6 vetzuren, bevat het ook grote hoeveelheden enkelvoudig verzadigd vet.

Dit type vet is gezond omdat het kan helpen uw HDL-cholesterol (het goede cholesterol) te verhogen en uw LDL-cholesterol (het slechte cholesterol) te verlagen.

Avocado’s bevatten ook een hoog gehalte aan antioxidanten die ontstekingen verminderen en de cellen beschermen tegen schade.

Wat is een avocado?

Avocado’s zijn een fruitsoort die gezond is voor mensen om te consumeren. Avocado’s zijn geclassificeerd als superfood omdat ze onder andere gewichtsverlies bevorderen en de immuniteit versterken.

Deze smakelijke vrucht is zelfs zo voedzaam dat hij alleen kan worden gegeten of in een aantal recepten kan worden gebruikt.

De aanzienlijke voedingswaarde van de avocado komt van het hoge vetgehalte, waaronder gezonde enkelvoudig onverzadigde vetten, en de aanwezigheid van vitamine E.

Is avocado een groente of een vrucht?

Veel mensen hebben gedebatteerd over de vraag wat een groente of fruit is. Sommigen beweren dat avocado’s zowel groenten als fruit zijn omdat ze als beide worden gebruikt, terwijl anderen beweren dat het eigenlijk als fruit wordt geclassificeerd omdat het wordt gebruikt voor zoete gerechten.

De waarheid is dat deze twee labels met elkaar verweven zijn door botanische terminologie. Velen zullen beweren dat een avocado een groente is omdat het wordt gebruikt in hartige gerechten, maar fruitig door de zaden erin.

Waar komt de naam avocado vandaan?

De avocado (Persea americana) is een boom uit Midden-Amerika. Het staat bekend om zijn eetbare vrucht met dezelfde naam, ook bekend als advocaatpeer of, wanneer klaar om te eten, solange. De oorsprong van de naam verwijst naar het Nahuatl-woord ahuacatl.

waarom je avocado zou willen eten
Je kunt avocado op vele manieren eten. Een erg lekkere manier zie je hier op deze foto!

11 x een reden waarom avocado’s gezond zijn

Avocado’s zijn rijk aan gezonde vetten, vezels, vitamines en mineralen. Avocado’s zijn een uitstekende bron van vitamine E. Ze bevatten ook kalium, magnesium, foliumzuur en enkelvoudig onverzadigde vetten. Mocht dit niet genoeg zijn dan volgen hieronder nog meer redenen waarom avocado’s gezond zijn:

1. (Gezonde) vetten in avocado

In tegenstelling tot veel andere groenten en fruit bevatten avocado’s veel vet. Het vet in een avocado is voornamelijk oliezuur. Oliezuur is geen schadelijk vet en behoort tot de onverzadigde vetten.

Onverzadigd vet vermindert het lipoproteïne-cholesterol met lage dichtheid in het bloed. Te veel lipoproteïne-cholesterol met lage dichtheid is slecht voor de bloedvaten en kan leiden tot hartaandoeningen.

Aanverwante onderwerpen zoals bakolie, palmolie en margarine zijn ook gunstig in een avocado. Door het hoge vetgehalte bevat de avocado veel calorieën.

De avocado bevat 350 tot 375 calorieën per vrucht en bestaat uit 30 tot 45 gram vet. In plaats van een hele avocado in één keer te consumeren, kun je ervoor kiezen om de helft of een kwart van de avocado te consumeren en de rest van het fruit te bewaren.

1.1 Omega 3 in avocado

De avocado is een populaire vrucht die veelzijdig en gezond is voor zowel lichaam als geest. Avocado’s zorgen voor een gezonde dosis kalium, oplosbare vezels en omega 3-vetzuren die je een vol gevoel geven en je hart gezond houden.

Avocado’s kunnen worden gegeten als tussendoortje of ze kunnen worden gebruikt bij het koken. Ze zijn geweldig op salades, gemengd met yoghurt als dipsaus, of gepureerd met bonen om guacamole te maken.

Avocado’s zijn een superfood vanwege hun hoge gehalte aan voedingsstoffen. Ze bevatten een gezonde dosis vezels, meer kalium dan bananen en net zoveel vitamine E als spinazie.

Het vetgehalte in avocado’s is ook hoger dan in de meeste andere vruchten, maar het bevat meer hart-gezond enkelvoudig onverzadigd vet. Bovendien is aangetoond dat avocado’s helpen de bloedsuikerspiegel te verlagen en het cholesterolgehalte te verbeteren.

2. Avocado’s helpen slecht cholesterol te verlagen

Onderzoekers ontdekten dat avocado’s kunnen helpen het slechte LDL-cholesterol te verlagen en het goede HDL-cholesterol te verhogen. (B)

Een medium-koolhydraatdieet met één avocado per dag verhoogde plasma-antioxidantniveaus en verlaagde oxidatie van klein, dicht LDL bij volwassenen met overgewicht en obesitas: een gerandomiseerde gecontroleerde studie. (B)

Niet alleen de vetten die in het fruit worden gevonden tellen hiervoor. Veel van de vezels in de avocado helpen ook om een gezond cholesterolgehalte te bevorderen.

Per portie (50 gram) bevat avocado minimaal 3 gram vezels. Ook je spijsvertering heeft baat bij het eten van deze voeding, omdat het een stimulerende invloed heeft op je spijsverteringskanaal.

gezonde stoffen in avocado's
Door al die vitamines, mineralen en goede vetten is avocado tegenwoordig een goed verkocht product.

3. Boordevol vitamines en mineralen

Avocado’s zijn een bron van vitamine B6, vitamine C, vitamine E, vitamine K. Ze leveren ook luteïne, bètacaroteen en omega-3-vetzuren, evenals kalium, magnesium, iboflavine, niacine, folaat en pantotheenzuur.

Avocado’s bevatten veel gezonde, heilzame vetten, die een persoon kunnen helpen zich voller te voelen tussen de maaltijden.

4. Rijk aan vezels en daardoor goed tegen obstipatie

Avocado’s zijn rijk aan vezels en kunnen in elke helft 5 tot 8 g vezels bevatten. Het consumeren van voedingsmiddelen die vezels bevatten, kan het risico op constipatie helpen verminderen, het spijsverteringskanaal beschermen en het risico op darmkanker verlagen.

Er is meer informatie over vezelrijke voedingsmiddelen hier>>

5. Kan invloed hebben op het gevoel van welzijn

Avocado’s worden algemeen beschouwd als een bron van foliumzuur, een stof met een wijdverbreid voedingsbelang. Onderzoek heeft ook een verband aangetoond tussen lage foliumzuurspiegels en symptomen van depressie. (B)

Foliumzuur bereikt het doel om de ophoping van homocysteïne te voorkomen, een stof die de bloedcirculatie en de levering van voedingsstoffen aan de geest belemmert.

Onderzoek heeft een verband aangetoond tussen overmatige homocysteïne en de productie van serotonerge hormonen die de stemming verhogen, de slaap reguleren en de eetlust reguleren. (B)

6. Kan een positieve invloed hebben op de eigenschappen van het hart

Het nemen van een goed dieet vol met antioxidanten, vitamines en mineralen kan het risico op hart- en vaatziekten verminderen. Avocado’s, rijk aan gezonde vetten, mineralen, vitamines en vezels, zijn gunstig als het gaat om de bescherming tegen hart- en vaatziekten.

Verschillende onderzoeken geven aan dat het eten van een dieet dat rijk is aan avocado’s kan helpen het risico op hart- en vaatziekten te verminderen, wat de kans op het ontstaan van deze aandoening kan verkleinen.

Veel onderzoeken naar de voordelen van avocado’s zijn gefinancierd door de Hass Avocado Board. Hoewel dit de onderzoeksresultaten niet in diskrediet brengt, zijn sommige wetenschappers van mening dat de betrokkenheid van de industrie bij collegiaal getoetste onderzoeken de resultaten kan beïnvloeden. (B)

7. Zou kunnen helpen om artrose te verlichten

Andere plantaardige voedingsmiddelen, zoals avocado’s en soja, bevatten saponinen. Deze stoffen zijn weliswaar nodig om toxiciteit te voorkomen, maar kunnen een positief effect hebben op artrose van knieën en heupen.

Toch blijkt uit onderzoek dat bij langdurig gebruik nog geen gunstig effect op de symptomen van artrose is ontdekt en zo zijn er dus meerdere onderzoeken nodig om de gemeende gunstige effecten hard te maken.

avocado gezond voor de huid
Avocado toegevoegd aan een voedzame maaltijd.

8. Kan helpen een gezond lichaamsgewicht te onderhouden

Het eten van een uitgebalanceerd dieet en regelmatig sporten zijn misschien wel de belangrijkste stappen die u kunt nemen om gewichtstoename te voorkomen en gezond te blijven.

Avocado’s zijn een geweldige voedingsbron waardoor je een vol gevoel krijgt. Ze bevatten een aanzienlijke hoeveelheid voedingsvezels die kunnen helpen om de volheid die je voelt te vergroten. (B)

Het volgen van een dieet dat rijk is aan vezelrijke voedingsmiddelen, zoals fruit en groenten, kan gewichtsverlies bevorderen. Bovendien hebben personen die meer vezels eten een gezonder lichaamsgewicht dan degenen die een vezelarm dieet volgen. (B)

Desalniettemin, naast dat er veel onderzoek is gedaan naar de effecten van avocado-consumptie op gewichtsverlies, zijn bijna al deze onderzoeken gesponsord door Haas Avocado Board.

Dit brengt de bevindingen niet direct in diskrediet; ondanks dat het onderzoek door de industrie wordt gesponsord, kunnen de resultaten ook worden beïnvloed en meer positief worden belicht.

Concluderend, het verhogen van de inname van voedingsmiddelen die rijk zijn aan vezels zal waarschijnlijk gewichtsverlies bevorderen door verzadiging aan te moedigen.

9. Onderzoeken tonen aan dat avocado’s anti-bacteriële eigenschappen kunnen bezitten

Avocado’s en avocado-olie bevatten stoffen met antimicrobiële eigenschappen. Onderzoek heeft aangetoond dat extracten van avocado-zaad kunnen bijdragen aan de afweer van het immuunsysteem tegen bijvoorbeeld zowel E. coli- als Streptococcus agalactiae-infecties.

10. Positieve effecten op de ogen

Avocado’s omvatten de carotenoïden luteïne en zeaxanthine, die in oogweefsel worden aangetroffen. Van deze verbindingen is aangetoond dat ze antioxiderende bescherming bieden tegen UV-licht.

Het verhogen van de avocado-consumptie verrijkt ook de opname van andere rijke vetoplosbare antioxidanten, zoals bètacaroteen, die gunstig zijn voor de ogen en helpen om scherp te blijven zien.

Als gevolg hiervan zal een avocado-rijk dieet de preventie van leeftijdsgebonden maculaire degeneratie ondersteunen.

11. Gezond voor de huid

De gezonde effecten van avocado’s omvatten de effecten van de hoge hoeveelheid vitamine A die ze bevatten. Hierdoor zal het eten van een avocado ervoor zorgen dat je huid gezonder wordt.

Omdat vitamine A de vernieuwing van huidcellen verbetert, versnelt het het proces waardoor de huid gladder wordt, waardoor je minder opgehoopte dode cellen ziet.

Er wordt niet voor niets wel eens gezegd dat je van het eten van avocado’s een mooie huid krijgt.

Hoe lang kun je avocado’s bewaren?

Een onrijpe harde avocado die na ongeveer vijf dagen rijping goed is, kan gedurende die periode op kamertemperatuur (15° tot 25°C) worden bewaard. Door de avocado in de koelkast te bewaren, zal hij ook langzamer rijpen.

Het bewaren van avocado’s in een zak met ritssluiting van luchtbestendig materiaal is ook efficiënt. De blokjes kunnen hier maximaal twee dagen worden bewaard.

Je kunt de avocado ook bewaren in sinaasappelsap, al gebruik je dan een zure stof om oxidatie tegen te gaan. De groene avocado zal langzamer oxideren.

Avocado invriezen

Het invriezen van avocado’s wordt niet aanbevolen omdat andere guacamole-ingrediënten ook niet worden ingevroren en het komt de smaak niet ten goede.

De beste manier om avocado in te vriezen is door het te mengen en er citroensap of limoensap in te persen, mocht je dit toch graag willen proberen.

Meer info over hoe je een avocado het best kunt bewaren>>

Welke vitamines en mineralen zitten in avocado?

Gevuld met vitamines, vezels en kalium, zijn avocado’s een nietje voor elke keuken. Beginnend met de vitamine C om verkoudheid af te weren, zijn avocado’s ook rijk aan B-vitamines die helpen bij stemmingsoptimalisatie.

Ze hebben twee soorten vezels die helpen het cholesterol te verlagen. Avocado’s zijn koolhydraatarme en gezonde vetten die een gevoel van verzadiging creëren.

En ten slotte helpt hun kaliumgehalte om normale bloeddrukniveaus te behouden. Daarnaast bevatten ze ook nog vitamine E, magnesium en foliumzuur.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top