Vitamine B2 heeft verschillende functies in het lichaam

Het is algemeen bekend dat vitamines goed zijn voor je gezondheid. In totaal worden er dertien vitamines onderscheiden, elk met hun eigen gezondheidsvoordelen.

Hoewel een aantal vitamines wel van nature in het lichaam voorkomen, wordt het overgrote deel van de vitamines niet of nauwelijks door het lichaam aangemaakt. Het zijn dus essentiële voedingsstoffen die we via onze voeding binnen moeten krijgen.

In deze blog zoomen we in op vitamine b2, een belangrijke in water oplosbare vitamine. Maar wat is vitamine b2? Waar is het goed voor? En wat zijn de gevolgen van een tekort?

Wat is vitamine b2?

Vitamine b2, ook wel riboflavine genoemd, is een vitamine die tot het vitamine b-complex behoort. Dit complex bestaat in totaal uit acht werkzame vitaminen.

Vitamine b2 is een in water oplosbare vitamine, wat inhoudt dat het bij inname direct door je bloed wordt opgenomen, maar ook snel het lichaam weer kan verlaten via de urine. Extra belangrijk dus om hier genoeg van binnen te krijgen!

In welke voeding zit vitamine b2?

Doordat vitamine b2 een in water oplosbare vitamine is, vindt je deze vitamine terug in het vocht van voedingsmiddelen. Je vindt vitamine b2 vooral in melkproducten, vlees, vleeswaren, groenten, fruit, eieren, noten, brood en andere graanproducten.

Het hoeft dus niet ingewikkeld te zijn om voldoende vitamine b2 binnen te krijgen via onze voeding, maar er zitten wel een paar addertjes onder het gras.

Zo kan vitamine b2 niet goed tegen (zon)licht waardoor langdurige blootstelling aan licht kan leiden tot een flinke vermindering van de vitamine in het voedingsmiddel. Bewaar de producten daarom het liefst op een donkere plek.

Waar is vitamine b2 goed voor?

Een van de belangrijkste gezondheidsvoordelen van vitamine b2 is het vrijmaken van energie voor het lichaam uit diverse voedingsstoffen als eiwitten, vetten en koolhydraten.

Naast het constant houden van ons energieniveau en het voorkomen van vermoeidheid, speelt vitamine b2 ook een belangrijke rol bij het onschadelijk maken van zogenoemde radicalen in ons lichaam, agressieve stoffen die schadelijk kunnen zijn voor onze lichaamscellen.

Vitamine b2 voorkomt als antioxidant dus schade aan onze lichaamscellen. Ook het gezichtsvermogen, de opbouw van zenuwcellen, de aanmaak van rode bloedcellen en de instandhouding van collageenwaarden voor een gezonde huid en gezond haar wordt ondersteund door vitamine b2.

Niet voor niets dus een essentiële vitamine voor het lichaam!

Wat zijn de gevolgen van een vitamine b2 tekort?

Voor volwassenen raadt het Voedingscentrum ongeveer 1,6 milligram riboflavine, oftewel vitamine b2 aan. Dit staat ongeveer gelijk aan vier glazen melk. Wanneer je gezond en gevarieerd eet, zou deze aanbevolen dagelijkse hoeveelheid dus geen probleem moeten zijn.

Toch blijkt dat een aantal mensen, waaronder ouderen, een hoger risico lopen op een vitamine b2 tekort. Dit kan schadelijke gevolgen hebben voor de gezondheid.

Omdat vitamine b2 een belangrijke rol speelt bij onze energievoorziening, kan je een tekort aan vitamine b2 snel merken. Je hebt minder energie en bent simpelweg eerder vermoeid.

Daarbij kan het aantal rode bloedcellen in je bloed niet constant worden gehouden waardoor het hemoglobinegehalte in je bloed daalt en je nog vermoeider wordt.

Je lichaam kan hierdoor namelijk minder zuurstof vervoeren naar je lichaamscellen. Ook leidt een tekort aan vitamine b2 vaak tot huidafwijkingen en irritaties van de huid. Er ontstaan wondjes op de mond en de tong of ontstekingen bij de neus.

Vitamine b2 is dus een belangrijke vitamine en een tekort heeft nadelige gevolgen. Eet gezond en gevarieerd of gebruik supplementen naast je voeding om voldoende vitamine b2 binnen te krijgen. Dit kan zeker geen kwaad, want een overschot aan vitamine b2 ontstaat niet zo makkelijk.

Wanneer je lichaam de vitamine niet kan gebruiken, plas je het te veel namelijk gewoon weer uit. Beter te veel dan te weinig dus!