Vitamine B1 innemen is belangrijk

Iedereen weet dat het belangrijk is om genoeg vitamine in te nemen. Zo zijn alle vitaminen natuurlijk belangrijk, maar in deze blog wordt er specifiek ingegaan op vitamine B. Want waar is vitamine B1 goed voor?

 B- Vitamine zitten in het vocht van je eten en drinken. Van de vitamine B die in je eten en drinken zitten wordt een hoeveelheid opgenomen in je bloed. De vitamine B die niet opgenomen wordt, gaat via je plas weer je lichaam uit.

Daarom is het belangrijk dat je dagelijks genoeg vitamine B tot je neemt. Vitamine B is relevant omdat vitamine b je lichaam energie geeft. Als je koolhydraten, vet en eiwit tot je neemt zet je lichaam dit uit zichzelf om in vitamine B.

Vitamine B1 functie en voordelen

Natuurlijk zijn deze vitamines B1 er niet voor niets. Vitamine B is namelijk een ontzettende hulp bij het voorkomen van complicaties in de spieren, de hersenen, de maag en darmen en het hart. Het speelt ook een belangrijk onderdeel voor de conditie van je zenuwstelsel. Als je genoeg vitamine B inneemt kan het complicaties helpen voorkomen.

Vitamine B kan ook helpen bij het voorkomen van de ziekte beriberi. Bij deze ziekte is er sprake van hart stoornissen, zenuwstoornissen, en stoornissen in het spijsverteringsstelsel of de ziekte gaat gepaard met problemen bij de perifere zenuwen en/of met vermagering.

Als je een tekort aan vitamine B hebt kunnen er afwijkingen komen in je psychische gestel. Als je in extreme en hoge mate gebrek hebt aan vitamine B1 kan dit het ontstaan zijn door overmatig alcoholgebruik of door overmatig drugsgebruik in combinatie met te weinig eten consumeren waar genoeg vitamine B1 in zit.

Extreme psychische gevolgen volgens de wetenschap die bij een vitamine B1 tekort kunnen voorkomen zijn geheugenverlies, delirium en dementie. Dit is ook wel bekend onder het syndroom Wernicke-Korsakoff. Dit komt echter niet vaak voor en schakel bij twijfel altijd je huisarts of een andere professional in!

Vitamine B1 in voeding

Net zoals alle vitamine van het B-complex is vitamine B1 is een wateroplosbare vitamine. Vroeger werd de stof van vitamine B, Thiamine, onder andere aneurine genoemd.

Vitamine B zit onder andere in producten zoals brood, aardappelen, vlees, melkproducten, graanproducten, groente en vleeswaren en vis. In de kiem van granen zit een hogere concentratie aan vitamine B1.

Je kunt vitaminen B1 ook vinden in gist, varkensvlees, rundvlees, volle granen, peulvruchten en noten.
Groente waar je vitamine B1 in kunt vinden zijn; Bloemkool, lever, eieren, aardappelen, asperges en boerenkool.

Sinaasappels zijn ook een goede bron aan vitamine B. Je kunt ook andere bronnen aanspreken voor vitamine B zoals biergist en zwarte stroop melasse. Producten met witte bloem of witte rijst kunnen net zoals ontbijtgranen vol zitten met vitamine B.

Omdat vitamine B1 oplosbaar is in water, lost het op in kookwater. Zowel het verhitten als koken en verwerken van voedsel vernietigt de vitamine B. Omdat het lichaam van mensen vitamine B niet opslaat hebben mensen continu een aanvoer nodig. Daarom is het belangrijk dat vitamine B tot je nemen een belangrijk onderdeel is van je dagelijkse voeding.

Vitamine B wordt goed opgenomen door je lichaam, maar waarvoor heb je vitamine B nu helemaal nodig? De functie van vitamine B1 is simpel, het zorgt ervoor dat je hartspier goed functioneert dat je zenuwstelsel in goede conditie zijn, en het vermogen van je hersenen. Ook zet vitamine B1 koolhydraten om in energie voor je lichaam.

Gezond eten is belangrijk. Als je eet volgens de schijf van vijf krijg je genoeg vitamine B binnen.
De hoeveelheid vitamine B die je nodig hebt hangt af van de hoeveelheid energie die je nodig hebt. Voor zover bekend is zijn er bijna geen nare bijeffecten bekend als je te veel vitamine B1 inneemt.

Vitamine B1 tekort symptomen

Als er een te kort optreedt aan vitamine B1 kan dit tot allerlei gezondheidsproblemen leiden. Je kunt onder andere problemen ervaren met je concentratie en je zenuwstelsel.

Er kunnen maagstoornissen ontstaat, je eetlust kan afnemen en er kan gewichtsverlies voorkomen. Ook kun je een lagere irritatie drempel hebben of je kunt depressief worden.

Vaak kun je het tekort aan vitamine B1 aanvullen. Als je dit gedaan hebt zullen er symptomen verdwijnen. Als je problemen hebt met je zenuwstelsel zijn deze echter permanent. De ziekte Beriberi is de meest bekendste vorm van een te kort aan vitamine B1.