aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zout

Tot hoeveel zout per dag is gezond?

Heeft je lichaam zout nodig en hoeveel zout per dag is dan gezond?

Er is veel wetenschappelijk bewijs dat suggereert dat het consumeren van te veel zout schadelijk kan zijn voor de gezondheid.

De meeste mensen consumeren te veel zout en het is belangrijk om zich bewust te zijn van de gezondheidsrisico’s die eraan verbonden zijn.

Door de hoeveelheid zout in uw dieet te verminderen, kunt u uw algehele gezondheid verbeteren. We gaan hoeveel zout per dag gezond is voor een mens.

Wat is de maximale hoeveelheid zout dat gezond is om binnen te krijgen?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zout voor gezonde volwassenen is 2.300 milligram (mg). Deze aanbeveling komt van de American Heart Association, die stelt dat het eten van te veel zout uw bloeddruk en uw risico op hartaandoeningen kan verhogen.

Hoewel de meeste mensen slechts ongeveer 1500 mg natrium per dag nodig hebben, moeten sommige mensen, vooral degenen die ouder zijn of een hoge bloeddruk hebben, hun inname beperken tot 1500 mg per dag of minder.

Zout en natrium

In zout zit over algemeen veel natrium en daarom gaan deze twee stoffen hand in hand.

Zout en natrium zijn beide essentiële mineralen die nodig zijn voor de menselijke gezondheid, maar ze moeten met mate worden geconsumeerd omdat ze in grote hoeveelheden schadelijk kunnen zijn.

Natrium is een elektrolyt dat helpt bij het reguleren van de bloeddruk en de vochtbalans, terwijl zout een bron is van natrium en andere belangrijke mineralen zoals kalium en magnesium.

Te veel natrium kan leiden tot hoge bloeddruk, wat het risico op hartaandoeningen en beroertes verhoogt, terwijl te veel zout waterretentie en een opgeblazen gevoel kan veroorzaken.

Maximale hoeveelheid zout en natrium per dag

LeeftijdHoeveel gram zout maximaal per dag?Hoeveel gram natrium maximaal per dag?
0 tot 6 maandenMinder dan 1Minder dan 0,4
7 tot 12 maanden10,4
1 tot 3
jaar
31,1
4 tot 6
jaar
41,5
7 tot 10 jaar52
ouder dan 10 jaar62,3

6 gram zou, hoe ziet dat er uit voor het oog?

6 gram zout komt overeen met 1 theelepel. Het mineraal natriumchloride, beter bekend als zout, wordt in veel voedingsmiddelen aangetroffen en is noodzakelijk voor het overleven van de mens.

Andere vergelijkingen: 6 gram zout is een hoeveelheid die ongeveer zo groot is als een nikkel of ter grote van een tuinboon.

Dit is een lepel ter grootte van een theelepel en bevat ongeveer 6 gram zout

Wat is verder nog belangrijk om te weten?

Er zijn verschillende soorten zout, waaronder tafelzout, zeezout en koosjer zout. Tafelzout is opgebouwd uit fijne korrels en bevat toevoegingen zoals jodium en antiklontermiddelen. Zeezout bestaat uit grotere kristallen en bevat sporenelementen.

Duur zout is niet persé gezonder

Zoutschalen met Keltisch zeezout of Himalayazout zijn net zo ongezond voor het hart als tafelzout. Liefhebbers van eten vinden ze lekker, maar ze kosten meestal veel meer dan standaardzout, en ze zijn nog steeds even slecht voor de gezondheid.

Al het zout dat je eet, kan de bloeddruk verhogen en een hoge bloeddruk heeft een negatieve invloed op uw gezondheid.

Laat je niet blind verleiden door zeezout. Vrijwel al het zout is afkomstig uit de zee. Wel heeft zeezout meer mineralen en sporenelementen in zich dan gewoon tafelzout en hierdoor kan het (indien gegeten met mate) toch gezien worden als een betere keuze.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top