Threonine

 1. Wat is threonine?

Threonine is een aminozuur dat niet door ons lichaam wordt geproduceerd en is dus een essentieel aminozuur.

Essentiële aminozuren zoals threonine zijn de bouwstenen van eiwitten. Ze spelen een onder andere een rol in de structuur van onze botten, spieren en huid.

Het essentiële aminozuur threonine zou een rol spelen bij de vorming van collageen en elastine, net als proline en serine. Waardoor het een belangrijk aminozuur zou zijn voor de opbouw van de huid.

2. Rol bij het immuunsysteem

Dit aminozuur is onmisbaar voor het onderhoud van ons immuunsysteem, omdat het helpt bij het produceren van antilichamen en de groei en activiteit van de thymus bevordert.

We hebben genoeg threonine nodig om een goede immuunfunctie te ondersteunen. De thymusklier gebruikt het essentiële aminozuur om T-cellen of T-lymfocyten te maken die infecties in het lichaam bestrijden.

Onderzoek gepubliceerd in Cold Spring Harbor Perspectives in Biology stelt dat “serine / threoninekinasen de epigenetische, transcriptionele en metabolische programma’s controleren die de T-celfunctie bepalen.” (1)

Onderzoekers leggen uit dat serine- en threoninekinasen op een basisniveau werken als een reeks aan / uit-schakelaars die antigeen- en cytokinereceptoren activeren die het immuunsysteem vormen.

3. Invloed op de stemming?

Bij een tekort aan threonine vermoeden sommige wetenschappers dat dit onze stemming negatief beïnvloeden.

3.1 Angst en depressieve gevoelens

Studies tonen aan dat veranderingen in serumspiegels van aminozuren, waaronder serine en glycine, die threonine nodig hebben voor de productie, verband houden met mogelijk depressieve gevoelens.

Onderzoekers in België ontdekten dat veranderingen in de niveaus van threonine, aspartaat, asparagine en serine de reactie van een patiënt op een behandeling met antidepressiva kunnen voorspellen door de aminozuurspiegels in het lichaam te moduleren. (2)

Omdat threonine een voorloper is van glycine, dat de zenuwen kalmeert en de cognitieve gezondheid ondersteunt, vermoeden onderzoekers dat het wellicht in de toekomst gebruikt zou kunnen worden om tekenen van angst en depressie te verlichten.

Glycine wordt ook in verband gebracht met zijn vermogen om slaap, mentale prestaties, stemming en geheugen te helpen verbeteren.

Threonine stemming

4. Functie bij de spier- en botsterkte

Wist je dat collageen- en elastine-eiwitten threonine nodig hebben voor een goede productie? Je weet misschien al dat collageen het meest voorkomende eiwit in het lichaam is en dat het wordt aangetroffen in onze spieren, botten, huid, bloedvaten, pezen en spijsvertering.

Omdat threonine de productie van collageen mogelijk maakt, speelt het een rol in de gezondheid van uw botten en spieren.

Onderzoek uitgevoerd aan de Texas A & M University geeft aan dat glycine uit threonine, proline en hydroxyproline bijdraagt aan 57 procent van de totale aminozuren in collageen. (3) 

Dit aminozuur is een voorloper van glycine, dat ook wordt gebruikt tijdens de biosynthese van creatine, waardoor spieren een directe brandstofbron hebben om schade te herstellen.

Threonine zorgt ook voor een goede elastine-functie. Elastine is een eiwit dat in bindweefsel wordt aangetroffen en dat de huid, pezen en ligamenten na uitrekking of samentrekking weer in vorm laat komen.

5. Zou spiercontracties kunnen verbeteren

Hoewel er meer onderzoek nodig is om de rol ervan beter te begrijpen, zijn er enige aanwijzingen die doen vermoeden dat threonine de symptomen van ALS, oftewel de ziekte van Lou Gehrig, ten goede kan komen.

Het aminozuur werkt om de glycinespiegels in het centrale zenuwstelsel te verhogen.

Glycine wordt gebruikt om spasticiteit te behandelen, en daarom is L-threonine beoordeeld op zijn vermogen om spasticiteit of samentrekkende spieren bij ALS-patiënten te verbeteren.

In een review uitgevoerd in Australië ontdekten onderzoekers dat een dubbelblinde, placebogecontroleerde studie van oraal L-threonine voor de behandeling van spinale spasticiteit duidt op een bescheiden krampstillend effect. (4)

Studies met ALS-patiënten laten echter geen verbeteringen zien met de L-thr-behandeling.

Deze gemengde reviews suggereren dat het gebruik van L-threoninesupplementen spiersamentrekkingen kan helpen verminderen, maar mogelijk niet effectief is bij ALS-symptomen.

Belangrijk: raadpleeg in medische gevallen altijd uw arts of zorgverlener. Dit zijn de professionals die het best geinformeerd zijn. 

6. Threonine ondersteunt de spijsvertering

Threonine beschermt het spijsverteringskanaal door een slijm-gel-laag te produceren die het bedekt en dient als een barrière tegen schadelijke spijsverteringsenzymen.

Dit essentiële aminozuur zorgt ook voor een gezonde functie van de darm. Het doet dit door de beschermende invloed van de darmslijm barrière te creëren.

Threonine voeding

Een groot deel van de threonine in het lichaam wordt gebruikt voor de eiwitsynthese van de darm en het slijmvlies. Dit werd gepubliceerd in Frontiers in Bioscience. (5)

Om deze reden kan het consumeren van threonine-rijk-voedsel bijdragen aan het verbeteren van de darmgezondheid (onder fysiologische en pathologische omstandigheden) bij zowel mens als dier.

7. Helpt volgens onderzoek vervetting van de lever te voorkomen

Threonine zorgt voor een schonere lever, op het gebied van vervetting. Dit essentiële aminozuur krijgt dat voor elkaar door de opslag van vetten in de lever te voorkomen (lipotrope functie te vergemakkelijken) en het vetmetabolisme te reguleren.

De lipotropsiche verbindingen werken tijdens het metabolisme om vet af te breken. Dit zou zonder de aminozuren asparaginezuur, methionine en threonine niet mogelijk zijn.

Wanneer er een tekort is aan threonine in het lichaam kan dit leiden tot leververvetting en zelfs tot leverfalen.

Bij dieren vergroten threonine-deficiente diëten de mitochondriale ontknoping in de lever. Dit werd in de American Journal of physiology geplubliceerd. (6)

Dit betekent dat diëten zonder hoogwaardig eiwitrijk voedsel dat essentiële aminozuren levert, kunnen leiden tot celstoringen en de opeenhoping van vetten in de lever.

8. Functie bij wondgenezing

Threonine helpt bij de productie van collageen. Collageen is een bindmiddel dat nodig is voor goed bindweefsel in de huid en zorgt voor een snellere wondgenezing.

Via onderzoek zijn wetenschappers erachter gekomen dat mensen na het hebben van brandwonden en/of een trauma meer threonine verloren via hun urine. (7)

Wanneer iemand het innemen van threonine verhoogt, door middel van voedsel of supplementen, kan deze persoon wellicht rekenen op een verbetering en versnelling van zijn of haar wondgenezing.

9. Threonine in voeding

Threonine is dus essentieel voor ons lichaam en daarom is het ook zo belangrijk dat we voldoende van dit aminozuur opnemen.

Omdat het lichaam dit aminozuur niet aanmaakt, is het belangrijk om voldoende bladgroenten, zuivel, eieren, vlees, granen en paddenstoelen te eten.

Een tekort aan dit aminozuur komt gelukkig niet vaak voor, omdat het in veel voedingsmiddelen terug te vinden is.

10. Dosering

U zult waarschijnlijk threonine supplementen vinden als capsules van 500 milligram die tot drie keer per dag kunnen worden ingenomen.

Het is belangrijk om op de verpakking te kijken hoeveel threonine er in een product zit voordat je hem inneemt.

De meest voorkomende dosis is 500-1000 mg per dag van dit aminozuur.

Onderzoek toont aan dat een dosis tot 4000 mg per dag waarschijnlijk veilig zijn, echter is het in de meeste gevallen nooit nodig om dergelijke dosissen in te nemen.

Als u L-threonine gebruikt en u twijfelt over de dosering of wanneer u andere medicijnen gebruikt, is het altijd raadzaam om eerst een arts te raadplegen.