hoe snel kun je vermageren in korte tijd

Is het onverstandig om veel te vermageren in korte tijd?

Veel merken en producten spelen effectief in op de markt van afvallen met slogans als ”val 5 kilo af in slechts 2 weken” of ”verlies 10 kilo in slechts enkele maanden”.

Hierdoor gaan consumenten denken dat dit een veilige manier van afvallen is en dat dit zelfs gezond is voor ons lichaam.

Snel afvallen kan onveilig en contraproductief zijn. Wanneer iemand te snel probeert af te vallen, is de kans groot dat hij het verloren gewicht heel snel terugkrijgt. Dit komt omdat ze meer kans hebben op het zogenaamde “jojo-effect”.

Het jojo-effect is wanneer een persoon gewicht verliest, vervolgens weer aankomt en vervolgens weer verliest, maar dit patroon van gewichtsverlies en -toename kan schadelijk zijn voor de gezondheid van een persoon.

In dit artikel gaan wij dieper in op het vermageren in een kort tijdsbestek.

Hoeveel kun je maximaal vermageren in korte tijd?

Er is geen definitief antwoord op deze vraag, omdat het afhangt van een aantal individuele factoren, waaronder lichaamssamenstelling, activiteitenniveau en dieet.

Sommige mensen kunnen sneller verliezen dan dit, terwijl anderen langzamer kunnen verliezen.

Het is belangrijk om niet onder de aanbevolen snelheid van gewichtsverlies te gaan, omdat dit gevaarlijk kan zijn en zelfs tot gezondheidsproblemen kan leiden.

Maximaal gemiddeld per week?

Ervan uitgaande dat u vraagt naar gezond, duurzaam gewichtsverlies, is de maximale hoeveelheid gewicht die u in een week kunt verliezen onder sommige omstandigheden misschien wel 3-5 kilogram wanneer we vocht meerekenen.

Is dit gezond? Nee alles behalve en je zal naast het vocht dat je verliest ook een aanzienlijk calorie tekort moeten hanteren, wat vrij onverdraagzaam is.

Een voorbeeld: wanneer een persoon ongeveer een kilo per week wil verliezen – wat al meer is dan de aanbevolen hoeveelheid per week om gezond af te vallen – zal deze persoon ongeveer moeten overgaan tot het extra verbranden van 3.500-7.000 calorieën.

Dit kan worden bereikt door een combinatie van dieet en lichaamsbeweging. Merk op dat aanzienlijk meer gewichtsverlies gevaarlijk kan zijn en niet wordt aanbevolen.

Een voorbeeld van hoe snel je vet kunt afvallen

Een kilo vet levert ongeveer 9000 kcal. Een gemiddelde vrouw heeft 2000 kcal per dag nodig om normaal te functioneren.

Stel je voor dat een vrouw door actief te sporten en een dieet aan te houden een kcal tekort van 900 kcal per dag kan aanhouden, dan heeft deze vrouw alsnog 10 dagen nodig om 1 kilo puur vet te verliezen.

Dit betekent verder ook dat het voor deze vrouw een maand duurt om 3 kilo puur vet te verliezen.

In de eerste week dat je met een dieet begint zal je altijd snel vermageren

Wanneer je met een dieet begint, zul je door vochtverlies in eerste instantie snel afvallen. Dit komt omdat wanneer je jouw calorie-inname beperkt, jouw lichaam vetreserves begint af te breken voor energie.

Dit aanvankelijke gewichtsverlies is echter niet te wijten aan daadwerkelijk vetverlies, maar eerder aan het verlies van water dat met het vet wordt opgeslagen.

Zodra jouw lichaam zich aanpast aan het dieet, zal de snelheid van het gewichtsverlies vertragen naarmate je de werkelijke vetmassa verliest.

In de eerste week kan het gebruikelijk zijn tot wel 2 kilo aan vocht te verliezen.

veel afvallen in korte tijd, genoeg drinken
Ons lichaam bestaat voor 65% uit water en daarom doe je er ook goed aan veel water te nuttigen, ook tijdens het afvalproces.

Is het gezond of ongezond om veel te vermageren in korte tijd?

Je kunt het antwoord op dit moment misschien al wel raden, maar dit is inderdaad erg ongezond. Hieronder wordt dieper ingegaan op verschillende redenen waarom dit precies ongezond is.

Kans is groter op verlies van spiermassa

Snel afvallen is onverstandig omdat het er vaak voor zorgt dat je niet alleen vet verliest, maar ook spieren. Wanneer je spiermassa verliest, vertraagt je stofwisseling, waardoor het moeilijker wordt om op de lange termijn op gewicht te blijven.

Bovendien kan (te) snel gewichtsverlies leiden tot gezondheidsproblemen, zoals uitdroging, verstoorde elektrolytenbalans en zelfs hartproblemen.

Om deze redenen wordt het over het algemeen aanbevolen dat mensen proberen langzaam en gestaag gewicht te verliezen.

Je voelt je minder energiek

Snel gewichtsverlies wordt vaak geassocieerd met gevoelens van vermoeidheid en een algemeen verminderd energieniveau.

Dit komt omdat wanneer u snel afvalt, uw lichaam zich niet zo goed kan aanpassen aan de nieuwe calorie-inname, wat kan leiden tot een verlaging van het basaal metabolisme.

Bovendien, wanneer u uw calorie-inname te drastisch vermindert, begint uw lichaam spierweefsel af te breken om brandstof te creëren, wat leidt tot een verdere verlaging van het energieniveau.

Je kan humeurig worden

Als je snel afvalt, gaat je lichaam in de hongerdoodmodus en begint het energie op te potten. Dit kan leiden tot stemmingswisselingen, vermoeidheid en prikkelbaarheid.

Bovendien kan snel gewichtsverlies leiden tot verlies van spiermassa, waardoor u zich zwak en moe kunt voelen.

Om deze redenen wordt het over het algemeen aanbevolen dat mensen langzaam en gestaag afvallen, zodat ze hun energieniveau en humeur kunnen behouden.

Het gevoel van honger neemt aanzienlijk toe

Wanneer een persoon snel probeert af te vallen, neemt het hongergevoel vaak toe. Dit kan het tegenovergestelde effect hebben, wat leidt tot gewichtstoename in plaats van gewichtsverlies.

Dit komt omdat wanneer iemand honger heeft, ze meer kans hebben om ongezond voedsel te eten dat veel calorieën bevat.

Bovendien, wanneer iemand snel probeert af te vallen, krijgt hij mogelijk niet genoeg voedingsstoffen binnen, wat ook kan leiden tot problemen met afvallen.

Minder goede werking cognitieve functie

Als je snel afvalt, kan je lichaam zich niet goed aanpassen, met als gevolg dat je cognitieve functies achteruit gaan.

Dit komt omdat wanneer je snel afvalt, je lichaam geen tijd heeft om zich aan te passen aan het nieuwe gewicht, met als gevolg dat je lichaam niet goed meer gaat functioneren.

Een van de belangrijkste cognitieve functies die wordt beïnvloed wanneer u snel gewicht verliest, is uw vermogen om te focussen en te concentreren.

veel afvallen in korte tijd heeft een keerzijde
Je hebt voldoende voedingsstoffen nodig om normaal te functioneren! Houdt dat in gedachten!

Wat is een goede combinatie van snel en gezond afvallen?

Er is veel onderzoek dat aangeeft dat 0,5 kg/week afvallen een ideaal gewichtsverliespercentage is dat zowel gezond als duurzaam is.

Hoewel sommige mensen sneller meer gewicht kunnen verliezen, is het belangrijk om te onthouden dat langzamer, consistent gewichtsverlies op de lange termijn waarschijnlijker is.

Dit betekent dat het streven naar een gewichtsverlies van ongeveer een halve kilo per week u kan helpen uw doelen te bereiken zonder uw gezondheid in gevaar te brengen.

Een halve kilo vet is meer dan je denkt

Dit komt omdat vet veel ruimte inneemt op het oppervlak van je lichaam. Stel je voor dat je een halve kilo meel om je middel zou doen, dan zou je taille veel groter lijken!

Kortom: een halve kilo lijkt niet veel op de weegschaal, maar omdat vet relatief licht weegt voor de hoeveelheid ruimte die het in beslag neemt, kan het verlies van een halve kilo vet je taille aanzienlijk slanker maken.

Gebruik krachttraining voor een strakke look en maximaal behoud van spiermassa

Als je wilt afvallen en er strakker uit wilt zien, gebruik dan krachttraining. Krachttraining is als het gebruik van een gewicht om je lichaam te versterken. Het maakt je spieren sterker, waardoor ze meer werk kunnen verzetten en meer calorieën kunnen verbranden.

Dit betekent dat je meer calorieën kunt verbranden, zelfs als je niet aan het sporten bent, wat je zal helpen om na verloop van tijd af te vallen.

Krachttraining helpt ook om de spiermassa te vergroten, wat je metabolisme kan stimuleren en je kan helpen meer calorieën te verbranden, zelfs als je niet aan het sporten bent.

Inspiratie artikelen omtrent (snel) afvallen / vermageren

Wij hebben nog een aantal artikelen geschreven omtrent afvallen die je wellicht kunt gebruiken.

De artikelen behandelen een verscheidenheid aan onderwerpen met betrekking tot gewichtsverlies, waaronder strategieën voor gezond eten en bewegen, handige tips om gemotiveerd te blijven en advies voor het omgaan met veelvoorkomende uitdagingen.

Sporten:

Voeding:

Dieet:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top