Wat is serine?

Dit is een niet-essentieel aminozuur. Ons lichaam kan dit aminozuur zelf aanmaken. Dit doet ons lichaam door het te vormen uit glycine. Daarom is het belangrijk dat er voldoende glycine in het lichaam aanwezig is. Anders zijn er twee aminozuren ondervertegenwoordigd in het lichaam (je kunt natuurlijk Serine supplementen nemen om het alsnog binnen te krijgen).

Serine zou een rol vervullen in ons lichaam, want het helpt bij het vormen van fosfolipiden, die spelen een rol bij de aanmaak van cellen. Daarnaast maakt serine vetzuurverbranding en spieropbouw mogelijk en heeft het nog tal van andere belangrijke functies in ons lichaam.

Wat doet serine?

  • Aanmaken van cellen in het lichaam
  • Helpt bij vetzuurverbranding en spieropbouw
  • Ondersteuning neurotransmitters wat zorgt voor betere communicatie & toevoer geluksstofje serotonine
  • Mogelijk behulpzaam bij ernstige ziektes als alzheimer en ALS, hiervoor wordt op dit moment onderzoek gedaan.

Communicatie hersencellen

serine

Dit aminozuur ondersteund de neurotransmitters. Deze neurotransmitters zijn belangrijk voor de communicatie van de hersencellen. Een gebrekkige functionaliteit van een neurotransmitter kan heel wat gevolgen hebben. Zo kan er sprake zijn van gevoelens van angst, prikkelbaarheid, veranderde pijnwaarneming, vermoeidheid, verminderd zelfvertrouwen, geheugenproblemen, concentratiestoornissen, enzovoort.

Serotonine aanmaak

Serine speelt ook een rol bij het aanmaken van neurotransmitters, want het is nodig voor de aanmaak van tryptofaan en tryptofaan produceert serotonine, een bekende neurotransmitter. Deze stof gaat is van invloed op hoe we ons voelen, want een tekort houdt verbanden met weinig kalmte en rust ervaren. De opnames van vitamine B3, B6 en foliumzuur spelen daarbij ook een rol.

Alzheimer behandeling met serine

De laatste jaren wordt er veel onderzoek gedaan naar het effect van dit aminozuur op ziektes. Een leuk weetje is dat het gebruikt zou worden bij de behandeling van Alzheimer, dan waarschijnlijk in combinatie met andere stoffen. Echter wanneer u hier informatie over wilt dan kunt u het beste uw arts of zorgverlener raadplegen.

Behandeling tegen ALS

Op dit moment onderzoeken wetenschappers of het aminozuur ook effectief kan zijn bij de behandeling van ALS. Dat zou wel fantastisch zijn natuurlijk. ALS-centrum Nederland houdt deze ontwikkeling bij.