waarom zink en selenium goed samen gaan

Selenium en zink voor je weerstand

Selenium en zink worden vaak in combinatie verkocht om de weerstand te ondersteunen

Selenium en zink zijn beide essentiële mineralen die een rol spelen bij het ondersteunen van de algehele menselijke gezondheid.

Selenium is nodig voor de goede werking van de schildklier en zink is belangrijk voor het immuunsysteem.

Beide mineralen zijn ook antioxidanten, wat betekent dat ze het lichaam helpen beschermen tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen.

Selenium en zink zijn ook betrokken bij veel andere processen in het lichaam, dus ze zijn belangrijk voor de algehele gezondheid.

Wat is selenium?

We hebben selenium nodig om onze stofwisseling te laten functioneren. Dit mineraal is een essentieel sporenelement dat we via voeding en gezondheidsproducten kunnen binnenkrijgen.

Ons metabolisme is echter niet het enige systeem dat de mineralen beïnvloedt.

Het is een sporenelement dat belangrijk is voor de menselijke gezondheid. Selenium is een bestanddeel van verschillende enzymen en is essentieel voor het goed functioneren van het lichaam.

Het helpt cellen te beschermen tegen schade en helpt het immuunsysteem te behouden.

Seleniumtekorten zijn zeldzaam, maar ze kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Een seleniumtekort kan haaruitval, nagelproblemen en problemen met de schildklier veroorzaken.

Voor de weerstand

Een tekort aan selenium kan leiden tot een verslechtering van het immuunsysteem en een verhoogde vatbaarheid voor infecties.

Van selenium is ook aangetoond dat het ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen heeft, wat ook kan bijdragen aan de versterking van het immuunsysteem.

Het is ook nodig voor de goede werking van het thioredoxine-reductase-enzym, dat belangrijk is voor het verminderen van oxidatieve stress.

Waar zit selenium in?

Selenium is een mineraal dat in kleine hoeveelheden in het lichaam wordt aangetroffen.

Selenium wordt aangetroffen in voedingsmiddelen zoals paranoten, zeevruchten en paddenstoelen. Maar ook in kleine hoeveelheden in veel andere voedingsmiddelen, waaronder zeevruchten, vlees, gevogelte, eieren en granen.

Veel selenium verwijst naar de hoeveelheid die aanwezig is in een voedingsmiddel of supplement.

Te veel selenium kan schadelijk zijn, dus het is belangrijk om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid niet te overschrijden.

Hoeveel selenium heb je per dag nodig?

De aanbevolen dagelijkse inname van selenium is 55 microgram voor volwassenen.

Regelgeving in Nederland beveelt voedingsvoorkeuren aan voor vrouwen of kinderen, deze kunnen iets varieren, maar kunt uiteraard met uw voedingsarts bespreken.

Wat is het mineraal zink?

Zink is een mineraal dat essentieel is voor de menselijke gezondheid. Het is belangrijk voor wondgenezing, immuun functie en voortplanting.

Zink is ook betrokken bij het metabolisme van eiwitten en koolhydraten.

Tekorten aan zink kunnen een aantal gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals huidlaesies, verminderde immuniteit en vertraagde geslachtsrijpheid.

Voor de weerstand

Zink is een essentieel mineraal dat helpt bij de weerstand van het lichaam tegen infecties.

Het helpt bij het aanmaken van witte bloedcellen, die belangrijk zijn voor het bestrijden van infecties, en helpt het lichaam ook om andere voedingsstoffen op de juiste manier te gebruiken om de immuniteit te versterken.

Zink is ook betrokken bij het genezingsproces, dus het kan wonden helpen sneller te genezen.

Het mineraal wordt in veel supplementen samen met selenium aangetroffen, omdat deze twee mineralen goed samen werken om de weerstand te ondersteunen.

Waar zit veel zink in?

Zink is een mineraal dat in voedsel voorkomt. Sommige voedingsmiddelen die veel zink bevatten, zijn rundvlees, varkensvlees, kip, krab, kreeft en oesters.

Zink wordt ook aangetroffen in sommige plantaardige voedingsmiddelen, zoals volle granen, peulvruchten en noten. Voor 100 gram 45+ kaas krijg je 4,6 milligram aan zink binnen.

Let op: Als je dagelijks veel vezels uit peulvruchten en volkoren producten binnenkrijgt, kan de opname van zink uit de voeding beperkt zijn.

Hoeveel zink heb je per dag nodig?

De aanbevolen dagelijkse inname van zink voor volwassenen is 8-10 milligram.

De Gezondheidsraad beveelt specifieke groepen, zoals opgroeiende kinderen of zwangere vrouwen, aan om meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zink in te nemen.

Bent u hier onzeker over dan kunt altijd contact opnemen met uw arts!

Voordelen van selenium en zink samen
2 mineralen die vaak samen als één supplement worden verkocht, zijn selenium en zink.

Waarom vullen zink en selenium elkaar goed aan?

Zink en selenium zijn beide essentiële mineralen die ons lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Selenium is een krachtige antioxidant die onze cellen helpt beschermen tegen schade, terwijl zink belangrijk is voor een gezond immuunsysteem.

Het samen nemen van zink en selenium kan enkele synergetische voordelen bieden, omdat ze samenwerken om een optimale gezondheid te ondersteunen.

Selenium helpt bijvoorbeeld zink te recyclen zodat het opnieuw kan worden gebruikt, en zink is nodig voor de productie van selenoproteïnen, die belangrijk zijn voor de verdediging van antioxidanten.

Het samen nemen van zink en selenium kan ook helpen de cognitieve functie en het geheugen te verbeteren.

Ervaringen van gebruiken op basis van selenium-zink supplementen

Mensen die zink- en seleniumsupplementen gebruiken, melden vaak dat ze zich energieker voelen en een verbeterd immuunsysteem hebben.

Ze zeggen ook dat hun huid er beter uitziet en dat ze minder last hebben van verkoudheid en griep.

Sommige mensen vinden dat het nemen van zink- en seleniumsupplementen hen helpt om af te vallen of een gezond gewicht te behouden.

Echter ontbreek voldoende wetenschappelijk bewijs om deze ervaringen ook wetenschappelijk te onderbouwen.

Zink- en seleniumsupplementen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, waaronder capsules, tabletten, poeders en vloeistoffen.

Volgens het RIVM worden deze voedingsstoffen

Volgens een recente Voedselconsumptiepeiling van het RIVM hebben kinderen, volwassenen en ouderen een lage inname van selenium.

Je kunt een voedingssupplement met zink nemen als u er niet veel van binnenkrijgt via de voeding, gezien de effecten van beide mineralen.

In principe hoef je hiervoor niet eens een supplement aan te schaffen, maar gewoon letten op de inkopen qua voeding.

Mocht dat toch wenselijk zijn weet dan dat mineraal zit vaak in de multivitamine, net als selenium.

Bijwerkingen van een zink / selenium supplement?

Zink en selenium zijn twee essentiële mineralen die vaak samen in een supplement worden ingenomen. Het is zelden bekend dat ze bijwerkingen hebben, maar als ze dat wel doen, zijn ze meestal mild.

Sommige mensen kunnen last krijgen van misselijkheid of spijsverteringsproblemen. Het is belangrijk om met uw arts te praten voordat u een supplement inneemt, vooral als u zwanger bent of borstvoeding geeft.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top