Wat is proline?

Proline is een niet-essentieel aminozuur, wat wil zeggen dat het aangemaakt wordt door ons lichaam. Het aminozuur is voornamelijk belangrijk voor het behouden en bevorderen van een gezonde en stevige huid.

Wat doet proline?

  • Draagt bij aan de vorming van collageen, wat zorgt voor onderhoud aan onze huid, nagels en haar.
  • Zou rimpels tegen kunnen gaan.
  • Goed voor een normale werking van gewrichten en kraakbeen.
  • Draagt bij aan een normale werking van de spieren.

Werking proline op de huid

De huid is het grootste orgaan van het lichaam en het behoud van een gezonde huid is belangrijk. Dit komt omdat onze huid de eerste immuunafweer is die het lichaam beschermt tegen infectie. Het lichaam gebruikt proline om collageen te synthetiseren en de elasticiteit en dikte van de huid te bevorderen.

proline aminozuur

Een verouderde huid is typisch dunner en minder vezelig door een afname van de collageenproductie. In combinatie met UV-blootstelling en schade door vrije radicalen wordt de huid minder glad en meer gerimpeld. Dit verlies van textuur en structuur versnelt het verschijnen van een verouderde huid.

Uit onderzoek is gebleken dat suppletie met proline, samen met andere belangrijke aminozuren, de collageenproductie kan verhogen.

Collageen vorming met proline

De reden waarom dit aminozuur een belangrijke rol speelt bij bij het ondersteunen van onze huid, is omdat het samen met lysine collageen vormt. Collageen is belangrijk voor de elasticiteit van onze huid en draagt bij aan het behoud van een gezonde huid.

Deze positieve werking van collageen is goed gekend, dat is de reden dat we het in bijna alle anti-verouderingsproducten kunnen terugvinden. Maar collageen heeft ook nog andere functies: het draagt bij aan de bescherming onze gewrichten en helpt kraakbeen sneller te genezen.

Spieren

Voor sporters is dit aminozuur van groot belang omdat het een grote rol speelt in het behouden van spiermassa. Bij gebrek aan proline kunnen de spieren verzwakken. Hierdoor nemen (top)sporters vaak extra supplementen.

Proline is echter ook te vinden in dierlijke producten. Dat maakt het voor vegetariërs en veganisten net iets moeilijker om voldoende van het aminozuur binnen te krijgen.

Gewrichts- en spierpijn

Dit aminozuur kan helpen tegen gewrichts- en spierpijn. Er is echter vrij weinig onderzoek naar dit specifieke aminozuur gedaan en daarom is er meer onderzoek wenselijk.