welke ontbijtkoek is gezond

Ontbijtkoek: gezond of gezond?

We gaan dieper in op hoe gezond of ongezond ontbijtkoek nou echt is en waarom

Ontbijtkoek of peperkoek is een soort voedsel waarvan sommige mensen denken dat het gezond is. We zullen zien of dat waar is door te kijken naar wat het bevat. Ontbijtkoek bevat bloem, suiker, boter, eieren, bakpoeder en kruiden zoals gember en kaneel.

Deze ingrediënten zijn allemaal behoorlijk gezond, dus het lijkt erop dat peperkoek een gezond tussendoortje kan zijn.

De meeste peperkoeken bevatten echter ook veel suiker en vet, wat niet zo gezond is. Zit dit echter in alle ontbijtkoeken en hoe gezond zijn ze over het algemeen?

Wat is ontbijtkoek precies?

Ontbijtkoek of peperkoek is een voedingsmiddel waarvan sommige mensen denken dat het gezond is.

We zullen zien of dit waar is door naar de ingrediënten in peperkoek te kijken en te zien of ze goed zijn voor je gezondheid.

Het wordt gemaakt van: Peperkoek wordt gemaakt met bloem, suiker, boter, eieren, bakpoeder en gemalen gember. Deze ingrediënten zijn allemaal goed voor je en kunnen je helpen gezond te blijven.

Ontstaan van ontbijtkoek

Ontbijtkoek bestaat al eeuwen in een of andere vorm, met het eerste geregistreerde recept dateert uit de jaren 1500.

Van ontbijtkoek wordt gedacht dat het zijn oorsprong vindt in Europa, hoogstwaarschijnlijk Duitsland, en werd gepopulariseerd door het sprookje van Grimm, Hans en Grietje.

Het klassieke peperkoekrecept vereist bloem, suiker, boter, eieren, bakpoeder, gemalen gember, kaneel en nootmuskaat.

Recepten voor ontbijtkoek
Ontbijtkoek is wel ontzettend lekker, maar wees je bewust van de voedingswaarde.

Is de ontbijtkoek die je in de gemiddelde supermarkt vindt onderdeel van een gezond ontbijt?

Er is geen eenduidig antwoord op deze vraag, aangezien peperkoek op veel verschillende manieren kan worden gemaakt, waarvan sommige gezonder zijn dan andere.

Over het algemeen wordt peperkoek echter niet als een gezonde ontbijtoptie beschouwd. Het bevat veel suikers en ongezonde vetten en bevat vaak weinig anders op het gebied van voedingsstoffen.

Dat gezegd hebbende, als je je eigen peperkoek maakt met volkoren meel, biologische ingrediënten en minimale suiker, kan het een relatief gezondere optie zijn dan in de winkel gekochte varianten.

Oke, maar welke stoffen, in welke hoeveelheid zitten nu precies in de gemiddelde ontbijtkoek?

Laten we peperkoek nu eens bekijken, hoe gezond is deze eigenlijk? Zoals het eerste ingrediënt dat u doorneemt wanneer u de lijst met ingrediënten bekijkt, is het element in het gebied: glucose-fructose of suiker.

Maar liefst 40% van een gemiddelde peperkoek bestaat uit suiker. Dat is absoluut een overmatige hoeveelheid suiker om je dag mee te introduceren.

De gedachte dat peperkoek veel waardevolle vezels bevat, is een idee dat veel mensen hebben. Het is een gelijk achtige fabel als dat rijstwafels bijvoorbeeld erg voedzaam zijn.

Het is echter teleurstellender om te beseffen dat dit niet zo waar is als je zou verwachten. Velen zijn verpakt met ongeveer gelijke hoeveelheden ruwvoer als witbrood.

Voedingswaarden (gemiddelde) ontbijtkoek per 100 gram

VoedingswaardenPer 100 gram
Energie1.290 kJ / 305 kcal
Vetten2 g
waarvan verzadigd0.5 g
Koolhydraten68 g
waarvan suikers40 g
Vezels3 g
Eiwitten2.5 g
Zout0.55 g

Acrylamide

Acrylamide is een verbinding die wordt gebruikt als het primaire bestanddeel van plastic.

Deze verbinding wordt over de hele wereld geproduceerd in hoeveelheden van in totaal tientallen miljoenen tonnen per jaar; het wordt bijvoorbeeld gevonden in sigarettenrook.

En je zou het misschien niet vermoeden, maar in peperkoek zat ook acrylamide. Deze verbinding kan in bepaalde concentraties mogelijk kankerverwekkende effecten hebben.

Waar moet een gezond ontbijt aan voldoen?

Een gezond ontbijt moet bestaan uit voedingsmiddelen die veel vezels, vitamines en mineralen bevatten.

Eiwitrijke voedingsmiddelen zoals eieren, Griekse yoghurt of notenpasta zijn ook belangrijk, omdat ze ervoor zorgen dat je je tot de lunch verzadigd voelt.

Vers fruit en groenten bieden essentiële voedingsstoffen en antioxidanten en moeten waar mogelijk worden opgenomen.

Naast het eten van veel vezels bij je ontbijt, is het ook verstandig om gedurende de dag langzame koolhydraten te eten.

Deze voedselkeuzes garanderen dat je tijdens de lunch nooit honger hebt, dus je blijft niet met een rommelende maag achter.

Ten slotte kunt u ook stoppen met werken voordat uw taken zijn voltooid, omdat u voedsel gebruikt dat onmiddellijk energie aan uw lichaam kan toevoegen.

Hoe kan een ontbijt koek wel gezond zijn?

Een manier om een gezondere peperkoek te maken, is door de voorverpakte, suikerachtige versies niet in de supermarkt te kopen.

Een ontbijtkoek kan gezond zijn als je de juiste ingrediënten gebruikt. Wanneer je volkoren meel, kruiden als gember en kaneel en honing in plaats van suiker gebruikt, maak je een gezondere peperkoek.

Deze ingrediënten zitten allemaal vol antioxidanten en andere gezondheid bevorderende voedingsstoffen die kunnen helpen om je lichaam gezond te houden.

Door je eigen ontbijtkoek te maken, weet je precies wat erin zit en kun je het recept naar wens aanpassen.

Enkele goede toevoegingen om verder uit te proberen zijn: zijn amandelen, pompoenpitten, rozijnen en veenbessen. Het toevoegen van deze ingrediënten kan helpen om de peperkoek meer vullend en bevredigend te maken.

Ze kunnen ook het voedingsgehalte verhogen en zorgen voor antioxidanten, vitamines en mineralen.

Een lekker recept voor gezonde ontbijtkoek
Lees hieronder welke ontbijtkoek wel gezond is en hoe je zelf gezonde ontbijtkoek kunt maken.

Zijn er dan helemaal geen gezonde ontbijtkoeken in de supermarkt?

Juist door het hoge suikergehalte in ontbijtkoek zijn er de laatste jaren steeds meer ‘lichte’ ontbijtkoeken beschikbaar. Ze worden geadverteerd met het teken ‘minder suiker’. Zijn dit eigenlijk betere opties wat suiker betreft?

Sommige hiervan zijn zeker een stuk beter voor je, maar kijk goed op de labels! Soms zit er weliswaar minder suiker in, maar nog steeds aardig wat.

Ook kan het gewoon ontbreken van gezonde stoffen ook een nadeel zijn. Je wil je lichaam of dat van je kind natuurlijk wel goed voeden.

Wat is in onze ogen een erg goede optie? Zeker ook, als je je zorgen maakt over calorieën. De Peijnenburg Zero% suiker biedt je doorgaans achttien gram vezels.

Het nadeel van de gezonde ontbijtkoeken is vaak helaas…

Een nadeel van gezonde ontbijtkoekjes is dat ze vaak minder lekker zijn dan hun ongezonde tegenhangers.

Dit komt omdat er veel ongezonde toevoegingen en smaken worden gebruikt om deze taarten smakelijker te maken, terwijl gezonde ontbijttaarten afhankelijk zijn van natuurlijke ingrediënten en smaken.

Bovendien zijn ongezonde ontbijtkoeken vaak dichter en vullender dan gezonde versies, waardoor ze meer voldoening geven voor mensen die op zoek zijn naar een snel en gemakkelijk ontbijt.

Gelukkig zijn er ook lekkere alternatieven die wel gezond zijn:

Gezonde alternatieven voor (ongezonde) ontbijtkoek

Voel je je niet verplicht om elke dag een ontbijtkoek te bakken? Gelukkig zijn er genoeg andere gezonde alternatieven om je dag mee te beginnen.

Als je jouw inname van vezels en koolhydraten wilt verhogen, kun je bijvoorbeeld havermout nemen. Deze bevat een stuk minder suiker en zorgt ook voor wat eiwitten.

Voeg eventueel wat echte honing toe voor de zoetheid. Als je wil afvallen kun je het best havermout zonder toevoegingen eten.

Goed roggebrood kan ook worden gebruikt als een goede vervanging voor peperkoek als je zin hebt in iets hartigs.

Een stevige omelet met groenten is daarnaast ook een uitstekend ontbijt voor een gezond begin van de dag.

Kies een topping die rijk is aan smaak en je zal je smaakpapillen een plezier doen en op een gezonde manier aan de slag gaan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top