natuurlijke bloedverdunners

Wat zijn natuurlijke bloedverdunners?

1. Inzicht in bloedverdunners

Hart- en vaatziekten zijn een van de meest voorkomende redenen van ziekte en sterfte in Nederland. Zo’n 400.000 mensen gebruiken hiervoor bloedverdunners, ook wel antistollingsmiddelen genoemd.

Technisch gezien is de naam bloedverdunners niet juist, omdat het bloed niet dunner wordt van deze medicatie. Het zorgt er alleen voor dat je bloed minder snel stolt.

Bloedverdunners verkregen door artsen (we noemen geen namen) worden voorgeschreven om situaties als trombose, een beroerte of een hartaanval te voorkomen.

Sommige mensen slikken hun hele leven bloedverdunners, echter hebben deze medicijnen ook negatieve bijwerkingen.

Het is daarom goed om je in te lezen in wat dik bloed precies is, hoe het veroorzaakt word, wat het teweeg brengt én wat alternatieven rondom medicatie zijn zoals natuurlijke bloedverdunners.

Zo kun je een weloverwogen keuze maken rondom wat het beste is voor jouw gezondheid. Voor deze informatie ben je hier op het juiste adres! Lees daarom vooral verder.

Let op! Stop nooit zomaar met je medicijnen. Overleg altijd met een arts of apotheker als je alternatieve oplossingen wilt gaan gebruiken.

SAMENVATTING INZICHT IN BLOEDVERDUNNERS
Bloedverdunners maken het bloed niet dunner, maar zorgen er alleen voor dat het niet gaat stollen. Daarnaast hebben deze medicijnen ook negatieve bijwerkingen.

Natuurlijke bloedverdunners

2. Wat is dik bloed?

Bloedverdunners worden ingezet omdat het bloed te dik is. Hoewel ze het bloed niet direct dunner maken voorkomen ze wel het stollen van het bloed, iets wat sneller gebeurd bij dikker bloed.

De term dik bloed wordt gebruikt wanneer er te veel rode bloedcellen in je bloed aanwezig zijn. In medische termen heb je dan te hoge hematocrietwaarden.

Hierdoor wordt het bloed dik en stroperig. Daardoor stroomt het minder makkelijk door kleine bloedvaatjes en kan het sneller samenklonteren. 

Dit verhoogt de kans op bloedstolsels in de aders en slagaders. Dit kan vervolgens weer voor verstopping verzorgen, wat erg gevaarlijk is.

2.1 Oorzaken

Nu is de vraag hoe mensen aan het te grote aantal rode bloedcellen in hun bloed komen. Allereerst kan het een reactie zijn op zuurstofgebrek. Dit kan onder andere veroorzaakt worden door zwaar roken, longziekten en hartfalen.

Ook verblijven op grote hoogte, bijvoorbeeld op een hoge berg, kan dik bloed veroorzaken. Hoewel het illegaal is maken sommige sporters hier gebruik van, omdat dik bloed ook meer zuurstof met zich meedraagt. Dit leidt tot beter prestaties bij duursporters.

Het is echter wel een hele gevaarlijke onderneming en is zeker af te raden. Daarnaast zorgt uitdroging (dehydratie) er voor dat het bloed dik en stroperig wordt.

Het kan ook zo zijn dat een ziekte het hoge aantal rode bloedcellen veroorzaakt. Deze ziekte heet Polycythaemie Vera (PV) en is een zeldzame, kwaadaardige beenmergaandoening die de aanmaak van rode bloedcellen verstoord.

2.2 Gevolgen

Natuurlijke bloedverdunner

 

Niemand wordt vrolijk van de gevolgen.

Zoals eerder genoemd kan dik bloed nare en gevaarlijke gevolgen met zich meebrengen. De bloedcirculatie in de kleinste haarvaten neemt af wanneer het bloed dikker is.

Hierdoor kun je bijvoorbeeld last krijgen van hoofdpijn, suizende oren, duizeligheid, onscherp zicht, vermoeidheid en kortademigheid.

Daarnaast zijn er grotere gevaren die op de loer liggen. Bij dikker bloed klonteren de deeltjes sneller samen waardoor je bloedpropjes en verstoppingen krijgt.

Dit zorgt weer voor een hartinfarct, beroerte, trombose en andere problemen met het hart en op neurologische gebied.

Problemen aan het hart kunnen ook andere oorzaken hebben. Tegenwoordig komt het vaak voor dat stress ook een rol speelt.  

2.3 Behandeling

Het eerste waar men vaak aan denkt bij dik bloed is antistollingsmedicatie. Op deze manier word voorkomen dat bloed samen gaat klonteren en er verstoppingen of propjes ontstaan.

Ook wordt er altijd geadviseerd een actief leven te lijden met regelmatige lichaamsbeweging.

Hoewel dit laatste advies altijd een goed idee is, is het gebruik van medicatie minder aan te raden. Het kan complicaties met zich meebrengen en op de lange termijn schadelijk zijn voor het lichaam.

SAMENVATTING WAT IS DIK BLOED?
Wanneer er teveel rode bloedcellen aanwezig zijn spreekt men van dik bloed. Dit verhoogt de kans op bloedstolsels. Het kan veroorzaakt worden door zuurstofgebrek, wat veroorzaakt kan worden door roken of longziekten en hartfalen. Dit kan vervelende gevolgen met zich mee brengen, zoals hoofdpijn, suizende oren, duizeligheid, onscherp zicht, vermoeidheid en kortademigheid. Vaak wordt hiervoor antistollingsmedicatie aangeraden. Dit kan ook complicaties met zich mee brengen.

3. Natuurlijke bloedverdunners

Het is belangrijk om in te zien dat medicatie niet de enige remedie is tegen dik bloed. Medicijnen die de bloedstolling verminderen kunnen ook de gezondheid aantasten.

Daarom is het een absolute aanrader om je te verdiepen in natuurlijke bloedverdunners. Hieronder lichten wij er een aantal toe.

3.1 Specerijen en groente & fruit

  • Specerijen
    Wanneer je zoekt naar andere natuurlijke bloedverdunners, dan kun je ook denken aan verschillende specerijen. Deze hebben, wanneer je geregeld een hogere dosis hiervan binnen krijgt, een bloed verdunnende werking die de bloedsomloop kan verbeteren. De specerijen die je hiervoor kunt gebruiken zijn: Gember, knoflook, kurkuma, cayennepeper, kaneel en ginko biloba. Al deze specerijen bevatten stoffen die gunstig zijn voor de doorstroming van het bloed.
  • Groente en fruit
    Op gebied van groenten en fruit zijn er ook twee natuurlijke bloedverdunners. Allereerst is daar verse ananas. De bromelaïne in de ananas heeft een bloed verdunnende werking wat dit een medicinale vrucht maakt. Ook uien verlagen het risico op bloedklonters. Het bevat salicylaten wat er voor zorgt dat het een natuurlijke bloedverdunner is die de kans op aderverkalking verminderd. Ook bij deze twee opties is het wel een kwestie van de hoeveelheid die je ervan opeet. Als je één ui per week eet zal, dit niet voldoende zijn. Bij deze alternatieve is dagelijks gebruik nodig om effect te merken.

3.2 Aminozuur arginine:

  • Arginine: Als het gaat om de beste natuurlijke bloedverdunners dan weten wij er ook nog wel één, namelijk het aminozuur Arginine. Natuurlijk omdat wij van aminozuren houden maar ook omdat dit wetenschappelijk onderbouwd is. Dit kun je lezen op de pagina omtrent arginine.

Daarnaast kan dit aminozuur volgens onderzoekers ook nuttig zijn bij erectiestoornissen en het verlagen van cholesterol. Bij al deze onderwerpen komt betere bloedcirculatie van pas. Je kunt aminozuren zien als een van de meest belangrijke bouwstenen van je lichaam. 

Er zijn veel verschillende soorten die je lichaam nodig heeft. Arginine, ook wel L-Arginine, is hier een van.

Dit aminozuur is betrokken bij veel stofwisselingsprocessen en is een belangrijk onderdeel bij het goed laten functioneren van ons hart- en vaten. Arginine verbeterd namelijk de doorbloeding en versterkt het immuunsysteem. (10) (11)

Arginine doet dit door de vaten te verwijden en de bloedcirculatie te verbeteren. Hierdoor kan het bloed beter door het lichaam stromen en is er minder kans op beschadiging. (12)

Arginine heeft een vergelijkbare werking van de synthetische pillen, maar is vrij van bijwerkingen. Het gebruik hiervan is daarom volledig veilig. Arginine is een supplement en kan dus gewoon net als vitamines ingenomen worden. (13)

In alle gevallen geldt: voorkomen is beter dan genezen. Pas dus goed op jezelf en je gezondheid! Weet je iets niet zeker? Raadpleeg dan altijd eerst een arts.

SAMENVATTING NATUURLIJKE BLOEDVERDUNNERS
Er is geen garantie dat natuurlijke bloedverdunners een (even goed) altenatief zijn als bloedverdunners die door artsen worden voorgeschreven. Het kan zijn dat artsen deze natuurlijke middelen ook geven, maar wij kunnen hiervan geen zekerheid geven en het zal daarnaast verschillen in de ernst van de situatie. Om deze te bepalen heeft u altijd een arts nodig. Wel hopen we jullie wat geleerd te hebben over deze middelen, zodat de kennis op het gebied van voeding en gezondheid wat verbeterd is. Die is niet bij iedereen meer top in de deze tijd van het leven. Doe ermee wat je wilt, maar voel je zeker niet verplicht om deze middelen te gebruiken!

4 gedachten over “Wat zijn natuurlijke bloedverdunners?”

  1. Pingback: Welk voedsel moet ik eten bij een cholesterol verlagend dieet?

  2. Hoi Mimi! Dit kun je het best met je zorgverlener of arts overleggen. Dit zou namelijk kunnen verschillen per persoon. Daarnaast geven wij geen persoonsgebonden medisch advies.

  3. Vergeten is dat er nog een oorzaak kan zijn voor bloedstollingsdefecten, namelijk Factor V Leiden. Veel mensen weten niet dat zijn deze zoekte hebben. Het vermelden waard.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top