Natuurlijke slaapmiddelen

Natuurlijke slaapmiddelen

Wat helpen natuurlijke slaapmiddelen voorkomen?

Slapen is belangrijk, dat weet iedereen. Echter is in slaap komen niet altijd even makkelijk voor iedereen. Iedereen heeft wel eens een drukke dag gehad, je hoofd is dan overstroomd met informatie of er is een reden waardoor je vol zit met adrenaline.

Gelukkig zijn er genoeg natuurlijke slaapmiddelen op de markt die jou kunnen helpen om in slaap te komen. Voorbeelden zijn de aminozuren gaba, theanine en tryptofaan.

Van deze drie is tryptofaan het meest vooraanstaand omdat deze ook echt 5-htp afscheid. 5-htp helpt wanneer je erg onrustig bent door bijvoorbeeld een depressie, het speelt ook een belangrijke rol in het verwerken van liefdesverdriet.

In de natuur komt het bijvoorbeeld voor in de zaden van de Griffonia simplicifolia, dit is een Afrikaanse plant. Natuurlijk slaapmiddel melatonine wordt ook door ons eigen lichaam aangemaakt, het is een hormoon die wordt aangemaakt door de pijnappelklier.

Het speelt een belangrijke rol in ons slaap-waakritme. Verderop in dit artikel ga ik dieper in op deze natuurlijke slaapmiddelen.

Natuurlijke slaapmiddelen

Een goede nachtrust is zo belangrijk voor de dag die komen gaat.

Waarom is slapen zo belangrijk

Wanneer we slapen doorlopen we een aantal verschillende stadia. Ieder stadia is uniek, het hangt af van de slaapduur maar gemiddeld doorlopen we zo’n 4 tot 6 stadia. Dit is wel altijd in dezelfde volgorde.

Het eerste stadia is de doezel of sluimerfase, je lichaam wordt dan voorbereid om in slaap te komen. Je hartslag gaat omlaag, je spieren worden ontspannen, en je lichaamstemperatuur gaat omlaag.

Het tweede stadia is de lichte slaap, je bent dan nog wel gevoelig voor omgevingsgeluiden, een hard geluid zal jou dan ook snel wakker maken. Wanneer je in het derde stadia terecht komt wordt je niet snel meer wakker van geluiden.

In het derde en vierde stadia bouwen je lichaam en je hersenen nieuwe energie op, dit is de herstelfase. Het brein verwerkt informatie en indrukken die je hebt opgedaan tijdens de dag, ook worden je organen herstelt.

Waarom slaapmiddelen gebruiken

Stel jezelf altijd de vraag “waarom wil ik slaapmiddelen gebruiken”, het is niet aan te raden om het zomaar te doen. Het beste is om in slaap te komen zoals de natuur dat heeft bepaald.

Als je structureel problemen hebt om in slaap te komen, en dit jouw dagelijkse leven belemmerd dan zijn slaapmiddelen een optie.

Kies dan als eerste optie wel voor de natuurlijke slaapmiddelen, die zijn het meest veilig.

Waarom liever geen chemische slaapmiddelen

Voorbeelden van chemische slaapmiddelen zijn midazolam, temazepam en nitrazepam. Deze middelen zijn erg verslavend en hebben ook impact op je dagelijkse leven omdat het langwerkende slaapmiddelen zijn.

Je wordt er suf en vermoeid van. Je spieren zijn slap en je hebt minder zin in seks. Ook kun je last krijgen van gewichtstoename en een katerig gevoel wanneer je wakker wordt. Auto rijden wordt gevaarlijk omdat je een gebrek aan concentratie kan krijgen.

Daarnaast lossen ze het probleem niet op, het lost alleen het symptoom op. Het werkt dus alleen op korte termijn.

Waarom je beter natuurlijke slaapmiddelen kunt nemen

Natuurlijke slaapmiddelen sluiten het beste aan bij de lichaamseigen stoffen. Dit zorgt ervoor dat je er gemakkelijker mee kunt stoppen en de kans op bijwerkingen minder zijn.

Het is nogmaals belangrijk om te weten dat je ook niet afhankelijk moet worden van deze natuurlijke middelen. Je kunt deze slaapmiddelen zonder recept verkrijgen, dit zegt natuurlijk ook al heel veel over de veiligheid.

Over het algemeen zijn het slaapmiddelen zonder bijwerkingen.

Slaapmiddelen

Tryptofaan

Tryptofaan is een belangrijk aminozuur voor ons lichaam die alleen uit voeding gehaald kan worden. Het is één van de beste natuurlijke slaapmiddelen.

Het zorgt voor de aanmaak van melatonine, serotonine en nicotinezuur. Nicotinezuur is een vitamine. Al deze stoffen hebben invloed natuurlijke processen, zoals seksuele gevoelens, eetlust, emotie en het onderwerp van dit artikel “slaap”.

Tryptofaan is verkrijgbaar als supplementen en komt voor in sojabonen, Parmezaanse kaas, sesamzaad, zonnebloempitten, varkensvlees, kip en kalkoen, rundvlees, zalm, lamsbout, baars, eieren, melk, witte rijst, aardappelen en bananen.

Waarbij het in sojabonen het meeste voorkomt, maar liefst 0,59 gram per 100 gram. In een banaan is dit 0,01 gram.

Tryptofaan is de voorloopstof van 5-htp, wat onder andere bijdraagt aan de vermindering van eetstoornissen, slapeloosheid en nachtmerries, jetlags en ADHD.

Gaba

Gaba is de afkorting van Gamma-aminoboterzuur, het is een neurotransmitter in het menselijke lichaam. Het wordt ook door ons eigen lichaam aangemaakt. Het komt voor in broccoli, spinazie, vette vis, bananen, verse zaden, noten, aardappelen, uien en scharreleieren.

De belangrijkste functie van Gaba is om de activiteiten van het zenuwstelsel te verminderen, dit zal dus uiteindelijk ook bijdragen aan een betere nachtrust.

Als we ouder worden maken we minder Gaba aan, dit verklaard ook waarom mensen vaak minder goed slapen als ze wat ouder zijn.

Een te kort zorgt voor een gedachtegang die maar niet wil stoppen, ook kunnen spieren minder goed ontspannen.

Gaba is net als Tryptofaan ook verkrijgbaar als supplement.

Theanine

Het ”gamma-ethylamino-L-glutaminezuur” Theanine komt voor in de bladeren van thee. De meeste hoeveelheid is te vinden in witte thee, en daarna in groene thee. Het komt het minste voor in zwarte thee.

Het geeft een ontspannend gevoel, zorgt voor meer focus. Daarnaast verlicht het stress en angst, welke de nachtrust kunnen verstoren. Het verbeterd de bloeddrukregeling en de nachtrust.

Ook is theanine verkrijgbaar als supplement, in poedervorm en capsules.

Melatonine

Het meest gebruikte slaapmiddel is misschien wel melatonine, het is een lichaamseigen stof die wordt aangemaakt door de pijnappelklier en het komt ook voort uit de 5-htp, die wordt aangemaakt door tryptofaan.

Het is een belangrijke stof voor het slaap-waakritme. Vaak wordt melatonine ook gebruikt voor kinderen die druk zijn en niet in slaap kunnen komen, en voor mensen die vaak reizen en een jetlag hebben.

In het geval van een jetlag wordt het wel aangeraden om het alleen te gebruiken bij een tijdsverschil van 5 uren. Melatonine helpt dan bij het verlichten van de ervaringen van een jetlag.

Blauwlicht, wat bijvoorbeeld uit telefoons, tv en computerschermen komt verminderd de aanmaak van melatonine. Dit kan het opwekken van de slaap tegen gaan.

Je kunt dit melatonine in dit geval het beste 1 tot 2 uren voor het slapen gaan innemen. Pas wel op dat je in deze uren niet gaat autorijden.

Wat zijn de bijwerkingen van melatoninesupplementen als deze er al zijn?

Valeriaan

Een natuurlijk slaapmiddel wat ik nog niet had genoemd was Valeriaan. Het is een kruid dat een rustgevende werking heeft. Valeriaan is goed te gebruiken wanneer je nerveus bent, last van spanning en stress hebt en slapeloosheid.

Het is verkrijgbaar als supplement, maar er bestaat ook Valeriaan thee. Pure Valeriaan is een kruidenplant uit de Caprifoliaceae familie. De werkende stof komt voor in wortelstok van de plant.

Omdat het ook als thee gedronken kan worden is het belangrijk om te weten dat het niet geschikt is voor kinderen onder de vijf jaar.

Denk altijd goed na over het gebruik van middelen die de slaap verbeteren, ga ze pas gebruiken wanneer je structureel last hebt van slaapproblemen. En ga voor jezelf waarom jij slecht slaapt, neem eventueel contact op met een arts.

De Conclusie

Het is belangrijk om te weten dat dit slechts een kleine greep is uit de beschikbare slaapmiddelen. De genoemde slaapmiddelen kunnen bestempeld worden als niet verslavende slaapmiddelen.

Maar pas natuurlijk altijd op, want ieder lichaam is uniek. De genoemde chemische slaapmiddelen geven wel een grotere kans op verslaving. Ook is de kans op bijwerkingen hoger en zijn ze vaak alleen een symptoom bestrijder.

Alle genoemde natuurlijke slaapmiddelen zijn verkrijgbaar zonder recept.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top