Wat is L-carnitine?

Vitamines zijn voedingsstoffen, die niet door ons lichaam zelf aangemaakt kunnen worden, maar die we absoluut nodig hebben voor een goede gezondheid.

Vroeger noemde men L-carnitine nog een vitamine. Tegenwoordig noemt men het een halfvitamine, omdat we weten, dat ons lichaam carnitine wél zelf aan kan maken.

Carnitine is aanwezig in alle weefsels in het lichaam en in moedermelk. Omdat pasgeboren baby’s zelf amper of geen carnitine aanmaken, wordt de stof ook toegevoegd aan babyvoeding.

Niet al te lang na de geboorte kunnen ook de allerkleinsten carnitine aanmaken uit de aminozuren methionine en lysine.

Kernvoordelen carnitine

  • Fungeert als een natuurlijke fatburner
  • Antioxiderende werking op bloedvaten en het hart
  • Positief effect op kinderen met autisme

Wat doet L-carnitine?

L-carnitine werking

Carnitine is van groot belang bij het energiemetabolisme. Het is een uitstekend afslankmiddel en heeft ook wel de naam van een natuurlijke ‘fatburner’.

L-carnitine is nodig voor het transporteren van vetzuren naar de mitochondrien, de onderdelen van cellen die voor de productie van energie zorgen.

Daarnaast is deze halfvitamine een antioxidant met een beschermende werking op de bloedvaten en het hart.

Bij een tekort aan carnitine ontstaan er problemen bij de verbranding van vetzuren. Dit kan gewichtstoename en vermoeidheid tot gevolg hebben.

Carnitine als fatburner

Met regelmatige sportieve activiteit kan carnitine prima dienen als middel om de vetverbranding te versnellen. (1) Carnitine zet vetzuren om in energie.

In het bijzonder zijn spier- en hersencellen gevoelig voor een carnitine tekort. Daarom kan een gezond niveau in combinatie met sport ook leiden tot minder vet in het lichaam.

Carnitine & autisme

 Uit onderzoek bleek dat kinderen met autisme vaak aan een tekort leiden van L-carnitine. (2) Dit betekent dat de omzetting van vetzuren in het lichaam van deze kinderen niet goed werkte.

Dit kan gevolgen hebben voor de hersen- en spiercellen. Het extra innemen van carnitine in de vorm van supplement bleek een positief effect te hebben op een groep kinderen met autisme. (3)

Voeding

l carnitine voeding

Carnitine zit vooral in dierlijke producten, zoals zuivel, vis en rood vlees. Vegetariërs en veganisten kunnen daarom baat hebben bij een carnitine supplement.

Tevens kan een supplement gewenst zijn bij o.a. een bepaald type stofwisselingsziekte en nierfalen. Maar ook sporters die een (streng) dieet volgen en niet voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen kunnen carnitine (en/of andere supplementen) als supplement nodig hebben.

Inname van deze supplementen dient in deze gevallen altijd te gebeuren onder medische supervisie.

De L- in L-carnitine

Zoals je op onze hoofdpagina kunt lezen maakt de L- voor de naam van een betreffende stof de stof niet ineens een andere stof. Het betekent dat dit deel van de stof opgenomen kan worden door het lichaam.

We onderscheiden L- en D- varianten. D- varianten zijn niet bruikbaar voor het lichaam en worden daarom niet opgenomen.

Scroll naar top