betekenis van knoflook

Knoflook

Is knoflook zo gezond, waar komt het eigenlijk vandaag en hoe kweek je het zelf?

Knoflook is een soort groente die wordt gebruikt bij het koken, maar ook vaak gezien wordt als kruid. Het heeft een sterke smaak en wordt gebruikt om smaak aan gerechten toe te voegen.

Knoflook heeft echter meer eigenschappen en ook gezondheidsvoordelen, die we in dit artikel zullen bespreken.

Wat is knoflook

Knoflook is een plant uit de leliefamilie, met een bol die als voedsel wordt gebruikt. Het is een bolgewas dat tot 1,2 meter hoog wordt. Knoflook wordt al lang gebruikt voor zowel culinaire als medicinale doeleinden.

Er wordt aangenomen dat het hartaandoeningen en kanker helpt voorkomen en het immuunsysteem stimuleert. Van knoflook wordt ook aangenomen dat het de bloedcirculatie verbetert en de bloeddruk verlaagt.

Knoflook is een plant die over de hele wereld wordt gekweekt. Het wordt in veel verschillende gerechten gebruikt vanwege de smaak en gezondheidsvoordelen.

Knoflook groeit het beste in warme klimaten waar de grond vruchtbaar en goed gedraineerd is.

Oorsprong

Knoflook is een plant waarvan wordt aangenomen dat deze afkomstig is uit Centraal-Azië.

Men denkt dat het eeuwenlang door mensen in deze regio als voedsel en als medicijn is gebruikt. Knoflook wordt nu over de hele wereld verbouwd en wordt gewaardeerd om zijn smaakvolle bollen, die zowel rauw als gekookt kunnen worden gegeten.

Verschillende soorten knoflook

Knoflook (Allium sativum) is een soort in het uiengeslacht Allium. Het is een bolgewas met een hoge stengel en brede bladeren. Knoflook groeit in veel delen van de wereld en wordt gebruikt bij het koken, als medicijn en als natuurlijk bestrijdingsmiddel.

Er zijn veel verschillende soorten knoflook, maar de meest voorkomende zijn witte knoflook, rode knoflook en zwarte knoflook.

Meest gegeten soort in Nederland

De knoflook die in Nederland het meest wordt geconsumeerd is witte knoflook. Deze knoflooksoort wordt vaak rauw gegeten, als onderdeel van een gerecht of salade.

Het heeft een mildere smaak dan andere soorten knoflook en veroorzaakt minder snel een slechte adem.

Hoe gezond is knoflook?
Knoflook is ontzetten lekker en onmisbaar in sommige gerechten, maar is het ook gezond?

Is knoflook gezond?

Van knoflook wordt al lang gedacht dat het verschillende gezondheidsvoordelen heeft, waaronder het verminderen van het risico op hartaandoeningen en kanker.

Sommige voorlopige onderzoeken hebben gesuggereerd dat knoflook ook kan helpen de symptomen van artritis te verminderen en de geheugenfunctie te verbeteren.

Knoflook bevat veel antioxidanten, die de cellen kunnen helpen beschermen tegen schade. Het bevat ook verbindingen die kunnen helpen de bloeddruk en het cholesterolgehalte te verlagen.

Bloeddruk

Een van de manieren waarop het wordt gebruikt, is om de bloeddruk te verlagen. Het actieve ingrediënt in knoflook, allicine, ontspant de bloedvaten en laat het bloed vrijer stromen.

Dit vermindert de belasting van het hart en verlaagt de bloeddruk. Knoflook is een veilige en natuurlijke manier om de bloeddruk te verlagen en het kan ook andere gezondheidsvoordelen hebben. (B)

Knoflook lijkt goed te werken om de bloeddruk van een persoon te verlagen voor mensen die lijden aan hypertensie. In sommige gevallen kunnen supplementen zelfs effectiever zijn in vergelijking met reguliere medicijnen.

Onderzoekers hebben ontdekt dat knoflooksupplementen de bloeddruk kunnen beïnvloeden en de systolische en diastolische bloeddruk in rust kunnen verlagen bij mensen met de diagnose hoge bloeddruk. (B) (B)

Een studie van maar liefst 1.500 mg gerijpt knoflookextract resulteerde in een gezondheidstoestand die vergelijkbaar was met Atenolol (een regulier medicijn) in de loop van 24 weken. (B)

Lees meer over voeding die de bloeddruk verlaagd>>

Cholesterol

In een aantal onderzoeken is aangetoond dat knoflook zowel het totale als het LDL-cholesterol verlaagt

Het mechanisme waarmee knoflook cholesterol verlaagt is niet helemaal duidelijk, maar men denkt dat de actieve ingrediënten in knoflook helpen om de hoeveelheid cholesterol die door de lever wordt geproduceerd te verminderen en ook om de afbraak van cholesterol in het lichaam te bevorderen. (B)

Knoflook kan ook antioxiderende eigenschappen hebben die helpen beschermen tegen de schade veroorzaakt door cholesteroloxidatie. (B)

Knoflooksupplementen verminderen over het algemeen het totale en LDL-cholesterol, vooral bij personen met een hoog cholesterolgehalte. HDL-cholesterol en triglyceriden lijken niet te worden beïnvloed. (B)

Immuun functie en het koud hebben

Knoflook is een plant uit de uienfamilie die al eeuwenlang medicinaal wordt gebruikt. Een van de belangrijkste medicinale toepassingen van knoflook is het versterken van het immuunsysteem.

Van knoflooksupplementen wordt gedacht dat ze dit doen door het aantal witte bloedcellen te verhogen, die belangrijk zijn voor het bestrijden van infecties.

Bovendien bevat knoflook veel antioxidanten, die cellen helpen beschermen tegen schade.

Een grootschalig onderzoek vond dagelijks een dramatische afname van verkoudheidssymptomen door het consumeren van een knoflooksupplement. (B)

Ookal zijn er meerdere grote wetenschappelijke studies gewenst, probeer knoflook aan uw dieet toe te voegen als u regelmatig verkouden bent. Zeker het proberen waard!

Houdt er rekening meer dat het altijd verstandig is om te praten met een arts of zorgverlener alvorens zelf besluiten te nemen.

Wanneer je advies wilt over voeding kun je bijvoorbeeld met een orthomoleculair diëtist contact opnemen.

Voedingswaarde van knoflook

Hoeveel knoflook heb je per dag nodig (of wat zou ideaal zijn)

Het is een gezonde aanvulling op elk dieet en kan op verschillende manieren worden geconsumeerd. De gemiddelde persoon heeft ongeveer 1-2 teentjes per dag nodig, volgens sommige onderzoeken.

Echter is dit het meest ideale scenario en komt het gros van de Nederlanders hier niet in. Dit in tegenstelling tot Zuid-Europese landen, die hier wel gemakkelijk aan komen.

Maar wij hebben dan ook weer veel voedselbronnen die we dagelijks of wekelijks gebruiken en die voor hun relatief onbekend zijn.

Het is dus geen ramp als je niet aan 1-2 teentjes per dag komt.

Wat is Knoflook allergie

Knoflookallergie is een aandoening die kan optreden bij mensen die allergisch zijn voor knoflook. Knoflook bevat een stof genaamd alliin, die wordt afgebroken tot allicine wanneer knoflook wordt gehakt of geplet.

Allicine is verantwoordelijk voor de karakteristieke geur van knoflook. Sommige mensen kunnen allergisch zijn voor allicine en kunnen symptomen krijgen zoals huiduitslag, jeuk, zwelling en ademhalingsmoeilijkheden na het eten van knoflook.

Knoflook toevoegen aan het eten is erg lekker, hieronder wordt er meer over verteld.

Het gebruik van knoflook in de keuken

Deze uiensoort wordt al eeuwenlang gebruikt in de keuken en zou oorspronkelijk uit Azië komen. Het is een smaakvol, scherp kruid dat zowel vers als gedroogd kan worden gebruikt.

Knoflook is populair in de Italiaanse, Spaanse en Franse keuken en wordt gebruikt in gerechten zoals lookbrood, knoflooksoep en knoflookkip. Het wordt ook gebruikt in kruidenmelanges zoals Herbes de Provence.

De mensen in Zuid-Europa eten veel meer knoflook dan wij en ze zeggen dat tot 4 tenen per dag erg gezond voor je is! Hier komen sommige Nederlanders nog niet per week aan.. En daarom kunnen supplementen soms wenselijk zijn.

De smaak van knoflook

Deze uiensoort is er in veel verschillende smaken, afhankelijk van de variëteit. De meest voorkomende knoflooksoort is witte knoflook, die een mildere smaak heeft dan andere soorten.

Zwarte knoflook, gemaakt van witte knoflook die lang geroosterd is, heeft een zoete, rokerige smaak. Olifantenknoflook is een knoflooksoort die erg groot is en een milde smaak heeft. Rocambole knoflook is een knoflooksoort die pittig is en een sterke smaak heeft.

Rode knoflook heeft een smaak die zowel zoet als hartig is. Het wordt vaak gebruikt in de Italiaanse en Indiase keuken, waar het een diepte van smaak aan gerechten kan toevoegen. Deze soort wordt soms ook geroosterd om het een nootachtige smaak te geven.

Knoflook bewaren

Knoflook kan meestal ongeveer twee maanden worden bewaard, maar het kan tot zes maanden meegaan als het in de vriezer wordt bewaard.

De smaak en voedingswaarde van knoflook beginnen na een paar maanden af te nemen, dus je kunt het het beste tegen die tijd opgebruiken. Knoflook is een goede bron van vitamine B6, mangaan en antioxidanten.

Het heeft ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen, waardoor het gunstig is voor uw gezondheid.

Knoflook invriezen

Het kan tot twee maanden in de koelkast of zes maanden in de vriezer blijven. Bij het invriezen is het belangrijk om de knoflook in kleine stukjes te hakken zodat deze snel en gelijkmatig kan invriezen.

Knoflook kan ook op die manier worden gedroogd en bewaard, maar zal na verloop van tijd zijn smaak verliezen.

Knoflook zelf kweken
Je kunt het natuurlijk ook zelf telen en oogsten, lees hieronder wat bruikbare tips!

Knoflook zelf kweken

Knoflook is een bolgewas dat deel uitmaakt van de leliefamilie. Het wordt in veel delen van de wereld verbouwd en wordt al eeuwenlang voor culinaire en medicinale doeleinden gebruikt.

Je kan het echter ook goed zelf kweken en wij geven je daarbij graag wat tips:

Wanneer kun je knoflook het best planten?

Knoflook kan in de herfst of het vroege voorjaar worden geplant. De beste tijd om knoflook te planten is afhankelijk van het klimaat en het soort knoflook.

De meeste hardnekknoflookvariëteiten moeten in de herfst worden geplant, terwijl de meeste knoflookvariëteiten met een zachte hals in de lente kunnen worden geplant.

Over het algemeen geldt: De beste tijd om knoflook te planten is in de herfst, wanneer de grond koeler is. Knoflookbollen worden groter als ze in de herfst worden geplant.

Hoe moet je knoflook zaaien?

Knoflook kan worden gekweekt uit kruidnagel, ofwel in de grond geplant of in potten begonnen en later buiten getransplanteerd.

Wanneer u knoflook in de grond plant, zorg er dan voor dat u de grond losmaakt met een schop en plaats de teentjes vervolgens 10-15cm uit elkaar en 5-8 inch diep met het puntige uiteinde naar boven. Bedekken met aarde en daarna goed water geven.

Knoflook heeft constant vocht nodig, maar ook een goede afvoer, dus het is belangrijk om niet te veel water te geven.

Waar groeit knoflook het best

Knoflook groeit het beste in gematigde klimaten met goed doorlatende grond. De bollen moeten in de herfst worden geplant en zullen de volgende zomer rijpen. Knoflook staat het liefst op een zonnige standplaats maar verdraagt wel wat schaduw.

Kan de plant overwinteren?

Het is een winterharde vaste plant die in veel klimaten kan overwinteren. In gebieden met strenge winters zullen de planten tot op de grond afsterven, maar in het voorjaar weer verschijnen.

In mildere klimaten kan knoflook de hele winter groen blijven en bloemen en zaden produceren.

De plant knippen

De knoflookplant wordt met een scherp mes gesneden om de bol van de steel te verwijderen. De bol wordt vervolgens gewassen en gedroogd voordat hij klaar is om te worden gebruikt bij het koken.

Knoflookbollen worden gebruikt om smaak aan voedsel toe te voegen en er wordt ook gedacht dat ze geneeskrachtige eigenschappen hebben.

Wanneer oogsten

In Nederland kan in de late zomer en vroege herfst knoflook worden geoogst.

De bollen zijn klaar om geoogst te worden als de bladeren zijn afgestorven en de schil van de kruidnagel droog is.

De kruidnagels moeten stevig zijn en vrij van vlekken.

Verzorging van de plant

De plant wordt ongeveer 2 voet lang en produceert knoflookbollen die in de late zomer kunnen worden geoogst.

Knoflook heeft goed doorlatende grond nodig en moet elke 4-6 weken worden bemest met een uitgebalanceerde meststof.

Scroll naar top