Dopamine verhogen

Hoe kun je je dopamine aanmaak verhogen?

Hoe kun je snel je dopamine aanmaak verhogen?

1. Iedereen aan de dope!

Dopamine is een hele bijzondere stof in ons lichaam. Een neurotransmitter die heel veel invloed heeft op ons dagelijks leven. 

Neurotransmitters brengen als het ware informatie over van de ene zenuwcel naar de andere. 

Dopamine geeft ons een lekker en positief gevoel. We voelen ons er gelukkig en tevreden door. 

Om deze reden staat dopamine ook wel bekend als het “gelukshormoon”. Het is ons biologische beloningssysteem en daarom kan het belangrijk zijn om de aanmaak van dopamine te verhogen.

1.1 Gevaren die op de loer liggen bij te weinig dopamine in het lichaam

 • Vermoeidheid
 • Somberheid
 • Negativiteit zien en uitstralen
 • Een licht gevoel in je hoofd
 • Emoties minder goed onder controle kunnen houden
 • Lastiger vooruit kunnen denken
 • Zin hebben in zoetigheid
 • Moeite hebben met het krijgen van een orgasme
 • Minder zin in seks
 • Gewrichtspijn
 • Trillende handen of een trillend oog hebben
 • Diarree
 • Onrustig gevoel

1.2 Korte lijst (preview) met dingen die je kunt om meer dopamine aan te maken

 • Sporten
 • Bepaalde voeding eten
 • Bepaalde supplementen nemen
 • Koffie
 • Seksueel contact
 • Muziek luisteren
 • Meditatie, yoga & mindfulness
 • Voldoende slapen

Verder in dit artikel wordt dieper ingegaan op deze onderwerpen.

2. Dopamine aanmaken

Het zou heerlijk zijn als we de werking van dit stofje constant zouden voelen. Dit is echter niet zo omdat je lichaam soms uitgeput raakt en niet contant dopamine aanmaakt.

Wel kun je je lichaam een handje helpen om de niveaus van dopamine te verhogen.

Het geluksgevoel als gevolg van dopamine aanmaken door het lichaam wordt veroorzaakt door verschillende aanleidingen. Voorbeelden hiervan zijn onder ander eten, seks, sporten, drugs of andere manieren van juiste stimulatie.

Verder zijn er ook voedingsbronnen met stoffen erin zoals aminozuren, die de dopamine-aanmaak in het lichaam stimuleren. Op het gebied van aminozuren zijn dit fenylalanine en tyrosine.

Dopamine neurotransmitter heeft veel belangrijke functies. Bij hersenen in goede gezondheid bevinden zich grote hoeveelheden dopamine.

Hierdoor worden ongewenste bewegingen onderdrukt en kunnen gewenste bewegingen soepel worden uitgevoerd.

We zullen je nu meenemen in verschillende manieren om de dopamine voorraden in je lichaam te prikkelen

Dopamine verhogen

3. Let op je voeding en eet veel eiwitten!

Het eten van eiwitten is goed voor de dopamine aanmaak in het lichaam. Dit komt omdat eiwitten zijn opgebouwd uit veel verschillende aminozuren.

Er zijn meer dan 20 verschillende proteinogene aminozuren. Dit zijn aminozuren die voortkomen uit eiwitten. Dit betekent dat je lichaam deze uit eiwitrijke voeding kan halen.

Meerdere aminozuren spelen een rol bij de aanmaak van dopamine, maar het aminozuur tyrosine speelt hier een cruciale rol in. Wanneer je veel van dit aminozuur binnen krijgt zal dit de aanmaak van dopamine in het lichaam verhogen.

Enzymen in het lichaam zijn in staat tyrosine in dopamine om te zetten, daarom is een hoog/voldoende tyrosinegehalte belangrijk voor de productie van dopamine.

In het lichaam kan Tyrosine worden aangemaakt uit een ander aminozuur, dat Fenylalanine wordt genoemd. (7)

Tyrosine en Fenylalanine komen beide in bepaalde producten voor. Zo zijn beide aminozuren te vinden in eiwitrijke voeding als kalkoen, eieren, rundvlees, soja, peulvruchten en zuivel. (8)

Verschillende studies tonen aan dat het verhogen van het dopamine gehalte in het lichaam kan worden bevorderd door Tyrosine en Fenylalanine, dit zorgt ervoor dat onder andere het denkvermogen en het geheugen kan verbeteren. Het triggert echter ook het belonings- en pleziercentra, wat positieve emoties stimuleert. (7) (9) (10)

Aan de keer zijde is het zo dat wanneer Tyrosine en Fenylalanine in het lichaam onvoldoende aanwezig zijn, dat dit een negatief effectief heeft op het dopaminegehalte en dat het zelfs uitgeput kan raken. (11)

Ondanks dat deze verschillende studies aantonen dat lage en extreem hoge innames van deze aminozuren de dopaminegehalten in het lichaam kunnen beïnvloeden, is het nog onbekend of normale hoeveelheden afkomstig uit dagelijks voeding (met eiwitten) voldoende impact hebben voor het substantieel verhogen van de dopaminegehalten in het lichaam.

SAMENVATTING EET VEEL EIWITTEN
Tyrosine en Fenylalanine zijn twee aminozuren die de dopaminegehalten in het lichaam kunnen verhogen. Ze kunnen verkregen worden uit supplementen of eiwitrijke voedingsmiddelen.

Dopamine supplement

4. Muziek als middel om je dopamine te verhogen

4.1 Je dopamine verhogen? Luister naar muziek

Je dopamine verhogen op een eenvoudige manier, doe je door te luisteren naar muziek. Dat kun tegenwoordig met behulp van je smartphone overal doen, zonder dat je je omgeving stoort.

Muziek heeft namelijk een positieve invloed op onze hersenen, waardoor het ons kalmeert, onze pijn vermindert en natuurlijk helpt bij het dopamine aanmaken.

Neuropsycholoog Erik Schreder geeft aan dat dit komt doordat muziek in staat is om door te dringen tot de kern van ons brein. Dit gebeurd niet alleen wanneer we naar muziek luisteren, maar ook wanneer we zelf een instrument bespelen.

Een hoog niveau van dopamine krijg je dus door het luisteren naar je favoriete muziek in elke genre of het zelf bespelen van een klassiek instrument.

Zorg daarom dat je een Youtube playlist met je favoriete muziek hebt of volg bijvoorbeeld op Spotify de Curaçouse artiest Mako. Zijn discografie bevat zowel klassieke muziek van o.a. Bach alsook meer moderne muziekstukken. Hierdoor kun je afhankelijk van je stemming, gemakkelijk switchen tussen de verschillende stijlen om van een laag niveau van dopamine af te komen.

4.2 Krijg meer dopamine in je lichaam door te dansen en zingen

Wanneer je eenmaal je feel good playlist af hebt, heb je gelijk ook muziek waarop je lekker kan dansen en meezingen. Je dopamine bootsen tijdens het afspelen van je nummers wordt trouwens nog leuker door de liedteksten van te voren in te studeren en bijbehorende danspasjes te bedenken.

Je hoeft het niet perfect te doen, zolang je er maar plezier aan beleefd. Daarmee geef je reeds een positieve prikkel aan je brein om meer dopamine aan te maken.

Als extraatje kun je je gezinsleden betrekken bij je optreden, zodat het gevoel van saamhorigheid je te laag niveau van dopamine ook verhelpt.

4.3 Je dopamine aanmaken? Luister naar bineaural beats

Een Bineaural beat is het verschil in tonen die je brein “hoort” wanneer de toon die in het linkeroor wordt afgespeeld anders is dan dat van je rechter oor. Met behulp van deze technologie is dopamine aanmaak stimuleren een koud kunstje.

Er bestaan namelijk bineaural beats die specifiek gericht zijn op het dopamine verhogen. Je dopamine natuurlijk verhogen doe je onder meer door te luisteren naar deze video. Wil je een kortere sessie doen dan heb je beslist wat aan deze bineaural beats video.

meer dopamine aanmaken door muziek te luisteren
Muziek luisteren is dus echt goed voor je! Maar er is meer, lees snel verder!

5. Dopamine aanmaken met behulp van mindfullness

5.1 Je dopamine verhogen met Meditatie en yoga

Een hoog niveau aan dopamine geeft je een super goed gevoel. Dit krijg je door te mediteren, mindfulness en of aan yoga te doen. Meditatie helpt je om zowel je stress te verminderen als om een evenwichtere geestelijke gesteldheid te krijgen.

Dit helpt bij het dopamine aanmaken omdat je er een lekker ontspannen gevoel door krijgt. Door tegelijkertijd aan yoga te doen kun je zelfs je dopamine boosten met 65 procent. Vooral de Nidra yoga is hiervoor uitermate geschikt.

5.2 Balanceer je eerste chakra om dopamine aan te maken

Chakra’s zijn energievelden op je lichaam. Ze distribueren energie door je lichaam waardoor bepaalde functies beter werken, je fit, vitaal en in balans bent. Er zijn zeven hoofd chakra’s waarvan de eerste gerelateerd wordt aan dopamine.

Deze mulhadhara chakra wordt ook wel de wortelchakra genoemd en is rood van kleur. Wanneer het in balans is voel je je onder andere geaard, veilig en dapper terwijl je ook over veel levenslust beschikt. Is het uit balans dan is het omgekeerde het geval, hetgeen tot een verminderde aanmaak van dopamine kan leiden.

Er zijn verschillende manieren waarop je een blokkade in deze chakra kunt opheffen, waarvan het dragen van edelstenen, meditatie, het toepassen van aromatherapie en reiki de bekendste zijn. Je kunt hier meer daarover lezen. Of doe een
chakra heling sessie en ervaar het verschil!

6. Dopamine verhogen door in actie te komen

6.1 Je dopamine natuurlijk verhogen door een gezelschapsspel te spelen

Je kunt dopamine aanmaken door te gokken, omdat je elke keer dat je wint je beloningscentrum geactiveert raakt. Dit zorgt er voor dat je barst van het geluk en constant op zoek zal gaan naar deze trill.

Het is echter af te raden om op deze wijze je te laag dopamine niveau te verwerven, omdat de verslaving dan op de loer ligt. Je kunt echter wel voor deze piek aan dopamine gaan door te kiezen voor het spelen van gezelschapsspelletjescompetitief karakter met je dierbaren.

6.2 De voordelen van dopamine ervaren? Doe dan aan sport!

Wellicht heb je al eerder ervaren dat je je super tevreden voelt, nadat je gesport hebt. Vooral als je bijvoorbeeld er eindelijk in geslaagd bent om moeiteloos een zwaarder gewicht te heffen, raak je gemotiveert om tijdens je volgende training hetzelfde resultaat te behalen. Je dopamine aanmaak stimuleren gebeurd ook wanneer en langere afstand dan je dacht aan te kunnen, hebt afgelegd.

Sporten maakt namelijk calcium in je hersenen vrij, wat voor het verkrijgen van een hoog niveau van dopamine zorgt. Trek daarom je sportkleding aan om een blokje te gaan lopen, wandelen of zwemmen. Je kunt natuurlijk ook gewoon thuis sporten.

Misschien kom je er weer achter waarom je het als kind leuk vond om touwtje te springen of te hoelahoepen. Schaf zelf fitness video’s aan of laat je lijf dopamine aanmaken door onder andere deze online workout.

Zet tijdens het trainen ook nog je favoriete muziek op, zodat je nog meer dopamine in je lichaam produceert. Je dopamine verhogen lukt ook goed buiten in de zon, dus zoek die gerust eens bewust op.

hoe kun je meer dopamine aanmaken
Je hoeft dit natuurlijk niet direct te kunnen, maar sporten en mindfulness vullen wel degelijk je dopamine aan!

7. Een te laag niveau van dopamine verhogen met rust en lichamelijk contact

7.1 Dopamine verhogen door te slapen

Soms moet je gewoon naar je lichaam luisteren. Dat houdt in dat je het jezelf niet kwalijk neemt wanneer je eerder naar bed gaat dan je gewend bent. Tijdens het slapen herstelt je lichaam zich, terwijl je ondertussen voorkomt dat je dopamine gehalte vermindert. Dit zorgt er voor dat er meer dopamine in je lichaam is op het moment dat je wakker wordt, wat je een fittere start van de dag garandeert.

Garandeer jezelf een goede nachtrust door:
– op een vast tijdsstip naar bed te gaan;
– een warm bad te nemen voor het slapen gaan;
– je in te smeren met je favoriete crème;
– je slaapplek opgeruimd en donker te houden;
– geen cafeïne en zwaar voedsel acht uren voordat je gaat slapen te gebruiken; en een uur van te voren je televisie, pc en smarphone uit te doen.

7.2 Meer dopamine aanmaken door lichamelijk contact

Naast deze tips kun je ook je dopamine verhogen door verliefd te raken, te vrijen met je partner, een massage te onder gaan, je huisdier te aaien en te knuffelen met je kind. Dit type aanraking helpt je dopamine boosten, vanwege het feit dat je hersenen er een dopamine aanmaken signaal in herkennen. Vandaar dat je je door deze handelingen gelukkiger voelt.

rust en lichamelijk contact zijn ook belangrijk voor het aanvullen van dopamine
Rust en lichamelijk contact zijn ook belangrijk voor een gezonde dopamine spiegel.

8. Voedingsmiddelen voor een hogere aanmaak van dopamine

Als u meer dopamine wilt aanmaken met voedsel, is het tijd om uw dieet te verbreden. Een nieuwe studie toont aan dat er verschillende voedingsmiddelen zijn die het genotshormoon dopamine in het menselijk lichaam vrijmaken.  Bovendien zijn deze voedingsmiddelen ook nog eens goed voor je!

Bananen

De consumptie van bananen levert vitamine B6 op, wat belangrijk is voor de aanmaak van dopamine, en is ook een bron van tyrosine. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond hoe bananen dopamine bevatten, vooral in de schil van de banaan. (B)
 

Pure chocolade

Pure chocolade eten heeft twee positieve effecten. De eerste is de afgifte van serotonine in het lichaam. Ten tweede bevatten ze minuscule hoeveelheden van een specifiek ingrediënt, fenylethylamine genaamd, dat je hersencellen stimuleert om dopamine af te geven, legt onderzoek van Georgia Health Sciences University uit. (B)

Melk en zuivel

Zoals alle zuivelproducten zijn kaas, melk en yoghurt allemaal uitstekende bronnen van tyrosine, wat betekent dat ze je kunnen helpen de productie van dopamine te stimuleren.

Noten en zaden

Om dopamine te maken, moet je lichaam een aminozuur afbreken dat bekend staat als tyrosine, dat overvloedig aanwezig is in noten zoals amandelen en walnoten, en zaden zoals lijnzaad. Als je er overdag een handvol van eet, kun je je dopaminegehalte verhogen en je aanzienlijk helpen.

Zalm

Zalm is een van de dichtste bronnen van magere eiwitten. Het levert een schat aan voedingsstoffen, waaronder veel van het soort dat nodig is voor de productie van dopamine.

Sommige medische onderzoeken hebben ontdekt dat een dieet dat rijk is aan omega-3-vetzuren het risico op depressie en de ziekte van Parkinson, die in termen van dopamine gerelateerd zijn aan deze ziekte, kan verminderen. (B)

Dierlijke producten

De aminozuren die worden aangetroffen in voedingsmiddelen zoals kip, vis en garnalen zijn allemaal rijk aan tyrosine, volgens het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA). 

Dit betekent dat het verhogen van niet-vegetarische voedselconsumptie een Gaetanienne-methode kan zijn om uw dopaminegehalte te verhogen.

Koffie

Dranken die cafeïne bevatten, kunnen de alertheid van de hersenen bevorderen en de afgifte van dopamine stimuleren. Dit is de reden waarom je je vaak meer wakker en betrokken voelt na het drinken van cafeïnehoudende dranken die cafeïne bevatten.

Lees ook: hoeveel koffie mag ik per dag>>

voeding dat dopamine verhogend werkt
Welke dopamine rijke voedingsmiddelen zitten hierin?

9. Overweeg dopamine supplementen en/of aminozuren

Zoals wel duidelijk is uit bovenstaande informatie is de dopamine aanmaak in ons lichaam erg belangrijk. Gelukkig is dit niet altijd op een negatieve wijze.

Als je je een beetje down voelt of meer zin en motivatie wil hebben kan je jezelf een goede boost geven door een dopamine supplement te nemen. Je kunt dopamine kopen.

Er zijn enorm veel dopamine supplementen verkrijgbaar. Hieronder zullen wij enkele toppers uitlichten.

Aminozuren

Eiwitten zijn belangrijk bouwstenen voor het lichaam en komen voort uit eiwitten. Aminozuren dragen bij aan het ondersteunen van het lichaam op verschillende aspecten, zo ook bij de aanmaak van bepaalde neurotransmitters.

Glutamine

Glutamine is een goed aminozuur dat het immuunsysteem ondersteund en normale niveaus van stress ondersteund.

De inname van vitamine b12 en foliumzuur versterkt de werking van dit aminozuur.

Fenylanine

Fenylalanine is een natuurlijk voorkomend aminozuur. In totaal bestaan er 20 natuurlijke varianten. Naast dopamine maakt fenylalanine ook adrenaline aan.

Fenylalanine is te vinden in onder andere kaas en pinda’s en kan door de aanmaak van bepaalde neurotransmitters normale dopamine niveaus in het lichaam ondersteunen.

Tyrosine

Ook tyrosine valt onder de groep van natuurlijk voorkomende aminozuren.

Het is een essentiële stof voor de natuurlijke vorming van bepaalde neurotransmitters en hormonen, zoals dopamine.

L-tyrosine is verkrijgbaar als supplement en zit ook veel in vis, zaden en noten.

10. Goed boek over dopamine en je goed en slecht voelen..

In Dr. Anna Lembke’s boek Dopamine Nation: Why We’re Joy Junkies, What the Brain Wants, and How the New Science of Addiction Can Change Our World (in Dopamine Nation), zijn er nieuwe wetenschappelijke ontdekkingen die de pijn verklaren die het gevolg is van de het nastreven van plezier, samen met advies over hoe het tegen te gaan.

Klinkt dit interessant? Zo kun je dit boek bekijken en bestellen>>>

 

1 gedachte over “Hoe kun je je dopamine aanmaak verhogen?”

 1. Pingback: Vetverbranding - Aminobaas - Natuurlijke fatburners

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Scroll naar top