waarom is rode gist rijst gezond

Is rode gist rijst gezond?

Zijn de positieve verhalen omtrent rode gist rijst waar?

In dit artikel gaan we dieper in op de gezondheidswaarde van rode gist rijst. Is deze rijst zo gezond als de naam doet klinken en helpt het echt om cholesterol te verlagen?

Wat is rode gist rijs?

Rode gistrijst is een voedingsmiddel dat is gemaakt van een soort gefermenteerde rijst. De rijst wordt gecombineerd met rode gist en het mengsel laat men vervolgens fermenteren.

Dit resulteert in een roodgekleurde rijst met een licht zure smaak. Rode gistrijst is een populair voedsel in Azië en wordt ook gebruikt als een natuurlijke remedie voor verschillende gezondheidsproblemen.

Het wordt gebruikt als kleur- en smaakstof voor levensmiddelen en ook als natuurlijk conserveermiddel. Rode gistrijst is ook een bron van monacoline K, een stof die de aanmaak van cholesterol in het lichaam kan remmen.

Rode gist rijs in voeding

Rode gistrijst is een voedsel dat is gemaakt van de fermentatie van rijst. De rijst wordt gecombineerd met gist en het mengsel laat men vervolgens fermenteren.

Het resultaat is een roodgekleurde rijst met een licht zure smaak. Rode gistrijst wordt vaak gebruikt in de Chinese keuken en is te vinden in supermarkten of online.

Waarom zou rode gist rijst gezond zijn?

Het is een natuurlijk voorkomend product dat wordt gemaakt door rijst te vergisten met rode gist. Het wordt al eeuwenlang in China gebruikt als conserveermiddel voor levensmiddelen en als een natuurlijke manier om cholesterol te verlagen via voeding.

Rode gistrijst bevat verbindingen die monacolines worden genoemd en die vergelijkbaar zijn met de statinegeneesmiddelen die worden gebruikt om een hoog cholesterolgehalte te behandelen.

Er zijn aanwijzingen dat rode gistrijst nuttig kan zijn bij het verlagen van cholesterol, maar er is meer onderzoek nodig.

Rode gistrijst is een voedsel dat in twijfel is getrokken vanwege zijn veiligheid. Er is een gebrek aan informatie over de langetermijneffecten van het consumeren van dit voedsel.

Er is enige bezorgdheid geuit over de mogelijke aanwezigheid van schadelijke stoffen in rode gistrijst, echter wordt het ook in Nederland al lang als voedingssupplement verkocht en zijn de recensies die je op verkoopsites ziet lovend.

bijwerkingen van rode gist rijst
Rode gist rijst zou goed zijn voor ons hart en cholesterol, is dat ook echt zo?

Verlagen van cholesterol en rode gist rijst

Rode gistrijst is een voedingssupplement dat is gemaakt van rijst die is gefermenteerd met een rode gist, Monascus purpureus.

Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat rode gistrijst kan helpen het cholesterolgehalte te verlagen. (B)

Cholesterol te verlagen en de gezondheid van het hart te bevorderen, en heeft soms minder bijwerkingen dan geneesmiddelen op recept die worden gebruikt om een hoog cholesterolgehalte te behandelen. (B)

Studies hebben aangetoond dat rode gistrijst effectief was in het verlagen van de niveaus van triglyceriden en cholesterol, evenals LDL (slechte) cholesterol, in combinatie met statines. (B)

Een mogelijk mechanisme is dat de rode gist verbindingen bevat die monacolines worden genoemd en die de aanmaak van cholesterol door de lever remmen.

Rode gistrijst bevat ook andere verbindingen die het cholesterolgehalte kunnen helpen verlagen, zoals vezels en antioxidanten.

Misschien ook interessant: cholesterol verlagend voedsel / dieet>>

Goed voor hart- en bloedvaten?

Het verlagen van uw cholesterol – hoewel u geen hoog risico loopt op hartaandoeningen – kan helpen uw bloedvaten open te houden en uw risico op een hartaanval en beroerte te verlagen. (B)

Monacolin K kan ook de elasticiteit in het algemeen verbeteren, wat zou moeten helpen bij het beschermen of verbeteren van de gezondheid van uw hart. (B)

Mogelijke hulp bij het remmen van ontstekingen

Rode gistrijst is een voedingssupplement dat monacoline K bevat, een natuurlijke statine. Monacoline K remt de synthese van mevalonaat, dat een essentiële voorloper is voor cholesterolsynthese.

Bovendien remt monacoline K de activering van ontstekingssignalen. Dit resulteert in een vermindering van ontstekingen en een vermindering van de productie van pro-inflammatoire moleculen.

Een onderzoek onder 50 mensen met het metabool syndroom toonde bijvoorbeeld aan dat het innemen van een oraal supplement met rode gistrijst en olijfextract gedurende 8 weken de oxidatieve stress – een belangrijke oorzaak van chronische ontstekingen – met maar liefst 20 procent verminderde. (B)

Nadelen van rode gist rijst

Rode gistrijst is een natuurlijk product dat een verbinding bevat genaamd monacoline K, die vergelijkbaar is met het voorgeschreven medicijn Lovastatine. Lovastatine wordt gebruikt om het cholesterolgehalte te verlagen.

Helaas zijn er ook enkele nadelen aan rode gistrijst. Ten eerste is het niet duidelijk hoeveel monacoline K in elke dosis rode gistrijst zit, dus het is moeilijk om te weten hoeveel cholesterol zal worden verlaagd.

wetenschappelijk onderzoek naar rode gist rijst
Oke we hebben de voordelen nu gehad. Denk jij dat de nadelen hier tegenop wegen?

Voedingsmiddel of geneesmiddel?

Rode gistrijst is niet overal legaal (geweest) omdat het een verbinding bevat die monacoline K wordt genoemd en die chemisch vergelijkbaar is met lovastatine, een voorgeschreven medicijn dat wordt gebruikt om het cholesterolgehalte te verlagen.

Lovastatine is het enige lid van de statinefamilie van geneesmiddelen dat momenteel beschikbaar is als generiek geneesmiddel.

Omdat rodegistrijst mogelijk ernstige bijwerkingen kan veroorzaken, zoals leverbeschadiging, is het niet in alle landen legaal.

Rode gistrijstsupplementen, inclusief gezondheidseffecten van rode gistrijst, zijn nog steeds legaal. In 2011 bleken sommige mondspoelingen echter overmatige hoeveelheden rode gist R te bevatten.

Het is bijna onmogelijk dat je als consument weet hoeveel monacoline K een fles met rode gist-rijstsupplement kan bevatten, aangezien het slechts de hoeveelheid product is die op het etiket staat vermeld.

De FDA reguleert geen voedingssupplementen zoals medicijnen dat doen, dus voedingsclaims zijn mogelijk niet gebaseerd op wetenschappelijk bewijs. Praat met uw arts over het nemen van rode gistrijst als u zich zorgen maakt.

Bijwerkingen

De bijwerkingen van rode gistrijst zijn talrijk en kunnen van alles zijn, van spijsverteringsproblemen tot ernstigere gezondheidsproblemen.

Enkele van de mogelijke bijwerkingen zijn misselijkheid, diarree, constipatie, buikpijn en hoofdpijn.

Bovendien kan rode gistrijst ook leverschade en andere ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken.

Het is belangrijk om met een arts te praten voordat u rode gistrijst inneemt, vooral als u andere medicijnen gebruikt of gezondheidsproblemen heeft.

Medische interacties

Monacolin K, het belangrijkste actieve bestanddeel van rode gistrijst, wordt gebruikt bij het maken van statinegeneesmiddelen, die worden voorgeschreven om het cholesterolgehalte te verlagen.

Pas daarom op met het nemen van rode gistrijst als u al statinegeneesmiddelen gebruikt. Het wil zeggen dat rode rijst pillen niet altijd onschuldig zijn.

Rode gistrijst kan de effectiviteit beïnvloeden van dezelfde soorten medicijnen waarmee statines in sommige gevallen worden gemetaboliseerd, waaronder andere geneesmiddelen die cholesterol verlagen, antibiotica, antidepressiva, antischimmelmiddelen en antiretrovirale middelen. (B)

In dit soort gevallen is altijd goed om met een arts of zorgverlener te spreken. Een orthomoleculair diëtist is hier een voorbeeld van.

Waarom is rode rijst gist niet goed voor ouderen?

Rode gistrijst is niet goed voor ouderen omdat het een hoog gehalte aan monacolines bevat.

Monacolinen zijn een soort cholesterolverlagend middel dat kan interageren met andere medicijnen die een persoon neemt, wat kan leiden tot schadelijke bijwerkingen.

Bovendien, naarmate mensen ouder worden, wordt hun lichaam minder efficiënt in het afbreken en verteren van rode gistrijst, wat problemen kan veroorzaken zoals diarree en constipatie.

Oudere mensen hebben meer kans op negatieve bijwerkingen van statines, zoals spierpijn en spierpijn, dan jongere mensen. Daarom wordt het afgeraden dat ouderen rode gistrijstsupplementen nemen, die ook statines bevatten.

Dosering rode rijst gist supplementen

Rode gistrijst is verkrijgbaar in capsule- of tabletvorm en wordt vaak gecombineerd met andere ingrediënten, zoals CoQ10, nattokinase of omega-3-vetzuren. Dit supplement is overal verkrijgbaar in winkels, apotheken en online.

Tijdens een klinische studie werden doses van 200 tot 4800 mg bestudeerd. De belangrijkste merken op de huidige markt stellen voor om dagelijks ongeveer 1200 tot 2400 mg te nemen in twee of drie verdeelde doses.

De dosering die nodig is om de mogelijke voordelen te realiseren, is echter niet bekend, dus voorzichtigheid is geboden en het gebruik van extract van rode gistrijst moet worden gestaakt als er bijwerkingen optreden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Scroll naar top