Is een Co2 meter nodig in huis?

Wanneer je voor een optimale luchtkwaliteit in huis wilt zorgen dan is een Co2 meter daar zeer geschikt voor. Deze wordt dan ook aangeraden om die in huis te nemen, echter is dit niet verplicht. Maar wanneer je te maken hebt met virussen in het gezin is dit zeker goed om te nemen.

Wat is Co2?

Co2 is koolstofdioxide. Dit is een gas dat kleurloos en geurloos is. Co2 is een natuurlijk en belangrijk bestanddeel in de omgevingslucht. Co2 komt ook los bij de verbranding van olie, kolen en gas. De Co2 kun je vinden in de buitenlucht maar ook in de binnenlucht. Co2 moet in huis onder de achthonderd PPM zitten. Wanneer het Co2 gehalte te hoog is kun je last krijgen van vermoeidheid, hoofdpijn en concentratieproblemen.

Co2 wordt ook wel eens verward met CO (koolstofmonoxide). CO is ook kleurloos en reukloos en het is giftig als een brandstof niet goed verbrand.

Wat is een Co2 meter?

Met een Co2 meter kan je de hoeveelheid Koolstofdioxide in huis meten. Het zorgt ervoor dat de luchtkwaliteit in huis goed blijft. In een gesloten ruimte gaat de luchtkwaliteit heel snel achteruit. Wanneer je een Co2 meter in huis hebt geeft het aan wat de concentratie van het Co2 is in de ruimte.

Wanneer het Co2 gehalte te hoog is dan geeft de meter daar een melding van. Omdat ieder mens Co2 gassen uitscheidt is het belangrijk om een meter op te hangen in een ruimte waar veel mensen komen. Als je met aardig wat mensen in een ruimte zit kan het Co2 gas oplopen. Op die manier is het ongezonde leefklimaat een oorzaak voor gezondheidsproblemen. Lees hier meer informatie over de Co2 meter.

Co2 wordt aangegeven met deeltjes per miljoen en wat dan afgekort wordt in PPM (parts per million). In een woonhuis mag de Co2 maximaal achthonderd PPM zijn. Is dit hoger dan gaat de meter alarm slaan. Het is dan van belang dat er frisse lucht in de woning komt en dat de vervuilde lucht naar buiten kan verdwijnen. Dit noemen ze ook wel ventilatie.

Soorten Co2 meters

Er is een grote keuze aan Co2 meters. Toestellen kunnen aan de muur gemaakt worden maar er zijn er ook staande modellen. Deze kunnen op een tafel of een kast gezet worden. Er zijn ook toestellen waarbij je met de hand kan meten wat de Co2 waarde is. Op elke meter zit een display waarop de Co2 waarde afgelezen kan worden.

Op welke plek plaats je een Co2 meter?

Wanneer je een Co2 meter plaats in huis is het verstandig om er meerdere te plaatsen. Het beste is dan om in de slaapkamer en keuken er eentje te hangen. In deze ruimte neemt de luchtkwaliteit snel af. Wanneer er in de slaapkamer goed geventileerd wordt slaap je veel beter. Ook de woonkamer is verstandig om een Co2 te plaatsen. In deze ruimte heb je vaak een samenkomen van veel mensen.

Waar let je op als je een Co2 meter gaat kopen?

Bij de aanschaf van een Co2 meter moet je letten op de meetfout, meetbereik en de manier van alarmering.

Iedere Co2 meter heeft een meetfout. Een aanvaardbare meetfout is bijvoorbeeld bij vijfduizend PPM vijftig PPM.

Een acceptabel meetbereik hangt af van het feit of je de Co2 meter gebruikt voor de gezondheid of voor de veiligheid. Voor de gezondheid mag het tussen de nul en de vijfduizend PPM zijn en bij veiligheid is het beter om de tienduizend PPM aan te houden.

De manier van alarmering kan verschillen van lichtflitsen, een alarm dat afgaat of een online alarm of sms-bericht.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top