hoeveel stappen per dag zetten is gezond

Hoeveel stappen per dag zetten voor je gezondheid?

Er zijn veel meningen over hoeveel stappen een persoon per dag moet nemen voor een optimale gezondheid, met een algemene consensus van ongeveer 10.000 stappen.

Dit aantal kan echter variëren, afhankelijk van het fitnessniveau, het gewicht en de gezondheidsdoelen van het individu.

Te weinig of te veel stappen zetten kan juist negatieve gevolgen hebben, dus het is belangrijk om een gezonde balans te vinden die voor jou werkt.

Waarom is 10.000 stappen zetten een goed streven?

Er is veel wetenschappelijk onderzoek dat suggereert dat 10.000 stappen per dag zetten de beste manier is om gezond te blijven en een gezond gewicht te behouden. (B)

Dit aantal stappen komt overeen met het lopen van 5 mijl, en het is iets dat gemakkelijk kan worden bereikt door kleine hoeveelheden wandelen in uw dagelijkse routine op te nemen.

Het nemen van 10.000 stappen per dag is in verband gebracht met lagere percentages obesitas, verbeterde cardiovasculaire gezondheid en verminderd risico op veel chronische ziekten.

Dit is wel een gemiddelde en we leggen nu uit waarom het aantal stappen kan afwijken per persoon.

Wat kan een verschil maken bij het aantal stappen dat je moet zetten?

Er zijn een aantal redenen waarom het aantal stappen dat je per dag zet, kan verschillen volgens wetenschappelijk onderzoek.

Misschien wel de belangrijkste reden is dat verschillende individuen verschillende paslengtes hebben, wat betekent dat ze bij elke stap verschillende afstanden afleggen.

Bovendien kan het terrein waarop iemand loopt ook van invloed zijn op het aantal stappen dat hij per dag zet – iemand die bijvoorbeeld bergop loopt, zal meer stappen zetten dan iemand die bergafwaarts loopt.

hoeveel stappen per dag om af te vallen

Hoeveel stappen per dag op basis van leeftijd?

Afhankelijk van iemands leeftijd, activiteitenniveau en algemene gezondheid, hebben ze mogelijk verschillende hoeveelheden stappen per dag nodig. (B)

Volgens de American Heart Association moeten volwassenen echter streven naar minimaal 7.000 stappen per dag, voor een erg goede gezondheid. (B)

Kinderen en jongvolwassenen hebben meer stappen per dag nodig dan volwassenen omdat ze nog in de groei zijn en beweging nodig hebben.

Ouderen hoeven minder stappen per dag omdat ze niet zo actief zijn als kinderen en jonge volwassenen.

Richtlijn aantal stappen per dan per leeftijd (gewenst)

LeeftijdAantal stappen
12-1910.000 – 12.500
20-657.000 – 11.500
66-757.000 – 10.500
75-plussers4.000 – 7.500

Hoeveel stappen per dag om af te vallen?

Er is niet één definitief antwoord op deze vraag. Om gewicht te verliezen, moet een persoon minder calorieën eten dan ze verbranden. Dit kan worden bereikt door middel van lichaamsbeweging en gezonde eetgewoonten.

Het aantal stappen dat nodig is om af te vallen verschilt echter van persoon tot persoon en is afhankelijk van verschillende factoren, zoals gewicht, lichaamssamenstelling en activiteitenniveau. (B)

Over het algemeen is echter 10.000 stappen per dag lopen een goed doel om naar te streven om af te vallen of gezond te blijven.

Er zijn een paar redenen waarom voeding belangrijker is om af te vallen dan welke sport dan ook.

Een reden is dat wanneer iemand aan sport doet, hij een bepaald aantal calorieën kan verbranden, maar als hij dan meer calorieën binnenkrijgt dan hij verbrandt, zal hij niet afvallen. Sterker nog, ze kunnen zelfs aankomen.

Lees meer over afvallen met wandelen>>
Lees meer over afvallen en vet verbranden in het algemeen>>

Metabolisme versnellen na 30 minuten wandelen

De stofwisseling (metabolisme) van het lichaam wordt versneld na een wandeling van 30 minuten vanwege de verhoogde hartslag en bloedstroom.

De verhoogde hartslag zorgt ervoor dat het lichaam meer calorieën verbrandt, terwijl de verhoogde bloedstroom zuurstof en voedingsstoffen aan de spieren levert, waardoor ze efficiënter kunnen functioneren.

Bovendien is wandelen een oefening met weinig impact, wat betekent dat het de gewrichten minimaal belast, wat ook kan helpen om het metabolisme te versnellen.

Lees meer over het versnellen van de stofwisseling>>

hoeveel stappen per dag voor senioren

Waarom is wandelen zo gezond

In de medische gemeenschap wordt algemeen erkend dat elke vorm van lichaamsbeweging met een lage of matige intensiteit gezondheidsvoordelen heeft, zelfs als het risico op vroegtijdig overlijden wordt verminderd.

Het is bekend dat lichaamsbeweging met matige intensiteit het risico op bijvoorbeeld hartaandoeningen en sommige soorten kanker kan verminderen.

Studie 1: Nekklachten en winst behalen voor veelal zittenden

Bij het beoordelen van een gezondheidsprobleem wordt de grootste winst voor de volksgezondheid behaald door het aantal stappen dat elke dag wordt genomen te verbeteren, vooral bij mensen met een zittende levensstijl.

Een voorbeeld is dat onderzoekers ontdekten dat een toename van het dagelijkse aantal stappen van 1000 stappen resulteerde in een afname van 14% van nekklachten. (B)

Studie 2: Minder stemmingswisselingen en verlagen bloeddruk

Een andere studie suggereert dat het nemen van 10.000 stappen per dag het risico op stemmingswisselingen vermindert en de bloeddruk verlaagt.

De keerzijde is dat, in tegenstelling tot eerder onderzoek, niet is getest of deze voordelen ook met minder dan 10.000 stappen te behalen zijn. (B)

Keerzijde: wat geeft de world health organisation aan?

Regelmatig wandelen en op andere manieren actief zijn, kan het risico op het ontwikkelen van chronische ziekten zoals hartaandoeningen, beroertes en diabetes helpen verminderen, en kan ook helpen uw humeur en algemeen gevoel van welzijn te verbeteren.

De WHO-richtlijn over fysieke activiteit vermeldt niet het aantal stappen dat men moet nemen of zelfs dat een volwassene ongeveer 150 minuten van dergelijke activiteit per week zou moeten doen.

Deze richtlijn geeft aan dat de perfectionist ongeveer 150 minuten per week aan activiteiten moet doen met een gemiddelde intensiteit. Of 75 minuten per week op zeer hoge intensiteit. (B)

Is wandelen gezonder dan andere manieren van sport of beweging om gezond te blijven?

Er is geen definitief antwoord op deze vraag, omdat het afhangt van het individu en wat ze uit hun trainingsroutine willen halen.

Wandelen kan een geweldige vorm van lichaamsbeweging zijn voor de algehele gezondheid, omdat het weinig impact heeft en gemakkelijk te doen is, maar het is misschien niet zo effectief als andere vormen van lichaamsbeweging voor gewichtsverlies of krachttraining.

Uiteindelijk is het belangrijk om een activiteit te vinden die je leuk vindt en die je volhoudt, zodat je je hele leven gezonde keuzes kunt maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top