hoeveel vetten per dag berekenen

Hoeveel gram vetten heb ik per dag nodig?

Waarom vetten ook belangrijk zijn voor je lichaam en hoeveel gram je er per dag van nodig hebt

Vetten zijn essentieel omdat ze het lichaam helpen groeien en goed te werken. Het is echter belangrijk om niet te veel vetten te eten, omdat ze mensen te zwaar kunnen maken.

Vetten zijn als olie in een auto. Het is belangrijk om olie in de auto te hebben zodat deze goed kan lopen, maar als er te veel olie is zal de auto niet goed lopen.

Hoeveel vetten heb je per dag nodig? Lees hieronder het antwoord.

Waarom je lichaam vetten nodig heeft

Het lichaam heeft een bepaalde hoeveelheid vet nodig om goed te kunnen functioneren, maar te veel ervan eten kan schadelijk zijn.

Vet levert energie en helpt het lichaam om vitamines op te nemen, maar het kan ook leiden tot gezondheidsproblemen zoals hartaandoeningen als het in overmatige hoeveelheden wordt gegeten.

Om deze reden is het belangrijk om gezonde vetten in uw dieet op te nemen, zoals olijfolie en avocado’s, terwijl u ongezonde vetten, zoals bewerkte voedingsmiddelen en verzadigde vetten, beperkt.

Als je niet genoeg vet binnen krijgt

Als je lichaam niet genoeg vet binnenkrijgt, kan het niet goed functioneren. Vet is om vele redenen belangrijk – het helpt ons om vitamines en mineralen op te nemen, het beschermt onze organen en het helpt onze hormonen onder controle te houden.

Als we niet genoeg vet binnenkrijgen via onze voeding, kunnen we ons moe en zwak voelen en kunnen we misschien niet helder meer denken.

Wanneer je te weinig vet binnen krijgt, kunnen de volgende nadelen optreden:

  • Het risico op hart- en vaatziekten neemt toe naarmate uw slechte cholesterolgehalte stijgt, wat kan leiden tot verstopping van de bloedvaten.
  • Er worden minder vitamines opgenomen
  • Een juiste vetinname is belangrijk voor de gezondheid van de hersenen, inclusief de stemming.
  • De natuurlijke aanmaak van testosteron heeft een aanzienlijke kans om af te nemen.
  • Hormonen zijn minder goed te beheersen voor het lichaam en hierdoor kunnen depressieve gevoelens ontwikkelen. (B) (B) (B) (B)
hoeveel vetten per dag voor een optimale gezondheid
Noten zijn gezonde vetten, die goed zijn om toe te voegen aan je dieet.

Calorieën in vet ten opzichte van eiwitten en koolhydraten

Er zitten meer calorieën in 1 gram vet dan in 1 gram eiwit of koolhydraten. Dit komt omdat wanneer het lichaam vet afbreekt, het meer energie vrijgeeft dan wanneer het eiwitten of koolhydraten afbreekt.

Als je bijvoorbeeld een snack met 100 calorieën pinda’s (een soort eiwit) eet, zal je lichaam al die calorieën als energie gebruiken.

Hoeveel per gram:

  • 4 kcal in 1 gram Koolhydraten
  • 4 kcal in 1 gram Eiwitten
  • 9 kcal in 1 gram Vetten

Lees ook hoeveel eiwitten je per dag nodig hebt>>

Hoeveel gram vetten per dag is het minimum voor een mens

Er is geen pasklaar antwoord op deze vraag, aangezien de hoeveelheid vet die een persoon elke dag moet innemen, afhangt van verschillende factoren, waaronder leeftijd, activiteitenniveau en algehele gezondheid.

Toch kunnen we wel een antwoord geven gebaseerd op een gemiddelde: Zorg er indien mogelijk voor dat niet meer dan 20% van uw calorieën uit vet komen, zodat u het algemene doel van deze tips kunt bereiken.

Wanneer je 2000 calorieën per dag mag eten, waarvan je je wilt beperken tot 20% vet, betekent dit dat je 400 calorieën vet binnen mag krijgen. Een vetcalorie is 9 calorieën. 400 calorieën / 9 = 44 gram vet.

De American Heart Association (AHA) beveelt aan dat volwassenen aan vooral je vetten uit gezonde vetbronnen te halen, zoals noten of zaden.

hoeveel onverzadigde vetten per dag
Avocado’s zijn een born van gezonde vetten, lees hieronder het verschil tussen gezonde- en ongezonde vetten.

Wat is het verschil tussen goede en slechte vetten?

Vetten zijn belangrijk voor het functioneren van het lichaam, maar sommige vetten zijn beter voor je dan andere. Goede vetten, zoals Omega-3 vetzuren, zijn gezond voor het lichaam en helpen je sterk en gezond te blijven.

Slechte vetten, zoals verzadigde vetten, kunnen je ziek maken en tot gezondheidsproblemen leiden.

Onverzadigde vetten (goede vetten)

Onverzadigde vetten zijn goed voor je lichaam. Ze helpen je gezond te houden door je hart gezond te houden. Onverzadigde vetten zijn vaak afkomstig van planten, zoals avocado’s, olijfolie, chia zaden en noten.

Onverzadigde vetten komen voor in voedingsmiddelen zoals makreel en zalm.

Ze zijn anders dan verzadigde vetten, die meestal afkomstig zijn van dieren, en minder goed voor je zijn.

Verzadigde vetten (minder goede vetten)

Verzadigde vetten zijn minder goed dan onverzadigde vetten, omdat ze het hart harder kunnen laten werken en het risico op hartaandoeningen kunnen vergroten.

Verzadigde vetten zijn te vinden in voedingsmiddelen zoals kaas (meer over kaas), spek en ijs.

Bij een dieet gericht op cholesterol dien je dus al op te letten met verzadigde vetten, maar alleen helemaal met transvetten.

Transvetten (erg slechte vetten)

Transvetten zijn slecht voor je gezondheid omdat ze je slechte cholesterolgehalte kunnen verhogen en je goede cholesterolgehalte kunnen verlagen. Dit verhoogt uw risico op hartaandoeningen en andere gezondheidsproblemen.

Transvetten worden vaak aangetroffen in gefrituurd voedsel, bewerkte voedingsmiddelen en gebakken goederen. U kunt transvetten vermijden door gezondere voedingsmiddelen te kiezen, zoals fruit, groenten en magere eiwitten.

Uitbreide info over goede- en slechte vetten?

Heb je meer vetten nodig als je (veel) aan sport doet?

Het verhaal eerder op deze pagina omtrent de 20% regel, die je minimaal aan vetten nodig hebt blijft bestaan.

Afhankelijk van je lichaamstype is het raadzaam om je vetten te verhogen naar 25-30% of misschien zelfs 35% van je totale voedingsbehoefte. Over de verschillende lichaamstypes en spieren kweken kun je hier meer lezen.

Als je veel sport, heb je mogelijk meer vetten nodig om uw lichaam goed te laten presteren. Vetten kunnen je lichaam helpen energie op te slaan, en ze kunnen je ook helpen koel te blijven tijdens het sporten.

Tijdens de bulkfase is het bijvoorbeeld raadzaam om zowel meer vetten, koolhydraten als eiwitten te eten als gebruikelijk.

Vetten eten tijdens het afvallen

Als je wilt afvallen kan het handig zijn om meer eiwitten en vetten te eten in plaats van koolhydraten. Dit komt omdat het lichaam langer nodig heeft om eiwitten en vetten af te breken en als energie te gebruiken, waardoor je langer een vol gevoel hebt en minder snel tussendoortjes zult eten.

Daarnaast helpen vetten beter dan koolhydraten om lichaamsvet te verbranden. De eiwitten op hun beurt zorgen dat je minder spierverlies hebt tijdens het afvalproces.

Bovendien kan het eten van te veel koolhydraten ervoor zorgen dat je bloedsuikerspiegel stijgt, wat een paar uur later resulteert in een energiecrash.

Meer over voeding, sport en afvallen kun je lezen op deze pagina>>

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top