snel bruin worden doe je zo

Hoe wordt je snel bruin, zo dus

Op deze pagina leer je hoe je snel bruin wordt

Wil je snel(ler) bruin worden? Dat kan op verschillende manieren waarover je in dit artikel alles leest. Eerst vertel ik je hoe het komt dat je huid onder bepaalde omstandigheden bruin wordt in de zon, waarna ik je aangeef hoe je het op dit proces kunt voorbereiden. Vervolgens lees je over de drie meest gebruikte methoden voor het snel krijgen van een mooie bruine huid.

1. Wat is bruin worden eigenlijk?

Wanneer je zegt dat je bruin wilt worden, geef je eigenlijk aan dat je de aanmaak van melanine door je huid wilt stimuleren waardoor je kleur dieper wordt. Je huid bestaat namelijk uit verschillende lagen die allemaal hun eigen functie hebben.

De bovenste zichtbare laag is de opperhuid, die uit vijf delen bestaat. Van deze vijf delen vervuld het onderste deel de belangrijkste functie. Het betreft de zogeheten stratum basale, die uit cellen bestaat die zich constant delen en vernieuwen.

Daarnaast is het verantwoordelijk voor het bruiningsproces van je huid omdat het melanocyten bevat die melanine, oftewel kleur pigment produceren. Hoe meer je huid aangemaakt van deze stof, hoe bruiner je huidskleur wordt of is.

Melanine is dus kleur pigment Het wordt onderverdeeld in:
– bruin – zwarte eumelanine en
– rood – gelige phemelanine.

Er bestaat geen vaste formule voor de verhoudingen waarop deze twee varianten in je huid worden aangemaakt. Dit is namelijk erfelijk bepaalt. Deze twee varianten komen daardoor in een oneindigheid aan kleurschakeringen voor, wat gelijk de verschillende huidskleuren verklaart.

Een mooi bruin kleurtje, het is helaas niet voor iedereen even gemakkelijk.

2. Hoe wordt je snel bruin? Gelet op de schaalindeling van Fitzpatrick

Wil je sneller bruin worden dan kun je daar achter komen door te kijken welk huidtype je hebt op de fototyperingsschaal van dematoloog Fitzpatrick. Aan de hand van deze schaalindeling kun je zelf nagaan in welke mate je huid gevoelig is voor de ultraviolette uitstraling van de zon. De huidtypen zijn:
Huidtype 1: het rossige huidtype dat vaak sproeten en licht blond of rood haar heeft. Door je lichaam aan de zon bloot te stellen, loop je het risico te verbranden zonder dat je daarna bruin wordt;
Huidtype 2:heeft grijze, blauwe of groene ogen, blond haar en een lichte huid. Met dit huidtype wordt je langzaam bruin en is de kans dat je huid verbrandt ook nog aanwezig;
Huidtype 3: heeft bruin haar met vrij donkere ogen. Dit type bruint gemakkelijk en heeft een huid die niet snel negatief reageert op de ultraviolette stralen;
Huidtype 4: of het mediterrane huidtype. Personen uit deze categorie hebben donker haar en donkere ogen, verdragen de zonnestralen goed en snel bruin worden is voor hen ook geen probleem;
Huidtype 5: is donker getint, bruin-gelig en staat bekend als het Aziatische type die de zon ook goed kan verdragen;
Huidtype 6: heeft van nature den donkere huidskleur. Dit negroïde huidtype kan goed tegen de zon en verbrandt nooit. Ze worden er hooguit donkerder door.

Hoe bruin je kunt worden hangt dus vooral af tot welk huidtype je behoort. Heeft je vriend bijvoorbeeld huidtype 1 en ben jij iemand met huidtype 4, dan is het voor je vriend absoluut af te raden om even lang als jij te gaan zonnen.

Terwijl jij na een uur of twee een leuk kleurtje kan hebben, is de kans namelijk groot dat je vriend zijn huid verbrandt gedurende deze periode. Wil hij bruin worden zonder te verbranden, dan zal hij daartoe voor een andere methode dan het liggen in de zon, moeten kiezen.

Laten we nu dieper ingaan op de vraag hoe wordt je snel bruin door je huid bloot te stellen aan zonnestralen.

Let met bepaalde huidtypes wel op dat je niet in slaap valt, anders wordt je niet zo vrolijk wakker!

3. Snel bruin worden in de zon

3.1 Het effect van zonnestralen

Je weet misschien reeds dat de zon uit de ultraviolette stralen A (UVA), B (UVB) en C (UVC) behoort. Ongeveer 95 procent is UVA licht dat tot in de lederhuid terecht komt.

De UVB lichtstralen dringen slechts tot de opperhuid door wat er voor zorgt dat het dikker wordt .Dit beschermd de overige lagen tegen teveel zonlicht.

De UVA stralen bereiken dwars door de opperhuid je lederhuid en stimuleren op die manier ook de aanmaak van kleur pigmenten door de stratum basale. De meest schadelijke UVC stralen worden gelukkig nog door de ozonlaag tegen gehouden.

3.2 Omstandigheden die het sneller bruin worden in de zon helpen bevorderen

Wil je sneller bruin worden in de zon, dan kun je door rekening te houden met een paar omstandigheden, je huid helpen bij dit proces. Deze zijn:

1. Een goede voorbereiding van je huid: Bereid je huid voor door het goed te verzorgen. Dit doe je door dode huidcellen te verwijderen.Dit doe je door het regelmatig te scrubben. Je kunt hiervoor een dag in de week uittrekken waarop je je huid extra verwend met een scrubcréme of er voor kiezen tijdens het baden je lichaam met een badborstel of sisal handschoen te boenen. Was je huid hierna met warm water af en smeer jezelf vervolgens in met een voedende créme die geschikt is voor je huidtype;

2. Let op hetgeen je aantrekt om te zonnen: Hoe wordt je snel bruin? Inderdaad door te letten op wat je draagt tijdens het zonnen. Dit geldt overigens ook voor andere momenten op een warme dag, wanneer je bijvoorbeeld boodschappen gaat doen of je kinderen bij de oppas gaat halen. Hoe meer huid je blootstelt aan de zon, hoe meer plekken op je lichaam er door worden gebruind. Draag om dezelfde reden ook kleren die zijn vervaardigd uit niet te dicht geweven textiel zoals linnen en katoen. Deze stoffen hebben tevens een verkoelend effect wat je helpt om ook op warme dagen van de zon te genieten;

3. Kies de juiste tijd om te zonnen: je kunt snel bruin worden door te zonnen op het moment dat de zon hoog aan de hemel staat. Dat is meestal het geval tussen 12 en 15 uur namiddags. Het is echter om dezelfde reden geen ideale periode voor het bruin worden zonder te verbranden;

4. Neem er je tijd voor: afhankelijk van je huidtype kan het even duren voordat je de door jouw gewenste bruine kleur krijgt. Type 1 en 2 kan zelfs eerst verbranden en daardoor last hebben van een rode huid alvorens ze enigszins bruin worden. Dat betekent echter niet dat de overige typen uren lang in de zon kunnen blijven om zodoende gauw het resultaat te zien. Zonnen met mate is nog altijd het beste advies;

5. Geef als het even kan aan bepaalde plaatsen de voorkeur zoals in de bergen en op het strand: Water weerkaatst namelijk de lichtstralen beter waardoor je een extra boost zonlicht krijgt terwijl je op een berg een paar meters dichter bij de zon zit;

6. Wees actief omdat dit helpt om over je hele lichaam gelijkmatig te bruinen: Dus wandel, loop hard of beoefen een sport terwijl je aan het zonnen bent! en;

7. Verzorg je huid na het zonnen met een vochtinbrengende crème om lang van het effect te kunnen genieten. Drink ook veel water om uitdroging te voorkomen.
En…vergeet niet om ten alle tijde een zonnebrand crème aan te brengen die bij jou huidtype past.Er bestaat zelfs zonnebrand die het bruin worden versneld!

sneller bruin worden in de zon
Zo lekker zonnen dus, hier onder nog wat extra informatie voor een boost!

4. Een natuurlijke manier om snel bruin te worden

Indien je huidtype 1, 2 of 3 hebt, wil je natuurlijk bruin worden zonder te verbranden. Dat betekent dat je er van af zult zien om in de zon te gaan zitten of liggen. Toch kun ook jij snel bruin worden door je voeding aan te passen enof homeopatische voedingssupplementen te gebruiken.

Voeding helpt je huid namelijk om beter om te gaan met de effecten van een blootstelling aan de zon. Het kan helpen voorkomen dat de elasticiteit ervan verminderd en dat je huid niet sneller verouderd door de invloed van de zon. Ook helpt het je om de vochtigheidsgraad van je huid in balans te houden.

Deze voordelen haalt je lichaam uit voedingsmiddelen die rijk zijn aan:
– carotenoïde (betacaroteen, lycopeen en luteïne) zoals tomaten, zoete aardappelen, pompoen, spinanzie en wortelen;
– antioxidanten (die vaak veel vitamines Avitamine C, vitamine E en omega vetzuren bevatten), zoals eieren, aarbeien, spuitjes en mango, vis en noten;

4.1 voedingssupplementen en sneller bruin worden

Drie bekende bruiningspillen zijn:
1. Lucovitaal
2. Bronzcare
3. Tanfaster

Je kunt ze zowel online als bij veel drogisten aanschaffen.

5. Hoe word je snel bruin zonder te zonnen of je voeding aan te passen?

Je kunt ook sneller bruin worden op een andere manier dan de hier boven beschreven methoden. Je gebruikt daartoe spray tan of zelfbruinende crémes of lotions.
Deze blijven gemiddeld drie dagen tot een week goed, waarna het vervaagd en opnieuw aangebracht kan worden.

Zelfbruiners bevatten de suiker Dihydroxyacetone (DHA) die afkomstig is van suikerriet of bieten.
Door wat een Maillard reactie wordt genoemd reageert DHA met de aminozuren uit op je huid nadat je het erop hebt aangebracht. Je huid kleurt dan binnen twee naar acht uren bruin.

Het is ook bij deze methode van belang dat je je huid goed voorbereid door het te scrubben en te behandelen met een vochtinbrengende lotion. Ook doe je er goed aan om genoeg tijd uit te trekken voor dit proces, zodat je geen plekken overslaat op je lichaam. Ook gun je op die manier je lichaam de tijd om de Maillard reactie goed op gang te brengen.

Je raadt het antwoord op de vraag:
hoe wordt je snel bruin in je gezicht? beslist reeds. Inderdaad doe je dat ook het snelst met een zelfbruiner voor je gezicht. Ook in dit geval is het aan te raden om vooraf je gezicht goed voor te bereiden op dit proces. Begin de eerste paar keren met een dun laagje om te zien hoe je huid op de zelfbruiner reageert. Je kunt daarna zelf beslissen of je een de tint donkerder moet zijn en je dus meer van de spray, lotion of créme moet aanbrengen.

6. Samenvatting: Hoe wordt je snel bruin, zo dus

Zoals je las zijn er heel veel manieren om eruit te zien alsof je pas door de zon gekust bent. Kies voor de methode die bij je huidtype past, combineer het met zonnebrand die het bruin worden versneld,wees geduldig, blijf je huid verzorgen en geniet met volle teugen van alle complimenten die je ongetwijfelt zult krijgen.

1 gedachte over “Hoe wordt je snel bruin, zo dus”

  1. Pingback: Natuurlijke huidverzorging: stoffen die bijdragen aan een stralende huid.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top