hoe lang kan je vlees of vis in de vriezer bewaren

Hoe lang kun je vlees, vis of kip invriezen?

Lees hoe lang u vlees kunt invriezen, of het opnieuw ingevroren kan worden en hoe je dit doet

Groot inkopen kan u veel geld besparen, maar soms is het moeilijk om alle dingen te onthouden die u moet kopen. Ik probeer producten altijd in bulk te kopen, omdat groenten en fruit snel bederven en het ook de duurste items in het schap zijn.

Helaas vergeet ik vaak vlees ook in bulk te kopen, dus ik moest vlees in porties gaan kopen – meer dan eens per week.

Dankzij de vindingrijkheid van de uitvinder van de koelkast, kunnen we vers voedsel langer bewaren. Helaas is er ook een limiet aan hoe lang ongekoeld voedsel meegaat, met of zonder koeling.

Vooral het eten van vlees is vatbaar voor bederf, dus het is belangrijk om naar de houdbaarheidsdatum te kijken. Gelukkig zijn er enkele richtlijnen.

Zo kun je zien hoe lang een bepaald soort vlees doorgaans vers blijft en hoe lang je vlees, vis of kip in de vriezer kunt bewaren.

Wat is de ideale temperatuur om vlees, vis of kip in te vriezen?

De optimale vriestemperatuur van het vlees is belangrijk voor de bewaring ervan. Om de voedselveiligheid te waarborgen, raden specialisten aan vlees in te vriezen bij een temperatuur van -18 graden Celsius of lager.

De USDA merkt op dat deze temperatuur de groei van bacteriën remt en voorkomt dat gisten en schimmels in het vlees komen. Je kunt een thermometer gebruiken om te controleren of hun vriezer de lagere temperatuur bereikt.

Sommige diepvriezers die vaak worden gebruikt, bereiken mogelijk niet herhaaldelijk dit lage niveau, waardoor de maaltijden het risico lopen op de ontwikkeling van bacteriën en bederf.

Zorg dus voor een goede kwaliteit diepvriezer!

hoe lang kun je vlees kip en vis bewaren in de vriezer
Lekker hé, zo’n mals stukkie vlees. Lees hieronder hoe lang je vlees, vis of kip kunt bewaren.

Hoe vries je het vlees, vis of kip in?

Om te beginnen moet je weten hoe je vlees op de juiste manier kunt invriezen. Als u het goed wilt doen, moet het snel worden voltooid. Wanneer je het vlees langzaam invriest, zullen er ijskristallen ontstaan tussen de vezels van het vlees, waardoor de smaak van het vlees enigszins wordt beïnvloed. Lees hieronder de tips om vleeswaren heel snel in te vriezen.

Welke verpakking gebruik ik?

De verpakking van vleeswaren is veilig indien ingevroren in de originele verpakking. De FDA raadt u echter aan het pakket in luchtdichte verpakkingen zoals een polyethyleen zak, stevige folie, plasticfolie of diepvriespapier te wikkelen als u denkt dat het langer dan twee maanden in uw vriezer zal worden bewaard. Als dit geen optie is, kunt u het pakket eenvoudig in een plastic zak doen.

Hoelang zijn verschillende type vlees houdbaar in de vriezer?

Er zitten verschillende houdbaarheidsgrenzen aan verschillende typen vlees. Lees hieronder de verschillen:

Kip

Kip en ander pluimvee kan 6 maanden in de vriezer worden bewaard, op voorwaarde dat het nog niet is ontdooid. Bewerkt gevogelte, zoals kipkoteletten en gemarineerde kipfilet, is 1 maand houdbaar.

De houdbaarheid van deze eiwitrijke voeding varieert dus op de wijze hoe die gemarineerd is. Een hele kip of kalkoen is heel anders: hij kan voor een periode van 1 jaar worden ingevroren.

Rundvlees

Veel mensen koken een grote maaltijd voor een vakantie en gooien later in de week de biefstuk weg omdat ze niet weten hoe lang vlees in de vriezer kan. Vlees kun je probleemloos tot zes maanden in de vriezer bewaren. Na dit punt begint het slecht te worden en wordt het niet meer lekker en is de kans aanwezig dat het niet meer goed is.

Probeer uw rundvlees niet langer dan 9 maanden in de vriezer te leggen. Plak een sticker met deze datum op het ding zodat je het niet vergeet.

Gehakt

Om later van gehaktballen te genieten, moet je wat gehakt invriezen. In de vriezer is het gehakt ongeveer 3 maanden houdbaar.

Vis en ander voedsel uit de zee

In de afgelopen decennia is vis en ander voedsel uit de zee een prominent onderdeel geweest van het dieet van veel Europeanen. Om vis in de vriezer vers te houden, is het belangrijk om deze voor het invriezen in folie te wikkelen. Dit creëert een barrière tussen de buitenlucht en de vis die vriesbrand helpt voorkomen. Vis kan rauw of gekookt worden gegeten, afhankelijk van uw voorkeuren.

Vis en zeevruchten kunnen soms ingewikkelder worden met betrekking tot de aanbevolen vriezerrichtlijnen, maar over het algemeen kan magere vis zes tot acht maanden in de vriezer blijven, terwijl vette vis een kortere periode van twee tot drie maanden kan blijven.

Varkensvlees

Varkenskoteletten en braadstukken kunnen vier tot zes maanden in de vriezer worden bewaard en onbewerkt varkensvlees vijf tot twaalf maanden. Spek, hotdogs, worst en ham, evenals andere vormen van verwerkt varkensvlees, mogen niet langer dan 2 maanden in de vriezer worden bewaard.

Lamsvlees

Stukjes lamsvlees kun je ongeveer 1 maand invriezen. Bereide en bewerkte stukken, zoals lamsgehakt, zijn ongeveer 1 maand houdbaar.

Kalfsvlees

Nogmaals, voor kalfsvlees geldt dezelfde regel als voor lamsvlees. Voor kalfsvlees dat vers is, al dan niet verwerkt, geldt een termijn van 3 maanden. En bevroren kalfsvlees is na bereiding 1 maand houdbaar.

Gemalen vlees

Of het nu gaat om rundvlees, kalkoen, lam of kalfsvlees – of een andere combinatie daarvan – u moet het niet langer dan drie maanden in de vriezer bewaren. (Hetzelfde voor hamburgers)

Overblijfselen van een maaltijd

Voordat u meer porties kookt, moet u er rekening mee houden dat de voedingswaarde van reeds gekookt vlees niet voor zo’n lange tijd houdbaar is, zoals rauw vlees.

Volgens het Center for Disease Control and Prevention kunnen gevogelte- en visgerechten vier tot zes maanden worden ingevroren, terwijl andere vleesgerechten en overgebleven vlees (zoals rund-, kalfs-, lams- en varkensvlees) zonder langer dan twee tot drie maanden.

tips bij het invriezen van kip vlees en vis
Lees hieronder de laatste tips voor het perfect invriezen van jouw vlees, kip of vis.

Kun je ontdooid vlees opnieuw invriezen?

Wanneer vlees op de juiste manier is ontdooid, raden sommige vleesveiligheidsspecialisten het af om het opnieuw in te vriezen, tenzij het wordt gekookt.

Dit beschermt vooral tegen het verminderen van de textuur en kwaliteit van het vlees. Rauw vlees dat in de koelkast is ontdooid, is technisch nog steeds veilig om opnieuw in te vriezen, al kan de kwaliteit eronder lijden als gevolg van vochtverlies.

Wanneer het opnieuw wordt ingevroren en ontdooid, zal gemalen vlees meestal meer ijskristallen in zijn cellen ontwikkelen. Deze kristallen kunnen het weefsel van het vlees op microscopisch niveau scheuren, wat de smaak en textuur van het vlees kan veranderen.

Het ontdooien en opnieuw invriezen van het vlees kan de kwaliteit aanzienlijk veranderen. Het vlees kan uitzonderlijk droog smaken en na ontdooien wat van zijn textuur verliezen. Nadat diepgevroren voedsel grondig is opgewarmd, kunt u het veilig bewaren.

Hoe kun je het vlees het best ontdooien?

De beste methode om bevroren vlees te ontdooien is om de gesloten verpakking in gekoeld water te wassen en in de koelkast te bewaren. Kleinere stukken vlees kunnen in een paar uur worden ontdooid, terwijl grotere stukken vlees een paar dagen kunnen duren.

Sneller ontdooien: Als een persoon vlees sneller wil ontdooien, kan hij een lekvrije plastic zak gebruiken en deze in een bak met koud water plaatsen. Ze moeten dit water elke 30 minuten bijvullen en moeten het vlees na het ontdooien snel klaarmaken.

Met magnetron: Sommige magnetrons hebben een instelling om bevroren vlees te ontdooien. Bij gebruik van een bereidingswijze op basis van magnetron is het raadzaam om het vlees direct na het ontdooien te koken voor het beste resultaat. LET OP: ontdooien met de magnetron kan ten koste gaan van de smaak van het vlees.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top