stress verminderen

Hoe kun je stress verminderen met de juiste voeding?

Hoe kun je stress verminderen door het eten van de juiste voeding?

Verminder stress met de juiste voeding. Iedereen ervaart wel stress in zijn of haar leven. Door een ingebouwd mechanisme kunnen veel mensen niet eten of ze eten minder als ze stress ervaren. Maar niet iedereen doet dit, er is ook de andere kant van de medaille.

Namelijk dat mensen gaan over eten als ze stress ervaren. Vaak worden er dan dingen gepakt die ongezond zijn.

Deze ongezonde voeding, zoals snoep, chips en snacks, zorgen er alleen maar voor dat je je eigen meer futloos, energieloos en zelfs depressief gaat voelen.

Ook zorgt ongezonde voeding ervoor dat je je stress nog minder goed kunt handelen. Dit is natuurlijk niet wat je nodig hebt als je al onder veel stress staat.

Maar je kunt stress verminderen met de juiste voeding en voedingsmiddelen!

1. De beste voedingsmiddelen om stress te verminderen

Om je te bewapenen tegen de stress is het erg belangrijk om gezonde voeding tot je te nemen. Gezonde voeding is een wapen in de strijd waar je gebruik van moet maken. Voeding rijk aan gezonde voedingstoffen en -middelen geven je lichaam meer kracht om je te wapenen tegen stress en dergelijke.

Als je de goede voeding eet, dan zorg je ervoor dat je energieniveau op peil is en dit ook blijft. Dit helpt je, want op deze manier ben je beter bestand tegen de spanningen.

Je zult merken dat je je lichamelijk een stuk fitter voelt, als ook geestelijk, en je hebt meer weerstand dus zul je minder snel ziek worden.

Om dit te bereiken kan je het beste vetarme, vezelrijke en koolhydraatrijke voeding eten. Combineer deze voeding met fruit en groente. Voeding die vezelrijk, vetarm, en koolhydraatrijk zijn zorgen voor meer serotonine in je hersenen.

De voeding kalmeert je en verminderd niet je energielevel. Minder stress met deze voeding dus.

Het is belangrijk dat de voeding over voldoende vitamines, mineralen, aminozuren en andere belangrijke voedingsstoffen beschikt en zo min mogelijk bewerkte voedingsstoffen bevat.

2. Eerste rijtje belangrijke voeding en voedingsstoffen om stress te verminderen

Hierboven werd al vermeld dat koolhydraatrijke, vezelrijke en vetarme voeding het beste is wanneer je in tijden zit van stress. Voorbeelden hiervan zijn onder andere rijst en peulvruchten, maar hieronder volgt een lijstje van meer gezonde voeding die je helpen tijdens stressvolle periodes:

2.1 Omega-3

Als je onder veel stress staat is het verstandig om je maaltijden aan te vullen met omega-3- vetzuren. Deze onverzadigde vetten hebben een sterk en goed effect op je gezondheid in de vloeibare variant.

Omega-3- helpt bijvoorbeeld het cortisol productie te verlagen. Dit is de reden dat Omega-3- eigenlijk wel gezien kan worden als een antidepressivum van Moeder Natuur.

Om meer Omega-3- binnen te krijgen kun je elke dag een goede lepel levertraan innemen. Dit is natuurlijk niet lekker, maar wel effectief!

Omega-3- zit ook in:

– Pistachenoten
– Koolzaadolie
– Lijnzaadolie
– Amandelen
– Chia zaad
– Walnoten
– Sardines
– Ansjovis
– Makreel
– Haring
– Tonijn
– Zalm

2.2 Magnesium

Als je continu in een staat leeft van gespannenheid en stress dan verbruikt je lichaam gigantische hoeveelheden magnesium. Magnesium is een mineraal dat je botten en je spieren ondersteunen in de opbouw.

Als je in een gespannen situatie terecht komt zorgt magnesium ervoor dat je spieren en je zenuwen in een staat van ontspannenheid blijven en dat je bloeddruk op de goede hoogte blijft.

Als je langdurig blootstaat aan stress dan is er een grote kans dat je last krijgt van verminderde magnesium in je lichaam. Het is dus erg belangrijk dat je een te kort aan magnesium voorkomt en dat je in tijden van stress producten eet waar magnesium in zit.

Voedsel waar magnesium in zit:

– Cashewnoten
– Amandelen
– Spinazie
– Avocado
– Pruimen
– Vijgen

2.3 Vitamine C

Vitamine c kan eraan bijdragen dat het stresshormoon cortisol sneller vermindert als je stressvolle periodes hebt. Vitamine c helpt ook je weerstand om deze op de juiste golflengte te houden. Als je een sterk(er) immuunsysteem hebt, is deze minder snel belast door aanvallen van de stress.

Voedsel met vitamine c:

– Sinaasappelsap
– Citrusvruchten
– Rode paprika
– Boerenkool
– Spruitjes
– Kiwi

2.4 Vezels

Voeding die rijk is aan vezels heeft een positief effect als het aankomt op je mentale gezondheid. Ierse onderzoekers hebben onderzocht wat een vezelrijk ontbijt met je doet.

De proefpersonen die meededen met de studie en elke ochtend een vezelrijk ontbijt namen hadden minder stress en bovendien ging het denkproces sneller werken.

Met vezels in je lichaam zorgen de vezels voor een vloeiende opname van suikers in je bloed. Hierdoor zorgen de vezels ervoor dat de bloedsuikerspiegel constant blijft.

Bovendien geven vezels (en complexe koolhydraten) je meer energie gedurende de dag, en ze zorgen voor een ‘vol’ gevoel na het eten.

Voedsel waar veel vezels en complexe koolhydraten in te vinden zijn:

– Gedroogde vijgen
– Volkorenpasta
– Volkorenbrood
– Zilvervliesrijst
– Kikkererwten
– Sperziebonen
– Bruine bonen
– Aardappelen
– Rode bessen
– Roggebrood
– Rauwkost
– Linzen
– Muesli
– Bulgur
– Noten
– Kool

Lees meer over vezelrijke voeding>>

2.5 Zink

Misschien merk je in periodes van stress dat je wat zwakker bent. En dit klopt, stress zorgt ervoor dat je immuunsysteem wat zwakker wordt. Hierdoor ben je sneller geneigd om ziek te worden.

Omdat dat wel het laatste is wat je erbij kunt gebruiken als je al onder veel stress gebukt gaat, is het verstandig om zink in te nemen. Zink valt in de rubriek mineralen en is een boost voor je immuunsysteem.

Voedsel waarin je zink kunt vinden:

– Zonnebloempitten
– Pompoenpitten
– Pure chocolade
– Bladgroenten
– Schaaldieren
– Schelpdieren
– Lamsvlees
– Rundvlees
– Noten

2.6 Vitamine B

Sla vitamines B in tijden stress. Er zijn verschillende B- vitamines en elke vitamine speelt hierin zijn eigen rol. Vitamine B1 houdt je bloedsuiker gelijk, vitamine B3 helpt mee bij de aanmaak van serotonine, het geluksstofje, vitamine B5 heb je nodig voor het foliumzuur en vitamine B12 helpt je om stress te verlagen.

Voedsel met vitamines B:

– Volkoren producten
– Citrusvruchten
– Varkensvlees
– Peulvruchten
– Asperges
– Broccoli
– Kalkoen
– Pinda’s
– Lever
– Kip
– Ei

2.7 Vitamine D

Deze vitamine is ook een ontzettend belangrijke. Vitamine D kun je inzetten tegen spanning en depressie. En omdat je kwetsbaarder bent voor ziekte aanvallen op je immuunsysteem, helpt vitamine D je immuunsysteem te versterken.

Het is zo dat vitamine D voor het grootste gedeelte aangemaakt wordt door de zon. Het is dus erg belangrijk om in de herfst en winter ook gewoon lekker buiten te zijn.

Verder kun je vitamine D vinden in:

– Bak – en braadproducten
– Margarine
– Halvarine
– Makreel
– Haring
– Vlees
– Zalm
– Ei

Als je stress ervaart neem deze producten tot je en je kunt zo je stress verminderen met dit voedsel. Meer voedingsmiddelen met veel vitamine D vinden>>>

3. Deze voeding kun je beter niet nemen in stressvolle periodes

3.1 Koffie

Misschien is dit een voor de hand liggende maar ik ga hem toch even benoemen. Koffie valt in het rijtje met cafeïne. Doordat cafeïne een opwekkend effect heeft stimuleert dit de aanmaak van je stresshormonen.

3.2 Suiker

Wat is het makkelijk om in periodes van stress te grijpen naar een snoepje dat bomvol suikers zit. Dit is wel heel erg lekker, maar ook net zo slecht. Doordat je zoveel suikers in een keer naar binnen werkt, krijg je eerst een energie boost. Na die piek in je suikerspiegel gaat die piek weer net zo hard omlaag en voel je jezelf snel moe.

3.3 Fastfood

Fastfood wordt vaak gezien als comfort food. De harde waarheid is dat dit allesbehalve comfort food is. Fastfood bevat erg veel eiwitten, vetten en koolhydraten. Vitamine en mineralen zijn er nauwelijks in terug te vinden terwijl de vitamine en de mineralen toch echt mee helpen aan stressvermindering.

3.4 Frisdrank

Ja, ik hoor je denken in frisdrank zitten toch suikers? Absoluut, maar frisdrank krijgt een speciaal plekje in deze lijst. Als je stress ervaart probeer dan niet naar cola of limonade te grijpen. Een opeenstapeling van kooldioxide en lactaat kunnen een abnormale zuurte in je bloed achterlaten. Als kers op de taart is kooldioxide nog een extra stress verhogende factor.

Natuurlijk is gezonde voeding niet het enige. In tijden van stress is het ook ontzettend belangrijk om jezelf te ontladen. Ga bijvoorbeeld lekker wandelen met een vriend, vriendin, familielid of hond. Beweeg genoeg, neem tijd voor je hobby’s (en dus voor jezelf), en zorg ervoor dat je genoeg slaapt. Als je deze dingen combineert met gezonde voeding ben je minder kwetsbaar voor ziekte of aandoeningen, voel je jezelf een stuk fitter en zit je beter in je lijf. Ook is het aan te raden om regelmatig te mediteren of om yogaoefeningen te doen. Dit zijn ook uitstekende stress verlagers.

4. Professionele hulp op maat? 

Een orthomoleculaire diëtist helpt stress te verminderen door te zorgen voor goede voeding. 

Dit type diëtist begrijpt hoe het lichaam voedsel en voedingsstoffen gebruikt om energie te creëren en hormonen in balans te brengen, wat kan helpen om stress te verminderen. 

Ze kunnen specifieke voedingsmiddelen of supplementen aanbevelen om ontspanning te bevorderen en stress beter te beheersen.
 
Deze diëtist kan aanbevelen om de inname van bepaalde vitamines en mineralen, zoals omega-3-vetzuren, magnesium en probiotica, te verhogen om de algehele gezondheid en het welzijn te verbeteren.
 
Door eenvoudige veranderingen in het voedingspatroon aan te brengen, kan een orthomoleculaire diëtist helpen de stressniveaus te verminderen en een betere algehele geestelijke gezondheid te bevorderen.

 

Scroll naar top