hoe kun je spieropbouw versnellen

Hoe kun je jouw spieropbouw versnellen?

Spieropbouw versnellen

Hoe kun je je spieropbouw versnellen? Spieropbouw gaat niet zonder training. Je zult hiervoor zeker wat uren in de sportschool voor door moeten brengen.

Echter is het binnenkrijgen van de juiste voedingsstoffen vele malen belangrijker. Een trainings- en voedingsschema kunnen je hier bijvoorbeeld bij helpen.

In fitnesstermen spreken ze ook wel van een 30/70 verhouding, wat inhoudt dat 70% van je resultaten afkomstig zijn van het gebruik van de juiste voeding.

Het komt je niet aanwaaien

Toch moet je nog steeds hard werken in de sportschool of tijdens het beoefenen van een andere sport om je spieren groter en sterker te maken. Belangrijk bij (het versnellen van) spieropbouw zijn de volgende dingen:

  • Het doen van krachttraining
  • Jezelf uit blijven dagen d.m.v. zwaarder en/of harder trainen
  • De juiste voedingsstoffen binnen krijgen
  • Voldoende rust
  • Regelmatig wisselen van oefeningen
  • Het doen van de grote drie oefeningen (bankdruk, deadlift & squat)

Als je meer inzicht wil in dit proces kun je de video hieronder bekijken die dat in jip en janneke taal in 4 minuten laat zien. ‘Video top gemaakt door ”TED EX” (Niet door ons)

1. Beste voeding voor spieropbouw?

Voor spieropbouw heb je de juiste voedingsstoffen nodig. Al train je nog zo veel, zonder voldoende voeding zullen je spieren niet kunnen groeien.

1.1 De juiste voedingsstoffen voor een versnelde spieropbouw

De juiste voedingsstoffen bestaan uit een goede verhouding tussen koolhydraten, eiwitten (zie onze pagina) en vetten.

Voor de bulk, en dus voor spieropbouw, zou dit kunnen betekenen: 50% koolhydraten, 30% eiwitten en 20% vetten.

Je eet dan uiteraard meer dan je dagelijkse behoefte aan calorieën, omdat je anders anders alsnog geen spiergroei zult ontdekken maar eerder spierafname. 

Wanneer je dus flink boven je calorieënbehoefte eet, kun je je spieropbouw flink versnellen. 

Echter hoe meer je boven je behoefte eet, hoe meer vet je ook zal opslaan. Het is dus maar de vraag of dat is wat je wilt.

Wanneer je deze calorieën binnenkrijgt haal je die bij voorkeur niet uit fastfood en ander ongezond eten maar bijvoorbeeld uit vezelrijke koolhydraten, hoogwaardige eiwitten, gezonde vetten en voldoende groente en fruit. 

In het voedingsschema waar onderaan deze pagina over gesproken wordt, staat uiteraard precies beschreven hoe deze verhoudingen zijn en wat je het beste kunt eten. Met een voedingsschema zal je zeker sneller spieren opbouwen en aan maximaal resultaat werken!

spiergroei versnellen met prep meals
Een voorbeeld van goede maaltijd (prep meals) voor tijdens de bulk fase (spieropbouw fase).

2. Voedingsschema voor maximale spieropbouw

Het is belangrijk dat je een voedingsschema bijhoudt als je spieren wilt opbouwen. Als je dit niet hebt, loop je snel de kans dat je teveel of juist te weinig eet.

Nu zul je denken, maar als ik gewoon zoveel eet als ik kan, dan lukt het toch ook wel?

Ja… Zoals net besproken zal zeker aankomen als je zoveel eet als je kan, maar dan loop je kans dat je onnodige veel vet zult aankomen naast de gewonnen spiermassa.

2.1 Optimaal calorieën overschot voor de winst van droge spiermassa

Veel vet aankomen is niet wat de meeste mensen willen en daarom is het goed om een klein calorie-overschot te hanteren. Dit betekent dat je zo’n 300 tot 600 calorieën boven je behoefte gaat zitten. Hoeveel je er precies boven gaat zitten is onder andere afhankelijk van je gewicht, huidige spiermassa en vetpercentage en training. Belangrijke vragen zijn dan:

  • Ben je iemand die veel staat overdag? De gemiddelde man (denk hierbij even aan 1.80m en 78 kg ofz0) heeft gemiddeld 2500 calorieën per dag nodig en een vrouw gemiddeld (ook een gemiddelde lengte en gewicht) 2000 calorieën per dag nodig. Als je echter veel staat, loopt en dus beweegt dan verbrand je meer calorieën en zal deze (gemiddelde) behoefte omhoog gaan. Het is dus belangrijk om hier rekening mee te houden en eventueel een app te gebruiken om je calorieën uit te rekenen op basis van aantal stappen of iets dergelijks. 
  • Of juist iemand die veel zit? Als je veel zit hoef je er dus nagenoeg geen calorien bij te rekenen. Alleen als je traint, dien je er rekening mee te houden dat je lichaam dan ook extra calorien verbrand en deze dus ook weer extra nodig heeft om spieren op te bouwen. Zo kun je dan bijvoorbeeld op trainingsdagen wat meer calorieën eten dan op rustdagen.
  • Sport je lang en regelmatig en hoe vaak per week? Deze spreekt een beetje voor zich. Maar als je veel en regelmatig sport heb je meer calorieën nodig. Dit is ook een beetje afhankelijk van je eigen trainingsintensiteit, maar als je veel sport ga dan zeker niet te laag zitten. Het schema net voor ons punt 3, onderaan deze alinea, zou je goed op weg kunnen helpen om dit optimaal te bepalen voor een snelle en gezonde spieropbouw
  • Wat is je doel? Hiermee bedoelen we, vind je het erg om wat vet aan te komen? Wil je het liefst zo min mogelijk vet aankomen? Als het tweede antwoord ja is kun je het best een laag overschot nemen met zo min mogelijk ongezonde voedingsstoffen. In het eerste geval kun je hier best wat soepeler in zijn en ook een hoger calorie overschot hanteren.
  • Wat is je gewicht?: Als je bijvoorbeeld een vrouw bent en maar 50 kilo weegt, dan is je calorieen behoefte relatief laag. Misschien 2000 per dag of iets hoger als je regelmatig sport. Als je dan een overschot van 600 calorien per dag hanteert, is dan meer dan 25% boven je behoefte. Terwijl als iemand die 4000 calorieën per dag nodig heeft een overschot van 600 hanteert, dit slechts 15% boven zijn behoefte is. Dat is een aanzienlijk verschil. Zodoende kan de vrouw beter een kleiner overschot hanteren, bijvoorbeeld 300-400 calorieën.

Het is dan dus belangrijk dat je deze calorieën uit gezonde voeding haalt en je zal groeien als een beest!

Nog meer vragen zoals deze beantwoorden we onderaan in de veelgestelde vragen!

2.2 Beste voedings- en trainingsschema in één product! (spieropbouw)

Bekijk hier: met welk trainingsschema je in korte tijd zoveel mogelijk spiermassa kunt winnen. Hoge tevredenheid!

spiergroei versnellen voedings en trainingsschema
Een hulk of hulkin (is dit een woord?) wordt je niet in één dag, maar we kunnen je er zeker bij helpen. Bijvoorbeeld met bovenstaand trainings- en voedingsschema.

3. Eiwitrijke producten voor een snellere spieropbouw

Wanneer je spiergroei wilt bewerkstelligen zal je dus voldoende koolhydraten moeten eten, dat heb je immers net gelezen. Daarnaast wat gezonde vetten, maar dan ben je er dus nog niet.

Eiwitrijke voeding is misschien wel het belangrijkste voor de spieren in ons lichaam. Het één kan niet zonder het ander uiteraard, zeker niet als je wilt groeien…

Maar eiwitrijke voeding hebben spieren altijd nodig, wanneer je wilt afvallen of aankomen. Als je wilt aankomen wees er dan zeker van dat je genoeg eiwitten binnen krijgt om je spieren lekker te laten groeien.

Wat betreft eiwitrijke voeding is het belangrijk dat je voldoende varieert in je eiwitrijke voeding. Dit betekent verschillende soorten vlees, vis, kip, noten en andere eiwitrijke producten eten.

De aminozuren die via de eiwitten het lichaam binnen komen, sturen waardevolle stoffen naar de spieren toe (dit noemen we eiwitsynthese).

Zo zullen de spieren extra goed gevoed worden en dit is ideaal voor spieropbouw.

Als je veel eiwitrijke recepten wilt vinden, kun je daar tegenwoordig gemakkelijk het internet voor gebruiken. Ook Engelse websites bieden vaak goede content aan.

Mocht je liever een boek gebruiken, dan is het boek eiwitrijke recepten zeker wat voor jou.

3.1 Hoeveel eiwitten eet je per dag als man/vrouw voor spieropbouw?

Dit is geheel afhankelijk van je lifestyle.

Als je bijvoorbeeld intensief traint dan wordt vaak de gemakkelijke regel: 2 gr eiwitten per kilo lichaamsgewicht aangehouden.

Voor spieropbouw kan een minimum van 1,6 gr per lichaamsgewicht genomen worden.

Overdrijf niet! Ver boven de grens van 2 gr per kilo lichaamsgewicht gaan zitten is niet effectief.

Onthoud ook dat het niet erg is als het een dag niet lukt om aan de gewenste hoeveelheid op een dag te komen.

Het is belangrijker om consistent te zijn over een langere periode.

eiwitrijke voeding voor spieropbouw
Dit zijn lekkere stukjes vlees he? Probeer er niet teveel sausjes en dergelijke bij te eten om het aantal slechte vetten en suikers te reduceren.

4. Waarom aminozuren helpen bij het versnellen van spieropbouw

Eiwitten zijn de belangrijkste bron van voedingsstoffen voor de spieren en eiwitten zijn opgebouwd uit 21 verschillende aminozuren.

Niet voor niets worden aminozuren de bouwstenen van eiwitten genoemd.

Aminozuren zijn er in diverse soorten en de meeste bronnen van eiwit hebben andere samenstellingen bestaande uit verschillende aminozuren.

Hierdoor krijg je door het eten van gevarieerde voeding al bijna alle aminozuren in ieder geval in geringe mate binnen. Dit kan per aminozuur verschillen en er zijn natuurlijk veel verschillende soorten aminozuren.

Deze aminozuren zijn verdeeld in essentiële-, semi-essentiële en niet-essentiële aminozuren. 

Maar als je de specifieke voordelen van één aminozuur extra wil boosten, is het verstandig om deze als supplement bovenop je voeding te nemen.

5. Welke aminozuren zijn belangrijk om de spieropbouw te versnellen?

De verschillende aminozuren en combinaties van aminozuren die hierbij van toepassing zijn en de voorkeur hebben, worden hieronder uiteengezet:

5.1 Creatine voor meer kracht en ondersteuning van de spieren

Je kunt met creatine al zeer goede resultaten halen met een spieropbouw schema van 3 dagen per week sporten. Het is een erg krachtig middel om bijvoorbeeld meer kracht te generen bij explosieve krachtinspanningen.

Creatine bestaat uit een combinatie van drie aminozuren (arginine, glycine, methionine) en wordt voornamelijk in de spieren opgeslagen.

De spieren zullen een vollere look krijgen omdat creatine zorgt dat er ook wat vocht vast wordt gehouden in de spieren. Over optimaliseer dit middel niet en eet niet teveel zout.

De eerste week (oplaadfase) kun je wat meer dan de dagelijkse behoefte van 5 gram (denk aan 10-20 gram) innemen maar daarna wordt aangeraden niet meer dan 5 gram dagelijks te nemen.

Dit is voldoende om de effecten van creatine te benutten. Wij hebben daarnaast een overzicht gemaakt van de beste creatines beschikbaar op de markt >>>

5.2 BCAA

Een van de meest populaire toepassingen van BCAA’s is het vergroten van spiergroei. Het bestaat uit de aminozuren: leucine, isoleucine en valine.

Leucine activeert een bepaalde route in het lichaam die de eiwitsynthese van spieren stimuleert, wat het proces is om spieren aan te maken.

Isoleucine en valine ondersteunen leucine hierin en zodoende hebben deze aminozuren een synergetische werking op elkaar.

In een onderzoek hadden mensen die na hun training een drankje met 5,6 gram BCAA’s gebruikten, een 22% grotere toename in spiereiwitsynthese in vergelijking met degenen die een placebodrank consumeerden. 

5.3 Glutamine

Glutamine is belangrijk voor de eiwitsynthese en heeft positieve effecten op het onderhoud van menselijk groeihormoon. Wat ook bijdraagt aan de spieropbouw.

Bij een gevarieerde voeding met veel eiwitten krijg je over het algemeen genoeg van dit aminozuur binnen. Het is wel belangrijk dat je ook verschillende bronnen van eiwit binnen krijgt.

Zo is het goed om af te wisselen tussen: vette vis, vis met weinig vetten, kip en mager rundvlees. 

Daarnaast wordt dit aminozuur omgezet in verschillende vertakkingen zoals glutaminezuur en GABA. 

5.4 Alanine

Alanine kun je goed met creatine nemen. Omdat het namelijk veel soortgelijke functies bezit als creatine. Bovendien komt de stof nog niet voor in creatine.

Alanine geeft, net als creatine, een boost in kracht en spiergroei en heeft daarnaast ook een effect dat vermoeidheid tegengaat.

Creatine is wel krachtiger maar alanine is een mooie aanvulling. Je kunt ze prima samen nemen voor een sterker effect. 

5.5 Kan ik bovenstaande aminozuren ook in combinatie gebruiken?

Ja dat kan. Zo lang je de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid op de verpakking niet overschrijdt, hoeft dit geen kwaad te doen. 

Omdat je de producten niet eeuwig wilt gebruiken en soms een pauze in wilt lassen, is het misschien een goed idee om af te wisselen? Kijk altijd goed op de verpakking voor je initiatieven neemt. 

Het is naar onze mening nooit raadzaam om iets structureel te nemen tenzij uw arts u dit voorschrijft. 

Creatine is bijvoorbeeld bedoeld om een aantal weken te nemen (bijvoorbeeld 6 of 8) en dan weer een soortgelijke periode te stoppen. Tuurlijk zijn er ook mensen die dit langer gebruiken en zijn er voldoende succesverhalen op dit gebied.

7. Het belang van koolhydraten bij spiergroei

Denk er eens over na: iets bouwen kost meestal veel tijd, middelen maar vooral ook energie. Bij het opbouwen van spiermassa is dit niet veel anders.

Het lichaam heeft voldoende energie nodig om te herstellen van de trainingen en ze überhaupt goed vol te kunnen houden. Wil je dit op maximale kracht doen en het lang volhouden? Dan heb je voldoende koolhydraten nodig.

Koolhydraten zijn anmelijk de grootste energiebron van het lichaam. Dit betekent dat het lichaam het meeste energie haalt uit koolhydraten als voeding.

Je kunt koolhydraten zien als een bron van brandstof voor het lichaam, dit wordt vaak gemeten in het verbranden van calorieën. Je lichaam kan best veel koolhydraten aan als je veel sport, zonder hier vet voor aan te maken. 

7.1 Complexe- en eenvoudige koolhydraten

Het is dan belangrijk dat er complexe koolhydraten worden gegeten en geen eenvoudige koolhydraten. 

Eenvoudige koolhydraten worden ook wel snelle koolhydraten genoemd en bekende energiebronnen zijn: suikers, wit brood en pasta zonder of met heel weinig vezels. 

Complexe koolhydraten zijn koolhydraten die langzaam door het lichaam worden opgenomen en het lichaam gedurende een langere tijd van energie voorzien. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Bruin brood met veel vezels
  • Rijstsoorten met veel vezels (zoals zilvervliesrijst)
  • Meergranen ontbijt
  • Volkorenpasta

Wanneer je deze soorten complexe koolhydraten eet zal je lichaam hier erg blij mee zijn, want daar kunnen mooie spiertjes mee gebouwd worden en zijn daarnaast ook nog eens heel gezond, ook als je niet zou trainen.

gezonde vetten en vezels voor spiergroei
Gezonde vetten en vezels zijn erg belangrijke voor het opbouwen van spiermassa.

8. Het belang van vetten bij spiergroei

Bij het opbouwen van spieren is het van belang om een brede variatie aan gezonde voedingsmiddelen te eten voor de juiste mix van koolhydraten en eiwitten, maar dus ook van gezonde vetten. 

Hoewel het kan helpen bij het versnellen van de spieropbouw om transvetten en verzadigde vetten te verminderen, is het toch belangrijk dat er een redelijk verscheidenheid aan vetten aanwezig is in ieder dieet.

Gezonde vetten dragen namelijk bij aan het stimuleren van het metabolisme en de functie die de hormonen in het lichaam beheersen. 

Een vetvrij dieet kan de spiergroei belemmeren bij een een ieder die aan sport doet. Houdt daarom in gedachten om in ieder geval 15%-20% vetten binnen te krijgen.

Gezonde vetten zijn afkomstig uit meerdere bronnen dan alleen olijfolie. Er zijn een aantal andere bronnen. Let er vooral op of de vetten onverzadigd zijn, dit is meestal goed. Om een paar voorbeelden van goede vetten te benoemen:

– Avocado’s

Donkere chocolade

-Ghee

Griekse yoghurt

-Noten en chiazaden

-Olijven

Voor meer info omtrent gezonde- en ongezonde vetten kun je ons artikel lezen.

Gezonde vetten leveren ten minste 70% van de lichaamsenergie in rust, helpen bij het metabolisme van vitamine A, D, E en K en dragen daarnaast ook nog een hun steentje bij, bij het op pijl houden van de testosteronniveaus.

9. Waarom zijn groente ook belangrijk bij het opbouwen van spiermassa?

Sommige mensen hebben de misvatting dat groenten geen rol van betekenis spelen bij het opbouwen van spieren. Dit is echter niet waar. 

Groenten zijn een geweldige bron van voedingsstoffen die essentieel zijn voor zowel fitness als spieropbouw. Naast vele andere voordelen kunnen vezels erg belangrijk zijn bij het bevorderen van de spijsvertering. 

zijn groene bladgroenten rijk aan ijzer, wat essentieel is voor het behoud van rode bloedcellen, het produceren van energie en het helpen bij celgroei.

9.1 Eiwitten in groente voor de spieren

Sommige mensen houden er niet van om groenten te eten omdat ze denken dat ze te saai zijn. Groenten bieden echter alle voedingsstoffen die uw lichaam nodig heeft om spieren op te bouwen en gezond te blijven

Eiwit is een essentiële voedingsstof omdat het helpt bij spiergroei en -herstel, evenals bij het verbeteren van de glucosespiegels en het in stand houden van een gezonde immuunfunctie. 

Wanneer je eiwitten consumeert uit voedselbronnen zoals dierlijke producten of plantaardige eiwitten, ontvang je ook de vele andere voedingsstoffen die ermee gepaard gaan.

Meer lezen? Lees onze pagina over eiwitrijke groente>>

10. Hoe maak je meer testosteron aan voor het opbouwen van meer spiermassa?

Testosteron kent iedereen natuurlijk wel als het mannelijk hormoon en van de bodybuilding verhalen omtrent steroïden. 

Wij gaan je niet aanraden om steroïden te gebruiken, maar je kunt testosteron gelukkig ook op een natuurlijk manier boosten.

We zullen echt niet zeggen dat dit even krachtig is als steroïden maar je zal zeker resultaat kunnen zien als je consistent en gemotiveerd bent.

10.1 Hoe zorgt meer testosteron voor meer spiergroei?

In de eerste plaats speelt dit hormoon een sleutelrol bij de ontwikkeling van mannelijke geslachtsdeel. Het bevordert ook andere geslachtskenmerken zoals spiergroei, botmassa en groei van lichaamshaar. 

Wanneer je niet experimenteert met anabolen zal je geen overvloedigheden in haargroei of botmassa of andere lichaamsdelen kunnen verwachten. Dit geldt ook voor spiergroei helaas, maar het kan wel sneller gaan als je je spieren aandacht geeft.

Veel sporters claimen door verschillende natuurlijke middelen te hebben gebruik echt merkbare verschillen in training en spiergroei te hebben ervaring door het verhogen van hun natuurlijke testosteronaanmaak.

10.2 Wat kun je doen om je testosteronniveau op natuurlijke wijze te verhogen?

Een aantal voorbeelden zijn:

  • Gezonde vetten eten
  • Voedingssupplementen, waaronder zink
  • Zo min mogelijk soja eten
  • Krachttraining

Voor uitgebreide informatie omtrent het verhogen van testosteron in het lichaam, kun je ons artikel hierover lezen.

12. Veelgestelde vragen

Hoe vaak moet ik per week trainen voor spieropbouw?

Dit is afhankelijk van je lichaam. Er zijn drie verschillende lichaamstypes: ectomorph (dun), mesomorph (atletisch) en endomorph (voller). Afhankelijk van wel lichaamstype jij hebt, heb je meer of minder training nodig. Ook het type training verschilt. Wel kunnen alle types droog worden en kunnen alle types gespierd worden. Als je van nature dun bent kun je beter krachttraining doen voor spieropbouw en als je van nature gezet bent is een mix aan te raden. Een atletisch type heeft het meeste voordeel en hoeft de minste moeite te doen. Een mix volstaat hier ook. Probeer dit voor je zelf uit en luister naar je lichaam! Als je moe bent, is het belangrijk dat je ook rust pakt. Zorg ook dat je voldoende eet! Om toch een uitspraak te doen over het aantal trainingsdagen: probeer 4 krachttrainingsdagen voor spieropbouw. Als je van nature vol bent, neem dan 1 extra cardio dag! Voor meer en uitgebreidere informatie kijk op droogtrainenacademie voor ook super spieropbouw schema’s!

Hoeveel moet ik eten voor (een snellere) spieropbouw?

Dit is afhankelijk van je lichaamstype en gewicht. Als je gespierd bent en 90 kilo weegt, heb je meer voeding nodig dan iemand die dun is en 60 kilo weegt. Gemiddeld heeft een man een calorieënbehoefte van 2500 calorieën en een vrouw een calorieënbehoefte van 2000 calorieën. Als je dus zwaarder en/of gespierder bent dan gemiddeld dan ligt jouw calorieënbehoefte hierboven. Maar als je lichter en/of minder gespierd bent dan gemiddeld licht je calorienbehoefte waarschijnlijk hieronder! Om inzicht te krijgen in je calorienbehoefte, kun je gemakkelijk een meting laten doen bij de meeste fitnesscentra! Als je spieren op wilt bouwen, dien je in ieder geval boven jouw calorieënbehoefte te gaan zitten!

Welke voeding moet ik eten voor spieropbouw?

Een goede combinatie tussen hoogwaardige eiwitten, langzame koolhydraten en goede vetten. Hoewel lichaamstypes verschillen, werkt over het algemeen de volgende regel: 50% koolhydraten, 30% eiwitten en 20% vetten.

Kan ik tegelijkertijd spieren opbouwen en vet afvallen?

Een onderwerp waar veel over gesproken wordt. Hoewel dit volgens de wetenschap officieel niet kan, wordt dit soms waargenomen. In theorie kan dit dus niet, maar het schijnt wel te gebeuren. Daar komt het op neer. Echter is het lastiger dit te bereiken als je al erg gespierd bent. Het wordt voor je lichaam dan lastiger om je spiermassa te vergroten en dan zal dit dus niet meer kunnen. Toch is het belangrijk om op afvallen of opbouwen te focussen omdat je anders kans loopt allebei niet echt goed te doen. Zo blijf je een beetje in het midden hangen. Maak dus een keuze en als beide jou lukt tegelijkertijd wees dan alleen maar blij!

Hoeveel spiermassa kan ik aankomen in 1 jaar?

Dit hangt af van verschillende factoren. Sommige mensen kunnen sneller spieropbouwen dan anderen. Dit heeft ondere andere met genen te maken. Ook is het van invloed hoe lang je al traint en hoeveel spieren je al hebt. In het eerste jaar dat je traint kun je het meeste spiermassa aankomen, daarna zal het steeds minder worden. Arnold Schwarzenegger heeft naar eigen zeggen 10 kilo spiermassa in zijn eerste trainingsjaar gewonnen, maar helaas heeft niet iedereen de genen van Arnie..

Hoe vaak moet ik iedere spiergroep trainen voor maximale spieropbouw?

Dit is verschillend voor beginnende sporters en ervaren sporters. Als beginnende sporter wordt vaak aangeraden een full-body trainingsprogramma te volgen. Dit is goed en op deze manier zal je je spieren dus vaker per week prikkelen. Echter kun je er daarna (of soms van het begin al) voor kiezen om spiergroepen apart te trainen en dan ook intensiever per trainingssessie. Dan zullen je spieren meer getriggerd worden en uiteindelijk ook meer groeien. Afhankelijk van de zwaarte van je training kun je ze dan meerdere keren per week trainen. Voor grote spiergroepen is meer rust vereist dan voor kleine spiergroepen. Grote spiergroepen hebben soms wel 72 uur rust nodig en kleine spiergroepen kunnen soms dagelijks getraind worden. Of dit mogelijk is, is afhankelijk van je voeding en rust. Deze moeten ook op orde zijn. Vaak trainen ervaren krachtsporters hun spieren minimaal 2x per week, maar hier kun je ook variatie in aanbrengen..

Hoeveel oefeningen moet ik doen per training per spiergroep voor spieropbouw?

In het begin hoeft dit niet zoveel te zijn omdat elke training dan stimulerend is voor je spieren. Naarmate je meer traint hebben je spieren meer weerstand en voeding nodig om te groeien. De meeste ervaren krachtsporters doen wel meer dan vier oefeningen per grote spiergroep per training, anders worden de spieren niet moe.

Moet ik veel afwisselen tussen oefeningen voor spieropbouw?

Ja, het is goed om zo nu en dan andere oefeningen te doen en van trainingsschema te wisselen. Als je altijd dezelfde oefeningen doet raken je spieren gewend aan het patroon en worden ze niet geprikkeld. Je kunt ze dan alleen nog stimuleren door het gewicht te verhogen. Als je echter af en toe wisselt van oefeningen zal dit extra stimulerend zijn voor je spieren.

Wat zijn de beste oefeningen voor spieropbouw?

Over het algemeen zijn dat de drie grote oefeningen, zoals ze wel eens genoemd worden. We hebben het dan over squats, deadlifts en bench press. Deze oefeningen vergen veel van je lichaam en spreken meerdere spiergroepen aan in je lichaam.

Moet ik het gewicht verhogen om mijn spieropbouw te versnellen?

Het allerbelangrijkste is dat je meer eet dan je nodig hebt en dan het liefst gezond. Anders zal je sowieso niet groeien. Echter is het zeker stimulerend om zwaarder te trainen voor spieropbouw. Niet voor niets zijn powerlifters ook groter dan atleten.

Waar kan ik een goed voedings- / trainingsschema verkrijgen?

Het is belangrijk dat je een goed trainings- / voedingsschema kiest die jou resultaat opleverd. Een goed alles in één pakket voor een aantrekkelijke prijs kun je hier krijgen. Het zal je zeker snel het gewenste resultaat opleveren!

Scroll naar top