Serotonine toevoegen: Voldoende houdt je gelukkig en gezond
Het stofje serotonine (wat is serotoine?) vervult een belangrijke rol binnen je lichaam. Wanneer je last hebt van een serotonine tekort kun je hier dan ook heel wat klachten door ondervinden.
Lees daarom de onderstaande tekst en kom meer te weten over wat serotonine zoal inhoudt, hoe het kan worden aangemaakt en hoe je zelf kunt zorgen voor een optimale werking van serotonine in het lichaam.
1. Waarom zou je voldoende serotonine in je lichaam willen hebben?
Serotonine is een neurotransmitter en hormoon dat nodig is voor je humeur en hunkeren naar voedsel. Het speelt een rol bij je slaap, leren, pijn, geheugen, eetlustbeheersing, seksueel verlangen, darmfunctie en vele andere lichaamsfuncties.
Maar wat zijn de redenen waarom serotonine goed voor je is? Veel mensen nemen supplementen of medicijnen om hun serotoninegehalte te verhogen, omdat het depressiesymptomen vermindert. Het kan ook leiden tot gewichtsverlies door uw eetlust onder controle te houden. Een erg belangrijke stof dus!
1.1 Hoe wordt het gemaakt in het lichaam?
Eerst is het belangrij ken ook leuk om te begrijpen hoe deze neurotransmitter / hormoon gemaakt wordt in ons lichaam.
Een directe voorloper van respectievelijk serotonine en melatonine is het aminozuur L-tryptofaan, waaruit 5 HTP wordt gemaakt. Deze stof wordt omgezet in serotonine, dat wordt aangetroffen in de hersenen en de lever, in de lever.
Serotonine wordt aangemaakt in het centrale zenuwstelsel door de neuronen die bekend staan als de seronerge. De frontale cortex is verantwoordelijk voor het grootste deel van de serotoninegerelateerde hersenfunctie, waaronder agressie, verslaving en dopamine.
2. Komt een tekort vaak voor en hoe herken je het?
Allereerst: wees voorzicht met zelf conclusies trekken op gebied van een tekort aan stoffen in je lichaam. Het kan ook goed zijn dat er iets anders aan ten grondslag ligt. Wij raden altijd aan dergelijke conclusies aan een arts of zorgverlener toe te vertrouwen.
Als je te weinig van de neurotransmitter serotonine hebt, zit je niet lekker in je vel. Je voelt je angstig, vindt het moeilijk om een optimistische stemming vast te houden en face-to-face contact is niet iets waar je je op focust. Dus vul deze leegte op. Hier geven we de uitleg voor wat serotonine is. Gerelateerd aan voedsel van hoge kwaliteit, is het van vitaal belang.
Enkele symptomen van een tekort kunnen zijn:
- Je hebt depressieve gevoelens
- Soms ben je gefrustreerd en/of ongelukkig
- Vaak gevoelens van ontevredenheid
- Weinig behoefte aan seksueel contact
- Minder zelfvertrouwen dan je gewend was
- Weinig eetlust
- Minder plezier in dingen waar je eerst wel van genoot
- Slecht kunnen slapen en vooral moeite hebben met in slaap vallen
- Minder zin in sociale gelegenheden
- Een laag zelfbeeld
Je hele wereld stort in als de serotonineniveaus niet hoog genoeg zijn. Je zou hier iets aan willen doen. Je wilt je gelukkig voelen. Geniet van de verschillende activiteiten en mensen om je heen. In staat zijn om met jezelf om te gaan en lekker in je vel te zitten zijn nog andere redenen waarom je lekker in je vel zou moeten zitten.

2. Serotonine verhogen
Als je lichaam gebrek heeft aan het gelukshormoon serotonine zal je dit zeker wel op allerlei manieren ervaren.
Wij geven dit stofje graag veel aandacht omdat het samen met andere neurotransmitters onze stemming bepaalt en dus ook ons functioneren in het dagelijks leven, aan het werk, thuis als we wakker zijn en zelf als we slapen (of dat juist niet kunnen).
Gelukkig kun je het gehalte van dit stofje op verschillende manieren verhogen. Zowel op een natuurlijke manier, maar ook met supplementen of medicatie. Wij geven je hierbij graag de nodige informatie.
2.1 Serotonine verhogen op een natuurlijke manier
Wij geven altijd op de eerste plaats het advies om het lichaam op een natuurlijke manier in balans te houden, zo lang als dit nog mogelijk is. Serotonine aanmaken in ons lichaam behelst verschillende mogelijkheden die wij je niet willen onthouden.
Als we het hebben over de natuurlijke manier dan hebben we het over zaken die te maken hebben met onze lifestyle, zoals voeding, bewegen, onze vrijetijdsbesteding, maar ook het zelf controleren van onze mentale gezondheid, doormiddel van onze gedachten.
2.2 Hoe kun je zelf zorgen voor voldoende serotonine?
Je kunt serotonine aanvullen door bepaalde gewoontes te veranderen. Door een gezonde levensstijl te hanteren, te werken aan je mentale toestand en voldoende te bewegen, kun je eenvoudig meer serotonine aanmaken.
Wanneer dit niet zelfstandig lukt, kun je ook kiezen voor het gebruik van speciale voeding vol met serotonine of serotonine supplementen.
In dit artikel zullen we je verder allerlei manier geven om je serotonine aan te vullen.

3. Serotonine aanvullen door positiviteit en een goede mentale gezondheid
Verhoog je serotonine-gehalte door positief in het leven te staan. Sluit je zelf af van negatieve invloeden van buitenaf en omarm de positieve en mooie dingen in het leven.
Een compliment of vrolijke blik van een ander kan bijvoorbeeld al snel zorgen voor een boost aan extra serotonine.
Zorg ervoor dat je open staat voor andere en je niet laat belemmeren door negatieve dingen waarop je geen invloed hebt.
3.1 Serotonine aanmaken door bewust te werken aan je mentale gezondheid
Onze gedachten kunnen ons hele wezen in de greep houden en bepalen veel van onze emoties en ons handelen. Mindfulness of ook wel het ‘bewustzijn van je gedachten’ is een manier om volledig opmerkzaam te zijn van wat je ervaart, dus volle aandacht voor waar je aan denkt, hoe je denkt, het volledig aanwezig zijn in het hier en nu.
Je leert zo intenser leven en je leert je gedachten te sturen, maar ook afstand te nemen van verkeerde gedachten. Concentratie en ontspanning maken je geest rustiger. Je kan dan betere keuzes maken en je grenzen bewaken.
Een therapie die door hulpverleners wordt toegepast voor het helpen ombuigen van verkeerde gedachtenpatronen is de Cognitive Behavioral Therapy. Dit wordt toegepast op mensen met depressieve klachten en helpt serotonine aanmaken in het bloed.
Het helpt bij trauma verwerking door traumatische ervaringen en de associaties die daarmee gepaard gaan, te vervangen door goede en prettige associaties en gevoel van geluk. Ken je eigenwaarde en bepaal zelf hoe je naar jezelf kijkt en met je levensenergie om gaat.
Een cursus mindfulness zou goed kunnen helpen om je deze inzichten te geven.
3.2 Gezelligheid met anderen
Mensen met een laag serotonine gehalte hebben de neiging om vaak berichten te plaatsen op sociale media die geliked worden, dus gewaardeerd worden door anderen en ervaren dat als een compliment.
Ook dat verhoogt het serotonine gehalte. Maar wij raden je niet aan om je op die manier afhankelijk van anderen op te stellen. Maak liever ruimte om in je vrije tijd heel bewust op zoek te gaan naar de dingen die de kwaliteit van het leven verbeteren zoals kunst, muziek en gezelligheid met anderen.

4. Serotonine verhogen met gezonde voeding
Een eenvoudig manier om je serotonine te verhogen is door gezonde en gebalanceerde voeding. Hoogwaardige voedingsmiddelen met deze neurotransmitter zijn producten waar veel magnesium en vitamine B3 in zit, of voeding met een bron aan tryptofaan. Lees er hieronder meer over.
Daarnaast beweren voedingsdeskundigen dat producten zoals chocola de mens ook gelukkiger maakt, en daarmee het serotoninegehalte doet laten stijgen.
4.1 Wat zijn voedingsmiddelen met veel serotonine?
Voedingsmiddelen die bekend staan om het helpen verhogen van serotonine in onze hersenen zijn onder andere kikkererwten, bruine rijst, pompoen, sesamzaadjes en chocolade. Voor het aanmaken van serotonine in de voeding is het aminozuur tryptofaan van heel groot belang.
Je lichaam haalt namelijk eiwitten uit deze voedingsmiddelen en die worden weer omgezet in aminozuren. De 5 htp (5-hydroxytryptopaan) die vrijkomt wordt door je lichaam weer omgezet in serotonine.
Kikkererwten, bruine rijst en pompoen zijn geschikt omdat ze beschikken over langzame koolhydraten. Dat wil zeggen dat ze de bloedsuikerspiegel in balans houden en een snelle stijging van insuline in het bloed tegengaan.
Insuline belemmert het vrijkomen van tryptofaan, en daardoor ook het aanmaken van serotonine. Het gebruik van suiker raden wij dan ook sterk af voor mensen met een te laag serotonine gehalte.
Serotonine verhogen door middel van voeding doe je ook met de geelwortel kurkuma. Een specerij die in grote hoeveelheid in kerriepoeder voorkomt. De werkzame stof curcumine werkt als een antidepressiva en helpt zowel dopamine als serotonine verhogen.
Hieronder een aantal voedingsmiddelen waarin veel tryptofaan (voorloper serotonine) en serotonine voorkomt:
Voedingsmiddelen met veel tryptofaan:
- Vis
- Vlees
- Peulvruchten
- Noten en zaden
- Avocado
- Melk
- Bananen
- Eieren
- Kaas
Voedingsmiddelen met veel serotonine:
- Pompoenzaden
- Sesamzaden
- Zonnebloempitten
- Bananen
- Bruine rijst
4.2 Darmen, hersenen en de rol van probiotica
Een bijzonder voedingsmiddel dat de laatste jaren veel aandacht krijgt en waar
wetenschappers nog steeds onderzoek naar doen zijn probiotica. Er zijn steeds meer
aanwijzingen dat onze hersenen en darmen voortdurend met elkaar in verbinding staan.
Darmbacteriën kunnen de wisselwerking tussen darm en hersenen sterk beïnvloeden.
Serotonine bevindt zich voor 90% in de darmen en regelt de signalen tussen darmen en
hersenen. Psychische problemen en darmklachten gaan daarom ook vaak samen.
Het is gebleken dat het innemen van bijvoorbeeld de probiotische Bifido-bacterie, de wisselwerking tussen darmen en hersenen positief beïnvloedt doordat het niveau van tryptofaan, dat via de bloedbaan naar de hersenen komt wordt verhoogd, waardoor ook het serotonine gehalte wordt verhoogd.
4.3 Omega 3 en vitaminen om je serotonine niveaus te boosten
Omega 3 bestaat uit de vetzuren EPA en DHA. Deze hebben een positieve werking op het aanmaken van serotonine in ons lichaam. Omega 3 zit in vette vis, chia zaad, lijnzaad en walnoten.
Vitaminen B3, vitamine B6, foliumzuur en calcium en magnesium, vitamine D (zonlicht) en eiwitten helpen het proces waarbij tryptofaan door middel van 5 HTP wordt omgezet tot serotonine.
Veel van deze vitaminen komen voldoende voor in onze voeding, maar als u last heeft van een te laag serotonine gehalte kunt deze ook in de vorm van goede kwaliteit supplementen innemen.

5. Serotonine supplement
Wanneer het niet lukt om onvoldoende van de neurotransmitter aan te maken, kun je er ook voor kiezen om een serotonine booster te nemen. Een serotonine booster kan je eenvoudig helpen om je niveaus in het lichaam weer op peil te brengen.
Een serotonine supplement is een uitstekende manier om de aanmaak van de neurotransmitter te stimuleren en kan helpen om op korte termijn serotonine aan te maken.
Een langdurig serotonine-tekort kan namelijk leiden tot een depressie of tot vervelende andere lichamelijke en mentale klachten.
Kies hiervoor wel een natuurlijke stof zoals tryptofaan, 5-htp, vitamine B3 of magnesium en gebruik niet meer dan de aanbevolen hoeveelheid dagelijks voor een langere periode.
Antidepressiva zijn vaak schadelijk en kunnen het onderstaande veroorzaken.
6. Serotonine verhogen met sporten en bewegen
Bewegen is belangrijk voor je mentale welzijn en je fysieke gezondheid. Door te sporten zorg je ervoor dat je hormonen en neurotransmitters mooi in balans zijn en daarmee dus ook je serotoninegehalte.
Door voldoende te bewegen en sporten ga je beter in je vel zitten en worden je hersenen gestimuleerd om meer serotonine aan te maken.
6.1 Blijf bewegen
Dat bewegen zo gezond is kan niet voldoende benadrukt worden. We hebben het niet slechts over sporten, maar ‘het in beweging zijn’, waardoor je je hormonen en neurotransmitters in balans brengt en je het serotonine gehalte verhoogt.
De productie van tryptofaan wordt gestimuleerd en komt via de bloedsomloop in je hersenen, waar de serotonine wordt aangemaakt. Dit proces zet zich ook na het sporten nog verder door.
6.2 Dansen, lopen, springen
En niet te vergeten het intensief doen van huishoudelijk werk. Wandelen en genieten van de buitenlucht, het groen in de natuur, de zee, het zonlicht, de verse lucht doen wonderen, maar ook het beoefenen van een hobby en het bezig zijn met activiteiten waarvoor we waardering krijgen van anderen.

7. Wat nog meer om meer serotonine aan te maken?
We hebben nog een paar manieren om je serotonine niveaus te boosten. Deze manieren pasten niet goed in de categorieën die hierboven genoemd werden, maar we willen ze natuurlijk toch even vermelden om je zo goed mogelijk te informeren!
7.1 Serotonine aanvullen door zonlicht
Ook zonlicht kan bijdragen aan het verhogen van het serotoninegehalte. De zon speelt een belangrijke rol bij de aanmaak van vitamine d en het stimuleren van de aanmaak van serotonine. Zorg er daarom voor dat je dagelijks een portie zonlicht opvangt.
Ook op minder zonnige dagen kun je eenvoudig jouw serotonine-gehalte verhogen door een wandeling buiten te maken en door simpelweg buiten te zijn.
7.2 Vermijd alcohol
Alcohol heeft een negatieve werking op het serotonine gehalte. Bij inname wordt je misschien vrolijk en vrij, maar al na 3 kwartier daalt het serotonine gehalte in ons lichaam aanzienlijk en heb je geen natuurlijke rem meer. Agressief gedrag wordt vaak in verband gebracht met het boven matig gebruik van alcohol.
8. Kijk uit een voor een serotonine syndroom
De neurotransmitter aanmaken via een antidepressiva is geen duurzame optie. Het onterecht langdurig gebruik van antidepressiva kan lijden tot het serotonine syndroom.
Het Serotonine syndroom is een vergiftiging met door te hoge niveaus als gevolg van een overdosis aan stimuli die de spiegels in het lichaam verhogen.
Zorg er daarom voor dat je nooit langdurig stimulerende producten slikt en het serotoninegehalte op een natuurlijke manier probeert te stimuleren.
Pingback: Welke supplementen kun je nemen om beter te slapen? - Aminobaas
Pingback: Vetverbranding - Aminobaas - Natuurlijke fatburners